Vi har alla varit där när håret börjar kännas torrt och livlöst och det enda som hjälper är att klippa det ännu kortare och sätta igång med regelbundna inpackningar. Visst drömmer du om ett glansigt och vackert hår som du slipper lägga all tid i världen för att hålla i skick! Har du inte upptäckt allt positivt med arganolja ännu är det dags nu! Oljan ger en riktig dunderkur för ditt hår med arganoljans nyttiga fettsyror och vitaminer och gör håret både följsamt och glansigt. För användning i ansikte och på kroppen hjälper produkten till att mjuka upp och bevara hudens naturliga elasticitet.

Arganolja utvinns från frön från arganträdets frukter. Arganträd trivs i torra miljöer som ökenklimat och träden kan med sina djupa rötter komma åt vatten. Oljan har använts av marockanska kvinnor i hundratals år både för hårvård, hud och även för matlagning. När oljan är tänkt att användas på kroppen och i håret kallpressas oljan från frukternas fröer. För matlagning rostas fröerna som annars kan ge problem med matsmältningen. Rostningen ger också arganoljan en nötigare smak vilket passar bra i många maträtter.

Arganoljor vi rekommenderar 

Vi ska här titta närmare på några utvalda produkter för håret som vi har valt att testa. Vi har valt några av de mest omtalade arganoljorna som finns på marknaden just nu i olika prisklasser för att se om de håller måttet. Med våra omdömen hoppas vi att du ska hitta den arganolja som passar dig bäst. I våra tester har vi tittat på om produkten ger dig mjukt och glansigt hår, om den fungerar mot frissigt hår och hur väl produkten absorberas i håret för att undvika att håret ser fettigt ut eller snabbt tappar glansen igen.

I våra tester för att hitta bästa arganoljan har vi framför allt valt ut testpersoner med torrt och livlöst hår. En kontroll har även gjorts för att utesluta hår som redan är slitet i topparna och därför behöver en klippning först för att rädda topparna innan oljan kan göra det den ska. Testperioden sattes till en månad och inga andra förändringar har gjorts i hårvårdsrutinerna för att bättre kunna avgöra arganoljans verkan. Oljan har applicerats efter hårtvätt och vid behov.

Testerna för att hitta bästa arganolja genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Glansighet
 • Mjukt och följsamt hår
 • Effekter på frissighet
 • Om det får håret att se fettigt ut
 • Värmeskydd
 • UV-skydd
 • Om håret tyngs ner av produkten
 • Doft

Alla Arganoljor

Unite U Argan Oil

#1 Unite U Argan Oil

Sammanfattning: Det här är en väldigt bra produkt för dig med riktigt frissigt och torrt hår som vill ha ett lent och skinande hår. Genom att använda oljan i fuktigt hår får du också ett bra värmeskydd vid hårstyling. Använder du produkten under dagtid får du även ett effektivt UV-skydd.

I våra tester fick vi snabbt upp glansen i håret och genom att fortsätta använda produkten i förebyggande syfte håller du håret fint länge. UNITE U Oil Argan Oil fungerar mer än utmärkt och det behövs bara 1-3 droppar i fuktigt hår vilket gör det till en dryg produkt. 

För dig som vill ha en veganvänlig produkt, certifierad av PETA, bör du spana in Unites produkter. Produkterna är dessutom både paraben- och sulfatfria och naturligtvis testas de inte på djur.

 • Bästa premium av Testagram.se

Moroccanoil Oil Treatment

#2 Moroccanoil Oil Treatment

Sammanfattning: En mycket populär produkt för håret är Moroccanoil som många säger är originalet eftersom den har funnits längst på den svenska marknaden. Vi upplever att oljan absorberas snabbt i håret och gör håret märkbart lenare och glansigt.

Oljan har bra konsistens då den är något trögflytande som gör det lätt att arbeta med utan att det blir rinnigt eller lämnar någon klibbig känsla i håret. Håret blir verkligen lätt att reda ut och produkten tynger inte ner håret.

Trots ett lite dyrare pris än många andra oljor är Moroccanoil dryg vilket gör den prisvärd. Produkten ger dig också en riktigt bra vårdande oljebehandling.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Björn Axén Hair Oil Smooth & Shine with Argan Oil

#3 Björn Axén Hair Oil Smooth & Shine with Argan Oil

Sammanfattning: För dig som letar efter ett bra budgetalternativ kan vi rekommendera Björn Axéns Hair Oil Smooth & Shine with Argan Oil. Oljan består av både arganolja och solrosolja som ger ett lent hår. Produkten innehåller också antioxidanten E-vitamin som skyddar håret.

Den här produkten är tillverkad i Sverige och den är vegansk, dermatologiskt testad och har höga andelar naturliga ingredienser. Det som utmärker den här oljan är att den doftar underbart av kokos, vanilj, frukt och blommor. Doften kommer från en tillsatt hypo allergenic parfym.

Produkten gör sitt jobb med att göra håret mjukt och enkelt att reda ut. Du får ett glansigt resultat utan att tynga ner håret men det är inte den bästa produkten för frissigt hår. Kanske fungerar produkten bättre på att förebygga detta om du använder produkten regelbundet en längre tid.

 • Bästa budget av Testagram.se

OGX Argan Extra Strength In Shower Oil

#4 OGX Argan Extra Strength In Shower Oil

Sammanfattning: Är du lite skeptisk till att använda olja i håret för att du är rädd för att det ser fettigt ut kan vi rekommendera detta balsam som innehåller arganolja. Den här specialaren är ett bra alternativ om du inte vill köpa så många produkter. Ogx Argan Extra Strength Conditioner är ett balsam som är härligt krämig och som ger ditt hår återfuktning och gör håret mjukt.

Vi upplever att håret blir underbart silkeslent med denna produkt men är du ute efter omgående glans bör du välja en olja istället. För bästa vårdande behandling kan du med fördel använda både detta balsam och en olja för att få riktigt mjukt hår men även glans.

 • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda arganolja?

Eftersom arganoljan både är återfuktande och mjukgörande är den ett bra komplement till dina andra hud- och hårvårdsprodukter där dessa inte räcker till. Om du tycker att du ofta får torr hud eller torrt och livlöst hår kan du behöva lite extra hjälp av arganoljan.

Arganolja är framförallt väldigt bra att använda för hårvård för att göra håret både mjukt och glansigt när du vill slippa frissigt, livlöst eller slitet hår. Oljans fettsyror behandlar och återupprättar en bra fuktbalans.

Produkten fungerar också utmärkt till huden utan att täppa till porerna. Oljan både mjukar upp och återfuktar torr hud samtidigt som den rengör på djupet. Med återfuktande egenskaper som hjälper huden att behålla sin naturliga elasticitet är produkten också effektiv mot rynkor.

För problem med eksem eller klåda har oljan lugnande och antiinflammatoriska egenskaper som lindrar. Oljans antioxidanter som vitamin E och fettsyror som Omega-6 kan även hjälpa till att både vårda och läka huden. E-vitamin påskyndar läkning och lugnar irriterad hud samtidigt som Omega-6 ger en antiinflammatorisk effekt.

Hur väljer jag rätt produkt?

För bästa effekt ska du välja en ren olja som inte är utspädd. Ofta är de rena oljorna lite dyrare eftersom det både är tidskrävande och dyrt att framställa produkten. Vill du ha en äkta arganolja ska du titta på innehållsförteckningen. För att undvika för mycket tillsatser eller att den är utspädd är en kort innehållsförteckning en bra start. I innehållsförteckning ska du också hitta 100% arganolja men den kan också benämnas med andra namn.

Vi rekommenderar att du köper en kallpressad olja eftersom näringsämnena stannar kvar i produkten bättre än i jämförelse med en varmpressad.

För dig som har mycket torr hud eller mycket torrt och livlöst hår och behöver extra mycket återfuktning rekommenderar vi de dyrare alternativen. Behöver du bara lite extra glans och för att underhålla mjukheten i håret kan budgetalternativen fungera tillräckligt bra. 

Hur använder man produkten?

Arganoljan har många användningsområden då den kan användas både som hudvård, hårvård och även i matlagning. Tänk på att använda särskilt framtagna produkter om du vill använda det i maten.

För användning i hår och på hud används arganoljan outspädd men den går också bra att blanda med andra produkter för att ge håret och huden lite extra återfukt och glans. Produkten går lätt in i håret och huden vilket gör att du inte ser oljig ut varken i håret eller på huden.

I håret

För användning i håret applicerar du några droppar av oljan i hårlängderna. Vill du använda oljan som en inpackning masserar du in arganoljan i hårlängderna och virar en handduk om. Det går även bra att massera in hårbotten om du till exempel lider av klåda. Låt inpackningen verka i cirka 30 minuter och tvätta sedan håret som vanligt. Efter tvätt med schampo kan du med fördel använda vår utvalda specialare från Ogx – ett balsam som innehåller arganolja.

Ska du styla håret med hårfön eller plattång fungerar oljan som ett värmeskydd. Applicera sparsamt med någon droppe olja innan du stylar håret.

I ansiktet

Eftersom produkten återfuktar och är effektiv mot rynkor går det bra att använda oljan i ansiktet och särskilt kring ögonen. Det går bra att använda produkten istället för dag- eller nattkräm eller att späda ut din kräm med oljan för lite mer effekt. På samma sätt kan du blanda ut ditt ansiktsvatten eller foundation för extra lyster och återfuktning.

På kroppen

Produkten fungerar även bra istället för en vanlig kroppslotion och du kan med fördel smörja in kroppen med oljan efter en dusch eller ta ett bad med några droppar av produkten. Arganoljan kan också användas i en bodyskrubb tillsammans med kaffesump och du får då en skrubb som både rengör och återfuktar.

Punktbehandling för torra områden som nagelband och hälar

Använd oljan överallt på kroppen som punktbehandling där dina vanliga produkter inte räcker till. Produkten gör underverk för torra och spruckna nagelband, hälar, armbågar, händer, läppar och andra torra områden.

Frågor och svar Arganolja

Vad exakt är arganolja?

Arganoljan är gyllengul i färgen och innehåller antioxidanter, fettsyror och E-vitamin. Oljan extraheras genom en kallpressningsteknik av arganträdets kärnor från frukterna. Dessa kärnor är som en slags nöt eller ett frö i fruktköttet. Arganträd är höga, gröna träd som oftast odlas i Marocko där det i århundraden varit en industri kring att skörda trädets nötter. Staten skyddar arganträden från att huggas ner för träets skull eftersom det ger värdefullt syre till atmosfären.

Vad använder man arganolja till?

Oljan kan användas till både håret, ansiktet och kroppen. För håret hjälper arganoljan hårsäckarna att återställa balansen i hårbotten och främjar hårväxt samt minska förekomsten av kluvna, torra toppar. En hårolja är även bra för att motverka frissigt hår, göra det mindre statiskt och skydda håret mot värme. Arganoljan är även effektiv för att ge håret mer lyster. När oljan används på kroppen och i ansiktet får även huden en finare lyster samtidigt som oljan är mjukgörande och återfuktande.

Vad ska man tänka på vid köp av arganolja?

För att köpa en arganolja av hög kvalitet ska man titta efter en hög procent av arganolja. För den som är miljömedveten kan man även välja en ekologisk produkt som är ekocertifierad. Vill man använda oljan även till ansikte och kropp kan det vara bra att kontrollera att produkten inte är framtagen särskilt för håret. Då kan andra ämnen i produkten vara för starka för huden på övriga kroppen.

Varför är kallpressad arganolja bäst att välja?

Kallpressad olja har en stor fördel med att egenskaperna bättre bevaras med minst påverkan på vitaminer och fettsyror.

Hur fungerar arganoljan i håret?

Arganolja i håret tillför fukt och näring. Oljans antioxidanter reparerar skadat hår och hjälper till att förebygga nya skador. Fettsyrorna kapslar in fukt vilket gör håret mjukt och elastiskt samtidigt som det ger håret en lyster.

Hur applicerar man bäst arganoljan i håret?

Man tar ytterst några få droppar av arganoljan i händerna och gnuggar lite mellan händerna för att värma upp oljan. Därefter masseras oljan in antingen i torrt eller fuktigt hår främst i topparna och längderna. Vill man ge håret en mer intensiv kur kan oljan masseras in och sitta och verka en stund innan dusch.

Ser inte håret fettigt ut när man använder hårolja?

När man använder hårolja ska man endast använda några få droppar och det är bättre att börja med lite mindre än man tror för att därefter bättra på vid behov. Tar man alldeles för mycket får håret svårt att ta upp oljan i hårstråna och det kan då se fettigt ut. För att få bort håroljan tvättar man håret med schampo så blir håret rent igen. Har du tid kan du låta oljan sitta en stund innan du tvättar ur det så att håret får en ordentlig inpackning först.