Barns hud är mycket mer känslig än vuxnas hud och oavsett om barnen är ute och badar eller ute och leker behöver huden skyddas. Lite sol mot bar hud utan solkräm är inget farligt och kroppen behöver solen för att kunna bilda Vitamin D. Däremot är längre tid i solen skadligt och kan kortvarigt leda till brännskador och på längre sikt leda till hudcancer. Det är extra viktigt med en bra solkräm för barn eftersom de ofta är väldigt glada för att bada och är de ute och leker med kompisar kan de lätt glömma bort tiden. Att vara mycket i skugga är inte det första barn tänker på när de är upptagna med att ha roligt. Därför behövs en bra produkt som skyddar tillräckligt mycket.

Solkrämer för barn vi rekommenderar 

Vi har gjort ett stort test av många olika solkrämer för barn för att plocka fram den vi bäst rekommenderar utifrån olika prisklasser. I våra tester har vi valt att testa produkterna på vuxna. Testet går inte ut på att testa hur pass väl krämen i sig skyddar då vi litar på märkningen av solskyddsfaktor. Istället har vi tittat på hur enkelt det är att applicera krämen, om den är resistent mot vatten och om krämen återfuktar bra. Vi hoppas att du med vår hjälp av våra tester ska kunna hitta rätt solkräm för ditt barn. I slutet tipsar vi om hur du bäst skyddar ditt barns hud och hur du väljer rätt solskyddsfaktor med vår solkrämsguide.

Alla Solkrämer för barn

Evy Sunscreen Mousse Kids SPF30

#1 Evy Sunscreen Mousse Kids SPF30

Sammanfattning: Solkrämer till budgetpris behöver inte vara sämre än dyrare produkter. Vi har hittat en riktigt bra solkräm som bästa budget och det är produkten Sunscreen Mousse For Kids SPF30 från Evy Technology. Evy som varumärke är extra bra för känslig hud som exempelvis vid eksem. Produkten lägger sig inte bara på hudytan utan är även tänkt att skydda hela det översta hudlagret. Varumärket rekommenderas av många hudläkare tack vare produktens skyddande mekanismer.

Det här är en mousse som är mycket lätt att smörja in och den absorberas direkt av huden och ger varken någon vit hinna eller känns kladdig. Ett extra plus är att barnen upplever att det fräser till och att det nästan kommer skum från flaskan när man ska ta moussen. Detta kan underlätta för att barnen ska tycka att det är roligare att smörja in sig.

  • Bästa premium av Testagram.se

La Roche-Posay Anthelios Wet Skin

#2 La Roche-Posay Anthelios Wet Skin

Sammanfattning: En solkräm med hög solskyddsfaktor och som är enkel att smörja in är vår testvinnare som bästa premium. Produkten Anthelios Kids Wet Skin SPF 50+ från La Roche-Posay är parfymfri och passar bra för känslig hud. Solkrämen är också extra resistent mot vatten vilket är bra för badglada barn.

Produkten är både enkel att applicera och att återapplicera oavsett om barnen är torr eller blöt i huden. Krämen är lite mer gelaktig i konsistensen och har en svag pärlemorfärgad ton men lämnar ingen vit hinna på huden. Den kan dock vara svår att få bort från händerna efter applicering. Därför sitter den också verkligen bra på huden även vid bad vilket känns tryggt.

  • Bästa mellan av Testagram.se

Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn

#3 Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn

Sammanfattning: Vår testvinnare som bästa mellan blev Vichys produkt Idéal Soleil Sollotion för barn SPF50.  Solkrämen är både parfymfri och innehåller inte några parabener. Produkten passar extra bra för känslig hud eftersom den är dermatologiskt testad.

Krämen är mycket lätt att applicera men vi tyckte i våra tester att den kan vara en aning kladdig på huden. Vid själva appliceringen är krämen vit för att lättare se var den täcker. Det är en stor fördel eftersom det kan vara svårt att få barn att sitta still innan all applicering är klar. Produkten är också extra vattenresistent och även svettresistent vilket ger ett säkrare solskydd som täcker trots bad, värme och livlig lek.

  • Bästa budget av Testagram.se

Hur väljer jag rätt produkt?

Solkrämer finns i fyra olika nivåer utifrån solskyddsfaktorn som anges med SPF – Sun Protection Factor. De fyra nivåerna på solskydd är 6-10 som räknas som låg, 15-25 medium, 30-50 hög och solskyddsfaktor 50+ som är ett mycket högt skydd. Siffrorna anger hur mycket längre än vanligt som du kan vistas i solen innan solstrålarna bränner din hud. Tiden är en ungefärlig genomsnittstid eftersom tiden även kan påverkas utifrån hudtyp, ozonskiktet, vilken tid det är på året och var du befinner dig.

En solkräm med SPF 30 innebär att den skyddar dig ungefär 30 gånger längre i jämförelse med att vara utan solskydd. Är solen mycket stark bör du använda SPF 50 som solskyddsfaktor.

Barn under ett år rekommenderas att inte vara i direkt solsken alls eftersom deras hud är så pass tunn och mycket känsligare än vuxnas. För barn som är äldre än ett år rekommenderas solkrämer med hög solskyddsfaktor. Ska de inte vara ute så länge och där det är mycket skugga kan en solkräm med SPF 30 räcka. Vid längre utevistelser rekommenderas SPF 50. Tänk på att det inte räcker att smörja in bara en gång.

Så skyddar du barnens hud

Solkräm är inte ett hundraprocentigt skydd och vid användning av solkräm innebär det inte att barnen kan vara i solen hur lång tid som helst. En bra grundregel är att lära barnen att försöka undvika solen mitt på dagen när solen är som starkast. Försök att inte planera inte in några uteaktiviteter mitt på dagen. Välj hellre förmiddagen eller sen eftermiddagen och försök att hålla er inomhus när solen är stark.

Var noga med att välja en solkräm med tillräckligt hög SPF. För att solkrämen ska ge ett säkert skydd måste den innehålla skydd mot både UVA och UVB-strålar. Använd inte en solkräm från förra året utan köp en ny för varje säsong. Även om solkrämen inte har passerat utgångsdatumet som står på flaskan är det en färskvara. När en flaska är öppnad håller den som längst ett år.

Det allra bästa sättet att skydda barns hud är med kläder. På stranden är det bra att bära speciella solskyddskläder och solhatt eller keps. De kroppsdelar som inte skyddas med solskyddskläder behöver smörjas in med en bra solkräm. Ett parasoll som ger skugga är också bra att ha tillgängligt.

Är barnet inte på stranden kan andra kläder hjälpa till att skydda. Luftiga bomullskläder skyddar bra samtidigt som det blir luftigt och skönt om det är väldigt varmt. Även här är keps eller någon annan slags tunn mössa eller solhatt bra att använda och solkräm på resten av kroppen.

Så använder du produkten

När man använder en solkräm är det viktigt att komma ihåg att smörja in sig flera gånger och det gäller även för barn även om de rör sig mycket i solen. Ha alltid samma rutin i vilken ordning alla kroppsdelar smörjs in så är det lättare att inte missa någon del. Barnen kan på så sätt också lära sig att smörja in sig själv och du kan vara trygg i att barnen inte missar något område. Kroppsdelar som ofta glöms bort är läppar, öron, bakom öron, nacke, händer och fötter. Tänk på att även smörja läpparna och använd då gärna ett särskilt solstift anpassat för detta.

När barnet ska smörjas in gäller det att inte använda för lite kräm så att det blir för tunt lager. Ta ordentligt med kräm och massera in noga. Efter en första applicering behövs mer solkräm ungefär varannan till var tredje timme och även efter bad.

Frågor och svar

Vad är skillnaden på UVA och UVB?

Alla godkända solkrämer ska ha filter som ska skydda både mot UVA- och UVB-strålning. Filterna är kemiska eller fysikaliska eller i vissa fall en blandning av båda eftersom de skyddar olika bra. Ett fysikaliskt skydd innebär att det finns fysiska partiklar, till exempel titandioxid, som lägger sig på huden för att där reflektera bort solstrålarna. Ett kemiskt skydd fungerar genom att molekyler fångar och oskadliggör strålningen.

Solkräm som kräm, spray eller mousse?

Det finns många varianter av solkräm som kräm, spray eller mousse. Vilken du väljer beror på vilken typ av produkt du föredrar eftersom alla skyddar lika bra. När det gäller barn kan en spray kännas lättare att applicera men det gäller att få tillräckligt mycket solskydd på alla hudområden. Krämer kan beroende på konsistensen vara lätta eller svåra att smörja in barnen med. Med en kräm istället för en spray får du lättare kontroll över var du applicerar och att det blir ett tillräckligt tjockt lager när du använder händerna. En del krämer kan vara svagt färgade för att lättare se var produkten är applicerad. Mousse är ofta lite lättare att smörja in än med en kräm eftersom moussen är lättare i konsistensen. Att få spritsa ut mousse och höra ljudet som uppstår brukar också vara populärt bland barn.