Badsalt » Bäst i test

Badsalt

Ett avkopplande och varmt bad tackar du säkert inte nej till efter en stressig dag eller om du känner dig lite stel i muskler och leder. För att få bättre effekt av att mjuka upp musklerna, dina leder och för att få en bättre återfuktad hud kan du använda dig av ett badsalt.

Innehållet i ett badsalt består oftast av Epsom salt eller havssalt som är rik på mineraler. Tillsammans med essentiella oljor kan dessa ingredienser hjälpa din kropp med återfuktning och att ge muskler och leder en avslappnade effekt. Badsaltet har också antiinflammatoriska egenskaper, det exfolierar döda hudceller och absorberar även överskott av olja. Att saltbada har människor gjort i tusentals år och ett populärt resmål för detta är Döda havet. Dit kommer människor för att bada i saltvattnet som ett sätt att stärka och återfukta kroppen.

1. Terrible Twins Badsalt Nr 1 Lavendel

Vår utvalda testvinnare som bästa premium är ett underbart doftande badsalt, Badsalt nr 1 Lavendel från Terrible Twins Spa By. Bara doften från lavendel gör dig avslappnad och lugn men det är inte bara därför den blev vår vinnare i denna prisklass. Produkten innehåller också eteriska oljor och ett rosa himalayasalt som är rikt på mineraler och mjukgör din hud. Lavendel har även antiseptiska egenskaper och förebygger hudinfektioner vilket passar bra om du har känslig hy med exempelvis eksem eller andra hudirritationer.

När produkten är slut kan du med fördel återanvända den snygga och stilrena flaskan och ha framme som en fin inredningsdetalj. Terrible Twins är ett svenskt märke som tillverkar naturliga och ekologiska produkter som tvålar, badoljor, badsalt och doftljus.

Kommer snart! Kommer snart!
Terrible Twins Badsalt Nr 1 Lavendel

2. Kerstin Florian Mineral Wellness Soak

Ett badsalt som ska vara bra för känslig hud som vid eksem men som även ska vara bra för matsmältningen är badsaltet Mineral Wellness Soak från Kerstin Florian Essential Body Care. Denna produkt ska också verka muskelavslappnande och vara bra för ömma muskler och vid ledvärk. Mineralkristallerna som är handskördade har filtrerats genom en 2 miljoner år gammal och tjock snäckskalsbädd vilket ger produkten en hög halt av kalcium. 

Vi upplevde i våra tester med detta badsalt att vår hud fick riktigt bra återfuktning och blev mjuk. Vi kände oss verkligen avslappnade efter badet och det enda vi saknade med denna produkt är någon form av doft för att förhöja upplevelsen av avkoppling.

Kommer snart! Kommer snart!
Kerstin Florian Mineral Wellness Soak

3. Björk & Berries From the Garden Bath Salt

Vår testvinnare som bästa budget blev Bath Salt From the Garden från Björk & Berries. Det här är en svensk produkt tillverkad av handplockade blommor och örter från varumärkets odling i norra Sverige. Badsaltet ska speciellt vara lämpad för personer med sömnproblem och ska kunna ge bättre sömnkvalitet.

Det här badsaltet har en underbar blandning av lavendel, kamomill, björk och citronmeliss som ger en härlig doft i badet. I våra tester med denna produkt kände vi oss skönt avslappnade i kroppen och kände att vi kunde varva ner bättre efter ett bad. En produkt som passar väldigt bra att använda på kvällen innan sovdags.

Kommer snart! Kommer snart!
Björk & Berries From the Garden Bath Salt

4.Aroma Uppfriskande Badsalt

Från Åhléns egen badserie Aroma kommer det här badsaltet med det enkla namnet, Uppfriskande Badsalt. Ett bra budgetalternativ till dig som inte vill betala extra för en snyggt designad flaska utan helt enkelt bara vill ha ett bra badsalt.

Trots det låga priset gör det här badsaltet vad det ska. Vi tycker att huden blir härligt mjuk och len efter ett bad och den uppfriskande doften av citrus och gröna äpplen piggar upp vilken grå och mulen dag som helst.

Kommer snart! Kommer snart!
Aroma Uppfriskande Badsalt

Så är Badsaltet utvald

Ett bra badsalt ska både dofta gott, mjukgöra, återfukta, ge bra stresslindrande effekt och avslappning. Vi har testat olika sorters badsalter för att hitta de bästa produkterna i olika prisnivåer. I testerna har vi tittat på hur mjuk och återfuktad vår hud blir, hur doften upplevs och bedömt hur pass väl avslappnade vi blir efter ett bad med de olika produkterna. Avslutningsvis ger vi dig även tips och råd kring hur du väljer rätt produkt när du ska köpa badsalt.

I våra tester av olika badsalter valde vi ut testpersoner med blandade hudproblem som kan bli hjälpta av ett bad med badsalt. Bland testpersonerna förekom torr hud, eksem och stela muskler och leder. Varje produkt matchades utifrån badsaltets egenskaper till varje testpersons behov. För att hitta de bästa produkterna sattes testperioden till en månad med ett till två bad i veckan.

Testerna för att hitta bästa badsaltet genomfördes utifrån följande egenskaper:

  • Avslappnande och uppmjukande effekter i muskler och leder
  • Återfuktning
  • Effekter på eksem och hudirritationer
  • Hudens mjukhet
  • Doft

Badsalt – Guide

Att använda ett badsalt kan låta som att det är väldigt uttorkande för huden men faktum är att det ger återfuktning för kroppen. I alla fall om du inte ligger i badet väldigt länge. Ett bad i sig är mycket avkopplande och både muskler och leder blir avslappnade av det varma vattnet. Här hjälper badsaltet med sina mineraler till ännu mer än bara vanligt varmt vatten.

Fler effekter du kan få med ett badsalt är att det har antiinflammatoriska egenskaper, det exfolierar döda hudceller och absorberar även överskott av olja.

Hur väljer jag rätt produkt?

Badsalt finns ofta i flera härliga dofter som ger dig antingen en uppiggande effekt eller en mer avslappnande effekt. En del produkter är framtagna för att du lättare ska komma ner i varv om du exempelvis har sömnproblem och andra kan fungera extra bra vid förkylning när du vill använda en doft som öppnar upp andningsvägarna. Vid en förkylning kan aromer med eukalyptus vara bra. För en uppiggande effekt rekommenderar vi en doft av citrus och för bästa avslappning lavendel.

Om du har eksem eller andra hudirritationer kan det vara bra att välja ett badsalt med antiseptiska egenskaper som både lindrar hudirritation och förebygger hudinfektioner.

Beroende på vad du vill uppnå för effekt kan det vara bra att ha lite olika badsalter hemma att använda vid olika tillfällen.

Så använder du produkten

Innan du tillsätter ett badsalt i badvattnet är det bra att först hitta rätt temperatur. Vattnet ska helst inte vara för varmt eftersom det torkar ut huden för mycket och kan irritera eventuella eksem eller annan hudirritation. Hur mycket badsalt du ska använda varierar från produkt till produkt så läs noga instruktionerna. När det varma vattnet har löst upp saltkristallerna är det dags att lägga sig i badet.

Hur länge du ska bada för bästa effekt varierar också från märke till märke så här behöver du också läsa instruktionerna. Även om det är härligt att ta ett riktigt långt bad så tänk på att det blir uttorkande för huden med väldigt långa bad. Efter badet tar du en dusch för att tvätta av dig eventuella saltrester som annars stannar kvar på huden och slutligen är det bra att smörja in sig i en återfuktande kroppslotion.

​Fungerar det med vanligt salt?

Nej du får inte samma effekt av vanligt salt. Badsalterna består oftast av Epsom salt eller havssalt som båda är rika på mineraler. Dessa saltkristaller är helt naturliga utan att ha bearbetats med kemikalier. Badsalt har framställts på ett sätt som ger din hud minst skadliga ämnen och maximal effekt med återfuktning och avslappning.

Vanliga frågor om Badsalt

Vad är badsalt?

Ett badsalt hjälper till att göra badvattnet skonsammare för huden och har en rogivande och renande effekt. Det är ett badtillbehör där innehållet av salt är som små kristaller. Innehållet kan bestå av havssalt, olika mineraler och andra salter och kristallerna kan ha olika färger och dofter beroende på vad saltet innehåller.

Varför ska man använda badsalt?

Ett badsalt i badvatten kan ge många fördelar. Beroende på vilken typ av badsalt det är och vad det innehåller kan det vara återfuktande och mjukgörande, reducera svullnader, lindra stress, stela leder och muskler med mera. Ett varmt bad i sig kan ge dessa effekter men det kan förstärkas med hjälp av ett badsalt.

Kan man använda badsalt om man har känslig hud?

Ja, det går utmärkt att använda badsalt trots känslig hud. Det finns badsalter som är lite mildare och speciellt anpassad för känslig hy som bidrar till en lugnande effekt med mjukgörande och återfuktande egenskaper.

Hur mycket badsalt ska man ha i badvattnet?

Det varierar mycket mellan olika typer av badsalt hur mycket som ska användas i badvattnet. Det finns allt från mildare badsalter till mer koncentrerade som epsomsalt som ska doseras betydligt mindre än ett milt badsalt. Det bästa är att läsa på produkten hur mycket som rekommenderas för att huden inte ska bli irriterad.

Ska man använda en återfuktande kräm efter bad med badsalt?

Ja, det är alltid bra att återfukta huden efter dusch eller bad. Badsaltet i sig är egentligen inte uttorkande utan det är vattnet som torkar ut huden.

Badsalt eller badolja, vilket är bäst?

Det finns många likheter mellan badsalt och badolja då båda mjukgör och återfuktar huden. Fördelen med badsalt är saltets mineraler och näringsämnen som är vårdande för huden. För att få en riktigt mjuk och återfuktad hud går det alldeles utmärkt att använda båda typerna i badvattnet.

Består badsalt verkligen av salt?

Ja, någon form av salt brukar badsalt innehålla och det är saltets mineraler som ger badsaltet dess egenskaper som hudvårdsprodukt. Vanligtvis brukar det vara havssalt och då är saltkristallerna helt naturliga och har inte bearbetats med kemikalier och liknande.

Betyg på testguiden:

3.9/5 - (254 votes)