En hårvårdsprodukt som har blivit alltmer populär de senaste åren är hårolja. Framförallt är det en underbar produkt för dig med lockigt hår som vill framhäva dina vackra lockar och ge dem mjukhet, stuns och glansighet. Att få fram naturliga och mjuka lockar kan vara problematiskt då många stylingprodukter har en tendens att istället ge hårdare lockar som inte alls ser naturliga ut. Genom att sedan borsta håret efter styling kan håret istället se burrigt ut. Då är en bra hårolja det bästa tricket.

Det finns flera varianter av hårolja med många olika basoljor som ingrediens. Den allra vanligaste basoljan är arganolja men det finns även sheasmör, jojobaolja och flera andra basoljor. De olika håroljorna kan verka dyra men de varar länge eftersom det räcker med ytterst få droppar vid applicering.

Håroljer för lockigt hår vi rekommenderar 

Det har kommit många nya produkter på marknaden och det kommer fler hela tiden. Flera hårvårdsmärken vill kunna erbjuda inte bara en hårolja utan flera olika för att erbjuda en produkt för olika hårtyper och med olika vårdande egenskaper för olika hårproblem. Vi har därför gjort det enklare för dig att hitta bästa produkten för dig genom vårt stora test av många populära håroljor. I testet har vi tittat på hur oljan återfuktar håret, om det ger glans, motverkar frissighet och om produkten vårdar och förebygger slitet och färgat hår. Förutom att presentera våra testvinnare i olika prisklasser ger vi även tips och råd för när du ska köpa en hårolja och hur du bäst använder produkten för önskat resultat.

Alla Håroljer för lockigt hår

Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil

#1 Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil

Sammanfattning: En riktig dunderkur med en hårolja som vårdar på djupet får du med produkten Gold Lust Nourishing Hair Oil från Oribe. Våra testpersoner upplevde att håroljan gjorde underverk på torrt och frissigt hår med resultatet att håret blev härligt mjukt och glansigt. Tack vare håroljans fantastiska resultat blev den bästa premium i testet och det är en produkt som känns riktigt lyxig att använda. Det är verkligen som guld på flaska som namnet antyder. Ett plus är att produkten är fri från både parabener och natriumklorid.

Håroljan är i konsistensen väldigt lätt och absorberades snabbt. Oljan ger också håret ett värmeskydd för styling med värme samt ett UV-skydd. Ingredienserna i produkten är bland annat jasmin, sadelträ, edelweiss, bergamott och svarta vinbär som ger oljan en underbar doft. De vårdande egenskaperna kommer från produktens arganolja som också ger håret glans.

  • Bästa premium av Testagram.se

Joico K-Pak Color Therapy Restorative Styling Oil

#2 Joico K-Pak Color Therapy Restorative Styling Oil

Sammanfattning: Vår utnämnda testvinnare som bästa mellan passar framförallt dig som färgar eller blonderar håret mycket. Det är produkten K-pak Color Therapy Restorative Styling Oil från Joico som ger ditt hår extra bra skydd genom att ge håret näring, återfuktning och försegla hårstråna för att bättre skydda och bibehålla återfuktningen. Resultatet blir ett extra glansigt hår. Håroljan ger dessutom ett bra värmeskydd och UV-skydd.

I konsistensen är oljan mycket tjock men den tynger ändå inte ner håret. Efter att ha testat denna produkt kan vi bara konstatera att det är en hårolja som återfuktar bra och håret ser friskt och glansigt ut. Oljan fungerar lika bra på torrt och frissigt hår även om oljan främst är framtagen för färgat hår. Håret känns lent och doftar riktigt gott av oljan. Det behövs inte mycket av produkten i håret så det är en dryg produkt. I ingredienserna finns både afrikansk manketti- och arganolja som skyddar och reparerar håret genom att bygga upp och stärka torrt, skört hår och att sluta fjällskiktet på hårstråna.

  • Bästa mellan av Testagram.se

Toni&Guy Curl Lock Oil

#3 Toni&Guy Curl Lock Oil

Sammanfattning: I budgetklassen har vi valt ut produkten Curl Lock Oil från Toni & Guy som testvinnare. En mycket prisvärd hårolja som vårdar håret och tillför håret extra mycket näring för att ge vackra stunsiga lockar för dig med lockigt hår. Produkten är särskilt framtagen för lockigt hår men det fungerar så klart även för rakt hår.

Vi tyckte att den här produkten var mycket enkel att applicera med lagom tjock konsistens på oljan. Fast riktigt olja vill vi inte kalla produkten utan det är mer likt en geleaktig kräm. Produkten kommer i en praktisk pumpflaska och det är lätt att dosera då det kommer precis lagom mycket varje pumpning. Håret blev mycket mjukt och våra testpersoner med mycket friss i håret blev av med det värsta men inte riktigt allt.

  • Bästa budget av Testagram.se

Reverie Ever Recovery Hair Oil

#4 Reverie Ever Recovery Hair Oil

Sammanfattning: I våra tester hittade vi en mycket bra multifunktionell hårolja som vi därför har utnämnt till testets special. Det är produkten Ever Recovery Hair Oil från Reveries om du kan använda både som en vanlig hårolja i din hårstyling men även som en hårinpackning över natten. Perfekt som en intensivbehandling under natten om du har mycket torrt och frissigt hår.

Håroljan innehåller marulaolja som är rik på omegafetterna omega 6 och 9. Det ger ditt hår återfuktning och glans och håret blir mjukt och lent. Effekten förstärks med hjälp av innehållet av crambe abyssinica som också tillför fettsyror. En annan aktiv ingrediens är squalane som utvinns ur oliver och squalane förebygger både slitage och värmeskador.

I konsistensen är denna olja väldigt tunn och rinnig men eftersom det inte behövs så mycket av produkten är den lätt att applicera. Oljan absorberas snabbt och ger en otroligt fin glans. Ett extra plus är att produkten doftar helt underbart.

  • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en hårolja?

En hårolja är bra för att förebygga torrt och sprött hår. Genom att regelbundet använda olja som en del i din hårvårdsrutin blir inte håret slitet lika snabbt. Många håroljor är också bra för att motverka frissighet och att ge värmeskydd vid styling med olika värmeverktyg.

En bra hårolja ger också en fin glans i ditt hår och har du lockigt hår kan du få fina mjuka, naturliga lockar med stuns i.

Hur väljer jag rätt produkt?

För att du ska få rätt effekt i håret behöver du välja en hårolja för din hårtyp. Har du ett hår som lätt blir fettigt ska du undvika produkter med en fet olja för då kommer ditt hår bara att se flottigt ut. En del tjockare produkter kan också ha en tendens att tynga ner håret vilket inte passar dig som vill ha lite mer volym. Har du mycket problem med frissighet bör du välja en produkt som särskilt är framtagen för att motverka friss.

Så använder du produkten

Ta en liten mängd hårolja, någon enstaka droppe, och gnugga lite lätt mellan handflatorna för att värma upp oljan. Massera in oljan i hårlängderna men främst i topparna. Det går bra att applicera produkten både i vått och torrt hår. Fördelen att applicera i vått hår är att håret blir enklare att reda ut.

Tänk på att bara använda någon enstaka droppe vid applicering. Ett vanligt misstag är att ta alldeles för mycket vilket bara tynger ner håret och gör att håret ser oljigt ut. Applicera heller inte i hårbotten om det inte står på förpackningen att det är tänkt att användas i hårbotten.

När du har stylat klart håret kan du ta en liten mängd hårolja och dra händerna lätt genom håret för att ge en fin glansig finish på dina fina lockar. Det hjälper också att få bort eventuell frissighet.