Ibland när vi färgar håret händer det ju att resultatet inte alls blev så bra som vi hade tänkt oss och då vill vi ju helst göra något åt det direkt. Genom att använda en avfärgning kan du enkelt justera hårfärgen några nyanser åt det ljusare hållet och därmed få tillbaka din ljusa hårfärg. 

En avfärgning kan inte användas för att bleka håret. Den tar endast bort färgen. Vill du få en ljusare hårfärg än din naturliga färg får du använda ett blekmedel efter du har gjort avfärgningen.

Viktigt att veta är att en avfärgning inte fungerar om du har färgat ditt hår med henna. Det kan också vara svårt att få det att fungerar om du först har blekt ditt hår och därefter färgat det med en väldigt mörk färg. Men annars fungerar en avfärgning i de flesta fall.

En annan viktig sak att tänka på är att en avfärgning är en stark produkt och därmed kan framkalla en allergisk reaktion om du är känslig. Börja därför alltid med att göra ett allergitest innan du använder avfärgningen. Ett allergitest gör du enkelt genom att applicera en liten mängd av medlet med hjälp av en bomullspinne bakom ditt öra. Vänta sedan i ett dygn för att se hur huden reagerar. Upplever du att det kliar, svider, svullnar eller att du får rodnad bör du inte använda produkten.

Tänk på att alla färgningar och blekningar sliter på ditt hår så se till att låta håret vila ibland mellan behandlingarna, annars är risken att du får ett både slitet och livlöst hår. Ta också hand om ditt hår ordentligt med rätt typ av schampo och balsam samt gör inpackning regelbundet.

  • Premium: Colour B4 Hair Colour Remover 
  • Mellan: Colourless Hair Colour Remover
  • Budget: L’Oréal Paris Super Blonde Creme Avfärgning
  • Special: L’Oréal Paris Colorista Fader Shampoo

Idag finns många bra avfärgningsprodukter som är skonsamma mot håret och som inte sliter på håret lika mycket som produkterna gjorde för några år sedan. Idag är produkterna också så pass bra att du kan få ett riktigt naturligt och bra resultat. För att hjälpa dig att välja när du ska köpa en avfärgningsprodukt har vi gjort ett omfattande test för att ta reda på vilka produkter som är bäst inom olika.

Den produkt som tog hem priset i premiumklassen blev Colour B4 Hair Colour Remover medan Colourless Hair Colour Remover kammade hem första platsen i mellanklassen. Budgetvinnaren blev L’Oréal Paris Super Blonde Creme som också visade sig vara en riktigt fin produkt. Vi utsåg även en specialare, nämligen L’Oréal Paris Colorista Fader Shampoo. Läs vidare för att ta del av utförliga recensioner av testets vinnare och deras utmanare. Vi hoppas att det här testet ska fungera som en bra vägledning och hjälp för dig som vill hitta en bra avfärgningsprodukt som passar just dig.

Colour B4: ✅ Bästa premium

Hair Colour Remover

Colour B4 Hair Colour Remover

  • Bästa premium av Testagram.se 

Colour B4 Hair Colour Remover är verkligen ett effektivt och lättanvänt avfärgningsmedel. Du kammar enkelt in produkten i håret och låter det verka enligt instruktionerna innan du sedan sköljer ur det. Produkten är avsedd för dig med blont eller ljusbrunt hår.

Viktigt att tänka på är att verkligen låta produkten verka så länge som det står i instruktionerna, annars är risken att resultatet blir orange. Om du har färgat ditt hår i en väldigt mörk färg kan du behöva göra behandlingen flera gånger för att få tillbaka din naturliga hårfärg. 

Den här avfärgningen innehåller inte något blekmedel eller ammoniak och är därmed väldigt skonsam att använda.

Det här utan tvekan den mest sålda avfärgningsprodukten på marknaden idag vilket också talar för att det är en riktigt bra produkt.

Colourless: ✅ Bästa mellan

Hair Colour Remover

Colourless Hair Colour Remover

  • Bästa mellan av Testagram.se 

Colourless Hair Colour Remover är en produkt som är riktigt skonsam mot håret. Den här avfärgningen är faktiskt helt luktfri vilket gör att den även kan passa dig som är doft- eller allergikänslig. Produkten finns i tre olika utföranden med olika styrka beroende på vad du behöver.

Avfärgning sliter alltid lite på håret men detta är i alla fall en av de mest skonsamma produkterna som du kan hitta på marknaden idag.

Om du har svårt för starka dofter eller är allergikänslig kan detta vara produkten för dig!

L’Oréal Paris : ✅ Bästa budget

Super Blonde Creme Avfärgning

Loreal Paris Super Blonde Creme Avfargning

  • Bästa budget av Testagram.se 

Det här är en avfärgning framtagen för dig som vill blondera ditt hår men har gamla färgrester kvar i håret som du först behöver bli av med innan du blonderar. Avfärgningen är till för dig med blont eller brunt hår men rekommenderas inte för mörkare nyanser av brunt eller svart även om vi har läst i recensioner att en del tycker att det funkar.

L’Oréal är ett populärt och välkänt märke som är omtyckt för sin relativt höga kvalitet trots sina överkomliga priser. Det gäller även deras Super Blonde Creme avfärgning som ger ett jättebra resultat och en bra grund om du vill blondera ditt hår.

L’Oréal Paris: ✅ Special

Colorista Fader Shampoo

L'Oréal Paris Colorista Fader Shamp

  • Special av Testagram.se 

Specialaren som vi valt ut skiljer sig från övriga avfärgningsmedel eftersom detta istället är ett schampo som du använder för att avfärga ditt hår stegvis. Det här är ett mildare och mer skonsamt alternativ till ett avfärgningsmedel och är ett jättebra alternativ för dig som inte tål eller vill undvika starka lukter eller kemikalier.

Du tvättar helt enkelt ditt hår med schampot, låter produkten verka i fem minuter och masserar därefter upp ett lödder innan du sköljer ur det. Vill du fördjupa effekten kan du med fördel massera en längre stund innan du sköljer ur produkten. 

Sedan upprepar du alltså proceduren vid nästa tillfälle som du ska tvätta håret och fortsätter med detta tills du har uppnått det resultat som du vill ha.

Varför ska du lita på oss?

Vi har gjort det här testet tillsammans med ett antal duktiga frisörer. Genom att studera bloggar, tester och recensioner har vi tillsammans med frisörernas erfarenheter av avfärgningsmedel kunnat sammanställa det här testet.

Vem behöver en avfärgningsprodukt?

En avfärgningsprodukt kan du använda om du har råkat ut för att resultatet av din hårfärgning inte alls blev som du hade tänkt dig och därför vill återställa färgen till din naturliga hårfärg.

Ett avfärgningsmedel kan också vara bra om ditt hår är färgat sen tidigare och du vill färga om det i en ny färg. Då är det en bra idé att först avfärga den gamla färgen så att inte den nya färgen påverkas av de gamla färgpigmenten. 

Hur kom vi fram till vilka avfärgningar vi skulle testa?

Som vi skrev om tidigare så har vi alltså haft hjälp av ett gäng riktigt duktiga frisörer med mångårig erfarenhet av olika avfärgningsmedel. Tillsammans med dem har vi därför kunnat plocka ut de bästa och mest populära produkterna på marknaden.

Hur testade vi avfärgningsprodukterna?

Vi har inte testat produkterna själva utan istället tagit hjälp av frisörer med gedigen kunskap i ämnet och tillsammans med dem även utvärderat redan utförda tester och recensioner som vi kunnat hitta på nätet samt vägt in frisörernas egna erfarenheter av produkterna.

Colour B4 Hair Colour Remover Extra

Många produkter lämpar sig för ett ljusare hår men Colour B4 Hair Colour Remover Extra är framtagen just för dig som har ett mörkare hår som annars kan vara svårt att avfärga.

Blanda till produkten och låt den verka i en timme efter att du har applicerat den i håret. Därefter har du förmodligen blivit av med den mesta färgen. Men proceduren kan behöva upprepas framförallt för att få bort eventuella orangea toner som lätt kan uppstå vid en avfärgning.

Det här är en riktigt effektiv produkt med lite extra krut i för dig som behöver något mer än det som andra avfärgningsmedel kan hjälpa dig med.

Colour B4 Hair Colour Remover Frequent Use

Det här är en produkt för dig som färgar håret ofta och därmed är behov av att även avfärga ditt hår regelbundet. Med hjälp av Colour B4 Hair Colour Remover Frequent Use tar du enkelt bort färgen ur ditt hår på ett enkelt och skonsamt sätt.

Colour B4 har några av de mest använda avfärgningsprodukterna på marknaden idag tack vare att de erbjuder flera olika anpassade varianter av sina produkter. Bland deras produkter kan de flesta hitta en avfärgningsprodukt som ens egna behov. 

Colourless Hair Colour Remover Max Effect

Den här avfärgningen från Colourless är en starkare variant av avfärgning jämfört med mellanklassens vinnare från samma märke. Den tar bort permanent och semi permanent färg vilket inte många andra avfärgningsprodukter klarar av.

Den här produkten tar bort flera färgnyanser på en behandling och ger ett riktigt bra resultat. Nackdelen är ju att så här starka grejer sliter en hel del på håret så du behöver vara noggrann med att ta hand om ditt hår efteråt i form av hårinpackningar och gärna en hårolja.

Kan jag täcka grått hår med en avfärgning?

Nej du kan inte bli av med ditt gråa hår med hjälp av avfärgningsprodukter. Du behöver använda permanenta färger eller blonderingar där det tydligt framgår på förpackningen att den lämpar sig för just grått hår.

Varför blev mitt hår orange när jag avfärgade det?

Att håret blir orange vid en avfärgning är inte alls ovanligt och därmed helt normalt. Om du inte har låtit produkten verka fullt så länge som anges i instruktionerna är risken stor att du får ett orange resultat. Likaså om du försöker avfärga mycket mörka färger eftersom de blir orangea innan de blir ljusa igen.

Om detta händer är det bara att göra en ny avfärgning. Se till att vara noga med att låta produkten verka så länge som anges i instruktionerna för att undvika ett orange resultat. 

Om du ska avfärga en mycket mörk färg kan detta vara svårt att undvika och då krävs det helt enkelt fler behandlingar. Du kan upprepa behandlingen upp till tre gånger men som vi skrivit om tidigare så sliter detta en hel del på håret och därför måste du ge ditt hår extra omsorg i form av inpackningar efter att du utsatt det för mycket avfärgningar.

Betyg på guiden: