Alla fÄr vi nÄgon gÄng torra hÀnder antingen pÄ grund av torrt inomhusklimat under vintern, kylan utomhus under höst och vinter eller att vi tvÀttar hÀnderna ofta. Att fÄ torra hÀnder med eventuella sprickor som svider och fnasiga nagelband kan vara extremt jobbigt i mÄnga situationer eftersom vi anvÀnder vÄra hÀnder hela tiden. Beroende pÄ varför dina hÀnder Àr torra behöver du hitta en produkt som Àr anpassad för situationen sÄ att du bÄde lindrar och förebygger problemen.

Dina hÀnder fÄr utstÄ mycket i vardagen bÄde vad gÀller temperaturskiftningar och de aktiviteter du utför. DÀrför Àr det viktigt att vÄrda hÀnderna lite extra bland annat genom att smörja in dem regelbundet med handkrÀm. HandkrÀm kan anvÀndas regelbundet Äret om eller i de perioder du upplever att dina hÀnder blir mer torra Àn vanligt.

HandkrĂ€mer vi rekommenderar 

En bra handkrÀm ska bÄde mjukgöra och Äterfukta. Vi har testat en mÀngd olika handkrÀmer och utsett bÀst i test i olika prisklasser. Med vÄr hjÀlp kan du lÀttare hitta en krÀm som rÀddar dina torra hÀnder. I vÄra tester har vi bedömt hur pass bra krÀmerna Äterfuktar torra hÀnder och om hÀnderna kÀnns mjuka efter applicering utan att kÀnnas kladdiga. Vi har Àven tittat pÄ om produkten passar kÀnsliga hÀnder och att krÀmen har en behaglig eller neutral doft.

Avslutningsvis ger vi dig tips pÄ hur du vÀljer rÀtt produkt, vad du kan göra Ät sjÀlvsprickor samt hur du bÀst fÄr mjuka hÀnder och förebygger extremt torra hÀnder.

Alla HandkrÀmer

Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream

#1 Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream

Sammanfattning: VĂ„r testvinnare i det lĂ€gre mellanprislĂ€get Ă€r en produkt för dig med kĂ€nsliga hĂ€nder – Cetaphil Repair Sensitive Hand. Detta Ă€r en mild och parfymfri krĂ€m som ger dig riktigt bra intensiv Ă„terfuktning med sitt innehĂ„ll av glycerin och Limnanthes Alba-olja. HandkrĂ€men innehĂ„ller Ă€ven squalane som hjĂ€lper till att stĂ€rka hudens elasticitet.

Även om krĂ€men kan upplevas som tjock gĂ„r den smidigt att massera in i hĂ€nderna. HandkrĂ€men absorberas snabbt i huden utan att kĂ€nnas kladdig. LĂ„t dig inte luras av den lite trista förpackningen för det hĂ€r Ă€r en riktigt effektiv produkt för mycket torra hĂ€nder. En fet krĂ€m som Ă„terfuktar och gör dina hĂ€nder mjuka och lena.

  • BĂ€sta premium av Testagram.se

Atrix Intensive Protection Cream

#2 Atrix Intensive Protection Cream

Sammanfattning: Som bÀsta budget utnÀmner vi Atrix Intensive Protection Cream som Àr en mycket prisvÀrd handkrÀm. En produkt som snabbt absorberas i huden och ger dig mjuka och lena hÀnder. KrÀmen har en mild klassisk handkrÀmsdoft.

KrÀmen innehÄller vÄrdande egenskaper med bÄde Provitamin B5 och kamomill som ger huden en skyddande hinna. Produkten lindrar ocksÄ irriterad hud vilket kan vara bra för den som har eksem, kliande utslag eller torrsprickor. Vi upplever att det hÀr Àr en produkt som passar alla hudtyper och som gör vad den ska till ett lÄgt pris.

  • BĂ€sta mellan av Testagram.se

Clarins Hand & Nail Treatment

#3 Clarins Hand & Nail Treatment

Sammanfattning: Vill du ha de absolut lenaste hÀnderna rekommenderar vi Clarins Hand & Nail Treatment cream. En krÀm som kÀnns otroligt lyxig pÄ din hud och ger dig riktigt lena hÀnder. VÄr upplevelse av den hÀr krÀmen Àr att den gÄr in i huden riktigt snabbt utan att kÀnnas kladdig.

Den hÀr produkten Àr en vÄrdande krÀm med extrakt frÄn sesamolja och sheasmör. KrÀmen hjÀlper till att skydda mot sprickor och irritationer samtidigt som den gör hÀnderna mjuka och stÀrker naglarna. Produkten Àr enkel att dosera i lagom mÀngder vilket gör det till en dryg produkt trots sitt höga pris.

  • BĂ€sta budget av Testagram.se

Neutrogena Nourishing Hand Cream

#4 Neutrogena Nourishing Hand Cream

Sammanfattning: NÀr vi har testat olika produkter har vi Àven valt ut en produkt som testets specialare. Vi valde en produkt som bÄde tar hand om torra hÀnder och som har en doft som passar bÄde kvinnor och mÀn. Neutrogena Hand Cream har en neutral doft som passar alla och krÀmen fungerar riktigt bra för torra hÀnder.

KrÀmen bÄde Äterfuktar torr hud genom en hög koncentration av glycerin samtidigt som produkten lugnar irriterad hud. En nackdel Àr att krÀmen kan kÀnnas kladdig om du rÄkar överdosera men i övrigt Àr produkten dryg eftersom det inte behövs sÄ mycket vid varje applicering.

  • BĂ€sta special av Testagram.se

Hur vÀljer jag rÀtt produkt?

NÀr du ska vÀlja en handkrÀm Àr det bra att titta igenom innehÄllsförteckningen pÄ olika produkter. Har du mycket kÀnslig hud och framförallt om du har sprickor ska du undvika parfymerade krÀmer som annars bara svider och irriterar huden Ànnu mer. Om du har mycket torra hÀnder ska du vÀlja en produkt med bÄde mindre mÀngd vatten och alkohol dÄ dessa istÀllet torkar ut.

De flesta handkrÀmer Àr anpassade för att kunna anvÀndas Äret runt men det finns ocksÄ specialframtagna handkrÀmer. En del passar extra bra under sommaren om produkten innehÄller solskydd som anges pÄ förpackningen med vilken spf produkten innehÄller. Andra produkter Àr specialframtagna för att motverka ÄldersflÀckar och rynkiga hÀnder med anti-age behandling. För den som har mycket torra hÀnder eller eksem har apoteket sÀrskilda produkter för detta.

SÄ anvÀnder du produkten

Det finns nÄgra bra saker att tÀnka pÄ vid appliceringen av en handkrÀm för att nÄ bÀsta effekt. Börja med en liten klick och massera försiktigt in produkten i huden och massera lite extra pÄ de mest torra omrÄdena. HÀnderna har en tendens att bli extra torr pÄ handrygg och vid knogar. Ta mer krÀm vid behov. Det Àr lÀtt att ta en vÀldigt stor klick frÄn början men det gör ingen större nytta Àn att krÀmen lÀgger sig i flera lager. IstÀllet kÀnns produkten kladdig och produkten tar slut fortare.

För att förebygga torr hud och sjÀlvsprickor Àr det bra att anvÀnda produkten regelbundet innan problemen blir för stora.

HandkrÀmen hjÀlper inte mina sjÀlvsprickor

En bra handkrÀm hjÀlper till att förebygga problem innan sjÀlvsprickor uppstÄr. En del extra vÄrdande handkrÀmer kan hjÀlpa till att reparera sprickor men ibland kan det behövas andra speciellt vÄrdande produkter som du hittar pÄ apotek.

Behandla dina hÀnder med rÀtt produkt och se över anledningarna till att du drabbas. Det kan till exempel vara att anvÀnda tunna bomullshandskar nÀr du rör vid vissa föremÄl eller att anvÀnda diskhandskar nÀr du diskar för hand. Ett tips Àr att smörja in dina hÀnder och ta pÄ tunna bomullshandskar som du sedan har pÄ medan du sover. DÄ fÄr du en intensiv vÄrdande behandling under nattens timmar utan att störa med mer handtvÀtt som det annars blir under dagen.

SÄ fÄr du mjuka hÀnder och förebygger extremt torra hÀnder

För att du ska fÄ mjuka hÀnder och kunna förebygga extremt torra hÀnder kan det vara vÀrt att skapa en vardaglig rutin kring hur du tar hand om dina hÀnder.

Börja med att göra en mild peeling som du applicerar pÄ hÀnderna och försiktigt masserar in. AnvÀnd till exempel olivolja, socker och en mosad avokado. Den hÀr kombinationen hjÀlper dig att peela bort torr hud samtidigt som det get dig mjuka hÀnder som ocksÄ fÄr Äterfuktning. Vi rekommenderar att du peelar hÀnderna ungefÀr en gÄng i veckan.

Smörj in hÀnderna regelbundet med handkrÀm efter att du tvÀttat hÀnderna eller handdiskat. NÀr du tvÀttar hÀnderna sÄ tÀnk pÄ att inte ha vattnet för varmt utan lÄt det vara ljummet för mindre pÄfrestning pÄ huden. Se över vilken tvÄl du anvÀnder vid handtvÀtt och minska tvÄlmÀngden. Prova dig gÀrna fram till en tvÄl som du upplever torkar ut dina hÀnder mindre. NÀr du ska torka hÀnderna Àr det en fördel att klappa huden torr med handduken istÀllet för att gnugga.

Skydda gÀrna hÀnderna med tunna bomullsvantar eller diskshandskar vid de situationer du anvÀnder mycket vatten eller andra uttorkande Àmnen. Se alltid till att ha vantar pÄ dig utomhus vintertid för att skydda hÀnderna mot kylan och glöm inte att anvÀnda solskydd Àven pÄ hÀnderna under sommaren.

Du kan Àven förebygga torr hud inifrÄn genom att dricka lagom mycket vatten och Àta frukt och grönt, fisk, nötter samt att anvÀnda olivolja och rapsolja i maten.