Att huden blir torr i ansiktet är vanligt och för att bibehålla en fin och mjuk hud samt för att minska risken för tidiga ålderstecken är det bra att återfukta huden regelbundet. Ditt ultimata verktyg då är fuktspray som går att använda när du vill under dagen när du känner att du behöver fräscha upp och återfukta huden. Du behöver inte bara vara torr i huden när du vill använda en fuktspray utan den fungerar också för andra hudtyper när du bara vill fräscha upp huden eller använda en produkt som vårdar.

En fuktspray gör det både enkelt att återfukta samtidigt som den fungerar som en settingspray efter din makeup. Det här är en bra produkt att ha med sig i väskan om du har mycket torr hud eller när du ska vara någonstans där det är torr luft eller väldigt soligt. Bara att spraya på och ge ansiktet och halsen återfuktning. Det bästa är att det är smidigt eftersom du inte behöver arbeta in produkten med händerna. En stor fördel om du bär makeup.

Fuktsprayer vi rekommenderar 

Vi ska här titta närmare på några utvalda produkter som vi har valt att testa. Vi har valt några av de mest populära fuktsprayerna just nu i olika prisklasser för att se hur effektiva de är. Med våra omdömen hoppas vi att du ska hitta den fuktspray som passar dig bäst. Varje produkt är testad både utan smink och ovanpå smink för att testa hur effektiva de är på de olika användningsområdena. Vi hoppas att du med vår hjälp ska hitta din favorit.

Vi har testat flera olika fuktsprayer och matchat varje produkt till testpersoner utifrån vad som passar hyn och utifrån hudens behov. Urvalet av testpersoner har varit från lätt torr hud till mycket torr hud. Produkten har sprayats på vid behov under en veckas tid. Vi har även testat fuktsprayen som settingspray efter makeup. I övrigt har inga förändringar gjorts i hudvårdsrutiner för att bättre kunna avgöra produktens verkan.

Testerna för att hitta bästa fuktsprayen genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Återfuktning
 • Hur bra den fungerar som fixeringspray för makeupen
 • Lyster i huden
 • Hudens mjukhet och lenhet
 • Om produkten är dermatologiskt testad för känslig hy
 • Om produkten är dryg
 • Pris

Alla Fuktsprayer

Dermalogica Multi-Active Toner

#1 Dermalogica Multi-Active Toner

Sammanfattning: En fuktspray som passar alla hudtyper är Dermalogicas Multi Active Toner. Innehållet består av bland annat aloe vera, lavendel, citronmeliss, arnica och gurka som ska få huden att kännas både uppfriskande och lugnande. Produkten ska också vara bra mot pigmentförändringar.

Den här fuktsprayen gav riktigt bra återfuktning och kändes skön och behaglig på huden. En härlig ansiktsmist som gör att huden känns otroligt fräsch och blev därför vår testvinnare i premiumklassen. Produkten absorberas snabbt och har en diskret frisk doft av citrus. Vi tycker också att den fungerar bra över makeup. Det här är en klart prisvärd produkt för dig som behöver snabb och intensiv återfuktning.

 • Bästa premium av Testagram.se

Elizabeth Arden Eight Hour Miracle Hydrating Mist

#2 Elizabeth Arden Eight Hour Miracle Hydrating Mist

Sammanfattning: Precis som många andra produkter från Elizabeth Ardens Eight Hour serie ger även denna fuktspray, Miracle Hydrating Face Mist, en intensiv återfuktning som håller länge. Fuktsprayen innehåller också lugnande extrakt som svalkar och kyler ner huden vilket är skönt både en varm och solig dag eller när huden känns irriterad.

Fuktsprayen känns härligt uppfriskande och svalkande på huden. Produkten återfuktar riktigt bra utan att bli kladdig och den sätter sig fint på sminket. Sprejmunstycket ger en mycket lätt dusch av produkten vilket gör den extra bra för att fixera makeupen. Det går också åt mindre av produkten vilken gör den mycket dryg.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Mario Badescu Facial Spray

#3 Mario Badescu Facial Spray

Sammanfattning: För den som vill hitta en riktigt bra produkt till budgetpris kan vi verkligen rekommendera Mario Badescu, Facial Spray w/Aloe, Chamomile & Lavender. Ansiktet blir snabbt uppfräschat utan att kännas kladdigt och produkten passar alla hudtyper. Fuktsprayen innehåller aloe vera, rosvatten och örter.

Produkten fungerar mycket bra trots sitt låga pris och är därför väldigt prisvärd. Huden blir återfuktad och det känns uppfriskande. Perfekt för en torr och stramande hud. Sprayen går även bra att använda som en fixeringsspray för din makeup och vi tycker att sminket håller hela dagen. Spraymunstycket ger en lagom mist utan att stråla för hårt vilket är viktigt ovanpå en makeup. Produkten doftar dessutom underbart gott med en lätt blomdoft av rosor och örter.

 • Bästa budget av Testagram.se

IsaDora Face Mist

#4 IsaDora Face Mist

Sammanfattning: I våra tester har vi tagit fram en specialare som skiljer sig lite från övriga produkter i testet. Vi valde ut IsaDoras Face Mist där du får 3 produkter i en och samma produkt. Fuktsprayen kan användas både som primer, återfuktare och fixering av makeupen. Dessutom är det ingen dyr produkt utan håller budgetpris.

Det här är en produkt för dig som vill ha en doftfri fuktspray som snabbt går in i huden samtidigt som den ger en ordentlig återfuktning. Produkten innehåller solrosolja och granatäpple som ger din hud både fukt och antioxidanter. Fuktsprayen känns väldigt uppfriskande och ger huden en fin lyster. En nackdel är att spraymunstycket inte är den bästa då den sprutar lite hårt. Det är enkelt fixat genom att hålla produkten på lite längre avstånd vid användning men det gäller att komma ihåg det om du ska fixera makeupen.

 • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en fuktspray?

Huden blir lätt torr i ansiktet då vi exponerar ansiktet mycket för olika påfrestningar som solljus, torr luft, vind med mera. Då behöver huden återfuktas regelbundet för att hållas fin och mjuk. Särskilt viktigt är det om du har en torr hudtyp i allmänhet. Då kan du enkelt spraya med en fuktspray för att återfukta ansiktet. Det är smidigt eftersom du inte behöver arbeta in produkten med händerna.

Du behöver inte bara vara torr i huden när du vill använda en fuktspray. Det fungerar också bra på andra hudtyper när du bara vill fräscha upp ansiktet eller använda en produkt som vårdar huden.

Det går också att använda produkten när du har sminkat dig. Då är den bra som en settingspray för att fixera din makeup.

Hur väljer jag rätt produkt?

Det finns många fuktsprayer att välja mellan och alla har som främsta fokus att ge återfuktning. Beroende på vad du vill ha för fler effekter finns det några olika varianter att välja mellan.

En fuktspray med återfuktande och vårdande ingredienser ger en snabb uppfräschning och ett lyster i huden. Den är bra att använda när huden ser lite trött ut och är lite för torr. Du kanske har suttit framför datorn hela dagen, varit ute i solen eller gjort något annat uttorkande för huden. En liten snabb spray så ser du genast pigg ut igen med ett fint glow i huden.

Flera av produkterna går att använda som en fixerande spray för att få makeupen att hålla längre. Här gäller det att hitta en produkt med rätt sorts spraymunstycke som fördelar misten mjukt och lätt. Ett trick är att inte hålla flaskan för nära ansiktet när du sprayar för då samlas alla de finfördelade dropparna för nära varandra på huden vilket får ansiktet att kännas blött istället. En fixeringsspray kan också ge din makeup en snygg finish antingen som en matt finish eller med lyster.

En del produkter går också att använda som en primer innan du lägger sminket. Här krävs det en produkt som lätt går in i huden och torkar snabbt.

För dig som vill ha en fuskbränna finns det även fuktspray med brun utan sol.

Så använder du produkten

Det är mycket enkelt att använda en fuktspray. Bara spraya på så är det klart! Tänk bara på att sluta ögonen först och håll gärna flaskan på lite avstånd så att ansiktet inte blir för blött. Det fina med denna produkt är att du kan använda den när du vill under dagen när du känner ett behov av att fräscha upp och återfukta huden. Du behöver inte ens rengöra ansiktet först.

Om du har valt en spray som även går att använda som primer smörjer du först in huden med en ansiktskräm. När krämen har gått in i huden ordentligt sprayar du ditt ansikte med fuktsprayen och väntar några sekunder innan du lägger foundation.

Det går också bra att använda de flesta produkterna som sista steget efter att du har lagt din makeup. Fuktsprayen fungerar då som en fixeringsspray när du sprayar över ansiktet ovanpå sminket. Perfekt för att få sminket att sitta på plats hela dagen.

Om du har valt en fuktspray med brun utan sol är det så klart inte lika enkelt att bara spraya på eftersom det lätt kan komma på kläderna. Här krävs det lite mer planering men precis som andra fuktsprayer är det bara att spraya på utan att arbeta in produkten i huden. Vill du att brun-utan-sol effekten ska verka på huden och ge ett jämnt resultat är det viktigt att först rengöra ansiktet. Annars lägger det sig utanpå orenheter eller smink vilket kan ge ett fläckigt resultat.

Frågor och svar Fuktspray

Vad är fuktspray?

Fuktspray sprayas i ansiktet och ger snabb uppfräschning med vårdande och återfuktande ingredienser. Det friskar upp huden, mjukgör och ger lyster.

Är fuktspray bra?

Det är både effektivt och mångsidigt att använda en fuktspray för ansiktet. Det ger både återfuktning och en fräschare hud och går att använda som ett komplement till en fuktkräm och även på makeupen.

När använder man fuktspray?

När huden känns torr eller ansiktet börjar kännas trött kan man spraya på lite fuktspray. Lite fuktspray på så känns huden pigg och strålar. Huden i ansiktet blir lätt torr vintertid när luften är torr och även om man sitter framför datorn längre stunder. En del ansiktssprayer fungerar även lugnande på irriterad hud.

Gör fuktspray någon nytta på fet hud?

Ja, även fet hud behöver återfuktas särskilt för att inte överproducera mer talg. En fuktspray lugnar även ner stressad hud och kan kännas kylande om det är varmt. På sommaren kan det även fungera bra att använda en fuktspray i stället för en ansiktskräm.

Vilka ingredienser kan vara bra när man väljer fuktspray?

Det finns flera ingredienser som är bra att använda i en fuktspray och några av dem är hyaluronsyra, aloe vera, timjan, granatäpple och ros. Det finns många fler ingredienser som ger riktigt bra effekter. Har man extra torr hud kan man vara försiktig med produkter som innehåller alkohol.

Vad är skillnaden på fuktspray och setting spray?

De flesta fuktsprayer fungerar endast som återfuktning och saknar egenskapen av en setting spray som fixerar makeupen. Sedan finns det kombinerade ansiktsmister som både återfuktar och fixerar makeup.

Hur väljer man rätt fuktspray?

Välj en fuktspray med de egenskaper du har behov av och som passar din hudtyp. Det kan vara att det bara ska vara en fuktgivande produkt eller att den även ska kyla ner och pigga upp huden. Olika varianter av fuktspray kan även användas för att dämpa rodnader och hudirritationer och då innehåller sprayen ofta aloe vera. Ska ansiktssprayen också användas för att fixera sminket behövs en setting spray.