Avfärgning » Bäst i test

Avfärning

Ibland när vi färgar håret händer det ju att resultatet inte alls blev så bra som vi hade tänkt oss och då vill vi ju helst göra något åt det direkt. Genom att använda en avfärgning kan du enkelt justera hårfärgen några nyanser åt det ljusare hållet och därmed få tillbaka din ljusa hårfärg.

Tänk på att alla färgningar och blekningar sliter på ditt hår så se till att låta håret vila ibland mellan behandlingarna, annars är risken att du får ett både slitet och livlöst hår. Ta också hand om ditt hår ordentligt med rätt typ av schampo och balsam samt gör inpackning regelbundet.

1. Colour B4 Hair Colour Remover

Colour B4 Hair Colour Remover är verkligen ett effektivt och lättanvänt avfärgningsmedel. Du kammar enkelt in produkten i håret och låter det verka enligt instruktionerna innan du sedan sköljer ur det. Produkten är avsedd för dig med blont eller ljusbrunt hår.

Viktigt att tänka på är att verkligen låta produkten verka så länge som det står i instruktionerna, annars är risken att resultatet blir orange. Om du har färgat ditt hår i en väldigt mörk färg kan du behöva göra behandlingen flera gånger för att få tillbaka din naturliga hårfärg. 

Den här avfärgningen innehåller inte något blekmedel eller ammoniak och är därmed väldigt skonsam att använda.

Det här utan tvekan den mest sålda avfärgningsprodukten på marknaden idag vilket också talar för att det är en riktigt bra produkt.

Kommer snart! Kommer snart!
Colour B4 Hair Colour Remover

2. Colourless Hair Colour Remover

Colourless Hair Colour Remover är en produkt som är riktigt skonsam mot håret. Den här avfärgningen är faktiskt helt luktfri vilket gör att den även kan passa dig som är doft- eller allergikänslig. Produkten finns i tre olika utföranden med olika styrka beroende på vad du behöver.

Avfärgning sliter alltid lite på håret men detta är i alla fall en av de mest skonsamma produkterna som du kan hitta på marknaden idag.

Om du har svårt för starka dofter eller är allergikänslig kan detta vara produkten för dig!

Kommer snart! Kommer snart!
Colourless Hair Colour Remover

3. Björn Axén Color Shot Washout Steel Lavender 50 ml

Det här är en avfärgning framtagen för dig som vill blondera ditt hår men har gamla färgrester kvar i håret som du först behöver bli av med innan du blonderar. Avfärgningen är till för dig med blont eller brunt hår men rekommenderas inte för mörkare nyanser av brunt eller svart även om vi har läst i recensioner att en del tycker att det funkar.

Björn är ett populärt och välkänt märke som är omtyckt för sin relativt höga kvalitet trots sina överkomliga priser. Det gäller även deras Super Blonde Creme avfärgning som ger ett jättebra resultat och en bra grund om du vill blondera ditt hår.

Kommer snart! Kommer snart!
Björn Axén Color Shot Washout Steel Lavender 50 ml

4. ColourB4 Haircolour Remover Frequent Use

För den som ofta tycker om att färga håret och byta nyanser kan med fördel använda sig av ColourB4 Haircolour Remover Frequent Use. Det här är en produkt speciellt utformad för personer som regelbundet färgar håret.

Produkten är mycket skonsam och effektiv i att få fram den ursprungliga hårfärgen. Den tar enkelt bort envisa mörka färger som annars kan vara svåra att få bort och fungerar även utmärkt på hår som är färgat i gult, rosa eller knallrött. Om hårfärgen har byggts upp över tid kan det behövas flera behandlingar.

Avfärgningen är enkel att applicera och det finns tydliga instruktioner. Det medföljer också en vårdande efterbehandling som gör håret extra mjukt och minskar risken för slitage.

Skonsam behandling som gör håret mjukt och tar enkelt bort starka färger. Produkten luktar lite väl starkt.
ColourB4 Haircolour Remover Frequent Use

Så är avfärgning utvald

Alla produkter i testet har undersökts och testats av våra produkttestare. Produkterna har noggrant valts ut utifrån hög kvalitet och i olika prisklasser. Våra tester har genomförts för att bedöma varje produkt utifrån en rad kriterier.

Testerna för att hitta bästa avfärgning genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Effekt och resultat – Vi har bedömt hur stor effekt avfärgningen har utifrån de rekommendationer som finns för produkten på hur den ska användas och för vilken hårfärg och behandling den är anpassad för.
  • Hårkvalitet – Det är viktigt att håret inte slits för mycket av avfärgningen och att håret ser friskt och välmående ut efteråt.
  • Innehåll – Att avfärga håret ger ett visst slitage och för att minska risken att håret efter en behandling ser slitet ut behöver produkten innehålla vårdande ämnen.

Avfärgning – Guide

En avfärgning kan inte användas för att bleka håret. Den tar endast bort färgen. Vill du få en ljusare hårfärg än din naturliga färg får du använda ett blekmedel efter du har gjort avfärgningen.

Viktigt att veta är att en avfärgning inte fungerar om du har färgat ditt hår med henna. Det kan också vara svårt att få det att fungerar om du först har blekt ditt hår och därefter färgat det med en väldigt mörk färg. Men annars fungerar en avfärgning i de flesta fall.

En annan viktig sak att tänka på är att en avfärgning är en stark produkt och därmed kan framkalla en allergisk reaktion om du är känslig. Börja därför alltid med att göra ett allergitest innan du använder avfärgningen. Ett allergitest gör du enkelt genom att applicera en liten mängd av medlet med hjälp av en bomullspinne bakom ditt öra. Vänta sedan i ett dygn för att se hur huden reagerar. Upplever du att det kliar, svider, svullnar eller att du får rodnad bör du inte använda produkten.

Idag finns många bra avfärgningsprodukter som är skonsamma mot håret och som inte sliter på håret lika mycket som produkterna gjorde för några år sedan. Idag är produkterna också så pass bra att du kan få ett riktigt naturligt och bra resultat. För att hjälpa dig att välja när du ska köpa en avfärgningsprodukt har vi gjort ett omfattande test för att ta reda på vilka produkter som är bäst inom olika.

Den produkt som tog hem priset i premiumklassen blev Colour B4 Hair Colour Remover medan Colourless Hair Colour Remover kammade hem första platsen i mellanklassen. Budgetvinnaren blev L’Oréal Paris Super Blonde Creme som också visade sig vara en riktigt fin produkt. Vi utsåg även en specialare, nämligen L’Oréal Paris Colorista Fader Shampoo. Läs vidare för att ta del av utförliga recensioner av testets vinnare och deras utmanare. Vi hoppas att det här testet ska fungera som en bra vägledning och hjälp för dig som vill hitta en bra avfärgningsprodukt som passar just dig.

Vem behöver en avfärgningsprodukt?

En avfärgningsprodukt kan du använda om du har råkat ut för att resultatet av din hårfärgning inte alls blev som du hade tänkt dig och därför vill återställa färgen till din naturliga hårfärg.

Ett avfärgningsmedel kan också vara bra om ditt hår är färgat sen tidigare och du vill färga om det i en ny färg. Då är det en bra idé att först avfärga den gamla färgen så att inte den nya färgen påverkas av de gamla färgpigmenten. 

Kan jag täcka grått hår med en avfärgning?

Nej du kan inte bli av med ditt gråa hår med hjälp av avfärgningsprodukter. Du behöver använda permanenta färger eller blonderingar där det tydligt framgår på förpackningen att den lämpar sig för just grått hår.

Varför blev mitt hår orange när jag avfärgade det?

Att håret blir orange vid en avfärgning är inte alls ovanligt och därmed helt normalt. Om du inte har låtit produkten verka fullt så länge som anges i instruktionerna är risken stor att du får ett orange resultat. Likaså om du försöker avfärga mycket mörka färger eftersom de blir orangea innan de blir ljusa igen.

Om detta händer är det bara att göra en ny avfärgning. Se till att vara noga med att låta produkten verka så länge som anges i instruktionerna för att undvika ett orange resultat. 

Om du ska avfärga en mycket mörk färg kan detta vara svårt att undvika och då krävs det helt enkelt fler behandlingar. Du kan upprepa behandlingen upp till tre gånger men som vi skrivit om tidigare så sliter detta en hel del på håret och därför måste du ge ditt hår extra omsorg i form av inpackningar efter att du utsatt det för mycket avfärgningar.

Vanliga frågor

Sliter avfärgning på håret?

Oavsett om man färgar håret, bleker eller avfärgar det sker en viss förslitning på hårstråna. Det är därför viktigt att välja en avfärgning som innehåller vårdande ämnen som ska minska risken för slitage.

Kan man täcka grått hår med en avfärgning?

Nej, en avfärgning fungerar inte på grått hår för att få tillbaka sin naturliga hårfärg. Välj i stället en hårfärg som är framtagen för att fungera just för att täcka grått hår.

Hur fungerar avfärgning?

En avfärgning används för att få bort gamla rester från tidigare färgningar och toningar. Ibland kan man behöva använda en avfärgning för att få bort starka skiftningar inför en ny hårfärg för att få ett jämnare resultat.

Varför blir håret ibland orange när man avfärgar det?

Det kan hända om avfärgningen inte sitter i tillräckligt länge. Mörka pigment kan först bli orange innan de blir ljusare. Gör då en ny avfärgning och följ rekommendationerna på förpackningen för verkningstiden.

När ska man inte avfärga håret?

Om håret är trött och slitet är det bättre om det får vila utan några extra behandlingar. Om man har känslig hud eller är allergiker är det också bra att vara försiktig med avfärgning.

Betyg på testguiden:

4/5 - (245 votes)