Genom att använda dig av rätt belysning när du sminkar dig kan du få ett betydligt bättre resultat och det blir samtidigt enklare för dig att snabbt se vad du vill göra. Med rätt belysning kan du se hur mycket smink du behöver lägga på så du varken får för mycket eller för lite. Med fel sorts belysning kan detta annars lätt bli fel. 

Det är dock inte alltid så lätt att hitta rätt belysning som passar just när du ska sminka dig. Men med hjälp av en sminkspegel med en bra inbyggd belysning kan du både spara tid och få ett betydligt bättre resultat. Om du aldrig har använt dig av en sminkspegel innan så kommer du märka att du får en helt ny upplevelse av sminkningen. Sminkspeglar används idag av alla professionella makeupartister.

Vi har testat flera modeller av sminkspeglar med belysning för att underlätta vid sminkning oavsett tid på dygnet. Vi valde ut testpersoner som både sminkar sig lite och lägger mycket tid framför spegeln.

Testerna för att hitta bästa sminkspegel med belysning genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Bra belysning som kan anpassas för att ge rätt sken oavsett hur ljust eller mörkt rummet är
 • Portabel
 • Dimmer
 • Batteri eller el
 • Storlek
 • Extra funktionalitet
 • Pris

Vinnaren i premiumklassen blev By Rydéns Vägglampa/Sminkspegel Moment, mellanklass vinnaren blev Reflect Bordslampa USB Spegel från Markslöjd och i budgetklassen kammade BaByliss Spegel med Belysning hem priset. Vi valde även ut en specialare vilken blev Cabelos Hollywood Sminkspegel Ljuskit.

I testet nedan kan du läsa en utförligare beskrivning av vinnarna samt några utmanare.

By Rydéns: ✅ Bästa premium

Vägglampa/Sminkspegel Moment

By Rydéns Vägglampa/Sminkspegel Moment

 • Bästa premium av Testagram.se 

Moment från By Rydéns är verkligen en sminkspegel utöver det vanliga! Förutom att du får en stor spegel får du även möjlighet till individuell ljussättning utefter dina behov. Du kan placera ut upp till sju ljuskällor runt spegeln och du väljer själv vilken typ av lampa du vill ha så länge den är under 40 watt. 

Inte nog med detta så får du även en spegel med en massa extrafunktioner utöver belysningen. Tack var det inbyggda USB-uttaget kan du ladda din telefon samtidigt som du sminkar dig. Eller varför inte använda uttaget för att strömma ut favoritmusiken genom de inbyggda Bluetooth-högtalarna. Aldrig har det väl varit så roligt att sminka sig?

Måtten på spegeln är (höjd x bredd) 55×46 cm och hyllan i spegelns nederkant är 19 cm djup.

Markslöjd Reflect: ✅ Bästa mellan

Bordslampa USB Spegel

 • Bästa mellan av Testagram.se 

Reflect från Markslöjd är en bordslampa med en minimalistisk och elegant design.

LED-lampan är placerad bakom spegeln och lyser upp den bakifrån vilket gör att du får en väldigt bra spridning av ljuset och tack vare att inga lampor syns får spegeln ett stilfullt utseende. Belysningen har även dimmer vilket ju är ett stort plus!

Även denna spegel är utrustad med USB-uttag så att du enkelt kan ladda din telefon eller surfplatta. En extra finess är att det under spegeln finns en ihålighet där du kan lägga ditt smink eller andra småprylar.

Den här spegeln passar dig som vill ha en spegel som du kan placera på ett bord och som du därmed enkelt kan flytta. Den passar också dig som vill ha en riktigt bra spegel men med ett slimmat och elegant utseende.

Måtten på spegeln är 16 x 8,5 cm och djupet på basen nertill är 25 cm. Effekten är på max 5 watt med LED-lampa.

BaByliss: ✅ Bästa budget

Spegel med Belysning

BaByliss Spegel med Belysning

 • Bästa budget av Testagram.se 

Sminkspegeln från BaByliss är en liten och smidig spegel som kan fästas antingen på väggen eller på ett bord. Du fäster enkelt spegeln på ett plant underlag med hjälp av sugpropparna. 

Belysningen drivs med batterier och är därför en perfekt modell att ha med sig på resan. Spegeln kan förstora upp till tio gånger vilket gör att den lämpar sig väldigt bra för små detaljer när du till exempel plockar ögonbrynen eller sminkar dig.

Den här sminkspegeln passar perfekt om du har ont om plats eller om du vill ha en spegel som är lätt att ta med sig till gymmet eller på resan. Det här är också en riktigt bra spegel i förhållande till sitt låga pris. Ett riktigt fynd!

Cabelos Hollywood: ✅ Special

Sminkspegel Ljuskit

Cabelos Hollywood Sminkspegel Ljuskit

 • Special av Testagram.se 

Det här är ett riktigt smart ljuskit som förvandlar din spegel till en riktigt snygg Hollywoodspegel! Det här är alltså ingen spegel utan istället LED-lampor som du kan placera på en valfri spegel och därmed göra din egen sminkspegel. Lamporna sitter ihop med en tunn sladd och på baksidan av varje lampa finns en dubbelhäftande tejt som gör att du enkelt kan fästa dem på din spegel.

Lamporna går också att dimma så att du kan ställa in ljusstyrkan efter vad du behöver. Ljusslingan består av 10 LED-lampor med en livslängd på 30 000-50 000 timmar. Lamporna ger ifrån sig ett milt ljus som inte är bländande.

Det finns olika typer av sminkspeglar för olika behov. De flesta speglar har antingen ett väggbeslag eller någon form av bordsstativ beroende på om du vill hänga spegeln på väggen eller kunna ställa den på ett bord. Men det finns också speglar som har båda typer av beslag för att du själv ska kunna välja vad som passar dig bäst.

Många speglar har också ett ställbart beslag vilket innebär att du kan justera spegeln i den vinkel som passar dig bäst. 

Det finns både speglar som drivs på batterier och de som istället har en sladd till vägguttaget. Dimmer är en annan funktion som finns hos många speglar.

Det finns en uppsjö av olika sminkspeglar på marknaden och idag har många av dem även integrerad belysning. Det finns både stora och små speglar i olika varianter och former, för att du ska kunna välja den som passar just dig bäst.

Viktigt att tänka på då du köper en spegel är att även komplettera med rätt sorts ljuskälla. För att du ska få en lagom stark belysning som ger tillräckligt med ljus men samtidigt inte för mycket ljus, eftersom det kan göra att du lägger på för mycket smink, bör lampan inte vara starkare än 20 watt. 

Det finns även sminkspeglar utan belysning men då får du inte alls samma resultat.

Även män kan ha stor nytta av en sminkspegel då de till exempel rakar sig eller vid användningen av kontaktlinser.

Bright Beauty Vanity Nina Hollywood Spegel

Nina Hollywood är en exklusiv och stor spegel med en stilren design. Spegeln har ingen ram vilket gör att den känns enkel men elegant och därmed kan passa i de flesta hem. Spegeln placeras på ett bord med hjälp av ett stöd som kan vinklas i den riktning som du vill ha den.

Måtten är 45 x 48 cm och djupet på foten är 9 cm.

Cirkapris: 1300 kr

Bright Beauty Vanity Anisha Hollywood Spegel

Anisha Hollywood Spegel ger en riktigt bra ljussättning och har ett snyggt utseende med LED-lampor som ser ut som glödlampor. Även denna spegeln är en stor sminkspegel med måtten 65 x 80 cm. Basen som du fäster spegeln i är 26 cm. Det här en riktigt lyxig sminkspegel för dig som bara nöjer dig med det allra bästa.

Cirkapris: 2700 kr

Beurer Sminkspegel med Belysning

En liten smidig sminkspegel perfekt att ta med sig i handväskan. Diametern är endast 11 cm men den har en inbyggd LED-belysning som ändå gör den till en riktigt bra sminkspegel. Spegeln är vändbar med en vanlig spegel på den ena sidan och en spegel med förstoring, upp till fem gånger, på den andra sidan.

Belysningen drivs med 3st AA-batterier som medföljer. 

Cirkapris: 300 kr

Northlight Spegel med Dekorativ LED-belysning

Här har vi en riktigt snygg spegel med vacker belysning trots sitt låga pris. Spegeln har generösa mått, 46 x 36 cm, och kan drivas både på batterier och el. En bra finess är att den har en timer som gör att den automatisk stängs av om man väljer att driva den med batterier. Timern är förinställd på åtta timmar. Det här är en spegel i budgetklassen som ändå ger dig mycket för pengarna! 

Cirkapris: 300 kr

Revolt Sminkspegel LED

Revolt är ännu en riktigt snygg och elegant spegel. Spegeln är utrustad med sugpropp som fäster på kakel, glas och speglar. Fäst den till exempel på badrumsspegeln och du har en perfekt spegel för både sminkning, rakning och brynplockning. Spegel har en inbyggd LED-belysning och kan förstora upp till tio gånger.

Cirkapris: 500 kr

Finns det nackdelar med en sminkspegel med belysning?

Det finns egentligen inga nackdelar med den här typen av sminkspeglar med belysning. Vissa lampor kan ju dock avge mycket värme vilket kan vara en nackdel om du sitter länge vid din spegel, men genom att använda LED-lampor slipper du detta problem.

Tänk på att rengöra din spegel då och då eftersom den lätt samlar på sig damm, smink m.m. Det enklaste sättet att rengöra din spegel på är att använda en mikrofiberduk. Men hjälp av den torkar du snabbt och enkelt av din spegel så att den blir ren och fräsch igen.

Frågor och svar Sminkspegel Med Belysning 

Varför är det bra att använda en sminkspegel med belysning?

Tack vare att spegeln har inbyggd belysning är du inte beroende av att hitta dagsljus för att kunna lägga en perfekt makeup. På bra sminkspeglar är belysningen särskilt anpassat för smink och hudvård för att ge bästa förutsättningarna för att sminka sig när som helst på dygnet. Sminkspegeln är även användbar när man behöver plocka ögonbrynen eller sätta i linserna.

Vilka lampor är bäst till sminkspegel?

Till en sminkspegel för att få bra ljus vid sminkningen fungerar LED-lampor bäst. Dessa lampor blir heller inte så varma.

Vad är fördelarna med en vridbar förstoringsspegel med belysning?

En vridbar förstoringsspegel är mycket användbar när man ska göra detaljerade sminkningar på ögon och läppar. Extra användbart är det om man vanligtvis behöver använda glasögon eller linser. Att spegeln även har belysning är en hjälp för att lägga en snygg makeup även i ett mörkt rum. En flyttbar spegel med både förstoringsglas och belysning är perfekt när man vill kunna sminka sig i vilket rum man vill och är behändig att ta med på resa.

Vilken sminkspegel med lampor är bäst att välja?

Det är mycket behovet som styr för vilken sminkspegel som blir bäst. För den som är mycket på resande fot kan en mindre bärbar variant vara oumbärlig medan den som inte reser så mycket hellre vill ha en stationär spegel. Har man ett stort intresse av smink och ägnar mycket tid framför spegeln är det ännu mer viktigt med en spegel med belysning av kvalitet. Med mycket sminkprodukter behövs oftast en bestämd plats för sminkningen. För en fastsatt spegel med belysning är designen viktigt för de flesta så att spegeln passar in med övrig inredning.

Ska man välja en eldriven eller batteridriven sminkspegel med belysning?

Eldrivna sminkspeglar behöver ha ett tillgängligt kontaktuttag vilket kan vara viktigt att tänka på vid en fast spegel. För en batteridriven spegel behöver man tänka på att byta eller ladda batterierna som kanske är urladdade när det är dags för nästa sminkning. Fördelarna är att dessa speglar är enklare att ta med sig och kan användas var som helst. Om man har en fast sminkspegel som används ofta kommer batterierna att ta slut ganska snabbt och då kan det vara en fördel att välja en eldriven modell.

Finns det sminkspeglar med dimmer?

Ja, det finns i olika sorter. Det är praktiskt och smidigt att kunna få det ljus man vill ha. Är det riktigt mörkt i rummet kan man öka ljuset och för den som är lite ljuskänslig går det bra att minska så att det blir behagligt för ögonen. Kanske man inte heller vill ha den allra starkaste belysningen på morgonen när man precis har vaknat och då är en sminkspegel med dimmer perfekt!

Är en dyr sminkspegel med belysning bättre än en billig?

Nej, det behöver inte vara så men ofta är de dyrare av bättre kvalitet beroende på vilket material som använts. Det kan också vara så att det är bättre lampor som ger ett mer naturligt dagsljus och som håller längre.

Betyg på guiden:

4/5 - (56 votes)