Hårväxt på oönskade ställen är det många som kämpar med oavsett om det är på benen, under armarna, på armarna, bikinilinjen eller i ansiktet. Att gå och vaxa sig på salong kan kosta ganska mycket och du behöver dessutom göra det regelbundet. Det finns bra produkter för att vaxa sig själv hemma men det kan vara lite omständligt att plocka fram allt, värma vaxet, kleta på det och sedan att dra av det. Det är också lätt att tveka när du vet att det gör ont. Att raka med rakhyvel fungerar bra men huden kan lätt bli irriterad och du kan lätt få små röda prickar. Det tråkigaste är att håret växer ut ganska snabbt igen vid en rakning.

Oavsett åsikter kring skönhetsideal kan riklig hårväxt vara oerhört jobbigt för en del. För den som vill bli av med oönskad hårväxt finns det många metoder och produkter. Det kan vara svårt att välja vilken metod som är bäst och mest prisvärd i längden. Det är många frågor att ta ställning till om det ska vara smärtfritt, enkelt eller ett lågt pris. För att underlätta för dig har vi gjort ett test för att ta fram de bästa i olika prisklasser. Vi hoppas det ska hjälpa dig med att ta färre beslut och att du hittar något som passar din budget.

Hårborttagningar vi rekommenderar 

Vi har testat flera produkter och i våra tester letat efter produkter som är smidiga att använda. Det ska inte behöva ta lång tid att ta bort håret och det ska inte vara omständligt. Det ska gå enkelt, snabbt och vara hygieniskt. Det ska vara enkla bruksanvisningar och instruktioner som är lätta att följa utan risk för skador. I testet har vi tagit fram en vinnare i olika prisklasser så att du själv kan avgöra vad du tycker känns prisvärt. Produkter som enkelt tar bort oönskad hårväxt och som du slipper använda så ofta kostar en slant men vi har letat fram de bästa produkterna till ett vettigt pris.

Alla Hårborttagningar

Remington i-LIGHT Essential IPL

#1 Remington
i-LIGHT Essential IPL Hårborttagning

Sammanfattning: För dig som vill ha det allra bästa med en produkt som gör det hela enkelt, som har många finesser och ger ett fantastiskt fint och långvarigt resultat ska ta en extra titt på vår bästa premiumvinnare. Produkten i-LIGHT Essential IPL Hårborttagning från Remington, som används på salonger, är en IPL-apparat som du kommer att älska. Hårborttagningen har bland annat en sensor för hudton vilket innebär att pulserna anpassas till att bli något svagare om du har en ljuskänslig hudton. Med en sensor för hudkontakt slutar den att pulsa om den kommer för nära huden.

Det här är produkten för dig som vill slippa gå på salong men ändå vill ha samma fina resultat. I våra tester togs håret enkelt bort och gav ett fint hårfritt resultat. Vi upplevde också att hårväxten minskade markant efter cirka fyra veckors test. Hårborttagningen är mycket enkelt att använda och vi är häpna över alla finesser som finns. Den går dessutom att använda på hela kroppen, även i ansiktet och på bikinilinjen. Trots det höga priset är den väl värd sina pengar och den har även fem års garanti. Produkten har fem inställningar och lamporna har lång hållbarhet som ska klara upp till 150 000 pulser.

  • Bästa premium av Testagram.se

Remington Wetech BHT6255 Wetech Body Groomer

#2 Remington Wetech BHT6255 Wetech Body Groomer

Sammanfattning: Ännu en Remington har vi valt ut som testvinnare och här i mellanklassen. Det är helt enkelt ett bra märke för hårborttagning och produkter med hög kvalitet. Produkten WETech BHT6255 Wetech Body Groomer är en rakapparat för hela kroppen. Du kan till och med ha den i duschen då den är vattentät. Perfekt för att snabbt kunna duscha av sig de sista avrakade hårstråna. Med rakapparaten kommer det med flera olika typer av kammar så att du kan använda den för olika kroppsdelar.

Inför rakningen laddas rakapparaten upp och sedan kan du använda den i cirka 60 minuter innan den behöver laddas på nytt. Med en inbyggd laddningsindikator har du full koll på när den behöver laddas om och när den är fulladdad för användning.

När vi testade den här produkten upplevde vi att den var mycket smidig att använda och den rakade bort hårstråna mycket effektivt och efterlämnade ett mjukt, lent och hårfritt resultat. Resultatet varar ungefär lika länge som vid vanlig rakhyvling. Däremot går det snabbare med en rakapparat eftersom du inte behöver vara lika försiktig över huden då det inte är samma risk att skada sig. Du slipper framförallt att hålla på med rakgel och rakhyvlar som slits.

  • Bästa mellan av Testagram.se

Veet Easygrip Ready-To-Use Wax Strips Dry Skin

#3 Veet Easygrip Ready-To-Use Wax Strips Dry Skin

Sammanfattning: Till vår testvinnare som bästa budget har vi valt riktigt bra vaxremsor, EasyGrip Ready-to-use Wax Strips Dry Skin från Veet. Ett bra varumärke som är väletablerat och har många bra produkter inom hårborttagning.

Under våra tester tyckte vi alla att det var mycket enkelt att använda vaxremsor i jämförelse med vanlig vaxning och det känns mer hygieniskt att använda än flytande vax. För. Du värmer upp produkten i händerna, lägger vaxremsan på aktuellt område, stryker över med handen några gånger i hårväxtens riktning och drar av remsan snabbt i motsatt riktning samtidigt som du håller huden sträckt. För att jämföra är det så klart ett bättre och mer långvarigt resultat än vanlig rakning och du får det till ett bra budgetpris i jämförelse med att gå till salong.

Den här produkten håller vad den lovar och är en prisvärd produkt för dig som tål lite smärta. Vi hade ett par testpersoner med i testet med låg smärttröskel och även om denna produkt är lättare att använda än flytande vax är smärtan densamma. Inget för den smärtkänsliga med andra ord.

  • Bästa budget av Testagram.se

Philips Lumea IPL Essential

#4 Philips Lumea IPL Essential

Sammanfattning: I testerna har vi valt ut en specialare som en utmanare till vår testvinnare som premium. Det är en även detta en IPL-apparat men från märket Philips och produkten heter Lumea IPL Essential. Produkten är framtagen i ett nära samarbete mellan Philips och hudvårdsexperter för att utveckla en säker och effektiv produkt för hemmabruk. Produkten har fem intensitetlägen och ger ett långvarigt hårfritt resultat i upp till cirka 8 veckor. För långvarigt resultat bör behandlingen upprepas var fjärde till var åttonde vecka. Behandlingen är skonsam och kan användas över hela kroppen.

Vi tycker att den här hårborttagningen ger samma bra resultat som vår premiumvinnare. Du kan själv ställa in intensiteten beroende på hur känslig din hud är mot ljuspulserna. Även denna produkt är enkelt att använda och ger ett fint hårfritt resultat som varar länge. Hårväxten minskas efter några veckors användning och produkten är ett bra alternativ till Remington för dig som vill få bort oönskad hårväxt.

  • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en hårborttagning?

Hårväxt kan vara besvärande särskilt om det är på oönskade ställen. Till exempel kan även kvinnor få hårväxt i ansiktet på oönskade ställen vilket kan minska självförtroendet och att man drar sig för sociala kontakter. Många tycker också att det är snyggast att vara utan hår på vissa ställen på kroppen.

Oavsett anledningen kan det vara bra att hitta en riktigt bra produkt som förenklar hårborttagningen. Att raka sig är ett alternativ men eftersom du då bara skär av hårstråna så växer de snabbt ut igen. Det kan ibland vara omständligt att raka sig och mycket tid du behöver lägga varje vecka. Har du ofta dåligt med tid kan det vara skönt att få den tiden över till annat.

Hur väljer jag rätt produkt?

Rakhyvel, rakapparat, vaxning, epilator eller IPL? Det finns många produkter att välja mellan men vilken passar dig bäst, hur väljer du rätt? 

För att välja rätt produkt behöver du först fundera över vad du själv tycker verkar enkelt och krångligt. En produkt som du tycker är svår att använda och där du måste läsa på inför varje omgång blir oftast en produkt du sällan använder. Därför blir det ofta onödigt dyrt då du behöver köpa till fler enklare produkter för att bli av med oönskad hårväxt.

En annan fråga att ta ställning till är om du har låg smärttröskel och om du vill ha en produkt som gör det hela smärtfritt eller om du kan stå ut med smärta.

Helst vill du också ha ett så långvarigt resultat som möjligt så du slipper upprepa proceduren gång på gång. Att raka bort håret med rakhyvel eller rakapparat är enkelt men en kortsiktig åtgärd. Med epilering eller vaxning dras hårstrået upp med roten. Det är inte smärtfritt men resultatet varar längre än vid rakning. IPL där du får en hårborttagning med ljus är det resultat som ger längst varaktigt resultat och det är smärtfritt men det kostar betydligt mer. Vi förslår att du läser igenom våra testvinnare för att få en uppfattning hur metoderna kan fungera för dig.

Så använder du produkten

När det gäller hårborttagning är det alltid viktigt att läsa bruksanvisningen och följa instruktionerna för att undvika skador och för att få bästa resultat.

Vid hårborttagning kan det finns en viss risk för inåtväxande hår som kan ge både klåda och infektioner. För att bättre undvika detta kan det vara bra att torrborsta eller peela hudområdet.

Hur fungerar en IPL-apparat?

En IPL-apparat avlägsnar håret med hjälp av ljus. IPL – Intense Pulsed Light är en avancerad teknologi som innebär att ljuspulser påverkar hårrötterna med ljus och värme. När värmen kommer ner i hårsäckarna går de in i en overksam fas som får hårstråna att falla av. Ljuspulserna är inte lika starka som på salong och du får därför inget permanent resultat men det ger ett långvarigt resultat på upp till cirka 8 veckor. Ett bra alternativ till att få bort oönskat hår utan rakning, smärta eller kladdiga krämer.

Hur länge håller resultatet vid en hårborttagning?

​Vid hårborttagning med exempelvis vax eller epilator drar du upp håret med rötterna. På så sätt tar det ett tag innan det växer ut nya hårstrån och resultatet kan då hålla i cirka tre till fyra veckor. Jämför du det med rakning där hårstråna skärs av och därmed växer ut snabbare behöver du istället raka dig oftare. Med ljusbehandling med en IPL-apparat där du även påverkar hårsäckarna får du ett mycket längre varaktigt resultat på cirka 8 veckor.

Ökar hårväxten med hårborttagning?

Nej, det finns inga belägg för att en hårväxt ska öka för att du drar bort hår och hårrötter. Tvärtom visar många studier att håret istället tunnas ut om du tar bort håret regelbundet.

Betyg på guiden: