En hårfön är ett praktiskt redskap när du vill slippa gå ut med blött hår eller snabbt fixa till en fräsch frilla innan du sticker iväg till skolan eller jobbet.

De hårfönar som finns på marknaden idag har dessutom fler funktioner än att bara torka håret. Förutom att en hårfön är till stor hjälp när du vill styla ditt hår i olika frisyrer så kan den också hjälpa dig att minimera statiskt hår och friss.

Det finns ett stort urval av olika hårfönar på marknaden så frågan är ju bara vilken man ska välja? För att underlätta för dig har vi därför gjort ett grundligt test av åtta olika populära hårfönar som vi hoppas ska kunna hjälpa dig när du vill hitta en hårfön som passar just dig. Vi har testat fönar i olika prisklasser för att hitta alternativ för alla plånböcker.

Testets vinnare blev GHD Air Hair Dryer tack vare en riktigt bra motor och ett resultat som tydligt minimerar frissigt hår. Strax därefter kom HH Simonsen Boss, och vinnaren i budgetklassen blev Nordica Björn Axén Tools Power Pro. Dessutom valde vi ut en bubblare som är en riktigt smidig och kompakt hårfön att ha med sig på resan, nämligen Remington On the Go Dryer 2000.

Premium: GHD Air Hair Dryer

GHD Air Hair Dryer är en hårfön med en kraftig motor som gör att du snabbt och enkelt kan torka och styla ditt hår. Tack vare joniseringsfunktionen minimeras friss och ersätts av ett härligt glansigt hår.

För att förenkla stylingen och ge möjlighet till många olika stylingalternativ medföljer två olika munstycken. Dessutom finns en kalluftsfunktion. Detta är en riktigt bra hårfön!

Mellan: HH Simonsen Boss Hairdryer

Här har vi en hårfön i mellanklassen som också hjälper dig att minimera friss. Med Boss Hairdryer från HH Simonsen torkar du håret snabbt tack vare en effektiv motor på 2000 W. Resultatet är ett glansigt hår utan frissiga hårstrån.

Kalluftsfunktion och sex olika inställningar för hastighet och temperatur ger dig stora möjligheter att anpassa hårfönens funktion till just dina behov. Den är också enkelt och smidig att använda. En solklar vinnare i mellanklassen!

Budget: OBH Nordica Björn Axén Tools Power Pro

För dig som vill ha en hårfön från budgetklassen kan OBH Nordica Björn Axén Tools Power Pro vara något för dig. Den hjälper dig att råda bot på statiskt hår tack vare att den har en joniseringsfunktion som gör att håret inte flyger omkring.

Hårfönen har ett effektivt och smalt munstycke som ger ett koncentrerat luftflöde. Det finns också tre olika inställningar för hastighet och temperatur som underlättar stylingen. Det här är en prisvärd fön i budgetklassen.

Special: Remington On the Go Dryer 2000

Är du ofta ute på resande fot och vill ha med dig en smidig och bra hårfön? Remington On the Go Dryer 2000 blev testet specialare eftersom den är en riktigt smidig och bra resehårfön.

Genom att vika upp handtaget på fönen och ta bort munstycket har du en liten kompakt hårfön som även funkar i den lilla väskan.

Trots sitt smidiga format har den en kraftig motor på 2000 W samt två olika inställningar för hastighet och temperatur. På sladden finns även en smart ögla som gör att du enkelt kan hänga upp den.

GHD: ✅ Bästa premium

Air Hair Dryer

GHD Air Hair Dryer

  • Bästa premium av Testagram.se 

GHD Air Hair Dryer är en riktigt effektiv hårfön med sin kraftiga AC-motor. En motor som både ger fönen en längre livslängd men som också gör att håret blir torrt extremt fort. Hårfönen har en jonisk teknologi vilket gör att du slipper statiskt hår och friss. Istället får du ett glansigt och fräscht hår utan frissiga hårstrån. Vill du ha en ännu glansigare finish finns en kalluftsfunktion som hjälper dig med det.

Ett stort plus är att det medföljer två olika munstycken som gör att du kan variera din styling och förenkla proceduren. Priset är visserligen ganska högt men det här är en hårfön med hög kvalitet som inte gjorde någon av oss besviken. Även de privatpersoner som svarat på enkäten och som haft hårfönen i flera år kunde bekräfta att de fortfarande var väldigt nöjda med fönen och därmed väl värt sitt pris tack vare den långa livslängden.

HH Simonsen: ✅ Bästa mellan

Boss Hairdryer

  • Bästa mellan av Testagram.se 

Boss Hairdryer från HH Simonsen är också en hårfön som funkar riktigt bra när det kommer till att minimera frissigt hår! Tack vare joniseringsfunktionen blir resultatet ett glansigt och fint hår!

Men den här hårfönen får du också stora möjligheter till att variera din frisyr tack vare munstycket och hela sex olika inställningar för hastighet och temperatur. Vill du ha ett riktigt glansigt hår så kan du även ta hjälp av kalluftsfunktionen som du enkelt växlar till med ett knapptryck.

En effektiv AC-motor på 2000 W gör att du snabbt och enkelt torkar ditt hår.

Vi upplevde att hårfönen var väldigt lätt att använda och verkligen levde upp till våra förväntningar. En fön med lång livslängd och många möjligheter till variationer.

OBH Nordica: ✅ Bästa budget

Björn Axén Tools Power Pro

OBH Nordica Bjorn Axén Tools Power Pro

  • Bästa budget av Testagram.se 

Det här är en hårfön som trots att den tillhör budgetklassen faktiskt används av flertalet professionella hårstylister. En kraftfull motor på 2200 W och ett smalt munstycke möjliggör en snabb och effektiv styling. Även denna hårfön hjälper till att minimera statiskt hår tack vare joniseringsteknik.

Det finns tre olika inställningar för temperatur och hastighet. För att få till den extra glansen i ditt hår finns även en kalluftsfunktion.

Andra fördelar med den här fönen är dess långa sladd på 2,8 meter samt det avtagbara filtret som enkelt kan rengöras.

Den här hårfönen var en given vinnare i budgetklassen då den fick höga betyg från oss alla. Det här är ett utmärkt val för dig som vill köpa en hårfön i den lite lägre prisklassen.

Remington: ✅ Special

On the Go Dryer 2000

Remington On the Go Dryer 2000

  • Special av Testagram.se 

Remington On the Go Dryer 2000 är en riktigt praktisk resehårtork och därför utsåg vi den till testets specialare. Är du ofta ute och reser och vill ha en hårfön som tar liten plats i din packning så är detta något för dig! Genom att vika upp handtaget och plocka bort munstycket har du en väldigt kompakt liten hårfön som tar minimalt med plats i väskan.

Men trots sitt kompakta format är det en väldigt bra hårfön. Den har en stark motor på 2000 W och två inställningar för hastighet och temperatur. Vill du lätt kunna hänga upp din hårfön så har den en smart liten ögla på sladden. Den här hårfönen passar även för dig som är trångbodd eller helt enkelt vill ha en hårfön i budgetklassen.

Varför ska du lita på oss?

Innan vi påbörjade testet gjorde vi en grundlig undersökning av läget på marknaden. Vi tog reda på vilka hårfönar som verkar vara de mest populära idag och valde ut åtta olika varianter. Därefter samlade vi ihop en testpanel på åtta kvinnor i olika åldrar och med olika typer av hår och frisyrer.

För att få ett ännu mer utförligt testresultat har vi även skickat ut enkäter till andra provatpersoner som köpt produkterna för att även få in deras åsikter.

Vem behöver köpa en hårfön?

En hårfön kan användas av alla, män som kvinnor. Oavsett om du snabbt och enkelt vill torka ditt hår efter duschen eller om du vill göra en fantastisk frisyr så är en bra hårfön ett oumbärligt redskap.

Med hjälp av en hårfön har du obegränsade möjligheter att skapa frisyrer i olika former och variationer.

Hur kom vi fram till vilka hårfönar vi skulle testa?

Vi har besökt olika butiker för att få tips och råd om vad man bör tänka på vid val av hårfön. Vi har också studerat skönhetsmagasin och bloggar för att ta reda på vilka hårfönar på marknaden som är populärast just nu.

Vi har dessutom pratat med hårstylister som gett oss många tips kring hur man på bästa sätt stylar sitt hår med hjälp av en hårfön.

Vi beställde sedan hem hårfönarna från olika nätbutiker såsom nordicfeel.se, ahlens.se, lyko.se och kicks.se.

Hur testade vi hårfönarna?

Alla kvinnor i testpanelen har fått testa samtliga åtta hårfönar under en veckas tid vardera. Vi har testat att både torka och styla håret i olika frisyrer.

Vi har även fått in enkätsvar från 50 privatpersoner som har köpt produkterna och därmed fått utförliga omdömen även från dem.

OBH Nordica Björn Axén Artist Breeze

Det här är en riktigt prisvärd hårfön i budgetklassen. Trots sitt låga pris har den ett antal olika funktioner och möjligheter till inställningar för både värme och hastighet. Dessutom finns en kalluftsfunktion och ett bra munstycke. Den 2,8 meter långa sladden är ytterligare ett plus. Det här är alltså ett riktigt kap!

Babyliss Fön AC Pro Motor 2200

Babyliss Fön AC Pro Motor 2200 är en hårfön med många olika inställningar i kombination med en kraftig motor. Den har också en extra hög lufthastighet på hela 170 km/h.

Här har du en hårfön som torkar ditt hår snabbt och samtidigt möjliggör många olika typer av stylingar tack vare hela åtta olika inställningar för hastighet och temperatur samt tre olika munstycken.

Kalluftsfunktion och Ionic-funktion gör att du kan få ett riktigt glansigt och fint hår utan friss.

En extra lång sladd och avtagbar baksida förenklar både hantering och rengöring.

Philips Hårtork H 8232/00

Philips Hårtork H 8232/00 är också ett prisvärt budgetalternativ. Den har en smart ThermoProtect-funktion som skyddar håret från slitage genom att den använder en lägre temperatur. Trots detta torkar håret snabbt tack vare sin kraftiga motor på 2200 W.

Det finns också olika inställningar för hastighet och temperatur. Den har en Ionic Care-funktionen vilket gör att du slipper frissigt och statiskt hår. En bra hårfön till ett bra pris!

Cloud Nine Airshot Hair Electrical Tools

Cloud Nine Airshot Hair Electrical Tools är en hårfön med keramiska element som skyddar ditt hår från slitage när du stylar eller torkar det. Förutom detta har den även en antistatisk teknik som gör ditt hår glansigt och mjukt istället för statiskt och frissigt som det ju lätt annars kan bli.

Det finns tre olika inställningar för hastighet och temperatur som du smidigt ändrar med hjälp av en LED-display. Det finns även en knapp för kalluft. Utöver detta finns det också möjlighet att köpa till en diffuser.

Trots att detta är en riktigt bra hårfön är priset lite väl högt tycker vi.

Frågor och svar

Vad är en hårfön?

En hårfön används till att torka och/eller styla håret på ett snabbt och enkelt sätt.

Sliter hårfönen på håret?

Alla typer av värmeverktyg siter dessvärre på håret. Däremot är hårfönen ett skonsammare alternativ än till exempel en locktång eller plattång eftersom den bara blåser ut luft. Bra att tänka på är att inte använda alltför hög värme när du torkar och fönar håret. Och tänk på att flytta runt fönen så du inte blåser för länge på samma ställe. Ett bra tips för att skydda ditt hår är att använda ett värmeskydd.

Hur länge håller en hårfön?

Hur länge en hårfön håller är en svår fråga att svara på eftersom livslängden varierar mellan olika modeller och har också att göra med hur mycket och hur ofta du använder din hårfön. Många hårfönar håller upp till 10 år utan problem. Många har också en garanti på 5 år.

Vilken hårfön ska man välja?

Detta beror helt och hållet på dina behov och vad du vill få ut av din hårfön. Vill du att den ska vara liten och smidig, ha en kraftfull motor eller är kanske utseendet viktigast? Utgå ifrån vad som är viktigast för dig, läs recensioner och undersök noga innan du köper en hårfön är vårt tips till dig.

Vad kostar en hårfön?

En hårfön kan kosta allt från en hundring till flera tusen kronor. Mellan 300 och 500 kr finns ett stort utbud av hårfönar. Även de billigaste hårfönarna kan vara bra nog beroende på vad du är ute efter.

Betyg på guiden:

4/5 - (5 votes)