Ett matt, frissigt och livlöst hår kan bero på näringsbrist. Håren, huden och naglarna brukar snabbt kunna signalera när det råder någon form av obalans i kroppen. Det är inte alltid så lätt att få i sig allt man behöver via kosten och under vissa perioder då vi utsätter oss för mer ansträngning än vanligt är det extra svårt. Detta märks framförallt vid graviditet, amning eller andra hormonrubbningar liksom vid stress eller sömnbrist.

Men det finns hjälp av få tack vara effektiva hårtillskott. Genom att ta ett hårtillskott kan du få tillbaka ett glansigt, friskt och välmående hår. Även en kliande hårbotten kan bero på näringsbrist. Med hjälp av hårtillskott kan håret bli tjockare, håravfall kan minska och dessutom kan du bli av med mjäll och skorv i hårbotten. 

Men vilket hårtillskott ska man välja? Vi har testat några olika varianter och hittat några som är riktigt bra.

Utvalda favoriter

Vinnaren i premiumklassen blev Original Silicea som är en klassiker inom kosttillskott för hår, hud och naglar. Det är en fantastiskt bra produkt! Svenskproducerade New Nordic Hair Volume kammade hem priset i mellanklassen och vinnaren i budgetklassen blev utan tvekan Original Silicea Beauty Shots. Vi valde även ut en specialare nämligen Priorin som är en spännande och unik produkt med ett innehåll av bland annat hirs. Läs vidare för att ta del av utförliga recensioner av de vinnare som vi valt ut.

Original Silicea: ✅ Bästa premium

hår, hud och naglar

Original Silicea

  • Bästa premium av Testagram.se 

Original Silicea är en unik produkt som utan tvekan kammade hem priset i premiumklassen. Detta är faktiskt en riktig klassiker som var populär redan på 90-talet då den kom ut på marknaden. När det gäller kosttillskott för hår, hud och naglar är Original Silicea den marknadsledande produkten idag. Ett stort plus är att den även bidrar till en god mag- och tarmhälsa.

Huvudingrediensen i Original Silicea är kiseldioxid i hög koncentration och finfördelad form som gör det lätt för blodet att ta upp det och föra det vidare till hårets rötter. Kiseloxid är ett ämne som förekommer naturligt överallt ute i vår natur. Ämnet kan lätt tas upp av både huden och håret och bidrar till elasticitet, styrka och flexibilitet till såväl håret, huden och naglarna.

Original Silicea innehåller även biotin och zink som även de bidrar till hårets hälsa och stimulerar hårsäckarnas tillväxt. Det här är alltså en näringsbomb för ditt hår som du med fördel kan göra som en kur exempelvis varje vinter då det annars är lätt att drabbas av vitaminbrist.

En förpackning innehåller 90 tabletter och bäst effekt får du om du kör en kur på 8 till 12 veckor men du kan gärna fortsätta upp till ett halvår om du skulle vilja det. Du tar en kapsel om dagen vilket gör att en förpackning räcker i tre månader.

Original Silicea innehåller varken gluten, socker eller konserveringsmedel.

Cirkapris: 380 kr

New Nordic: ✅ Bästa mellan

Hair Volume

New Nordic Hair Volume

  • Bästa mellan av Testagram.se 

New Nordic Hair Volume är en riktigt bra produkt i mellanklassen som dessutom är svenskproducerad. Produkten innehåller flera intressanta ämnen, bland annat procyanidin B2 som utvinns ur äpplen samt åkerfräkensextrakt, biotin, kisel och zink som bidrar till styrka och elasticitet hos ditt hår samt stimulerar hårsäckarnas tillväxt och välmående. En annan intressant ingrediens är koppar som hjälper håret att behålla sin naturliga färg.

New Nordic Hair Volume är alltså ett tillskott fullproppat med näringsämnen speciellt anpassade för ditt hår. Du tar helt enkelt en tablett om dagen vilket gör att en förpackning räcker i en månad.

Produkten har gått igenom apotekets kvalitetskontroll vilket visar på hög kvalitet och en trygg produkt att använda. Produkten är också tillverkad på ett sätt som ger minimalt med påverkan på vår miljö och enligt etiska regler. 

Cirkapris: 230 kr

Original Silicea: ✅ Bästa budget

Beauty Shots

Original Silicea Beauty Shots

  • Bästa budget av Testagram.se 

Här har vi ytterligare en produkt från samma leverantör som vår premiumvinnare. Om du känner att ditt hår behöver en extra boost då är det perfekt att köra en kur med Original Silicea Beauty Shots. Detta är nämligen en minikur som fungerar som en intensiv boost för ditt hår. Perfekt att ta efter sommaren när håret blivit slitet av sol och bad eller under vintern när håret börjat bli trött och livlöst av den torra och kalla luften.

Original Silicea Beauty Shots består av dospåsar som du blandar ut i vatten eller äter direkt. Du tar en shot om dagen och den smakar faktiskt riktigt gott av hallon, blåbär och jordgubbar.

Genom att ta dessa shots får du i dig framförallt kisel och selen. Produkten är helt fri från tillsatser och konserveringsmedel.

Cirkapris: 140 kr

Priorin: ✅ Special

Priorin

  • Special av Testagram.se 

Har du ett hår som känns svagt och som lätt går av? Då kan detta vara en produkt för dig! Priorin innehåller en kombination av olika näringsämnen såsom vitamin B5, biotin, zink, aminosyra samt hirsextrakt.

Extra spännande och unikt med den här produkten är just att den innehåller hirsextrakt som består av en stor andel järn och vitamin B5 vilket är viktigt att få i sig för ett välmående hår.

Det här är en produkt som boostar ditt hår från insidan genom att blodet transporterat ut alla dessa välgörande näringsämnen till hårsäckarna som i sin tur gör att dessa kan producera riktigt starka och välmående hårstrån.

Även den här produkten är väl beprövad och testad, så dess effektivitet behöver man inte ifrågasätta.

Du tar två kapslar om dagen vilket gör att en förpackning räcker i en månad. Priorin är glutenfri men innehåller gelatin och är därmed alltså inget för veganer.

Cirkapris: 300 kr

Hur kom vi fram till vilka tillskott vi skulle testa?

För att komma fram till vilka produkter vi skulle testa läste vi noggrant igenom bloggar och artiklar på nätet för att få en förståelse för vilka hårtillskott som verkar mest populära. Därefter besökte vi även några olika hälsokostbutiker för att få deras tips och råd vad man bör tänka på när man väljer ett hårtillskott. Slutligen valde vi ut de produkter som vi ville testa och beställde dessa från några olika nätbutiker såsom apotea.se och apoteket.se.

Hur testade vi hårtillskotten?

Produkterna har testats av en testpanel bestående av kvinnor i olika åldrar och med olika hårkvalitet. Var och en använde en produkt under en månads tid. Vi noterade hur håret utvecklades under den här tiden och kom fram till det här testresultatet.

För att få ett ännu mer utförligt testresultat har vi även skickat ut enkäter till andra privatpersoner som köpt och använt de olika hårtillskotten för att även väga in deras åsikter i testresultatet.

Vem behöver ett hårtillskott?

Det bästa är såklart att försöka få i sig alla näringsämnen som man behöver via kosten men det är inte alltid så lätt, framförallt inte vid tillfällen då kroppen utsätts för extra mycket ansträngning. Man kan behöva ta tillskott under olika faser i livet då kroppen är mer påfrestad. Detta gäller exempelvis vid graviditet och amning men också under stressiga perioder i livet. 

Genom att ta tillskott under en period kan ditt hår verkligen få en extra boost och få tillbaka sin glans och friskhet. Under vintern kan många av oss behöva lite extra tillskott för att få liv i ett torrt och livlöst hår. Detsamma gäller under sommaren då det är lätt att drabbas av ett torrt hår efter mycket solande och badande. Då kan det vara bra att köra en kur med hårtillskott för att få tillbaka elasticiteten, styrkan och glansen i ditt hår.

Närsomhelst du märker att ditt hår, din hud eller dina naglar har tappat sin spänst och friskhet kan det vara värt att prova ett kosttillskott. Genom att ta ett tillskott som är speciellt anpassat för ditt hår så får du i dig just de vitaminer och mineraler som ditt hår behöver för att må så bra som möjligt, men du kommer även märka att din hud förbättras och får mer lyster med en fastare och spänstigare hud.

Hur påverkas mitt hår om jag är gravid eller ammar?

På grund av de höga hormonhalterna i kroppen under en graviditet kan många uppleva att de får en finare hårkvalitet med tjockare och mer glänsande hår. Men efter barnets födsel sjunker hormonhalterna kraftigt i kroppen vilket dessvärre kan resultera i ett livlöst hår och mycket håravfall.

Se därför till att vara extra noga med att få i dig viktiga näringsämnen både under och efter din graviditet. Det kan eventuellt vara bra att även ta ett tillskott men se till att välja ett tillskott som är okej att använda vid graviditet och amning.

Betyg på guiden: