Att skydda sig i solen Ă€r ju som de flesta vet otroligt viktigt eftersom solens skadliga UV-strĂ„lar annars riskerar att skada oss. En sololja ger inte bara ett bra skydd mot dessa skadliga strĂ„lar sĂ„ du slipper brĂ€nna dig utan hjĂ€lper dig Ă€ven att fĂ„ en riktigt jĂ€mn och fin solbrĂ€nna. 

MÄnga sololjor innehÄller helt naturliga och vegetabiliska oljor sÄsom kokosolja eller jojobaolja vilket bÄde Äterfuktar och vÄrdar din hud samt boostar den med nÀring. Detta ger de allra bÀsta förutsÀttningarna för en vacker solbrÀnna som hÄller lÀnge.

Men att vÀlja en sololja bland de hundratals olika varianter som finns att vÀlja pÄ Àr ju ingen lÀtt uppgift. Vi har dÀrför gjort ett utförligt test för att ta reda pÄ vilka sololjor som egentligen Àr bÀst. Vi hoppas att detta ska vara till hjÀlp dÄ du ska vÀlja en bra sololja som passar just dig.

Sololjor vi rekommenderar 

10 olika kvinnor har testat 10 olika sololjor och pĂ„ sĂ€tt utvĂ€rderat och kommit fram till nĂ„gra vinnare. Vinnaren i budgetklassen blev utan tvekan klassikern Hawaiian Tropic Dry Spray Oil som vĂ€ckte barndomsminnen hos de flesta i testpanelen! Mellanklassens vinnare blev svenska Maria Åkerberg Sun Protecting Oil SPF 15 och vi valde Ă€ven ut en specialare nĂ€mligen Decleor Summer Oil SPF 30 Body & Hair som Ă€r en multiprodukt för bĂ„de hud och hĂ„r.

LÀs vidare för att ta del av utförliga recensioner av vinnarna.

Alla Sololjor

Maria Åkerberg Sun Protecting Oil SPF 15

#1 Maria Åkerberg Sun Protecting Oil SPF 15

Sammanfattning: Det kĂ€nns riktigt kul att ett svenskt hudvĂ„rdsmĂ€rke ocksĂ„ kvalade sig in pĂ„ prispallen. Maria Åkerberg har vĂ€xt enorm mycket de senaste Ă„ren och kan nu ses som en riktig stark konkurrent till de stora internationella hudvĂ„rdsmĂ€rkena. Maria Åkerberg erbjuder ett stort sortiment av hudvĂ„rdsprodukter tillverkade av ekologiska och naturliga rĂ„varor. MĂ„nga av produkterna Ă€r dessutom veganska. 

Det hĂ€r Ă€r dĂ€rmed en sololja som Ă€r otroligt snĂ€ll mot bĂ„de huden och miljön. Den kan anvĂ€ndas till hela kroppen, Ă€ven ansiktet och passar sĂ„vĂ€l vuxna som barn. 

SjĂ€lva solskyddet bestĂ„r av titanoxid som Ă€r det solskydd som lĂ€kare rekommenderar att man anvĂ€nder. Det lĂ€gger sig som en hinna pĂ„ huden och ger dĂ€rmed ett naturligt skydd mot solen. 

Andra ingredienser Ă€r jojobaolja, aloe vera och kokosolja. Även karotin utvunnen av morötter Ă€r tillsatt i produkten vilket bĂ„de skyddar och vĂ„rdar huden samtidigt som det hjĂ€lper huden att bli brun snabbare. 

Det hÀr Àr ett riktigt bra solskydd för dig som vill ha ett naturligt alternativ och inte vill smörja in dig med annat Àn enbart naturliga och bra ingredienser som varken kan skada din hÀlsa, din hud eller miljön runt omkring dig. Ett stort plus sÄklart för att den ocksÄ Àr svensktillverkad och dessutom ekologisk!

  • BĂ€sta premium av Testagram.se

Hawaiian Tropic Dry Spray Oil

#2 Hawaiian Tropic Dry Spray Oil

Sammanfattning: För dig som var med pĂ„ Ă„ttiotalet sĂ„ kommer hĂ€r en riktigt klassiker som nu Ă„ter har börjat bli riktigt populĂ€r igen! PĂ„ just Ă„ttiotalet förknippades den kanske mest med att ”grilla” huden men numera har den utvecklats till en riktigt bra solskyddsprodukt. Numera har den nĂ€mligen Ă€ven ett solskydd med upp till SPF 30 och ger dĂ€rmed ett ordentligt solskydd. 

Hawaiian Tropic erbjuder ett riktigt stort sortiment av olika typer av solprodukter sĂ„som solkrĂ€mer, sololjor och after sun. De Ă€r vĂ€l kĂ€nda vĂ€rlden över och har produkter med varierande solskyddsfaktor vilket gör att det finns nĂ„gon produkt för alla. 

Historien bakom Hawaiian Tropic kommer frĂ„n just Hawaii dĂ€r grundaren Ron Rice upptĂ€ckte vilket effektivt skydd de som dĂ€r arbetade med att plocka kokosnötter anvĂ€nda sig av för att skydda sig mot solen, nĂ€mligen kokosoljan. Mycket har hĂ€nt sedan dess men Ă€n idag erbjuder de denna klassiska sololja med den bekanta kokosoljedoften. 

Den vÀlbekanta doften vÀckte barndomsminnen hos flera av oss i testpanelen vilket gjorde att den valdes ut till en stor favorit redan frÄn början. Att oljan sedan ocksÄ visade sig vara riktigt vÄrdande och vÀlgörande för huden och lÀmnade efter sig en sammetslen och Äterfuktad hud gjorde att den ocksÄ slutligen kvalade in som en av testets vinnare.

Oljan Àr dessutom vattenresistent i upp till 80 minuter vilket gör att du kan ligga i vattnet en bra stund innan det Àr dags att smörja in sig igen. Flaskan Àr smidig och utrustad men en praktisk spray som gör appliceringen enkel. Oljan gÄr snabbt in i huden och ger inte alls den dÀr kladdiga kÀnslan som mÄnga solskydd tenderar att göra.

Inte nog med detta sÄ ligger Hawaiian Tropic Dry Spray Oil rikitgt bra i pris vilket gör att de flesta har rÄd med denna. En hÀrlig klassiker som ger mycket för pengarna helt enkelt!

  • BĂ€sta mellan av Testagram.se

Decleor Summer Oil SPF 30 Hair & Body

#3 Decleor Summer Oil SPF 30 Hair & Body

Sammanfattning: Testets specialare Àr en sololja anpassad för att anvÀndas bÄde pÄ kroppen och i hÄret. Decleor Summer Oil SPF 30 Body & Hair Àr en innovativ produkt som faktiskt ocksÄ har kammat hem pris pÄ Grazia Summer Beauty Awards.

Sololjan Ă€r gjord pĂ„ Monoiolja som Ă€r en speciell olja frĂ„n Tahiti. Oljan har dĂ€r anvĂ€nds i Ă„rhundraden tack vare dess mĂ„nga medicinska egenskaper. Monoioljan framstĂ€lls genom att man lĂ„ter blomblad frĂ„n tahitigardenia ligga och dra i kokosolja under ett antal veckor. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„r man fram en olja som Ă€r mycket vĂ€lgörande bĂ„de för kropp och hĂ„r. Den ger ett bra skydd mot solens starka strĂ„lar med en solskyddsfaktor pĂ„ spf 30. 

Decleor Summer Oil har bÄde ett UVA och ett UVB-filer för maximalt skydd. Förpackningen Àr en praktisk sprayflaska vilket gör appliceringen mycket smidig och enkel. Oljan absorberas snabbt av huden sÄ du behöver inte oroa dig för att det ska kÀnnas kladdigt.

NĂ„got som vi verkligen gillade med den hĂ€r produkten Ă€r att den fungerar som en riktig fuktboost för huden. Även efter en dag i solen kĂ€ndes huden riktigt mjuk och len. 

Priset för den hÀr sololjan ligger visserligen i den högre prisnivÄn men tack vare att den skyddar bÄde huden, hÄret och Äterfuktar huden pÄ djupet sÄ tycker vi ÀndÄ att den Àr vÀl vÀrd sitt pris!

  • BĂ€sta budget av Testagram.se

Vita Liberata Phenomenal Marula Self Tan Oil

#4 Vita Liberata Phenomenal Marula Self Tan Oil

Sammanfattning: 

  • BĂ€sta special av Testagram.se

Hur testade vi sololjorna?

Testpanelen bestod av tio kvinnor som under tvÄ veckors solsemester har testat de olika produkterna dagligen. Var och en fick notera resultatet av sina upplevelser under testets gÄng och efter testperioden samlades vi för att diskutera resultatet.

Testet Àr mycket noggrant utfört och vi har tagit hÀnsyn till olika faktorer nÀr vi utsÄg vinnarna sÄsom hur vÀl de olika sololjorna skyddar huden mot solen, om appliceringen Àr enkel, vilken konsistens de har, dofter osv.

För att fÄ ett Ànnu mer utförligt testresultat har vi Àven skickat ut enkÀter till andra privatpersoner som köpt produkterna för att Àven vÀga in deras Äsikter i testresultatet.

Hur valde vi ut vilka sololjor som skulle ingÄ i testet?

MÄlet med det hÀr testet var att testa de produkter som Àr extra populÀra och som cirkulerar runt mycket i skönhetstidningar, bloggar och pÄ YouTube. Vi började dÀrför med att undersöka dessa kanaler och vÀlja ut de sololjor som verkade mest populÀra just nu.

Det finns sololjor i mÄnga olika prisklasser och vi vet att det varierar mycket frÄn person till person vad man Àr villig att betala för en sololja. Vi valde dÀrför ut produkter frÄn olika prisklasser för att göra det möjligt för alla att hitta en bra sololja oavsett plÄnbok.

Med hjÀlp av dessa kriterier kunde vi slutligen vÀlja ut tio olika sololjor som vi sedan testade noggrant.

Vad Àr en sololja?

En sololja bÄde Äterfuktar din hud och skuddar din hud frÄn solens skadliga strÄlar. Det finns sololjor med och utan solskydd och i de allra flesta fall bör man förstÄs vÀlja en olja med solskydd för att inte riskera att brÀnna sig. MÄnga sololjor har ett bra innehÄll av vÀlgörande oljor som förutom att Äterfukta huden ocksÄ ger mycket nÀring till din hud. Detta bidrar ocksÄ till att du fÄr en snyggare solbrÀnna som Àven hÄller lÀngre.

Vad Àr skillnaden mellan en sololja och en solkrÀm?

Om man vill anvÀnda en sololja eller solkrÀm Àr ju egentligen en smaksak men det finns nÄgra fördelar med en sololja vilket gör att den typen av solskydd blir mer och mer populÀrt.

En solkrÀm kan mÄnga gÄnger upplevas som ganska kladdig pÄ huden medan en sololja snabbt absorberas och inte alls kÀnns kladdig. Dessutom bidrar innehÄllet av vÀlgörande oljor att huden samtidigt Äterfuktas vilket ju verkligen kan behövas om man vistas mycket i solen. En sololja ser ocksÄ snyggare ut pÄ huden och lÀmnar ingen vit hinna som en del solkrÀmer gör. En sololja efterlÀmnar istÀllet en riktigt frÀsch och glÀnsande hud.

Om du dÀremot Àr mycket kÀnslig mot solen samt i början av sommaren dÄ du inte hunnit fÄ sÄ mycket fÀrg sÄ kan ÀndÄ en solkrÀm vara att föredra eftersom du dÄ kan fÄ en starkare skydd mot solen. NÀr du sedan har börjat bli brun kan du om du vill istÀllet övergÄ till en sololja, men tÀck pÄ att vÀlja en sololja med solskydd.

Hur mycket sololja ska jag anvÀnda?

De flesta sololjor Àr mycket dryga men du behöver prova dig fram till hur mycket just din hud behöver, det brukar man mÀrka ganska omgÄende. Ta lite olja i taget och se till att smörja in ordentligt överallt. För att fÄ ett bra solskydd bör du naturligtvis inte snÄla med oljan utan se till att applicera generöst med olja.

Slutligen Àr det viktigt att tÀnka pÄ att oavsett vilket solskydd du anvÀnder ska du vara försiktigt i solen och inte sola för lÄnga stunder eftersom du dÄ kan riskera att brÀnna dig Àven om du anvÀnder solskydd.

Betyg pÄ guiden: