Att få till en snygg sminkning kan i vissa fall ta sin lilla tid då det är mycket produkter som ska användas för att allt ska bli perfekt. Efter att ha lagt mycket tid på makeupen är det så klart skönt om sminket kan hålla sig på plats under större delen av dagen. Det är inte så kul om sminket börjar rinna eller om det bleknar bort efter bara någon timme. För att lyckas behålla en snygg sminkning är tricket att använda en setting spray.

En bra setting spray ska framförallt fixera sminket så att det håller sig på plats under en hel dag. Samtidigt måste sprutmunstycket klara av att ge en lagom mist så att inte sminket blir för blöt och det istället börjar rinna av den anledningen. Sedan är det alltid ett plus om sprayen också ger återfuktning för att fräscha upp ansiktet om huden snabbt blir torr.

Setting Sprayer vi rekommenderar 

Vi har testat flera olika setting sprayer som ska hålla sminket på plats hela dagen. Urvalet av testpersoner har varit personer med lätt smink till en större sminkning och från lätt torr hud till mycket torr hud.

Testerna för att hitta bästa setting spray genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Hur bra den fungerar som fixering för sminket om det klarar en hel dag och utan att ansiktet blir för blött så att sminket rinner
 • Återfuktning
 • Ger glans eller matt finish
 • Om produkten är dermatologiskt testad för känslig hy
 • Doft
 • Dryg produkt
 • Om produkten även fungerar som en primer
 • Pris

Alla Setting Sprayer

Clarins Fix’ Makeup Long-Lasting Make Up Hold

#1 Clarins Fix’ Makeup Long-Lasting Make Up Hold

Sammanfattning: I testet har vi utnämnt en produkt till bästa premium som både gör att sminket håller en hel dag men som också ger ordentlig återfuktning. Det är produkten Fix’ Make-Up från Clarins som är vår testvinnare i prisklassen. Sprayen har en mild doft av ros och innehåller ekologisk aloe vera, allantoin och grapefrukt.

När vi testade denna produkt blev vi klart positivt överraskade hur pass bra sprayen återfuktar trots ett lager av smink. Sprayen innehåller en stor mängd C-vitamin som ska ge återfuktning och vi fick ett riktigt fint lyster som en finish på sminkningen. Spraymunstycket ger en lätt dusch så att makeupen inte rinner och makeupen håller sig på plats en hel dag. En klart prisvärt setting spray som både fixerar och fräschar upp. Dessutom kommer sprayen i en mycket snygg rosa flaska.

 • Bästa premium av Testagram.se

NYX Professional Makeup Setting Spray Matte Finish

#3 NYX Professional Makeup Setting Spray Matte Finish

Sammanfattning: För dig som är ute efter en matt finish kan vi istället rekommendera vår testvinnare som bästa budget. Det är produkten Makeup Setting Spray Matte Finish från Nyx som ger en snygg matt finish och sminket håller hela dagen. Ett extra plus för denna produkt är att den inte är testad på djur.

Under våra tester blev vi mycket imponerade av denna setting spray både att den håller makeupen på plats och att det inte behöver bättras på med mer spray under dagen. Du får en matt finish utan att det ser pudrigt ut. En helt klar prisvärd produkt trots sitt låga pris. För våra testpersoner som har mycket oljig hud räcker inte riktigt den matta effekten fullt ut utan vi rekommenderar att komplettera först med en bra primer för oljig hud.

 • Bästa budget av Testagram.se

Prep + Prime Fix + Mattifying Mist, MAC Cosmetics

#4 Prep + Prime Fix + Mattifying Mist, MAC Cosmetics

Sammanfattning: Under våra tester har vi hittat en multifunktionell produkt som vi vill lyfta fram som testets special. Det är produkten Prep + Prime Fix + Mattifying Mist från MAC Cosmetics som både är en fuktgivande ansiktsspray, en primer och en setting spray som ger en matt finish. Dessutom är produkten dermatologiskt och oftalmologiskt testad.

Den här setting sprayen är en fantastisk produkt för dig som vill ha flera produkter i en. Det är ett mycket bra fuktgivande ansiktsspray och en primer som ger huden en mängd vitaminer och mineraler. Bland innehållet finns kamomill, gurka och grönt te som ska hålla huden fräsch en hel dag. Vi ser dock den främst som en fuktgivande hudvårdsprodukt då den inte riktigt håller sminket på plats under en hel dag.

 • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en setting spray?

En setting spray är det sista steget i din sminkning för att sminket ska hålla sig på plats. Sprayen kan också ge en uppfriskande känsla i ansiktet om det är en återfuktande produkt. Huden blir lätt torr under dagen och då kan en setting spray fräscha upp samtidigt som den åter fixerar sminket. Olika produkter kan också ha en glansig eller matt finish som ger det lilla extra till sminkningen.

Hur väljer jag rätt produkt?

De flesta setting sprayer fixerar makeupen bra och vissa håller i ett par timmar och andra för en hel dag. Är du bara ute efter en fixerande effekt duger de flesta produkter bra men det är ändå bra att välja efter din hudtyp. Har du torr hud bör du välja en spray som också ger bra återfuktning. Om du har en oljig hy kan det vara bra att välja en produkt som ger matt effekt.

Även årstiden kan spela roll i ditt val. På sommaren när det är varmt och vi lätt blir svettiga kan det vara bra att välja en mattare variant som också fungerar bra mot fukt och svett. På vintern är luften ofta torrare och du kan då behöva en produkt med mer återfuktning.

Vissa produkter kan också fungera som en primer eller ge en snygg glow som en extra effekt på din makeup.

Så använder du produkten

Produkten är mycket enkel att använda. När du är klar med sminkningen sprayar du lätt över ansiktet så att du får en lätt mist som fördelar sig jämnt. När det torkar är det klar. Vissa produkter har lite knepiga spraymunstycken som ibland kan ge lite för hårda strålar eller spraya för smalt. Då är tricket att spraya så långt från ansiktet som möjligt vilket ger en jämnare dusch över ansiktet.

Frågor och svar Setting Spray 

Vad är setting spray?

Det är produkt man sprayar över hela ansiktet som det sista steget i sminkningen. Setting sprayen hjälper till att hålla sminket på plats i stället för att behöva bättra på efter ett tag. Många setting sprayer är även vårdande för huden och tillför huden fukt och lyster. Själva sprayen består av små fina partiklar som sprutas ut i en lätt mist som lägger sig som en tunn film på huden för att hålla sminket på plats.

Varför ska man använda setting spray?

Setting spray hjälper till att fixera makeupen så att allt, även basen, ser fräsch ut längre och inte behöver bättras på flera gånger om dagen. Att sminket sitter snyggare och längre kan kännas extra bra om man har lagt mycket tid på det. Det kan även vara tryggt att veta att inte sminket smetas ut och hamnar på helt fel ställe i olika situationer. Det finns setting sprayer som också ger huden en matt finish eller mer glow vilket kan vara en fin effekt på makeupen.

Hur använder man setting spray?

När sminkningen är klar avslutar man med att spraya över hela ansiktet som ett sista steg. Sedan behöver man inte göra något mer utan låter det tränga in i huden.

Vad är det för innehåll i setting spray?

Det finns många olika slags setting sprayer med varierande innehåll. En del har aloe vera, essentiella oljor, c-vitamin, hyaluronsyra med mera för att ge återfuktning samtidigt som sprayen fixerar sminket.

Är dyr setting spray bättre än billig?

Nej, det finns många billiga som till och med är bättre än vissa dyra produkter. Men generellt sett har många av de dyrare setting sprayerna bättre ingredienser och ger ofta fler egenskaper till huden och sminket än att bara fixera.

Är setting spray återfuktande?

Ja, de allra flesta setting sprayer är återfuktande för huden. Om man har torr eller känslig hy kan man behöva välja en setting spray med extra återfuktande egenskaper då de vanliga kanske inte räcker till för denna hudtyp.

Måste man använda setting spray?

Nej, det är inget man måste använda men det är en mycket användbar produkt om man vill att makeupen ska hålla sig fin och fräsch länge. Många setting sprayer har även vårdande och återfuktande egenskaper vilket kan vara bra om man ska vistas i miljöer med torr luft.

Setting spray som utgått:

Cover FX Illuminating Setting Spray

 

Cover FX Illuminating Setting Spray

 • Bästa mellan av Testagram.se

Sammanfattning: För dig som vill ha lite mer glow i sminkningen som en highlighter kan vi rekommendera produkten Illuminating Setting Spray från Cover FX. Produkten ger en fin lyster och fixerar makeupen bra och blir därför vår testvinnare som bästa mellan.

Vi tycker att den här setting sprayen ger en riktigt snygg finish på sminkningen och sminket sitter riktigt bra under hela dagen. Det är en lätt spray med en fin och jämn mist som torkar snabbt. Produkten går också att använda på kroppen för att dra fördel av den snygga highlight-effekten och kan bli pricken över i för utekvällen. Lystern blir mer intensiv ju mer du sprayar. Det är med andra ord ingen produkt för dig som vill ha en matt finish.