Många är vi väl som drömmer om det där tjocka och fylliga håret med massor av volym. Men det är inte alltid helt lätt att få till det där snygga hårsvallet, framförallt inte för oss med det typiska skandinaviska och tunna håret. Och om man väl lyckas är det få gånger som volymen sedan håller i sig mer än ett par timmar.

Men det finns faktiskt produkter som kan göra underverk när det kommer till just volym, men det gäller att välja rätt produkt för alla fungerar inte lika bra.

Vi har därför gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka hårmousse som egentligen är bäst. Och vi har faktiskt hittat några riktigt bra hårmousse som verkligen gör sitt jobb. Vi hoppas att detta ska vara till hjälp då du ska välja en hårmousse som passar just dig.

Hårmousse vi rekommenderar 

Tio olika kvinnor i olika åldrar och med olika hårtyp har varit med i vår testpanel och testat de olika hårmousse som vi har valt ut. Utifrån detta har vi sedan valt ut några favoriter. 

Det rådde ingen tvekan om vilket hårmousse som skulle kamma hem priset i premium klassen, det blev Davines More Volume Boosting Mousse som visade sig vara en fantastiskt bra hårmousse. Även i mellanklassen fann vi en riktigt stor favorit, nämligen Fiber Mousse Volumizing & Thickening från svenska Lernberger Stafsing, som är en hårmousse som slår det mesta! Slutligen valde vi även ut en vinnare i budgetklassen som blev John Frieda Perfectly Full Mousse, en utmärkt hårmousse för den mindre plånboken. Läs vidare för utförliga recensioner av samtliga vinnare.

Alla Hårmousse

Lernberger Stafsing Fiber Mousse Volumizing and Thickening

#1 Lernberger Stafsing Fiber Mousse Volumizing and Thickening

Sammanfattning: Även den här moussen blev en stor favorit hos testpanelen. Bakom det svenska varumärket Lernberger Stafsing står grundarna som både är frisörer och stylister och har arbetat med allt från salongsarbete till internationella modejobb. Deras gedigna erfarenhet har resulterat i en riktigt bra hårvårdsserie bestående av unika och skräddarsydda produkter för olika hårtyper och behov. Alla produkter innehåller deras egna och unika LS Supercomplex, som är fullproppat med antioxidanter, plantextrakt och fruktsyror som boostar ditt hår.

Fiber Mousse Volumizing & Thickening är en fibermousse vilket innebär att varje hårstrå omsluts av små fibrer som gör att håret känns fylligare och tjockare. För dig med det där typiska skandinaviska håret så är därmed den här produkten perfekt för att få till det där fylliga svallet som så många av oss drömmer om. 

Moussen används med fördel i samband med föning och därför är det även berikat med veteprotein som stärker och skyddar håret mot värmen från såväl hårfön som andra värmeverktyg. I mousse finns även ett extrakt av solrosfrö som skyddar håret mot solens skadliga UV-strålar. 

Produkten är dryg så den känns faktiskt riktigt prisvärd. Frågan är om det finns något bättre mousse på den svenska marknaden idag, för den här är helt enkelt hur bra som helst.

  • Bästa premium av Testagram.se

Davines Volume Boosting Mousse

#2 Davines Volume Boosting Mousse

Sammanfattning: Har du ett riktigt platt hår som är svårt att få volym i? Då ska du definitivt testa Davines More Volume Boosting Mousse som kan göra underverk även med det mest tunna och platta hår! Det här är en mousse som både ger volym och stadga men som också samtidigt vårdar ditt hår.

Flera av oss i testpanelen som upplever att vi vanligtvis har svårt att hitta ett sätt att få upp fyllighet och volym i vårt hår blev mycket positivt överraskade över den här produkten som verkligen gör sitt jobb. Den gjorde inte heller håret stelt vilket många andra mousse tenderar att göra utan efterlämnade istället ett fylligt, mjukt och härligt hår. Denna mousse var helt klart testets stora vinnare!

Ett stort plus för denna produkt är att den inte innehåller några parabener eller färgämnen. För dig som har lockigt hår så finns den även i en variant anpassad för just lockar.

  • Bästa mellan av Testagram.se

John Frieda Perfectly Full Mousse

#3 John Frieda Perfectly Full Mousse

Sammanfattning: John Frieda Perfectly Full Mousse är ren riktigt prisvärd vinnare av budgetklassen för dig som inte vill lägga så mycket pengar på en hårmousse. Den ger verkligen volym till håret och gör att håret känns sådär tjockt och härligt. 

Man får en mycket bra stadga i håret utan att det känns stelt. Ett riktigt kap helt enkelt!

  • Bästa budget av Testagram.se

Maria Nila Styling Mousse

#4 Maria Nila Styling Mousse

Sammanfattning: 

  • Bästa special av Testagram.se

Hur kom vi fram till vilka hårmousse vi skulle testa?

Det finns hårmousse i många olika prisklasser och vi vet att det varierar mycket från person till person vad man är villig att betala för en hårmousse. Vi valde därför ut produkter från olika prisklasser för att göra det möjligt för alla att hitta en bra hårmousse oavsett plånbok. Vi ville även testa de produkter som är extra populära och som cirkulerar runt mycket i skönhetstidningar, bloggar och på YouTube. 

Det finns ju en hel uppsjö av olika hårmousse att välja bland ute på marknaden så vår första uppgift blev att göra ett urval för att välja ut de produkter som skulle vara med i vårt test. Vi gjorde mycket efterforskningar i form av att lusläsa bloggar och skönhetsmagasin för att ta reda på vilka olika märken och hårmousse på marknaden som är mest populära just nu. 

Vi besökte även olika frisörer för att få hjälp och rådgivning kring vad man bör tänka på när man väljer en hårmousse. Vi besökte också olika skönhetsbutiker för att ta reda på vilka hårmousse som säljer bäst i deras sortiment.

Slutligen kom vi fram till 10 olika hårmousse som verkade vara populära och som fått bra recensioner av många som vi sedan valde att testa. Vi beställde hem dessa hårmousse från olika nätbutiker såsom åhlens.se, lyko.se, och nordicfeel.se.

Frågor och svar

Hur testade vi produkterna?

För att kunna testa produkterna ordentligt samlade vi ihop en testpanel bestående av tio kvinnor med olika hårtyper. Varje testdeltagare fick testa de olika produkterna under en månaders tid. Var och en fick sedan notera resultatet under testets gång och efter testperioden samlades vi för att diskutera resultatet. För att få ett ännu mer utförligt testresultat har vi även skickat ut enkäter till andra privatpersoner som köpt produkterna för att även väga in deras åsikter i testresultatet.

Vem behöver en hårmousse?

Om du har ett platt hår och vill ha mer volym och fyllighet i ditt hår så är en hårmousse perfekt att använda. Förutom att ge volym har många hårmousse även andra egenskaper såsom att vårda och göra ditt hår mjukt eller att ge en glansig finish till ditt hår.

Hur fungerar en hårmousse?

En hårmousse används främst för att ge volym och fyllighet till håret. Har du ett platt hår fördelar du helt enkelt hårmousse vid rötterna i håret för att på så sätt få upp mer volym. En hårmousse kan också göra underverk för dig med lockigt hår som vill ha mer spänst och volym i lockarna. Även för dig som lockar håret och vill få lockarna att hålla hela dagen så kan du med fördel applicera hårmousse i ditt hår innan du lockar det och får på så sätt mycket mer hållbara lockar.

Hur använder jag en hårmousse?

Applicera helst din hårmousse när håret fortfarande är fuktigt efter att du har duschat. Torka först håret lätt med en handduk och ta sedan en klick hårmousse som du fördelar ut över hela håret. Sedan låter du antingen håret lufttorka eller använder en hårfön för att maximera volymen.

Hur kan jag få mer volym i mitt hår?

Förutom att använda en hårmousse finns det några andra saker du kan göra för att få mer volym i ditt hår. Se till att välja ett bra schampo som är anpassat efter din hårtyp. Se också till att tvätta håret ordentligt och schamponera gärna två gånger vid varje tvätt så att det blir riktigt rent. Satsa gärna på ett volymschampo. Välj sedan ett lättare fuktbalsam så att du inte använder ett för tungt balsam som tynger ner håret. När du sedan fönar ditt hår så bör du se till att använda bra verktyg. Något så många kanske inte tänker på, men genom att välja fel storlek på rundborste eller använda en gammal och dålig hårfön försämras resultatet avsevärt. Satsa därför på att investera i bra verktyg som verkligen fungerar och gör sitt jobb. När du fönar är det också bra att tänka på vilken teknik du använder. För maximal volym bör du arbeta i stora rörelser med en rundborste samtidigt som du fönar. Använd en hårfön där du kan växla mellan kall och varm luft för att på så sätt kunna fixera frisyren med hjälp av kall luft, på så sätt håller stylingen bättre. Lycka till i jakten på det perfekta hårsvallet!