När huden i ansiktet inte känns i balans kan hyn behöva lite extra omvårdnad. För en ordentlig djuprengöring och för att fräscha upp ansiktet kan du lägga en ansiktsmask. Det är framförallt en rengörande produkt men kan också fungera som en snabb behandling för lite extra lyster till något speciellt tillfälle. Produkten verkar på ansiktet i några minuter och gör huden mjuk och ren men kan även motverka hudproblem som akne, fet eller torr hy. Vår hud i ansiktet exponeras dagligen för både solljus och andra påfrestningar. Därför kan det vara bra att regelbundet använda en ansiktsmask som en del i din hudvårdsrutin.

En bra ansiktsmask ska rengöra huden bra men kan även ha andra positiva egenskaper. Olika produkter innehåller olika aktiva ingredienser som kan återfukta, ge elasticitet eller reparera huden. För bästa effekt är det bra att använda en ansiktsmask en till två gånger i veckan och då har du kanske en produkt du använder regelbundet. För lite extra omvårdnad och för att köra en lyxigare spabehandling hemma någon gång i månaden kanske du vill investera i något lyxigare som ger lite mer effekt än din vanliga produkt.

Ansiktsmaskar vi rekommenderar 

Vi har därför genomfört tester på olika produkter och letat fram riktigt bra ansiktsmasker i olika prisklasser så att du lättare ska kunna hitta både dina vardagsfavoriter och produkter för extra lyx. I testerna har vi tittat på hur masken känns på huden, om den återfuktar, ger lyster och vilka hudtyper produkten passar för. På slutet av artikeln kan du också läsa mer om hur du väljer rätt produkt och hur du bäst använder en ansiktsmask.

Alla Ansiktsmask

Filorga NCEF-Night Mask Supreme Multi-Correction Night Mask

#1 Filorga NCEF-Night Mask Supreme Multi-Correction Night Mask

Sammanfattning: En underbar nattmask har vi valt ut som bästa premium i våra tester. Det är produkten Masks NCEF Night Mask från Filorga som ska ge huden ett föryngrat utseende, motverka rynkor och ge huden både fasthet och ett lyster. Ansiktsmasken är inspirerad av estetisk medicin och innehåller NCEF som är ett unikt komplex med 50 aktiva ingredienser. NCEF i denna produkt är högkoncentrerad och räknas motsvara ungefär samma mängd som i en Mesoterapi-injektion.

Vi tycker att detta är en fantastisk och nästan magisk nattmask som verkligen visar resultat. Masken både reducerade trötthetstecken så att vi såg pigga och utvilade ut och den gav en fin lyster till hyn med en intensiv återfuktning. En helt underbar nattmask att använda för att vakna upp med en fin, utvilad och fräsch hy med extra glow varje dag. Produkten kan kännas lite klibbig vid applicering innan den torkar in så vi rekommenderar att lägga på masken en stund innan läggdags.

  • Bästa premium av Testagram.se

Dermalogica Multivitamin Power Recovery Masque

#2 Dermalogica Multivitamin Power Recovery Masque

Sammanfattning: Under våra tester hittade vi en mycket bra ansiktsmask för både mogen hud och torr hud som vi utnämnt som vinnare till bästa mellan. Produkten Age Smart MultiVitamin Power Recovery Masque från Dermalogica både reparerar och vårdar känslig och stressad hy.

Det här är en multiverkande ansiktsmask med innehåll av lugnande lakritsrot och havreextrakt samt en hög koncentration av både vitamin A, C, E och pro-vitamin B5. Resultatet efter användning blev en fint återfuktad hy med lyster och huden känns både fräsch, mjuk och spänstig. Produkten är både lätt att applicera och lätt att få bort. Ansiktsmasken känns jätteskön på huden och produkten fungerar också bra som nattmask.

  • Bästa mellan av Testagram.se

Akademikliniken Pure HydrOxy Mask

#3 Akademikliniken Pure Hydroxy Mask

Sammanfattning: I våra test har vi testat en mängd olika produkter och bland de ansiktsmasker med lägsta pris tyckte vi att produkterna var ok men inget mer. Därför är vår testvinnare som bästa budget kanske inte den billigaste produkten men har ett lägre pris än våra övriga testvinnare. Vi valde produkten Pure Hydroxy Mask från Akademikliniken som ger dig en riktigt bra ansiktsmask som både är syresättande och fuktgivande. Produkten ska även dämpa hudirritationer och rodnader, skydda mot fria radikaler och ge huden en ökad spänst och elasticitet.

Det här är verkligen en prisvärd produkt som ger huden ny lyster och en ordentlig återfuktning. Ansiktsmasken är lätt att applicera och konsistensen påminner mer om en löddrande ansiktsrengöring med en bubblande effekt på huden. Resultatet blev en hud som känns fräsch, spänstig, ordentligt återfuktad och med mycket fin lyster.

  • Bästa budget av Testagram.se

Lernberger Stafsing AHA/BHA Peel Gel Mask

#4 Lernberger Stafsing
AHA/BHA Peel Gel Mask

Sammanfattning: Under våra tester hittade vi en produkt som vi vill ta med som testets specialare eftersom den skiljer sig lite från de övriga produkterna i vårt test. Produkten är AHA/BHA Peel Gel Mask från Lernberger Stafsing och är en gelmask som fungerar både som en ansiktsmask och en skrubb. Bland innehållet finns Salicylsyra, Äppelsyra, Mjölksyra och Glykolsyra som ska exfoliera bort orenheter och hjälpa till med att både att öka cellförnyelsen och ge en jämnare hudyta. I produkten finns även AHA och BHA syror som löser upp tilltäppta porer, jämnar ut hudtonen och minskar både åldersfläckar och fina linjer.

Den här ansiktsmasken ger verkligen fina resultat med en slät hy utan att den känns stram och vi ser en klar minskning av porer. Ansiktsmasken kändes riktigt skön på huden och gav efteråt en mycket fin lyster med en bra återfuktad hy.

  • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en ansiktsmask?

Alla behöver någon gång ge sin hud lite extra omvårdnad. Antingen för att huden är torr eller att du har akne, pormaskar, oljig hud eller andra hudproblem. Ansiktsmasken gör huden ren och mjuk men kan även ha andra positiva egenskaper som återfuktning och flera andra effekter beroende på vilken produkt det är. Förutom att en ansiktsmask kan hjälpa dig att återställa balansen i huden är det också bra som förebyggande hudvård för att bibehålla en fin, fräsch och spänstig hud.

En ansiktsmask kan du också lägga när du behöver en lugn stund för att stressa ner. Det blir en perfekt avslutning på en stressig dag för att hitta energi till morgondagen.

Hur väljer jag rätt produkt?

Framförallt bör din hudtyp bestämma vilken ansiktsmask som passar din hy bäst. Det finns många olika typer av ansiktsmasker med olika verkningsområden tack vare olika aktiva ingredienser. Produkterna kan ge återfuktning åt torr hud, ge en mogen hud elasticitet eller ge en extra fin lyster i huden. Det kan vara bra att ha några olika typer av masker hemma för att använda i olika situationer beroende på hur din hud mår i olika perioder.

Har du en blandad hy kan du med fördel använda flera masker samtidigt på olika delar av ansiktet. Det är till exempel vanligt att ha lite fetare hud i panna och över näsan medan resten av ansiktet kan vara torrt. Då kan du behöva en mer djuprengörande ansiktsmask för oljig hud och en återfuktande för torr hud. För dig med känslig hud kan det vara bra med en produkt som både lugnar och återfuktar.

Så använder du produkten

Börja med att tvätta ansiktet med en mild ansiktsrengöring för att få bort orenheter och eventuellt smink. Samtidigt öppnar du upp porerna för att masken ska kunna arbeta djupare i huden. För bästa effekt kan du också exfoliera huden med en peeling för att få bort döda hudceller så att masken kommer åt ordentligt.

Applicera ansiktsmasken genom att ta en generös mängd av produkten och massera in den i ansiktet. Undvik området närmast ögonen och munnen. Låt masken verka den tid som står angiven på förpackningen. Absolut inte längre tid än som står angiven eftersom huden annars kan reagera om där skulle vara högkoncentrerade ämnen i produkten. De flesta ansiktsmasker brukar användas i cirka 5 till 15 minuter innan de ska tvättas av. Smörj slutligen in ansiktet med en återfuktande kräm.

För bästa resultat är det bra att använda en ansiktsmask cirka en till två gånger i veckan. Använd helst inte oftare då det annars kan torka ut huden.

Betyg på guiden:

Advized

Advized, hemsidan som med hjälp av verkliga experter sammanställer listor på de bästa produkterna att köpa, har testat flera olika ansiktsmasker och sammanställt dessa i en topplista. De har kollat på effektivitet, priset och känslan medan man använder sig av masken. I testet har de också tagit sig en titt på om produkternas formula, exempelvis om den är ekologisk eller vegansk. Experterna har skapat sig en helhetsbild om produkten innan de skapat listan.
 
Johanna Kvarnström: 1. Acasia Skincare Recovery Mask 50 ml, 2. Dermaceutic Mask 15 Oil Reducing Mask 50 ml, 3. Indy Beauty Clear Skin Mud Boosting Facial Mask 100 ml, 4. Lumene Lähde Source Hydration Recovery Aerating Gel Mask 150 ml

Louise Andersson: 1. The Body Shop Himalayan Charcoal Purifying Glow Mask 75 ml, 2. Ecooking Peel Mask 50 ml, 3. Acasia Skincare Recovery Mask 50ml, 4. Indy Beauty The Moisturizing Bomb Facial Mask 100 ml