Alla får vi någon gång torra händer antingen på grund av torrt inomhusklimat under vintern, kylan utomhus under höst och vinter eller att vi tvättar händerna ofta. Att få torra händer med eventuella sprickor som svider och fnasiga nagelband kan vara extremt jobbigt i många situationer eftersom vi använder våra händer hela tiden. Beroende på varför dina händer är torra behöver du hitta en produkt som är anpassad för situationen så att du både lindrar och förebygger problemen.

Dina händer får utstå mycket i vardagen både vad gäller temperaturskiftningar och de aktiviteter du utför. Därför är det viktigt att vårda händerna lite extra bland annat genom att smörja in dem regelbundet med handkräm. Handkräm kan användas regelbundet året om eller i de perioder du upplever att dina händer blir mer torra än vanligt.

Handkrämer vi rekommenderar 

En bra handkräm ska både mjukgöra och återfukta. Vi har testat en mängd olika handkrämer och utsett bäst i test i olika prisklasser. Med vår hjälp kan du lättare hitta en kräm som räddar dina torra händer. I våra tester har vi bedömt hur pass bra krämerna återfuktar torra händer och om händerna känns mjuka efter applicering utan att kännas kladdiga. Vi har även tittat på om produkten passar känsliga händer och att krämen har en behaglig eller neutral doft.

Vi har testat flera olika handkrämer och valt ut testpersoner med olika grader av torr hud. Testpersonerna utsätts också i vardagen för olika grader av påfrestningar för huden i att tvätta händer ofta, temperaturskiftningar, torr inomhusluft samt andra ämnen som kan torka ut huden i olika omfattning. Produkterna har använts varje dag vid behov under en veckas tid.

Testerna för att hitta bästa handkrämen genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Återfuktning
 • Hudens mjukhet och lenhet
 • Konsistens
 • Doft
 • Om produkten är dryg
 • Om krämen känns kladdig efter applicering
 • Anpassad för känslig hud
 • Pris

Avslutningsvis ger vi dig tips på hur du väljer rätt produkt, vad du kan göra åt självsprickor samt hur du bäst får mjuka händer och förebygger extremt torra händer.

Alla Handkrämer

Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream

#1 Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream

Sammanfattning: Vår testvinnare i det lägre mellanprisläget är en produkt för dig med känsliga händer – Cetaphil Repair Sensitive Hand. Detta är en mild och parfymfri kräm som ger dig riktigt bra intensiv återfuktning med sitt innehåll av glycerin och Limnanthes Alba-olja. Handkrämen innehåller även squalane som hjälper till att stärka hudens elasticitet.

Även om krämen kan upplevas som tjock går den smidigt att massera in i händerna. Handkrämen absorberas snabbt i huden utan att kännas kladdig. Låt dig inte luras av den lite trista förpackningen för det här är en riktigt effektiv produkt för mycket torra händer. En fet kräm som återfuktar och gör dina händer mjuka och lena.

 • Bästa premium av Testagram.se

Atrix Intensive Protection Cream

#2 Atrix Intensive Protection Cream

Sammanfattning: Som bästa budget utnämner vi Atrix Intensive Protection Cream som är en mycket prisvärd handkräm. En produkt som snabbt absorberas i huden och ger dig mjuka och lena händer. Krämen har en mild klassisk handkrämsdoft.

Krämen innehåller vårdande egenskaper med både Provitamin B5 och kamomill som ger huden en skyddande hinna. Produkten lindrar också irriterad hud vilket kan vara bra för den som har eksem, kliande utslag eller torrsprickor. Vi upplever att det här är en produkt som passar alla hudtyper och som gör vad den ska till ett lågt pris.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Clarins Hand & Nail Treatment

#3 Clarins Hand & Nail Treatment

Sammanfattning: Vill du ha de absolut lenaste händerna rekommenderar vi Clarins Hand & Nail Treatment cream. En kräm som känns otroligt lyxig på din hud och ger dig riktigt lena händer. Vår upplevelse av den här krämen är att den går in i huden riktigt snabbt utan att kännas kladdig.

Den här produkten är en vårdande kräm med extrakt från sesamolja och sheasmör. Krämen hjälper till att skydda mot sprickor och irritationer samtidigt som den gör händerna mjuka och stärker naglarna. Produkten är enkel att dosera i lagom mängder vilket gör det till en dryg produkt trots sitt höga pris.

 • Bästa budget av Testagram.se

Neutrogena Nourishing Hand Cream

#4 Neutrogena Nourishing Hand Cream

Sammanfattning: När vi har testat olika produkter har vi även valt ut en produkt som testets specialare. Vi valde en produkt som både tar hand om torra händer och som har en doft som passar både kvinnor och män. Neutrogena Hand Cream har en neutral doft som passar alla och krämen fungerar riktigt bra för torra händer.

Krämen både återfuktar torr hud genom en hög koncentration av glycerin samtidigt som produkten lugnar irriterad hud. En nackdel är att krämen kan kännas kladdig om du råkar överdosera men i övrigt är produkten dryg eftersom det inte behövs så mycket vid varje applicering.

 • Bästa special av Testagram.se

Hur väljer jag rätt produkt?

När du ska välja en handkräm är det bra att titta igenom innehållsförteckningen på olika produkter. Har du mycket känslig hud och framförallt om du har sprickor ska du undvika parfymerade krämer som annars bara svider och irriterar huden ännu mer. Om du har mycket torra händer ska du välja en produkt med både mindre mängd vatten och alkohol då dessa istället torkar ut.

De flesta handkrämer är anpassade för att kunna användas året runt men det finns också specialframtagna handkrämer. En del passar extra bra under sommaren om produkten innehåller solskydd som anges på förpackningen med vilken spf produkten innehåller. Andra produkter är specialframtagna för att motverka åldersfläckar och rynkiga händer med anti-age behandling. För den som har mycket torra händer eller eksem har apoteket särskilda produkter för detta.

Så använder du produkten

Det finns några bra saker att tänka på vid appliceringen av en handkräm för att nå bästa effekt. Börja med en liten klick och massera försiktigt in produkten i huden och massera lite extra på de mest torra områdena. Händerna har en tendens att bli extra torr på handrygg och vid knogar. Ta mer kräm vid behov. Det är lätt att ta en väldigt stor klick från början men det gör ingen större nytta än att krämen lägger sig i flera lager. Istället känns produkten kladdig och produkten tar slut fortare.

För att förebygga torr hud och självsprickor är det bra att använda produkten regelbundet innan problemen blir för stora.

Handkrämen hjälper inte mina självsprickor

En bra handkräm hjälper till att förebygga problem innan självsprickor uppstår. En del extra vårdande handkrämer kan hjälpa till att reparera sprickor men ibland kan det behövas andra speciellt vårdande produkter som du hittar på apotek.

Behandla dina händer med rätt produkt och se över anledningarna till att du drabbas. Det kan till exempel vara att använda tunna bomullshandskar när du rör vid vissa föremål eller att använda diskhandskar när du diskar för hand. Ett tips är att smörja in dina händer och ta på tunna bomullshandskar som du sedan har på medan du sover. Då får du en intensiv vårdande behandling under nattens timmar utan att störa med mer handtvätt som det annars blir under dagen.

Så får du mjuka händer och förebygger extremt torra händer

För att du ska få mjuka händer och kunna förebygga extremt torra händer kan det vara värt att skapa en vardaglig rutin kring hur du tar hand om dina händer.

Börja med att göra en mild peeling som du applicerar på händerna och försiktigt masserar in. Använd till exempel olivolja, socker och en mosad avokado. Den här kombinationen hjälper dig att peela bort torr hud samtidigt som det get dig mjuka händer som också får återfuktning. Vi rekommenderar att du peelar händerna ungefär en gång i veckan.

Smörj in händerna regelbundet med handkräm efter att du tvättat händerna eller handdiskat. När du tvättar händerna så tänk på att inte ha vattnet för varmt utan låt det vara ljummet för mindre påfrestning på huden. Se över vilken tvål du använder vid handtvätt och minska tvålmängden. Prova dig gärna fram till en tvål som du upplever torkar ut dina händer mindre. När du ska torka händerna är det en fördel att klappa huden torr med handduken istället för att gnugga.

Skydda gärna händerna med tunna bomullsvantar eller diskshandskar vid de situationer du använder mycket vatten eller andra uttorkande ämnen. Se alltid till att ha vantar på dig utomhus vintertid för att skydda händerna mot kylan och glöm inte att använda solskydd även på händerna under sommaren.

Du kan även förebygga torr hud inifrån genom att dricka lagom mycket vatten och äta frukt och grönt, fisk, nötter samt att använda olivolja och rapsolja i maten.

Frågor och svar Handkräm

Varför ska man använda handkräm?

Händerna utsätts mycket för vatten, sol, kyla, värme, torr luft, starka rengöringsmedel med mera vilket lätt torkar ut huden. En handkräm hjälper då till att återfukta och mjukgöra huden. Riktigt torr hud kan leda till självsprickor och genom att hålla huden mjuk och återfuktad minskar man risken för detta.

När ska man använda handkräm?

Det är ganska individuellt hur torr hud man har på händerna men det är bra att använda handkräm vid behov när huden börjar kännas torr. Har man en tendens att få torra händer kan man smörja in handkräm som en rutin på morgon, kväll och efter handtvätt så huden slipper bli torr och fnasig.

Går det inte lika bra med en bodylotion i stället för handkräm?

En bodylotion kan ge händerna en viss återfuktning men det finns fler egenskaper med handkräm som passar bättre. Det är en fetare kräm för riktigt torr hud som utsätts för mycket slitage varje dag. Handkrämen ger återfuktning på djupet och är även lite vattenavvisande för att skydda händerna ytterligare mot uttorkning.

Hur mycket handkräm ska man använda?

Var sparsam och börja hellre med en liten mängd och applicera mer vid behov. Huden blir inte mer återfuktad för att man tar extra mycket handkräm. I stället känns händerna kladdiga och produkten tar slut alldeles för snabbt. Det är då bättre att använda handkräm lite oftare. Är det en fet och trögflytande kräm går det oftast åt mindre än en tunnare handkräm.

Vad bör man tänka på när man applicerar handkräm?

Undvik att klicka ut handkrämen i handflatan och applicera i stället krämen på ovansidan handen. Gnid sedan händerna mot varandra och massera in krämen försiktigt på och mellan fingrarna för att avsluta i handflatan. På så sätt känns händerna mindre kladdiga.

Kan man använda handkräm för att förebygga rynkig hud och ålderstecken?

Ja, genom att hålla huden återfuktad kan man reducera ålderstecken och motverka rynkig hud så länge som möjligt. Det kan även vara bra att välja en handkräm med solskyddsfaktor för att förebygga åldrande hud.

Vilken handkräm är bäst att köpa?

De flesta handkrämer är effektiva vad gäller återfuktning och att mjukgöra. Sedan kan det vara stora skillnader i andra egenskaper som att handkrämen har UV-skydd eller att krämen hjälper till att förebygga ålderstecken. En del krämer kan också vara lite fetare eller lite lättare för snabb absorbering. Om du har känslig hud eller eksem kan det vara bra att undvika parfymerade produkter eller om de innehåller alkohol. Så vilken som är bäst att köpa beror på vad du har för behov och när krämen ska smörjas in.