När du vill ha en bra stylingprodukt som säkert fungerar så att du slipper kolla frisyren hela tiden är hårgelé ett bra val. Det är perfekt när du vill forma och styla en snygg frisyr som du vill ska hålla dagen när du är på jobbet eller hela kvällen när du är på fest. Produkten ger både stadga och även glans och kan dessutom i vissa fall ha ett UV-skydd. Det bästa är att det är en otroligt enkel stylingprodukt att jobba med. Det är bara att ta en önskad mängd, gnugga ut den något i händerna och fördela det i håret och styla som du vill.

Hårgelé fungerar bra i både kort hår och långt hår när du vill ha en bra hårdag. För kort hår är det enkelt att forma frisyren med hjälp av gelé. Har du istället långt hår får du ett bra stöd men ändå ett mjukt och följsamt hår. Du kan få dina lockar extra fina och framträdande och det går även att styla en wet look med bakåtkammat hår. Med hårgelé kan du variera dig mellan flera olika frisyrer och stilar.

Hårgeléer vi rekommenderar 

Geléer har en rad olika egenskaper för att bäst forma håret till olika frisyrer och stilar. Du hittar allt från klassiska geléer till moussegelé och flera andra varianter. Det kan göra det svårt att välja rätt produkt när det finns så många att välja mellan. Ibland behöver du prova dig fram för att hitta rätt. Därför hoppas vi att du med vårt test ska spara tid och pengar för att hitta bäst hårgelé för ditt hår. Vi har testat flera olika varianter och utnämnt en vinnare i varje prisklass. Vi reder också ut skillnaden mellan hårvax och hårgelé och ger dig köpråd kring hur du väljer rätt gelé. 

För att hitta bästa hårgelé har vi i våra tester valt ut testpersoner med både kort och långt hår med olika krav på stadga i frisyren. Testperioden sattes till en vecka och inga andra förändringar har gjorts i hårvårdsrutinerna för att bättre bedöma effekterna.

Testerna för att hitta bästa hårgelén genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Användarvänlighet – hur lätt det är att applicera, forma och styla håret
 • Stadga – hur bra frisyren hålls på plats en hel dag
 • Återfuktning
 • Glans
 • Ger mjukt eller stelt hår
 • Konsistens
 • Doft
 • UV-skydd
 • Dryg produkt

Alla Hårgeléer

 

Oribe Curl Gloss Hydration & Hold Gel

#1 Oribe Curl Gloss Hydration & Hold Gel

Sammanfattning: För dig som vill ha en produkt med naturliga ingredienser utan parabener och natriumklorid och som ger ditt hår ordentlig stadga kan vi rekommendera vår testvinnare som bästa premium. Produkten Curl Gloss Hydration & Hold från Oribe håller frisyren på plats hela dagen. Hårgelén ger håret ett UV-skydd och passar extra bra för färgat och keratinbehandlat hår.

Vi tycker att hårgelén doftar underbart med sitt innehåll med extrakt från blommor som jicama, cupuacu och passionsblomma. Hårgelén har en mild, behaglig doft utan att vara för stark. Produkten återfuktar bra och ger håret en fin lyster. Det är en lätt gelé att arbeta med som du enkelt kan forma ditt hår med till önskad frisyr. När håret är färdigstylat har håret en väldigt bra stadga utan att det ser stelt ut. Istället är håret både mjukt och följsamt och vi upplevde också att hårgelén fungerade bra för frissighet.

Vi tycker att produkten passar extra bra för långt eller lockigt hår då den ger dig fina silkesmjuka lockar och mjukt, följsamt hår med en fin lyster.

 • Bästa premium av Testagram.se

Fudge Hair Gum

#2 Fudge Hair Gum

Sammanfattning: Har du ont om tid och behöver en snabb stylingprodukt för att få den frisyr du vill ha ska du ta en extra titt på vår testvinnare som bästa mellan. Det är produkten Hair Gum från Fudge som kan fixa ditt hår i ett nafs och ger håret stadga och perfekt struktur. Vill du ha en naturlig look använder du ytterst lite av produkten och vill du istället ha en wet look använder du en större mängd. Produkten har en mild och oväntad men god doft av bubbelgum. Gelén är mer som ett hårvax och vill du forma om ditt hår efter ett tag fuktar du bara med lite vatten så är det enkelt att styla om igen.

Den här hårgelén håller verkligen ett kort hår på plats. För bäst effekt gäller det att följa instruktionerna med att gnugga produkten ordentligt i händerna innan applicering. Det gör man för att frigöra fibrerna i produkten och vi märker en klar skillnad i stadga om vi gör rätt eller slarvar med gnuggandet. Vi tycker att produkten också ger ett mycket bra stöd för långt hår och för dig med fint hår kan du få fram en bra volym.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Id Hair Beach Gum

#3 Id Hair Beach Gum

Sammanfattning: Vår testvinnare i budgetklassen blev produkten Beach Gum från Id Hair som ger en bra stadga för kort och halvlångt hår trots sitt låga pris. För att lyckas få en bra stadga är det viktigt att värma produkten i händerna först genom att gnugga den mellan handflatorna och gärna att applicera den i torrt hår.

Vi tycker att det blir helt ok stadga med denna produkt men det håller kanske inte en hel dag. Hårgelén ger en riktigt fin glans till håret så främsta användningsområde är för att bättra på eller styla vissa delar av håret och ge en snygg glans som avslutning. Konsistensen på gelén är mer som ett strävt vax så det känns lite annorlunda att arbeta med denna produkt. Eftersom gelén mer liknar ett vax även i sina egenskaper passar denna bra om du vill få håret i en saltvattenlook med bra stadga. Perfekt för dig som vill har en produkt som ett alternativ till vax och saltvattenspray.

 • Bästa budget av Testagram.se

Graham Hill Styling & Grooming Becketts Shaper Gel

#4 Graham Hill Styling & Grooming Becketts Shaper Gel

Sammanfattning: Testets utnämnda specialprodukt blev en produkt från herrserien Graham Hill. Produkten Styling & Grooming Becketts Shaper Gel ger håret mycket stadga och stark glans. Hårgelén passar extra bra för wet-look frisyrer med långt hår.

Produkten är enkelt att använda genom att gnugga den i händerna och arbeta in den i handdukstorkat hår. Gelén ger en bra stadga och doftar gott med en diskret maskulin doft.

Produktlinjen är en hyllning till den brittiska gentlemannen och stilikonen Graham Hill som var känd som en av världens mest framgångsrika racerförare. Den enda racerföraren som någonsin åstadkommit att bli både världsmästare i formel 1, segrare i Indianapolis 500 och vunnit de legendariska Le Mans 24-timmars vilket brukar benämnas som den omtalade ”Tripple crown”. Det är sonen Damon Hill, även han en framgångsrik racerförare, som står bakom hyllningen.

 • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda hårgelé?

Det finns många bra stylingprodukter för håret och hårgelé är en av dem. Hårgelé används framförallt för att kunna hålla håret på plats. Produkten ger både en hållbar stadga och glans. Det är en bra och enkel stylingprodukt när du vill styla ditt hår så att frisyren håller sig på plats under en hel dag. Vissa produkter fungerar också extra bra när du vill få en bra volym på ditt hår.

Vad är skillnaden mellan hårvax och hårgelé?

Hårvax och hårgelé kan verka ganska lika och vissa produkter kan i konsistensen påminna om varandra. Båda är mjuka i konsistensen och ger en bra stadga. Hårvax är bra att ha i ett hår där du vill kunna ändra frisyren under dagen och ha ett mjukare och mer följsamt hår. Hårgelé är mer geléaktig i konsistensen men stelnar efter ett tag i håret. Då är det svårt att ändra frisyren tills du har tvättat ur gelén. Hårgelé ger också en extra fin glans i håret.

Hur väljer jag rätt produkt?

Det finns geléer med olika egenskaper som är anpassade för olika frisyrer och stilar så beroende på vad du vill ha för effekt kan vissa passa bättre än andra. Bestäm dig för om du behöver en produkt som ger dig mer volym, om du vill ha en mer wet-look-effekt, ha en helt fixerad frisyr eller ett mer levande hår. 

En tunn gel med liten stadga kan du använda om du vill ha en mer lekfull eller rufsig look. Ditt hår får stadga men är ändå mjukt och följsamt. Väljer du en produkt med mellanstadga får du lite bättre stadga som håller din frisyr lite längre och passar lite bättre till kortare hår. En tjock hårgelé med kraftig stadga är bra när du vill hålla håret på perfekt plats under en hel dag och du kan även lättare skapa en bakåtslickad frisyr.

Välj gärna en produkt med ett UV-skydd om du ska vara utomhus under dagen.

Det finn en rad olika märken och produktegenskaper så du har bra valmöjligheter att hitta en hårgelé som passar just dina behov.

Så använder du produkten

​Ta en liten geléklick i händerna och gnugga ut den något mellan händerna innan du fördelar produkten i håret. Dra fingrarna genom håret för en jämnare fördelning. Samtidigt kan du börja forma håret innan det är dags för att eventuellt föna håret och styla det till önskad frisyr.

Det kan finnas särskilda instruktioner beroende på vilken slags gelé du har. Vissa produkter är framtagna med speciella egenskaper som kräver en särskild hantering för bästa effekt. Ta för vana att alltid läsa instruktionerna först. Till exempel kan en del produkter vara bäst att applicera i torrt hår medan andra appliceras i fuktigt hår.

Frågor och svar Hårgelé

Vad är hårgelé?

Det är en mycket populär stylingprodukt som oftast används till kort hår. Hårgelé ger ordentlig stadga och håller frisyren på plats hela dagen.

Vilken hårgelé är bäst?

Olika hårtyper kan kräva olika typer av hårgelé då dessa kan ha olika egenskaper. För en del är det viktigt med en ordentlig stadga och någon annan kan vilja ha mer volym eller glans.

Torkar hårgelé ut håret?

Nej, bra hårgeléer av god kvalitet torkar inte ut håret. Det finns många produkter som dessutom ger extra återfuktning.

Vad är skillnaden mellan hårgelé och hårvax?

Ett hårvax är mycket fastare i konsistensen medan en hårgelé är mer rinnig. Gelén kan ge ett något stelare hår som håller håret på plats och ger mer glans. Vax har en mjukare touch men kan även ha riktigt bra stadga ändå. Om man har fett hår kan håret kännas ännu fetare med vax och då är en gel att föredra.

Hur vet man vilken stadga en hårgelé har?

Stadgan anges ofta utifrån en skala. Skalan brukar sträcka sig från 0 – 15 där den högsta siffran är starkast stadga. Det kan ta ett tag att hitta den bästa stadgan för just ditt hår men man får en bra vägledning av siffrorna.

Blir håret hårt när man använder hårgelé?

Det beror helt och hållet på vilken produkt det är för vilket innehåll den har. De allra flesta hårgeléer lämnar håret mjukt men vill man att håret ska bli hårt får man titta på produktbeskrivningen så att man väljer rätt.

Hur applicerar man hårgelé?

Det kan göras på många olika sätt, beroende på märke och vilken hårstil man är ute efter. Man kan välja att applicera hårgelé i torrt, fuktigt eller vått hår beroende på produkt och önskat resultat. Vid appliceringen gnuggar man gelén mellan händerna och drar genom de delar av håret som ska stylas för att få en jämn fördelning.