Ett snyggt och friskt hår är mångas dröm men tyvärr blir håret lätt slitet och risigt av styling, torr luft och solljus. Det händer också att håret eller rättare sagt hårbotten är i obalans och det kan lätt se fettigt ut innan det är dags för nästa hårtvätt. Vi vill inte heller tvätta håret för ofta eftersom även det sliter på hårstråna och ibland har vi inte tid att tvätta håret för att få en snygg frisyr när vi är på språng.

Då är ett balsamspray räddningen för att snabbt fräscha upp håret. Håret ser inte lika nytvättat ut som när du använder ett torrschampo men balsamsprayen gör det enkelt att reda ut håret om det är lite risigt och tovigt samt att produkten ger håret återfuktning och glans vilket gör att håret ser friskare ut. Balsamspray går också under namnet leave in balsam eftersom det är precis vad den gör. Ett balsam du låter vara kvar i håret utan att skölja ur. En produkt som är enkel att använda och som snabbt ger håret extra fukt och glans.

Balsamsprayer vi rekommenderar 

Letar du efter en bra balsamspray som kan ge liv åt ditt torra hår och ge lockar en extra kick? Vi har testat en mängd olika balsamsprayer och utsett bäst i test i olika prisklasser. Med vår hjälp kan du lättare hitta ett balsam som räddar ditt torra och livlösa hår. I våra tester har vi tittat på hur pass bra produkten motverkar friss, hur lätt det är att reda ut håret, om håret blir återfuktat och om balsamet ger någon glans och fungerar som en finish. Avslutningsvis ger vi dig tips på hur du väljer rätt produkt och hur du lättast reder ut ditt toviga hår på rätt sätt med en balsamspray.

För att hitta bästa balsamspray har vi i våra tester valt ut testpersoner med torrt och livlöst hår och några personer som lätt får tovigt hår. Vi valde att utesluta hår som redan är slitet i topparna eftersom det i första hand behövs en klippning för att rädda topparna innan balsamsprayen kan uppfylla de effekter som förväntas. Testperioden sattes till en vecka och inga andra förändringar har gjorts i hårvårdsrutinerna för att bättre kunna bedöma effekterna. Balsamsprayerna har applicerats efter hårtvätt samt inför hårstyling.

Testerna för att hitta bästa balsamspray genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Hur enkelt håret blir att reda ut
 • Återfuktning
 • Glansighet
 • Effekten på frissighet
 • Mjukt och följsamt hår
 • Om håret tyngs ner av produkten
 • Värmeskydd
 • UV-skydd
 • Doft

Alla Balsamsprayer

Davines OI All in One Milk

#1 Davines OI All in One Milk

Sammanfattning: Vår testvinnare som bästa premium blev OI All in one Milk från Davines, en balsamspray som ger dig många funktioner vilket namnet avslöjar. Med den här balsamsprayen går det hur enkelt som helst att reda ut ett trassligt och tovigt hår både i torrt och vått hår. Håret blir alldeles lent och silkesmjukt och produkten tynger inte ner. När vi testade den här balsamsprayen upplevde vi även att den är effektiv mot frissighet. Det här är en otroligt effektiv produkt som är väl värd sitt pris.

Balsamsprayen innehåller bland annat roucouolja, amino complex och provitamin B5 som återfuktar och gör håret mjukt. En underbar produkt som håller ditt hår snyggt. Produkten fungerar även som värmeskydd vid hårstyling och som finish på håret då balsamet ger en snygg glans. Balsamsprayen doftar gott men en aning starkt vilket kan upplevas som lite väl starkt för känsliga personer.

 • Bästa premium av Testagram.se

Lernberger Stafsing Primer BB Spray Prepare and Protect

#2 Lernberger Stafsing Primer BB Spray Prepare and Protect

Sammanfattning: En annan bra all-in-one-produkt är Lernberger Stafsings Primer BB Spray som är fri från parabener och passar alla hårtyper. Produkten förbereder håret för styling, är fuktgivande och ger en fin mjukhet i håret. Med Grapeseed extract och sunfloweseed extract får håret ett värmeskydd vid värmestyling och är färgbevarande då det hindrar färgat hår från att blekna. Balsamsprayen innehåller dessutom ett UV-skydd. Ett extra plus är att produkten också ger en fantastisk glans åt ditt hår som en finish.

Andra aktiva ämnen i balsamsprayen är aminosyror, proteiner och ceramider som tillför fukt och stärker håret. Produkten innehåller även allantoin som lugnar hårbotten. Balsamet doftar otroligt gott och det går inte riktigt att avgöra vilken doft men enligt innehållet är det en blandning av apelsin, citron, grapefrukt, bergamott, mandarin, persika, mysk, amber, liljekonvalj och jasmin. Den här produkten blev en vinnare i mellanklassen eftersom balsamsprayen fungerar fantastiskt bra på frissigt, torrt hår och gör det återfuktat, lent och följsamt.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Grazette of Sweden XL Concept Balsam Spray

#3 Grazette of Sweden XL Concept Balsam Spray

Sammanfattning: 

 • Bästa budget av Testagram.se

Noir Essential Leave In Conditioner

#4 Noir Essential Leave In Conditioner

Sammanfattning: En produkt vi har valt ut som special i våra tester är produkten Essential – Leave In Conditioner från Noir. Balsamsprayen innehåller inga parabener och är biologiskt nedbrytbart med sitt innehåll av druvkärneextrakt, veteprotein, silkesprotein och aloe vera. Det behövs bara en liten mängd av produkten så den är väldigt dryg och räcker länge.

Den här produkten upplevde vi i testet som en fantastisk allt-i-en-produkt som gör håret mjukt, silkeslent och följsamt. Balsamsprayen är återfuktande, vårdande och reder ut håret utan problem och motverkar problem med friss. Den är också skyddande med ett värmeskydd vid styling och har ett UV-skydd. Balsamet doftar även jättegott utan att vara för stark i doften.

 • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en balsamspray?

Ibland kan håret vara tovigt och se lite torrt och slitet ut vilket kan göra det svårt att få till en snygg frisyr. Med en bra balsamspray ger du håret en bra återfuktning och du får ett fräschare hår som är lätt att reda ut. Balsamet är vårdande och tillför fukt men ska till skillnad mot vanligt balsam inte sköljas ur. Det kan fungera bra som en snabb uppfräschning när du inte vill tvätta håret.

Vissa produkter kan ge håret lite extra glans som gör att håret ser friskare ut. Perfekt när du har stylat färdigt håret och vill ha en glansig finish. En del balsamspray kan också fungera som ett värmeskydd om du vill använda värmeverktyg vid styling. 

Hur väljer jag rätt produkt?

Håret kan snabbt skifta i kvalitet där håret den ena dagen kan se friskt och perfekt ut och en annan dag får du inte alls håret som du vill ha det. Det känns bara risigt, slitet och livlöst. Det kan vara svårt att hitta en produkt som fungerar i alla lägen så ett tips är att gärna ha flera för olika situationer så att du har en balsamspray för olika hårproblem. Vill du bara satsa på en så välj en som fungerar bäst för det du främst brukar få problem med.

Alla balsamsprayer ska hjälpa till att reda ut håret så att du enkelt kan kamma och borsta det utan att fastna. Utöver det kan många balsam ge extra återfuktning vilket får ett livlöst hår att se friskare ut. Vissa produkter kan också fungera som värmeskydd vilket kan vara bra om du stylar håret mycket med värmeverktyg. Några av produkterna kan också innehålla ett UV-skydd eller ge glans som blir en extra snygg finish vid styling.

Så använder du produkten

Du behöver inte tvätta håret innan du använder en balsamspray och den kan användas lika bra i torrt hår som fuktigt hår. Produkten ska heller inte sköljas ut efter applicering.

Ett hår är lättast att reda ut från topparna så vi rekommenderar att du först sprayar längderna och hårtopparna så att du kan börja bearbeta de knutor och tovor som sitter längst ut på hårstråna. Massera in produkten försiktigt i håret för att den lättare ska komma åt alla hårstrån. När du har fått bort de yttersta tovorna jobbar du sedan dig längre upp närmare hårrötterna. Precis vid hårrötterna brukar det sällan vara några problem med tovor men håret kan behöva fräschas upp om det ser torr och livlöst ut.

För att bara ge ditt hår en vårdande fuktkick kan du med fördel spraya på balsamet inför läggdags och låta produkten verka över natten. Vill du använda produkten som ett värmeskydd vid styling med värmeverktyg är det bara att spraya på balsamet strax före. Avsluta gärna efter stylingen med en sprayning för att ge håret en fin glans.

Frågor och svar Balsamspray

Är balsamspray bra för håret?

Ja, med en balsamspray i håret kan man lättare reda ut trassligt och tovigt hår. Hårstråna får återfuktning, blir mjuka och glansiga vilket gör det lättare att kamma och reda ut samtidig som man får en fin lyster i håret. En balsamspray är också bra för att motverka friss.

Hur används balsamspray?

En balsamspray är ett leave-in balsam som innebär att balsamet inte ska sköljas ur efter applicering. Det kan appliceras i både torrt och vått hår och är en vårdande produkt som tillför fukt och ska sitta kvar i håret för att verka. Produkten kan också ofta användas som en stylingprodukt. Produkten sprayas på i lagom mängd jämnt fördelat över håret. Det kan vara bra att fokusera lite extra på längderna och topparna som lätt kan trassla ihop sig och bli tovigt.

Kan man använda en balsamspray som värmeskydd?

Ja, en del balsamspray kan fungera även som ett värmeskydd men inte alla. Det är viktigt att läsa på produkten om den har ett inbyggt värmeskydd så att du inte sliter på håret i onödan när du använder ett värmeverktyg vid styling.

Vad är skillnaden på balsamspray och vanligt balsam?

Ett vanligt balsam ska sköljas ur medan en balsamspray ska sitta kvar. På så sätt får man ett balsam som är långtidsverkande som vårdar och skyddar håret hela dagen.

Innehåller balsamspray UV-skydd?

Ja, vissa produkter har UV-skydd men inte alla. Därför kan det vara bra att läsa produktbeskrivningen innan köp om man önskar ett UV-skydd.

Vilken balsamspray är bäst?

Det är bra att välja en balsamspray anpassad efter din hårtyp, det vill säga om du har torrt eller fett hår och hårbotten eller om håret är rakt eller lockigt. Vissa produkter är också speciellt framtagna för problem med frissighet, vid skadat eller färgat hår.

Känns håret fetare när man haft i balsamspray?

Nej, de flesta balsamsprayer gör inte att håret känns fetare. Det skulle i så fall vara om det är en kombinerad balsamspray och stylingprodukt som ger lite textur till håret.