Du känner säkert igen dig i de dagar när håret ser risigt ut och du har bråttom någonstans. Du hinner inte tvätta, torka och styla håret och du behöver något som fixar det snabbt. Då har du förhoppningsvis ett torrschampo som din räddning i badrumsskåpet. Torrschampo är en underbar produkt när håret kan behöva en uppfräschning. Förutom att vara en hjälp när du har bråttom kan det vara bra som komplement när du inte vill tvätta håret så ofta. Då är det bra att variera med ett torrschampo för att undvika att slita på håret för mycket.

Ett torrschampo kan få ditt hår att se nytvättat ut genom att ta bort överskottsolja. Vissa produkter kan också ersätta eller komplettera stylingprodukter för att ge ökad volym och struktur.

För att du lättare ska hitta ett bra torrschampo i en prisklass som passar dig har vi testat några olika populära torrschampon. I våra tester har vi tittat på om dessa produkter gör ett tillräckligt bra jobb och om de är prisvärda. Framförallt bör produkten fräscha upp håret så att det känns nytvättat och absorberar fett så att du slipper tvätta håret med vanligt schampo efteråt. Vi har även tittat på om produkten ger volym, om håret känns strävt och hur väl den fungerar för mörkhåriga utan att lägga sig som en vit hinna på hårstråna.

Torrschampo vi rekommenderar 

Spana in listan med de bästa produkterna inom respektive prisklass för att hitta den produkt som passar dig bäst. Efter listan har vi samlat tips på vad du ska tänka på när du ska köpa ett torrschampo och vi ger dig även knep för hur du lyckas med appliceringen av produkten.

Alla Torrschampo

Unite 7seconds Refresher

#1 Unite 7seconds Refresher

Sammanfattning: UNITE 7Seconds Refresher är ett torrschampo för dig som verkligen vill få en känsla av nytvättat hår och inte vill ha en sträv känsla i håret som de flesta torrschampo ger. Med den här produkten får du en omedelbar uppfräschning av ditt hår och det känns verkligen överraskande rent.

Produkten lever upp till sitt namn och att det bara ska ta 7 sekunder beror på att du inte behöver arbeta in denna produkt på samma sätt som andra torrschampo. Förutom att ge dig ett fräscht hår sparar du även tid med denna produkt.

7Seconds Refresher har en mild doft med fokus att ta bort det oljiga i håret vilket ger dig ett mjukt hår med en lätt volym vid rötterna. Eftersom pulvret inte syns efter användning passar denna produkt både ljushåriga och mörkhåriga personer.

  • Bästa premium av Testagram.se

Maria Nila Invisidry Shampoo

#2 Maria Nila Invisidry Shampoo

Sammanfattning: Ett annat enkelt torrschampo att använda som vi utnämner till vår bästa mellan är Maria Nila Invisidry Shampoo. Ett effektivt schampo som ger ditt hår en fräsch känsla och produkten är dessutom miljövänlig.

Precis som vår premiumprodukt fokuserar denna produkt på en uppfräschning och är inte en allt-i-ett-produkt. Så för att styla håret behöver du komplettera med stylingprodukter. Schampot är lätt att arbeta med och lyckas bra med att fräscha upp håret för att bli av med flottigt hår.

Invisidry Shampoo har vid applicering en frisk doft med viss sötma men doften försvinner väldigt snabbt. Pulvret lägger sig inte som en vit hinna och syns därför inte vilket gör det till en produkt som fungerar för alla hårfärger.

  • Bästa mellan av Testagram.se

Amika Perk Up Dry Shampoo

#3 Amika Perk Up Dry Shampoo

Sammanfattning: För dig som är ute efter ett bra budgetalternativ rekommenderar vi Amika – Perk Up Dry Shampoo. Ett torrschampo som är enkelt att använda och fräschar upp ditt hår utan att produkten syns i håret. Därför fungerar produkten lika bra på både ljust och mörkt hår.

Produkten som är helt fritt från aluminium är baserad på risstärkelse och havtorn. Havtorn speglar sig i doften som är diskret och känns fräsch. 

Perk Up Dry Shampoo är enkel och tidseffektiv att applicera då det räcker med att arbeta igenom håret lite snabbt. Du blir av med fettigt och livlöst hår då risstärkelsen gör sitt jobb riktigt bra med att absorbera oljor i ditt hår. Torrschampot ger en viss volym men fokus ligger på en uppfräschning av håret.

  • Bästa budget av Testagram.se

Budgie The Volume Dry Shampoo

#4 Budgie The Volume Dry Shampoo

Sammanfattning: Vi har som vår specialare valt ut Budgie – The Volume Dry Shampoo eftersom det är en så pass bra produkt för sitt låga pris. Nackdelen är att det krävs lite mer arbete med produkten i håret än våra övriga testvinnare i de olika prisklasserna.

Schampot är enkelt att dosera men som sagt krävs det lite arbete i håret för att få det att kännas rent men resultatet blir riktigt bra. Eftersom det här är ett torrschampo som också ska ge volym får du en aning strävhet i håret precis som många andra torrschampon.

Förutom att detta torrschampo livar upp ditt hår livar den också upp badrumshyllan med sin mycket färgglada flaska.

  • Bästa special av Testagram.se

Frågor och svar

Varför ska man använda torrschampo?

Ett torrschampo är bra att använda som komplement till din vanliga hårtvätt. Att tvätta håret för ofta sliter på håret och då är ett torrschampo bra att använda som variation för en uppfräschning av håret. Det är inte bara håret som slits vid för mycket tvätt. Risken ökar också för att du får en torr hårbotten vilket kan leda till både klåda och spröda hårstrån. En torr hårbotten kan också leda till en överproduktion av talg som kan orsaka mjäll eller fet hårbotten vilket blir en ond cirkel. Produkten fungerar också när du har tidsbrist och inte hinner tvätta och torka ditt hår men ändå vill få håret att se nytvättat ut. Ett mycket effektivt sätt att fräscha upp håret mellan tvättarna.

Hur fungerar produkten?

Produkten har särskilda ämnen i innehållet som hjälper till att ta bort överskottsolja från håret. Det gör att håret ser nytvättat ut även om det inte är renare som vid en riktig hårtvätt.

Hur väljer jag rätt produkt?

När du ska köpa torrschampo får du tänka utifrån om du bara vill få håret att kännas som nytvättat eller om du även vill ha textur och stadga. De allra flesta produkterna på marknaden är framtagna för att göra det enklare att styla håret genom att ge håret textur och stadga. Nackdelen är att håret kan kännas lite strävt och ger inte alls en känsla av alldeles nytvättat och glansigt hår. Att en produkt saknar effekten av att ge håret textur och stadga är kanske en nackdel för många som vill ha allt-i-ett produkter men för den som vill variera känslan i håret är detta perfekt. De flesta har ändå stylingprodukter som de tar i håret efteråt så fundera över om du verkligen behöver flera effekter eller inte.

Hur använder man produkten?

Det finns två olika sätt att applicera produkten beroende på om det är en spray eller pulver. Ett pulver kan du strö direkt i hårbotten eller i händerna för att sedan massera in vid hårrötterna och vid behov även i längderna. Med spray börjar du först med att skaka flaskan ordentligt. Dela sedan upp håret i sektioner och spraya mot hårbotten med cirka 20 centimeters avstånd genom att hålla flaskan i rörelse fram och tillbaka så att sprayet fördelar sig jämnare. Låt därefter produkten verka en kort stund så att den får en chans att absorbera all olja. Var noga med att ta rätt mängd av produkten så att du inte överdoserar. Om du tar för mycket i håret kan resultatet bli att håret ser dammigt och livlöst ut. Börja hellre med en liten mängd och ta sedan mer efterhand om du ser att det behövs. Borsta därefter igenom håret med en borste för att fördela schampot för ett jämnare resultat. Genom att borsta håret får du också bort eventuellt överflöd av produkten som annars kan göra att håret ser dammigt ut.

Varför blir håret vitt?

Den vanligaste anledningen till att håret blir vitt med ett torrschampo är att du har använt för mycket. Prova att borsta igenom håret för att få bort eventuellt överflöd. Har du mörkt hår kan det vara en fördel att välja en produkt som är speciellt avsedd för brunetter och mörkhåriga så att du slipper problemet med att du doserar för mycket. Det kan också vara så att du har valt en produkt som är särskilt för ljushåriga. Det kan då vara en produkt som ska bättra på ljust hår särskilt för de som har blonderat håret och vill dölja utväxten som är något mörkare.

Det ser inte nytvättat ut vad gör jag för fel?

Tänk på att låta produkten få verka en stund så att den får en chans att absorbera all olja. Applicera produkten och gör något annat medan det verkar innan du börjar massera in det i hårrötterna.