En hårvårdsprodukt som har blivit alltmer populär de senaste åren är hårolja. Framförallt är det en underbar produkt för dig med lockigt hår som vill framhäva dina vackra lockar och ge dem mjukhet, stuns och glansighet. Att få fram naturliga och mjuka lockar kan vara problematiskt då många stylingprodukter har en tendens att istället ge hårdare lockar som inte alls ser naturliga ut. Genom att sedan borsta håret efter styling kan håret istället se burrigt ut. Då är en bra hårolja det bästa tricket.

Det finns flera varianter av hårolja med många olika basoljor som ingrediens. Den allra vanligaste basoljan är arganolja men det finns även sheasmör, jojobaolja och flera andra basoljor. De olika håroljorna kan verka dyra men de varar länge eftersom det räcker med ytterst få droppar vid applicering.

Håroljer för lockigt hår vi rekommenderar 

Det har kommit många nya produkter på marknaden och det kommer fler hela tiden. Flera hårvårdsmärken vill kunna erbjuda inte bara en hårolja utan flera olika för att erbjuda en produkt för olika hårtyper och med olika vårdande egenskaper för olika hårproblem. Vi har därför gjort det enklare för dig att hitta bästa produkten för dig genom vårt stora test av många populära håroljor. I testet har vi tittat på hur oljan återfuktar håret, om det ger glans, motverkar frissighet och om produkten vårdar och förebygger slitet och färgat hår. Förutom att presentera våra testvinnare i olika prisklasser ger vi även tips och råd för när du ska köpa en hårolja och hur du bäst använder produkten för önskat resultat.

I våra tester har vi valt ut testpersoner med olika mycket lockigt hår och olika grader av torrt och livlöst hår och som lätt kan bli frissigt eller tovigt. Vi valde att utesluta redan slitet hår då väldigt få oljor reparerar kluvna toppar. Testpersonerna fick testa varsin produkt i en månad och applicerade vid behov men allra minst tre gånger i veckan. I övrigt gjordes inga andra förändringar i hårvårdsrutinerna.

Testerna för att hitta bästa hårolja för lockigt hår genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Hur väl lockarna bibehålls
 • Hur enkelt håret blir att reda ut
 • Mjukt och följsamt hår
 • Frissighet
 • Återfuktning
 • Glans
 • Doft
 • UV-skydd
 • Värmeskydd
 • Tynger inte ner håret och lockarna
 • Dryg produkt
 • Pris

Alla Håroljer för lockigt hår

#1 Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil

Sammanfattning: En riktig dunderkur med en hårolja som vårdar på djupet får du med produkten Gold Lust Nourishing Hair Oil från Oribe. Våra testpersoner upplevde att håroljan gjorde underverk på torrt och frissigt hår med resultatet att håret blev härligt mjukt och glansigt. Tack vare håroljans fantastiska resultat blev den bästa premium i testet och det är en produkt som känns riktigt lyxig att använda. Det är verkligen som guld på flaska som namnet antyder. Ett plus är att produkten är fri från både parabener och natriumklorid.

Håroljan är i konsistensen väldigt lätt och absorberades snabbt. Oljan ger också håret ett värmeskydd för styling med värme samt ett UV-skydd. Ingredienserna i produkten är bland annat jasmin, sadelträ, edelweiss, bergamott och svarta vinbär som ger oljan en underbar doft. De vårdande egenskaperna kommer från produktens arganolja som också ger håret glans.

 • Bästa premium av Testagram.se

Joico K-Pak Color Therapy Restorative Styling Oil

#2 Joico K-Pak Color Therapy Restorative Styling Oil

Sammanfattning: Vår utnämnda testvinnare som bästa mellan passar framförallt dig som färgar eller blonderar håret mycket. Det är produkten K-pak Color Therapy Restorative Styling Oil från Joico som ger ditt hår extra bra skydd genom att ge håret näring, återfuktning och försegla hårstråna för att bättre skydda och bibehålla återfuktningen. Resultatet blir ett extra glansigt hår. Håroljan ger dessutom ett bra värmeskydd och UV-skydd.

I konsistensen är oljan mycket tjock men den tynger ändå inte ner håret. Efter att ha testat denna produkt kan vi bara konstatera att det är en hårolja som återfuktar bra och håret ser friskt och glansigt ut. Oljan fungerar lika bra på torrt och frissigt hår även om oljan främst är framtagen för färgat hår. Håret känns lent och doftar riktigt gott av oljan. Det behövs inte mycket av produkten i håret så det är en dryg produkt. I ingredienserna finns både afrikansk manketti- och arganolja som skyddar och reparerar håret genom att bygga upp och stärka torrt, skört hår och att sluta fjällskiktet på hårstråna.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Toni&Guy Curl Lock Oil

#3 Toni&Guy Curl Lock Oil

Sammanfattning: I budgetklassen har vi valt ut produkten Curl Lock Oil från Toni & Guy som testvinnare. En mycket prisvärd hårolja som vårdar håret och tillför håret extra mycket näring för att ge vackra stunsiga lockar för dig med lockigt hår. Produkten är särskilt framtagen för lockigt hår men det fungerar så klart även för rakt hår.

Vi tyckte att den här produkten var mycket enkel att applicera med lagom tjock konsistens på oljan. Fast riktigt olja vill vi inte kalla produkten utan det är mer likt en geleaktig kräm. Produkten kommer i en praktisk pumpflaska och det är lätt att dosera då det kommer precis lagom mycket varje pumpning. Håret blev mycket mjukt och våra testpersoner med mycket friss i håret blev av med det värsta men inte riktigt allt.

 • Bästa budget av Testagram.se

Davines OI Oil 135 ml

#4 Davines OI Oil 135ml

Sammanfattning: I vårt test har vi som bästa mellan valt ut en trevlig produkt i sprayform – DAVINES Ol Hair Oil. Då det är en spray fördelar sig produkten mycket jämnare i håret redan från början. Sprayen är också att föredra om du vill få håret att glänsa lite extra efter styling som en finish. Det går att göra med en produkt i oljeform också men då är det lätt att förstöra lite av stylingen när du ska massera in produkten.

Vi tycker att den här produkten ger riktigt bra glansigt och mjukt hår som är lätt att reda ut. Men vi upplever att det finns en nackdel med en spray och det är att det går åt lite mer vid applicering i jämförelse med en i oljeform.

 

 • Bästa budget av Testagram.se

Varför ska man använda en hårolja?

En hårolja är bra för att förebygga torrt och sprött hår. Genom att regelbundet använda olja som en del i din hårvårdsrutin blir inte håret slitet lika snabbt. Många håroljor är också bra för att motverka frissighet och att ge värmeskydd vid styling med olika värmeverktyg.

En bra hårolja ger också en fin glans i ditt hår och har du lockigt hår kan du få fina mjuka, naturliga lockar med stuns i.

Hur väljer jag rätt produkt?

För att du ska få rätt effekt i håret behöver du välja en hårolja för din hårtyp. Har du ett hår som lätt blir fettigt ska du undvika produkter med en fet olja för då kommer ditt hår bara att se flottigt ut. En del tjockare produkter kan också ha en tendens att tynga ner håret vilket inte passar dig som vill ha lite mer volym. Har du mycket problem med frissighet bör du välja en produkt som särskilt är framtagen för att motverka friss.

Så använder du produkten

Ta en liten mängd hårolja, någon enstaka droppe, och gnugga lite lätt mellan handflatorna för att värma upp oljan. Massera in oljan i hårlängderna men främst i topparna. Det går bra att applicera produkten både i vått och torrt hår. Fördelen att applicera i vått hår är att håret blir enklare att reda ut.

Tänk på att bara använda någon enstaka droppe vid applicering. Ett vanligt misstag är att ta alldeles för mycket vilket bara tynger ner håret och gör att håret ser oljigt ut. Applicera heller inte i hårbotten om det inte står på förpackningen att det är tänkt att användas i hårbotten.

När du har stylat klart håret kan du ta en liten mängd hårolja och dra händerna lätt genom håret för att ge en fin glansig finish på dina fina lockar. Det hjälper också att få bort eventuell frissighet.

Frågor och svar Hår Olja till Lockigt Hår

Varför ska man använda en hårolja för lockigt hår?

Många som har lockigt hår kämpar ofta med sprött och torrt hår. Att använda en hårolja regelbundet kan ge håret nytt liv med en frisk glans och stuns i lockarna. Framför allt mår hårtopparna bra av lite hårolja för att minska risken för friss och slitna hårtoppar. Håroljan håller också ihop hårstråna bättre för att ge mer definierade lockar.

Vilken typ av hårolja till lockigt hår är bäst?

Den hårolja som passar bäst är individuellt och beroende på hur ditt hår ser ut. För lockigt hår som är frissigt och torrt kan en tyngre olja passa bäst, som exempelvis avokadoolja eller arganolja. För lite grövre hårstrån kan en produkt med babassuolja vara bra att välja.

Hur applicerar man håroljan i lockigt hår?

Hårolja kan appliceras i både torrt och fuktigt hår. Häll några få droppar i händerna och gnugga i handflatorna mot varandra för att värma upp oljan. Dra sedan händerna genom håret så att håroljan fördelas jämnt i håret. Det går även att gnugga ut oljan i fingrarna för att försiktigt smeta in hårslingor med hårolja och sedan krama håret lite i handen för att få fram lockarna på bästa sätt.

Kan håroljan för lockigt hår reparera kluvna hårtoppar?

Nej, kluvna hårtoppar kan inte repareras men det håroljan gör är att försegla hårets yta vilket får topparna att se friska och hela ut. Just torra hårtoppar blir lätt ett problem när man har lockigt hår så det är bra att regelbundet använda en hårolja för att bibehålla fina toppar så länge som möjligt för att förebygga kluvna hårtoppar.

Är arganolja bra för lockigt hår?

Ja, arganolja passar alla hårtyper. Arganolja innehåller antioxidanter med bland annat vitamin E som hjälper till att förebygga kluvna toppar. Just torra toppar blir lätt ett problem för lockigt hår. Oljan är bra för att mjukgöra och återfukta håret och ger en fin lyster och glans till lockarna.

Hur borstar man lockigt hår för att bevara lockarna?

Lockigt hår ska borstas mer försiktigt och inte lika ofta. Red först ut trassel genom att kamma igenom håret med fingrarna och gärna innan dusch. Under tiden som balsamet verkar i duschen kan man borsta håret så får man mer definierade lockar efter dusch.

Hur får man bort håroljan ur lockigt hår?

Om man har råkat ta lite för mycket hårolja eller har använt det som en hårinpackning är det bara att schamponera håret för att få det rent igen.

Håroljor som utgått:

Reverie Ever Recovery Hair Oil

Reverie Ever Recovery Hair Oil

 

Reverie Ever Recovery Hair Oil

 • Bästa special av Testagram.se

Sammanfattning: I våra tester hittade vi en mycket bra multifunktionell hårolja som vi därför har utnämnt till testets special. Det är produkten Ever Recovery Hair Oil från Reveries om du kan använda både som en vanlig hårolja i din hårstyling men även som en hårinpackning över natten. Perfekt som en intensivbehandling under natten om du har mycket torrt och frissigt hår.

Håroljan innehåller marulaolja som är rik på omegafetterna omega 6 och 9. Det ger ditt hår återfuktning och glans och håret blir mjukt och lent. Effekten förstärks med hjälp av innehållet av crambe abyssinica som också tillför fettsyror. En annan aktiv ingrediens är squalane som utvinns ur oliver och squalane förebygger både slitage och värmeskador.

I konsistensen är denna olja väldigt tunn och rinnig men eftersom det inte behövs så mycket av produkten är den lätt att applicera. Oljan absorberas snabbt och ger en otroligt fin glans. Ett extra plus är att produkten doftar helt underbart.

Betyg på guiden:

Rate this page