Hårväxt på oönskade ställen är det många som kämpar med oavsett om det är på benen, under armarna, på armarna, bikinilinjen eller i ansiktet. Att gå och vaxa sig på salong kan kosta ganska mycket och du behöver dessutom göra det regelbundet. Det finns bra produkter för att vaxa sig själv hemma men det kan vara lite omständligt att plocka fram allt, värma vaxet, kleta på det och sedan att dra av det. Det är också lätt att tveka när du vet att det gör ont. Att raka med rakhyvel fungerar bra men huden kan lätt bli irriterad och du kan lätt få små röda prickar. Det tråkigaste är att håret växer ut ganska snabbt igen vid en rakning.

Oavsett åsikter kring skönhetsideal kan riklig hårväxt vara oerhört jobbigt för en del. För den som vill bli av med oönskad hårväxt finns det många metoder och produkter. Det kan vara svårt att välja vilken metod som är bäst och mest prisvärd i längden. Det är många frågor att ta ställning till om det ska vara smärtfritt, enkelt eller ett lågt pris. För att underlätta för dig har vi gjort ett test för att ta fram de bästa i olika prisklasser. Vi hoppas det ska hjälpa dig med att ta färre beslut och att du hittar något som passar din budget.

Hårborttagningar vi rekommenderar 

Vi har genomfört ett längre test av olika hårborttagningar eftersom det kan ta några veckor innan nytt hår växer ut igen. Testpersonerna valdes ut med olika grad av oönskad hårväxt på olika kroppsdelar för att kunna bedöma hårborttagningens effektivitet. Varje testperson har testat alla produkter för att kunna göra en bra jämförelse.

Testerna för att hitta bästa hårborttagningen genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Användarvänlighet – enkelt och smidigt att använda
 • För ansikte, bikinilinje eller kropp
 • Hur väl produkten tar bort oönskadhårväxt
 • Smärtfritt eller grad av smärta
 • Hur korta hårstrå som kan tas bort
 • Hur snabbt hår växer tillbaka igen
 • Pris

Alla Hårborttagningar

Braun Silk expert Pro 5 PL5117

#1 Braun Silk expert Pro 5 PL5117

Sammanfattning:

 • Bästa premium av Testagram.se

Gillette Venus Snap With Embrace Razor

#2 Gillette Venus Snap With Embrace Razor

Sammanfattning:

 • Bästa mellan av Testagram.se

#3 Veet Easygrip Ready-To-Use Wax Strips Dry Skin

Sammanfattning: Till vår testvinnare som bästa budget har vi valt riktigt bra vaxremsor, EasyGrip Ready-to-use Wax Strips Dry Skin från Veet. Ett bra varumärke som är väletablerat och har många bra produkter inom hårborttagning.

Under våra tester tyckte vi alla att det var mycket enkelt att använda vaxremsor i jämförelse med vanlig vaxning och det känns mer hygieniskt att använda än flytande vax. För. Du värmer upp produkten i händerna, lägger vaxremsan på aktuellt område, stryker över med handen några gånger i hårväxtens riktning och drar av remsan snabbt i motsatt riktning samtidigt som du håller huden sträckt. För att jämföra är det så klart ett bättre och mer långvarigt resultat än vanlig rakning och du får det till ett bra budgetpris i jämförelse med att gå till salong.

Den här produkten håller vad den lovar och är en prisvärd produkt för dig som tål lite smärta. Vi hade ett par testpersoner med i testet med låg smärttröskel och även om denna produkt är lättare att använda än flytande vax är smärtan densamma. Inget för den smärtkänsliga med andra ord.

 • Bästa budget av Testagram.se

Veet Easygrip Ready-To-Use Wax Strips Dry Skin
Venus Edition Comfortglide Strawberry Rakhyvelhandtag

#4 Venus Edition Comfortglide Strawberry Rakhyvelhandtag

Sammanfattning:

 • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en hårborttagning?

Hårväxt kan vara besvärande särskilt om det är på oönskade ställen. Till exempel kan även kvinnor få hårväxt i ansiktet på oönskade ställen vilket kan minska självförtroendet och att man drar sig för sociala kontakter. Många tycker också att det är snyggast att vara utan hår på vissa ställen på kroppen.

Oavsett anledningen kan det vara bra att hitta en riktigt bra produkt som förenklar hårborttagningen. Att raka sig är ett alternativ men eftersom du då bara skär av hårstråna så växer de snabbt ut igen. Det kan ibland vara omständligt att raka sig och mycket tid du behöver lägga varje vecka. Har du ofta dåligt med tid kan det vara skönt att få den tiden över till annat.

Hur väljer jag rätt produkt?

Rakhyvel, rakapparat, vaxning, epilator eller IPL? Det finns många produkter att välja mellan men vilken passar dig bäst, hur väljer du rätt? 

För att välja rätt produkt behöver du först fundera över vad du själv tycker verkar enkelt och krångligt. En produkt som du tycker är svår att använda och där du måste läsa på inför varje omgång blir oftast en produkt du sällan använder. Därför blir det ofta onödigt dyrt då du behöver köpa till fler enklare produkter för att bli av med oönskad hårväxt.

En annan fråga att ta ställning till är om du har låg smärttröskel och om du vill ha en produkt som gör det hela smärtfritt eller om du kan stå ut med smärta.

Helst vill du också ha ett så långvarigt resultat som möjligt så du slipper upprepa proceduren gång på gång. Att raka bort håret med rakhyvel eller rakapparat är enkelt men en kortsiktig åtgärd. Med epilering eller vaxning dras hårstrået upp med roten. Det är inte smärtfritt men resultatet varar längre än vid rakning. IPL där du får en hårborttagning med ljus är det resultat som ger längst varaktigt resultat och det är smärtfritt men det kostar betydligt mer. Vi förslår att du läser igenom våra testvinnare för att få en uppfattning hur metoderna kan fungera för dig.

Så använder du produkten

När det gäller hårborttagning är det alltid viktigt att läsa bruksanvisningen och följa instruktionerna för att undvika skador och för att få bästa resultat.

Vid hårborttagning kan det finns en viss risk för inåtväxande hår som kan ge både klåda och infektioner. För att bättre undvika detta kan det vara bra att torrborsta eller peela hudområdet.

Hur fungerar en IPL-apparat?

En IPL-apparat avlägsnar håret med hjälp av ljus. IPL – Intense Pulsed Light är en avancerad teknologi som innebär att ljuspulser påverkar hårrötterna med ljus och värme. När värmen kommer ner i hårsäckarna går de in i en overksam fas som får hårstråna att falla av. Ljuspulserna är inte lika starka som på salong och du får därför inget permanent resultat men det ger ett långvarigt resultat på upp till cirka 8 veckor. Ett bra alternativ till att få bort oönskat hår utan rakning, smärta eller kladdiga krämer.

Hur länge håller resultatet vid en hårborttagning?

​Vid hårborttagning med exempelvis vax eller epilator drar du upp håret med rötterna. På så sätt tar det ett tag innan det växer ut nya hårstrån och resultatet kan då hålla i cirka tre till fyra veckor. Jämför du det med rakning där hårstråna skärs av och därmed växer ut snabbare behöver du istället raka dig oftare. Med ljusbehandling med en IPL-apparat där du även påverkar hårsäckarna får du ett mycket längre varaktigt resultat på cirka 8 veckor.

Ökar hårväxten med hårborttagning?

Nej, det finns inga belägg för att en hårväxt ska öka för att du drar bort hår och hårrötter. Tvärtom visar många studier att håret istället tunnas ut om du tar bort håret regelbundet.

Frågor och svar Hårborttagning

Vilken hårborttagning är bäst?

Vilken som är bäst kan variera enligt tycke och smak. För ett mer långsiktigt resultat fungerar både vaxning, epilator och IPL mycket bättre än en rakhyvel eller rakapparat. Både vaxning och epilator kan upplevas som smärtsamt även om epilering kan lindras med en apparat som kan användas i duschen. Rakhyvel är smidig för snabb hårborttagning utan att krångla med sladdar eller batterier och IPL är det dyraste alternativet.

Vad är IPL hårborttagning?

IPL står för Intensivt Pulserande Ljus. Metoden innebär att en IPL apparat ger ifrån sig ett pulserande ljus som tas upp av hårstrånas pigment, melanin, där det omvandlas till värme. När värmen träffar hårsäckarna sätts de i en vilofas och håret faller av. Hårets återväxt hämmas vilket långsiktigt innebär en glesare hårväxt.

Ökar hårväxten vid användning av hårborttagningsprodukter?

Nej, hårborttagningsprodukter ger inte ökad hårväxt. Däremot kan hårstråna tunnas ut om man använder sig av vax eller epilator.

Hjälper hårborttagning mot inåtväxande hår?

Nej, tyvärr hjälper det inte mot inåtväxande hårstrån och det kan i vissa fall i stället förvärra situationen. För att råda bot på problem med inåtväxande hårstrån är det bra att peela huden och torrborsta så att man får bort eventuella hinnor för hårsäckarna och döda hudceller så att stråna får lättare att växa ut.

Vilken hårborttagning tar bort hår permanent?

För att bli av med håret permanent kan man använda laser. IPL med ett pulserande ljus kan vara ett alternativ som sätter hårsäckarna i viloläge i ungefär 2 månader. När man använder IPL pulserar ljuspulser ner i hårroten som absorberar ljuset och det bildas värme vilket sätter hårsäcken i viloläge. En IPL-behandling kan utföras var fjärde till åttonde vecka för att bibehålla ett hårfritt resultat.

Försvinner solbränna vid hårborttagning?

Nej, kroppens pigment som ger solbränna sitter mycket djupare även om det drar i huden vid exempelvis vaxning.

Kan man vaxa eller epilera stubb?

För att vaxningen ska kunna dra ur hårstråna behöver dessa vara minst 5 mm och gärna 10 mm. Annars får vaxet svårt att fästa i stråna. För kortare hårstrån fungerar en epilator bättre.

#3 Veet Easygrip Ready-To-Use Wax Strips Dry SkinSammanfattning: Till vår testvinnare som bästa budget har vi valt riktigt bra vaxremsor, EasyGrip Ready-to-use Wax Strips Dry Skin från Veet. Ett bra varumärke som är väletablerat och har många bra produkter inom hårborttagning.Under våra tester tyckte vi alla att det var mycket enkelt att använda vaxremsor i jämförelse med vanlig vaxning och det känns mer hygieniskt att använda än flytande vax. För. Du värmer upp produkten i händerna, lägger vaxremsan på aktuellt område, stryker över med handen några gånger i hårväxtens riktning och drar av remsan snabbt i motsatt riktning samtidigt som du håller huden sträckt. För att jämföra är det så klart ett bättre och mer långvarigt resultat än vanlig rakning och du får det till ett bra budgetpris i jämförelse med att gå till salong.Den här produkten håller vad den lovar och är en prisvärd produkt för dig som tål lite smärta. Vi hade ett par testpersoner med i testet med låg smärttröskel och även om denna produkt är lättare att använda än flytande vax är smärtan densamma. Inget för den smärtkänsliga med andra ord.
Bästa budget av Testagram.se

Betyg på guiden:

5/5 - (2 votes)