Barns hud Àr mycket mer kÀnslig Àn vuxnas hud och oavsett om barnen Àr ute och badar eller ute och leker behöver huden skyddas. Lite sol mot bar hud utan solkrÀm Àr inget farligt och kroppen behöver solen för att kunna bilda Vitamin D. DÀremot Àr lÀngre tid i solen skadligt och kan kortvarigt leda till brÀnnskador och pÄ lÀngre sikt leda till hudcancer. Det Àr extra viktigt med en bra solkrÀm för barn eftersom de ofta Àr vÀldigt glada för att bada och Àr de ute och leker med kompisar kan de lÀtt glömma bort tiden. Att vara mycket i skugga Àr inte det första barn tÀnker pÄ nÀr de Àr upptagna med att ha roligt. DÀrför behövs en bra produkt som skyddar tillrÀckligt mycket.

SolkrÀmer för barn vi rekommenderar 

Vi har gjort ett stort test av mÄnga olika solkrÀmer för barn för att plocka fram den vi bÀst rekommenderar utifrÄn olika prisklasser. I vÄra tester har vi valt att testa produkterna pÄ vuxna. Testet gÄr inte ut pÄ att testa hur pass vÀl krÀmen i sig skyddar dÄ vi litar pÄ mÀrkningen av solskyddsfaktor. IstÀllet har vi tittat pÄ hur enkelt det Àr att applicera krÀmen, om den Àr resistent mot vatten och om krÀmen Äterfuktar bra. Vi hoppas att du med vÄr hjÀlp av vÄra tester ska kunna hitta rÀtt solkrÀm för ditt barn. I slutet tipsar vi om hur du bÀst skyddar ditt barns hud och hur du vÀljer rÀtt solskyddsfaktor med vÄr solkrÀmsguide.

Alla SolkrÀmer för barn

Evy Sunscreen Mousse Kids SPF30

#1 Evy Sunscreen Mousse Kids SPF30

Sammanfattning: SolkrÀmer till budgetpris behöver inte vara sÀmre Àn dyrare produkter. Vi har hittat en riktigt bra solkrÀm som bÀsta budget och det Àr produkten Sunscreen Mousse For Kids SPF30 frÄn Evy Technology. Evy som varumÀrke Àr extra bra för kÀnslig hud som exempelvis vid eksem. Produkten lÀgger sig inte bara pÄ hudytan utan Àr Àven tÀnkt att skydda hela det översta hudlagret. VarumÀrket rekommenderas av mÄnga hudlÀkare tack vare produktens skyddande mekanismer.

Det hÀr Àr en mousse som Àr mycket lÀtt att smörja in och den absorberas direkt av huden och ger varken nÄgon vit hinna eller kÀnns kladdig. Ett extra plus Àr att barnen upplever att det frÀser till och att det nÀstan kommer skum frÄn flaskan nÀr man ska ta moussen. Detta kan underlÀtta för att barnen ska tycka att det Àr roligare att smörja in sig.

  • BĂ€sta premium av Testagram.se

La Roche-Posay Anthelios Wet Skin

#2 La Roche-Posay Anthelios Wet Skin

Sammanfattning: En solkrÀm med hög solskyddsfaktor och som Àr enkel att smörja in Àr vÄr testvinnare som bÀsta premium. Produkten Anthelios Kids Wet Skin SPF 50+ frÄn La Roche-Posay Àr parfymfri och passar bra för kÀnslig hud. SolkrÀmen Àr ocksÄ extra resistent mot vatten vilket Àr bra för badglada barn.

Produkten Àr bÄde enkel att applicera och att Äterapplicera oavsett om barnen Àr torr eller blöt i huden. KrÀmen Àr lite mer gelaktig i konsistensen och har en svag pÀrlemorfÀrgad ton men lÀmnar ingen vit hinna pÄ huden. Den kan dock vara svÄr att fÄ bort frÄn hÀnderna efter applicering. DÀrför sitter den ocksÄ verkligen bra pÄ huden Àven vid bad vilket kÀnns tryggt.

  • BĂ€sta mellan av Testagram.se

Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn

#3 Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn

Sammanfattning: VÄr testvinnare som bÀsta mellan blev Vichys produkt Idéal Soleil Sollotion för barn SPF50.  SolkrÀmen Àr bÄde parfymfri och innehÄller inte nÄgra parabener. Produkten passar extra bra för kÀnslig hud eftersom den Àr dermatologiskt testad.

KrÀmen Àr mycket lÀtt att applicera men vi tyckte i vÄra tester att den kan vara en aning kladdig pÄ huden. Vid sjÀlva appliceringen Àr krÀmen vit för att lÀttare se var den tÀcker. Det Àr en stor fördel eftersom det kan vara svÄrt att fÄ barn att sitta still innan all applicering Àr klar. Produkten Àr ocksÄ extra vattenresistent och Àven svettresistent vilket ger ett sÀkrare solskydd som tÀcker trots bad, vÀrme och livlig lek.

  • BĂ€sta budget av Testagram.se

Apolosophy Solstift barn SPF 50+

#4 Apolosophy Solstift barn SPF 50+

Sammanfattning: Till testets specialare har vi valt en annan typ av solprodukt, nÀmligen ett solstift frÄn Apolosophy. Produkten Àr bÄde parfymfri och resistent mot vatten. Solstiftet Àr dessutom enkelt att ha med sig, lÀtt att applicera i ansiktet och för att bÀttra pÄ skyddet. Ett stift Àr dock inte sÄ praktiskt för stora hudomrÄden sÄ vi ser detta som ett komplement till annat solskydd.

Det kan vara lÀttare att smörja in ansiktet med detta solstift Àn att smörja in en solkrÀm med fingrarna. Att arbeta med fingrarna med en rinnig solkrÀm gör att det lÀtt hamnar i ögonen. Med ett stift blir det mer som att du mÄlar med produkten vilket blir med mer precision och det Àr lÀttare att komma Ät vid ögon, pÄ och runt nÀsa och öron.

  • BĂ€sta budget av Testagram.se

Hur vÀljer jag rÀtt produkt?

SolkrĂ€mer finns i fyra olika nivĂ„er utifrĂ„n solskyddsfaktorn som anges med SPF – Sun Protection Factor. De fyra nivĂ„erna pĂ„ solskydd Ă€r 6-10 som rĂ€knas som lĂ„g, 15-25 medium, 30-50 hög och solskyddsfaktor 50+ som Ă€r ett mycket högt skydd. Siffrorna anger hur mycket lĂ€ngre Ă€n vanligt som du kan vistas i solen innan solstrĂ„larna brĂ€nner din hud. Tiden Ă€r en ungefĂ€rlig genomsnittstid eftersom tiden Ă€ven kan pĂ„verkas utifrĂ„n hudtyp, ozonskiktet, vilken tid det Ă€r pĂ„ Ă„ret och var du befinner dig.

En solkrĂ€m med SPF 30 innebĂ€r att den skyddar dig ungefĂ€r 30 gĂ„nger lĂ€ngre i jĂ€mförelse med att vara utan solskydd. Är solen mycket stark bör du anvĂ€nda SPF 50 som solskyddsfaktor.

Barn under ett Är rekommenderas att inte vara i direkt solsken alls eftersom deras hud Àr sÄ pass tunn och mycket kÀnsligare Àn vuxnas. För barn som Àr Àldre Àn ett Är rekommenderas solkrÀmer med hög solskyddsfaktor. Ska de inte vara ute sÄ lÀnge och dÀr det Àr mycket skugga kan en solkrÀm med SPF 30 rÀcka. Vid lÀngre utevistelser rekommenderas SPF 50. TÀnk pÄ att det inte rÀcker att smörja in bara en gÄng.

Vad Àr skillnaden pÄ UVA och UVB?

Alla godkÀnda solkrÀmer ska ha filter som ska skydda bÄde mot UVA- och UVB-strÄlning. Filterna Àr kemiska eller fysikaliska eller i vissa fall en blandning av bÄda eftersom de skyddar olika bra. Ett fysikaliskt skydd innebÀr att det finns fysiska partiklar, till exempel titandioxid, som lÀgger sig pÄ huden för att dÀr reflektera bort solstrÄlarna. Ett kemiskt skydd fungerar genom att molekyler fÄngar och oskadliggör strÄlningen.

SolkrÀm som krÀm, spray eller mousse?

Det finns mÄnga varianter av solkrÀm som krÀm, spray eller mousse. Vilken du vÀljer beror pÄ vilken typ av produkt du föredrar eftersom alla skyddar lika bra.

NÀr det gÀller barn kan en spray kÀnnas lÀttare att applicera men det gÀller att fÄ tillrÀckligt mycket solskydd pÄ alla hudomrÄden. KrÀmer kan beroende pÄ konsistensen vara lÀtta eller svÄra att smörja in barnen med. Med en krÀm istÀllet för en spray fÄr du lÀttare kontroll över var du applicerar och att det blir ett tillrÀckligt tjockt lager nÀr du anvÀnder hÀnderna. En del krÀmer kan vara svagt fÀrgade för att lÀttare se var produkten Àr applicerad. Mousse Àr ofta lite lÀttare att smörja in Àn med en krÀm eftersom moussen Àr lÀttare i konsistensen. Att fÄ spritsa ut mousse och höra ljudet som uppstÄr brukar ocksÄ vara populÀrt bland barn.

SĂ„ skyddar du barnens hud

SolkrÀm Àr inte ett hundraprocentigt skydd och vid anvÀndning av solkrÀm innebÀr det inte att barnen kan vara i solen hur lÄng tid som helst. En bra grundregel Àr att lÀra barnen att försöka undvika solen mitt pÄ dagen nÀr solen Àr som starkast. Försök att inte planera inte in nÄgra uteaktiviteter mitt pÄ dagen. VÀlj hellre förmiddagen eller sen eftermiddagen och försök att hÄlla er inomhus nÀr solen Àr stark.

Var noga med att vĂ€lja en solkrĂ€m med tillrĂ€ckligt hög SPF. För att solkrĂ€men ska ge ett sĂ€kert skydd mĂ„ste den innehĂ„lla skydd mot bĂ„de UVA och UVB-strĂ„lar. AnvĂ€nd inte en solkrĂ€m frĂ„n förra Ă„ret utan köp en ny för varje sĂ€song. Även om solkrĂ€men inte har passerat utgĂ„ngsdatumet som stĂ„r pĂ„ flaskan Ă€r det en fĂ€rskvara. NĂ€r en flaska Ă€r öppnad hĂ„ller den som lĂ€ngst ett Ă„r.

Det allra bÀsta sÀttet att skydda barns hud Àr med klÀder. PÄ stranden Àr det bra att bÀra speciella solskyddsklÀder och solhatt eller keps. De kroppsdelar som inte skyddas med solskyddsklÀder behöver smörjas in med en bra solkrÀm. Ett parasoll som ger skugga Àr ocksÄ bra att ha tillgÀngligt.

Är barnet inte pĂ„ stranden kan andra klĂ€der hjĂ€lpa till att skydda. Luftiga bomullsklĂ€der skyddar bra samtidigt som det blir luftigt och skönt om det Ă€r vĂ€ldigt varmt. Även hĂ€r Ă€r keps eller nĂ„gon annan slags tunn mössa eller solhatt bra att anvĂ€nda och solkrĂ€m pĂ„ resten av kroppen.

SÄ anvÀnder du produkten

NÀr man anvÀnder en solkrÀm Àr det viktigt att komma ihÄg att smörja in sig flera gÄnger och det gÀller Àven för barn Àven om de rör sig mycket i solen. Ha alltid samma rutin i vilken ordning alla kroppsdelar smörjs in sÄ Àr det lÀttare att inte missa nÄgon del. Barnen kan pÄ sÄ sÀtt ocksÄ lÀra sig att smörja in sig sjÀlv och du kan vara trygg i att barnen inte missar nÄgot omrÄde. Kroppsdelar som ofta glöms bort Àr lÀppar, öron, bakom öron, nacke, hÀnder och fötter. TÀnk pÄ att Àven smörja lÀpparna och anvÀnd dÄ gÀrna ett sÀrskilt solstift anpassat för detta.

NÀr barnet ska smörjas in gÀller det att inte anvÀnda för lite krÀm sÄ att det blir för tunt lager. Ta ordentligt med krÀm och massera in noga. Efter en första applicering behövs mer solkrÀm ungefÀr varannan till var tredje timme och Àven efter bad.