Bland testpersonerna som valdes ut hade vi en variation av nybörjare inom just sololja till mycket vana användare. Testperioden pågick under två veckor på solsemester för att bättre kunna testa produkterna i olika mycket sol och varierande temperaturer. Som komplement skickade vi även ut enkäter till personer som köpt produkterna för att få ett ännu bättre underlag för våra omdömen.

Testerna för att hitta bästa sololjan genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Enkelt att applicera
 • Återfuktning
 • Absorbering
 • Kladdig känsla på hud
 • Om produkten är dryg
 • Doft
 • Solskyddsfaktor
 • Vattenresistent
 • Pris

Läs vidare för att ta del av utförliga recensioner av vinnarna.

Alla Sololjor

Maria Åkerberg Sun Protecting Oil SPF 15

#1 Maria Åkerberg Sun Protecting Oil SPF 15

Sammanfattning: Det känns riktigt kul att ett svenskt hudvårdsmärke också kvalade sig in på prispallen. Maria Åkerberg har växt enorm mycket de senaste åren och kan nu ses som en riktig stark konkurrent till de stora internationella hudvårdsmärkena. Maria Åkerberg erbjuder ett stort sortiment av hudvårdsprodukter tillverkade av ekologiska och naturliga råvaror. Många av produkterna är dessutom veganska. 

Det här är därmed en sololja som är otroligt snäll mot både huden och miljön. Den kan användas till hela kroppen, även ansiktet och passar såväl vuxna som barn. 

Själva solskyddet består av titanoxid som är det solskydd som läkare rekommenderar att man använder. Det lägger sig som en hinna på huden och ger därmed ett naturligt skydd mot solen. 

Andra ingredienser är jojobaolja, aloe vera och kokosolja. Även karotin utvunnen av morötter är tillsatt i produkten vilket både skyddar och vårdar huden samtidigt som det hjälper huden att bli brun snabbare. 

Det här är ett riktigt bra solskydd för dig som vill ha ett naturligt alternativ och inte vill smörja in dig med annat än enbart naturliga och bra ingredienser som varken kan skada din hälsa, din hud eller miljön runt omkring dig. Ett stort plus såklart för att den också är svensktillverkad och dessutom ekologisk!

 • Bästa premium av Testagram.se

Hawaiian Tropic Dry Spray Oil

#2 Hawaiian Tropic Dry Spray Oil

Sammanfattning: För dig som var med på åttiotalet så kommer här en riktigt klassiker som nu åter har börjat bli riktigt populär igen! På just åttiotalet förknippades den kanske mest med att ”grilla” huden men numera har den utvecklats till en riktigt bra solskyddsprodukt. Numera har den nämligen även ett solskydd med upp till SPF 30 och ger därmed ett ordentligt solskydd. 

Hawaiian Tropic erbjuder ett riktigt stort sortiment av olika typer av solprodukter såsom solkrämer, sololjor och after sun. De är väl kända världen över och har produkter med varierande solskyddsfaktor vilket gör att det finns någon produkt för alla. 

Historien bakom Hawaiian Tropic kommer från just Hawaii där grundaren Ron Rice upptäckte vilket effektivt skydd de som där arbetade med att plocka kokosnötter använda sig av för att skydda sig mot solen, nämligen kokosoljan. Mycket har hänt sedan dess men än idag erbjuder de denna klassiska sololja med den bekanta kokosoljedoften. 

Den välbekanta doften väckte barndomsminnen hos flera av oss i testpanelen vilket gjorde att den valdes ut till en stor favorit redan från början. Att oljan sedan också visade sig vara riktigt vårdande och välgörande för huden och lämnade efter sig en sammetslen och återfuktad hud gjorde att den också slutligen kvalade in som en av testets vinnare.

Oljan är dessutom vattenresistent i upp till 80 minuter vilket gör att du kan ligga i vattnet en bra stund innan det är dags att smörja in sig igen. Flaskan är smidig och utrustad men en praktisk spray som gör appliceringen enkel. Oljan går snabbt in i huden och ger inte alls den där kladdiga känslan som många solskydd tenderar att göra.

Inte nog med detta så ligger Hawaiian Tropic Dry Spray Oil rikitgt bra i pris vilket gör att de flesta har råd med denna. En härlig klassiker som ger mycket för pengarna helt enkelt!

 • Bästa mellan av Testagram.se

Decleor Summer Oil SPF 30 Hair & Body
Vita Liberata Phenomenal Marula Self Tan Oil

#3 Decleor Summer Oil SPF 30 Hair & Body

Sammanfattning: Testets specialare är en sololja anpassad för att användas både på kroppen och i håret. Decleor Summer Oil SPF 30 Body & Hair är en innovativ produkt som faktiskt också har kammat hem pris på Grazia Summer Beauty Awards.

Sololjan är gjord på Monoiolja som är en speciell olja från Tahiti. Oljan har där används i århundraden tack vare dess många medicinska egenskaper. Monoioljan framställs genom att man låter blomblad från tahitigardenia ligga och dra i kokosolja under ett antal veckor. På så sätt får man fram en olja som är mycket välgörande både för kropp och hår. Den ger ett bra skydd mot solens starka strålar med en solskyddsfaktor på spf 30. 

Decleor Summer Oil har både ett UVA och ett UVB-filer för maximalt skydd. Förpackningen är en praktisk sprayflaska vilket gör appliceringen mycket smidig och enkel. Oljan absorberas snabbt av huden så du behöver inte oroa dig för att det ska kännas kladdigt.

Något som vi verkligen gillade med den här produkten är att den fungerar som en riktig fuktboost för huden. Även efter en dag i solen kändes huden riktigt mjuk och len. 

Priset för den här sololjan ligger visserligen i den högre prisnivån men tack vare att den skyddar både huden, håret och återfuktar huden på djupet så tycker vi ändå att den är väl värd sitt pris!

 • Bästa budget av Testagram.se

#4 Vita Liberata Phenomenal Marula Self Tan Oil

Sammanfattning: 

 • Bästa special av Testagram.se

Hur testade vi sololjorna?

Testpanelen bestod av tio kvinnor som under två veckors solsemester har testat de olika produkterna dagligen. Var och en fick notera resultatet av sina upplevelser under testets gång och efter testperioden samlades vi för att diskutera resultatet.

Testet är mycket noggrant utfört och vi har tagit hänsyn till olika faktorer när vi utsåg vinnarna såsom hur väl de olika sololjorna skyddar huden mot solen, om appliceringen är enkel, vilken konsistens de har, dofter osv.

För att få ett ännu mer utförligt testresultat har vi även skickat ut enkäter till andra privatpersoner som köpt produkterna för att även väga in deras åsikter i testresultatet.

Hur valde vi ut vilka sololjor som skulle ingå i testet?

Målet med det här testet var att testa de produkter som är extra populära och som cirkulerar runt mycket i skönhetstidningar, bloggar och på YouTube. Vi började därför med att undersöka dessa kanaler och välja ut de sololjor som verkade mest populära just nu.

Det finns sololjor i många olika prisklasser och vi vet att det varierar mycket från person till person vad man är villig att betala för en sololja. Vi valde därför ut produkter från olika prisklasser för att göra det möjligt för alla att hitta en bra sololja oavsett plånbok.

Med hjälp av dessa kriterier kunde vi slutligen välja ut tio olika sololjor som vi sedan testade noggrant.

Vad är en sololja?

En sololja både återfuktar din hud och skuddar din hud från solens skadliga strålar. Det finns sololjor med och utan solskydd och i de allra flesta fall bör man förstås välja en olja med solskydd för att inte riskera att bränna sig. Många sololjor har ett bra innehåll av välgörande oljor som förutom att återfukta huden också ger mycket näring till din hud. Detta bidrar också till att du får en snyggare solbränna som även håller längre.

Vad är skillnaden mellan en sololja och en solkräm?

Om man vill använda en sololja eller solkräm är ju egentligen en smaksak men det finns några fördelar med en sololja vilket gör att den typen av solskydd blir mer och mer populärt.

En solkräm kan många gånger upplevas som ganska kladdig på huden medan en sololja snabbt absorberas och inte alls känns kladdig. Dessutom bidrar innehållet av välgörande oljor att huden samtidigt återfuktas vilket ju verkligen kan behövas om man vistas mycket i solen. En sololja ser också snyggare ut på huden och lämnar ingen vit hinna som en del solkrämer gör. En sololja efterlämnar istället en riktigt fräsch och glänsande hud.

Om du däremot är mycket känslig mot solen samt i början av sommaren då du inte hunnit få så mycket färg så kan ändå en solkräm vara att föredra eftersom du då kan få en starkare skydd mot solen. När du sedan har börjat bli brun kan du om du vill istället övergå till en sololja, men täck på att välja en sololja med solskydd.

Hur mycket sololja ska jag använda?

De flesta sololjor är mycket dryga men du behöver prova dig fram till hur mycket just din hud behöver, det brukar man märka ganska omgående. Ta lite olja i taget och se till att smörja in ordentligt överallt. För att få ett bra solskydd bör du naturligtvis inte snåla med oljan utan se till att applicera generöst med olja.

Slutligen är det viktigt att tänka på att oavsett vilket solskydd du använder ska du vara försiktigt i solen och inte sola för långa stunder eftersom du då kan riskera att bränna dig även om du använder solskydd.

Frågor och svar Sololja

Vad är en sololja?

Det är en olja för ansikte och kropp som skyddar huden mot UV-strålar om det är en olja med solskyddsfaktor. Sololjan gör även huden mjuk och smidig.

Hur använder man sololja?

Många sololjor sprayas på huden för att sedan smörjas in och få en jämn fördelning. Oljan ska appliceras en stund innan solexponering och appliceringen behöver bättras på under dagen för att ge ett ordentligt skydd mot UV-strålar. En del sololjor kan även användas i håret för att skydda håret.

Vad är skillnaden mellan sololja och solkräm?

En sololja ger ingen vit beläggning vid insmörjning och ger i stället huden en helt annan lyster. Ofta doftar oljorna mycket bättre än solkräm vilket kan kännas viktigt om man ska vara ute länge i solen och umgås.

Hur mycket sololja ska man använda?

Precis som med solkräm ska man inte snåla med sololjan eftersom det krävs ett bra lager för att skydda huden. Ska man vara ute en längre stund i solen är det även viktigt att applicera mer efterhand.

Är det farligt med sololja?

Nej, sololja är inte farligt om du använder den i vanlig sol och använder de rekommendationer som finns för produkten. Dock ska man inte använda sololja i ett solarium eftersom produkten inte är anpassad för denna typ av UV-ljus.

Vad är bäst, sololja eller solkräm?

Vilken typ av produkt som är bäst handlar mycket om vad man som person föredrar. En sololja eller en solkräm kan kännas olika att ha på huden men båda ska ge tillräckligt med skydd om man väljer rätt solskyddsfaktor och följer de rekommendationer produkten har för själva appliceringen. I övrigt är oljor transparenta och lämnar ingen vit hinna som vissa solkrämer kan göra. En olja brukar också bättre tillföra fukt på en riktigt torr hud.

Är dyrare sololjor bättre än billiga?

Både dyra och billiga sololjor ska skydda huden lika bra. Det man får med de dyrare alternativen är ofta att dessa oljor bättre återfuktar och vårdar huden.