Vår hud i ansiktet är extra känsligt och exponeras dagligen för både solljus och andra påfrestningar. Huden påverkas även av att vi sover dåligt eller om vi inte äter en bra kost. Då kan det vara bra att hjälpa huden på traven. Ibland behöver ansiktet en lite intensivare behandling med återfuktning för att få tillbaka sin lyster och mjukhet. En ansiktsmask är bra att använda för att ge huden både återfuktning och spänst men det är inte alltid det räcker. Då kan en särskild fuktmask med extra fuktgivande egenskaper och närande ingredienser hjälpa till. Vissa fuktmasker kan även vara bra för att svalka och lugna ner irriterad hud.

Fuktmasker vi rekommenderar 

Vi har i våra tester av fuktmasker valt att applicera produkten varje dag under en veckas tid för att se effekterna av flera gångers användning. Testpersonerna har under testperioden inte gjort andra förändringar i sina hudvårdsrutiner för att bättre kunna avgöra effekterna. Varje typ av fuktmask har testats av personer som har den hudtyp som rekommenderas för den aktuella produkten för att kunna ge ett så tillförlitligt testresultat som möjligt. Urvalet av testpersoner har varit en blandning av olika återfuktningsbehov från lätt torr hud till mycket torr hud.

Testerna för att hitta bästa fuktmasken genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Hur pass bra fuktmasken återfuktar
 • Lyster
 • Hudens mjukhet och spänstighet
 • Om fuktmasken känns skön på huden
 • Dryg
 • Om produkten är dermatologiskt testad för känslig hy
 • Pris

Alla Fuktmasker

Estée Lauder Perfectly Clean Multi-Action Foam Cleanser/Purifying Mask

#1 Estée Lauder Perfectly Clean Multi-Action Foam Cleanser/Purifying Mask

Sammanfattning: En fantastisk och mångsidig produkt hittar du i vår testvinnare som bästa premium. Produkten Perfectly Clean Foam Cleanser/Purifying Mask från Estée Lauder passar dig som har lite bråttom och vill använda färre produkter. Fuktmasken fungerar nämligen både som en ansiktsrengöring och en ansiktsmask. Produkten passar dig med känslig hy då den är testad av dermatologer.

När du vill använda fuktmasken som en ansiktsmask räcker det att använda den i 3 minuter. I våra tester upplever vi att tiden faktiskt räcker bra för att huden ska bli len och återfuktad. Ett extra plus är att du kan använda den här produkten varje dag som en ansiktsrengöring då den även är djuprengörande. Vi valde under testperioden att använda produkten på båda sätten och det gav ett fint resultat i huden med bra återfuktning, mjuk hud och vi kunde även se en reducering av porer.

 • Bästa premium av Testagram.se

Clinique Moisture Surge Overnight Mask

#2 Clinique Moisture Surge Overnight Mask

Sammanfattning: Vi har även hittat en mycket bra återfuktande nattmask som vår bästa mellanprodukt. Moisture Surge™ Overnight mask från Clinique är en fuktmask som går bra att använda varje natt. Att det är en ansiktsmask du kan använda under natten kan vara extra bra för dig som inte har så mycket tid för din hudvårdsrutin under dagen. Ett plus för dig som har bråttom är att du inte behöver tvätta av ansiktsmasken på morgonen.

Det här är en riktigt återfuktande ansiktsmask för dig som behöver extra mycket återfuktning. Redan efter en natt tyckte vi att den gav ett fantastiskt resultat med mjuk, len och återfuktad hy. Att vakna upp med en fin och fräsch hy är inget man tackar nej till så det är en mask man gärna vill använda varje natt.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Clarins SOS Hydra

#3 Quick Fix Mega Moisture Gel Mask

Sammanfattning: Om du aldrig har testat en fuktmask tidigare kan vi rekommendera en bra ansiktsmask till budgetpris. Produkten är Clarins SOS Hydra av märket Clarins. Det är en gelmask med hyaluronsyra som ger huden en riktigt bra återfuktning. I innehållet finns även havskollagen och vitamin E som hjälper huden att behålla sin elasticitet.

Det här blev vår vinnare i budgetklassen eftersom det är en prisvärd produkt som återfuktar bra trots sitt låga pris. Ansiktsmasken passar bäst för dig med torr hy och har du en känslig hy rekommenderar vi några av våra andra testvinnare. Några av våra testpersoner med känslig hy kunde uppleva att denna produkt kan svida lite.

 • Bästa budget av Testagram.se

Peter Thomas Roth Mask-A-Holic

#4 Peter Thomas Roth Mask-A-Holic

Sammanfattning: Till testets utnämnda vinnare som specialprodukt har vi valt ett kit med flera ansiktsmasker. Det är kitet Mask-A-Holic från Peter Thomas Roth som innehåller hela fem olika masker. Alla ansiktsmaskerna har olika egenskaper vilket ger dig flera alternativ till olika användningsområden beroende på vad du behöver för ansiktsbehandling vid varje tillfälle. Det är ingen billig produkt men mycket prisvärt och vi kan verkligen rekommendera alla fem maskerna.

Cucumber Gel Mask är bra för dig när du har torr hud då den både återfuktar och lugnar irriterad hud. Produkten fungerar även bra som en nattmask.

24K Gold Mask är en ansiktsmask som innehåller 24K guld som ger ditt ansikte ett fint glow och det ska även fungera bra mot rynkor och fina linjer.

Blue Marine Algae Mask har förutom bra återfuktning med närande alger även en anti-aging effekt.

Irish Moor Mud Purifying Black Mask är djuprengörande och berikar huden med fukt och vitaminer.

Pumpkin Enzyme Mask är inte någon mask utan en peeling som tar bort döda hudceller, ger en fin lyster i hyn och jämnar ut hudtonen.

 • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en fuktmask?

När huden känns extra torr, glåmig eller i obalans kan du behöva en ordentlig återfuktning med en fuktmask. En vanlig ansiktsmask går också bra men det finns särskilda fuktmasker som ger din hud den där extra återfuktningen som du kanske behöver just nu. Dessa masker kan ha extra fuktgivande egenskaper och närande ingredienser som exempelvis hyaluronsyra och vitaminer. Med rätt återfuktning ser din hud pigg ut med mycket lyster.

Hur väljer jag rätt produkt?

För att välja rätt produkt får du först fundera över hur du vill använda produkten. Vill du ha en fuktmask som du ska skölja av eller som ska sitta kvar? Vill du använda den på dagen eller vill du använda den över natten?

En del fuktmasker är helt fokuserade på att ge återfuktning. Andra kan ha fler positiva egenskaper som att svalka och lugna ner irriterad hud eller att även djuprengöra huden.

Beroende på hur känslig hy du har kan det vara viktigt att titta på förpackningen om där är några ingredienser som är högkoncentrerade som kan göra att din hud blir irriterad.

Så använder du produkten

Vanligtvis när du lägger en ansiktsmask brukar den behöva verka mellan 5 – 30 minuter och sedan sköljer du av den. Så fungerar fuktmasker också men det finns några produkter som du med fördel kan låta sitta kvar. De maskerna är speciellt framtagna för att huden ska absorbera alla nyttigheter för maximal effekt. Det är viktigt att läsa på förpackningen om det är en mask som kan sitta kvar så att den inte innehåller för högkoncentrerade ämnen som din hud annars inte mår bra av att bära en längre stund. 

Innan du lägger på en fuktmask är det viktigt att först rengöra ansiktet ordentligt med en mild ansiktsrengöring. Då öppnar du upp porerna samtidigt som du tvättar bort eventuella orenheter eller överflödig olja som kan hindra effekten av masken.

Därefter är det en fördel om du exfolierar huden med en peeling. Du får då bort döda hudceller vilket ger fuktmasken bättre möjligheter att arbeta djupare in i huden. 

Applicera sedan fuktmasken över ansiktet och gärna en bit ner på halsen. Undvik området kring ögonen och munnen. Låt masken verka den tid som står på förpackningen och därefter sköljer du bara av den om det är en mask som ska sköljas av.

Efter behandlingen mår huden extra bra om du smörjer in ansiktet med en återfuktande kräm.

Frågor och svar Fuktmask

Vad är en fuktmask?

Det är en mjukgörande och återfuktande ansiktsmask som återställer hudens fuktbalans. En fuktmask kan innehålla många ingredienser som har återfuktande och skyddande egenskaper. Vissa masker kan även ha en rengörande effekt.

Varför ska man använda fuktmask?

Om man har problem med torr hud kan en fuktmask vara bra att använda. Även när du känner att huden stramar eller känns trött och glåmig kan en fuktmask pigga upp huden. Efterhand som huden åldras förlorar den sin förmåga att bevara fukt. Speciellt i ett torrt och kallt klimat kan huden behöva lite extra hjälp med återfuktning.

Behöver man använda en fuktmask om man har fet hud?

En fuktmask kan även vara bra vid fet hud och som kanske känns lite oljig. Att återfukta huden ger en bättre balans så att huden inte överproducerar talg för att kompensera torrhet.

Hur ofta bör man använda en fuktmask?

När man känner att huden behöver lite extra hjälp med återfuktning kan man använda en fuktmask. Vanligtvis brukar tillverkarna rekommendera en till två gånger i veckan. Det går även utmärkt att använda den varje dag så länge det bara är en fuktmask och inte en ansiktsmask som även ska ge andra effekter. Läs gärna i produktbeskrivningen vad som rekommenderas.

Hur länge ska en fuktmask verka?

Mellan 5 – 30 minuter brukar de flesta fuktmasker behöva verka för att ge effekt men det kan variera mellan olika produkter. Många fuktmasker kan även sitta över natten i stället för en nattmask. Läs alltid produktbeskrivningen för att se vad som rekommenderas för din valda ansiktsmask.

Hur använder man en fuktmask?

Innan fuktmasken appliceras behöver huden rengöras med en ansiktsrengöring. En peeling kan även vara bra för att skrubba bort torra partier och döda hudceller så att fuktmasken kan verka effektivt. Applicera masken i ansiktet och undvik området kring ögonen. Låt sedan fuktmasken verka den tid som står på förpackningen innan den tvättas av. Avsluta behandlingen med en återfuktande kräm för bästa effekt.

Hur väljer man rätt fuktmask?

Det kan vara svårt att välja fuktmask eftersom det finns så många varianter. Först kan det vara bra att bestämma sig för om man behöver en ansiktsmask som bara ger fukt eller om man behöver flera effekter. En del fuktmasker är också bättre lämpade för olika hudtyper som kan vara nästa val att göra. Slutligen kan man tänka på vilket innehåll i andra produkter som brukar fungera bra för just din hud.