Användningen av eltandborstar ökar allt mer och det är ju inte så konstigt med tanke på att en eltandborste är mycket mer effektiv än en manuell vilket därmed främjar en god tandhälsa. Och vem vill väl inte göra det bästa för en fräsch och frisk mun såväl som ett vackert leende. En eltandborste motverkar både karies, tandsten och inflammationer i tandköttet men de kan också bidra till mer vita tänder jämfört med en manuell borste. 

Det finns mängder med olika varianter av eltandborstar att välja på ute på marknaden och en del är enklare modeller medan andra är utrustade med olika slags finesser. Det är därför kanske inte så lätt att veta vilken eltandborste man ska välja bland alla dessa modeller. Vi har gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka som är de bästa eltandborstarna på marknaden just nu.

Eltandborstar vi rekommenderar 

13 personer i varierande åldrar har testat 10 olika eltandborstar och på sätt utvärderat och kommit fram till några riktigt värdiga vinnare. Vinnaren i premiumklassen blev utan tvekan Oral-B Smart 5 5200S, en eltandborste i toppklass utrustad med smarta funktioner! Tätt där efter kom Oral-B Smart 4 4200S som valdes ut till en av två vinnare i mellanklassen, även denna är en riktigt bra tandborste av hög kvalitet med smarta funktioner. Vår andra vinnare i mellanklassen blev Oral-B Pro 2 2200S Sens Ultra Thin som visserligen har färre finesser än de två tidigare vinnarna men som ändå är en utmärkt eltandborste med ett flertal funktioner. Slutligen valde vi även ut en vinnare i budgetklassen, nämligen Oral-B Vitality 100 Cross Action White. Läs vidare för att ta del av.

Vi valde att utföra våra tester av eltandborstar under tre månader för att varje testperson skulle kunna testa varje modell i minst en vecka. Våra testpersoner valdes ut i varierande åldrar, barn och vuxna, för att testa både användarvänlighet men även att tandborsten kommer åt överallt i munnar i olika storlekar. Bland testpersonerna har vi även haft med en tandhygienist samt att vi har skickat ut enkäter till andra som köpt produkterna för att ta med deras omdömen i vårt underlag.

Testerna för att hitta bästa eltandborsten genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Användarvänlighet – enkelt och smidig att använda
 • Hur pass bra eltandborsten rengör
 • Ergonomi och god komfort i handen
 • Att tandborsten kommer åt överallt
 • Kvalitet
 • Extra funktioner
 • Pris

Alla Eltandborstar

Oral-B Smart 4 4200S

#1 Oral-B Smart 4 4200S

Sammanfattning: Precis som premiumvinnaren så är det här också en eltandborste från Oral-B:s Smart-serie.

Även denna är utrustad för att kunna anslutas till appen för Smart Coaching så att du kan få feedback på din tandborstning i realtid och på så sätt förbättra din tandborstningsteknik för en optimal rengöring av dina tänder.

Det runda borthuvudet ger en effektiv rengöring och tar bort upp till 100% mer plack än den vanliga manuella tandborsten.

Den patenterande trycksensortekniken ser till att varna dig om du borstar för hårt och den inbyggda timern ser till att du borstar i två minuter såsom tandläkare och tandhygienister rekommenderar.

Smart 4 4200S Eltandborste har tre olika borstningsfunktioner som du kan välja på för att det ska passa dig och dina tänder bäst: daglig rengöring, vitgörande och mjuk

Även det här är en eltandborste i toppklass som tack vare möjligheten att ansluta till den tillhörande appen ger en överlägsen tandborstning och ett friskare tandkött samtidigt som du har möjlighet att förbättra din teknik med hjälp av den feedback du får från appen. 

Den här tandborsten är alltså ganska lik premiumvinnaren förutom att den inte har lika många borstningsfunktioner. Men för er som inte känner att ni behöver alla de fem funktioner som ingår i den dyrare varianten så kanske denna kan vara ett bra alternativ till ett något lägre pris.

 • Bästa premium av Testagram.se

Oral-B Pro 2 2200S Sens

#2 Oral-B Pro 2 2200S Sens

Sammanfattning: Det här är ytterligare en eltandborste från Oral-B som visserligen inte har lika många finesser som de två varianterna ovan men som ändå är en riktigt bra tandborste med ett flertal funktioner.

Även denna är utrustad med Oral-B:s unika runda borsthuvud som tar bort upp till 100% mer plack än en manuell tandborste. Du får renare tänder, ett friskare tandkött och färre missfärgningar.  Pro 2 2200S Sens Ultra Thin är också utrustad med den patenterande trycksensortekniken så du får en varning om du borstar för hårt vilket leder till att du kan ändra dina tandborstningsvanor och borsta dina tänder på ett mer skonsamt sätt om du tillhör dem som tenderar att trycka lite för hårt med tandborsten. 

Tandborsten har även en inbyggd timer som påminner dig var 30:e minut om att det är dags att börja borsta ett nytt område och ser till att du borstar i två minuter som är den rekommenderande tiden för att tänderna ska bli ordentligt rena. 

Det här är en utmärkt tandborste och passar kanske dig som idag använder en manuell tandborste men som vill byta till en eltandborste för att på så sätt få en bättre munhälsa.

Tandborsten är utrustad med två olika borstfunktioner så att du ska kunna välja det som passar dig och dina tänder bäst, daglig rengöring och tanköttsvård. 

I köpet ingår ett eltandborsthandtag, en laddare och ett borsthuvud.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Oral-B Smart 5 5200S

#3 Oral-B Smart 5 5200S

Sammanfattning: Oral-B var varumärket som lanserade den allra första anslutna uppladdningsbara eltandborsten. Och mycket har hänt sedan dess! Med en eltandborste från deras Smart-serie ansluter du smidigt till appen för Smart Coaching i din telefon där du kan få feedback på din borstning. Detta ger dig en överlägsen rengöring eftersom du kan anpassa dina tandborstningsvanor så de blir som mest effektiva. 

Smart 5 5200S är utrustad med ett runt huvud som anpassar sig till varje tand vilket ger renare och friskare tänder jämfört med en manuell tandborste av standardtyp. Den sägs faktiskt kunna ta bort upp till 100% mer plack än en manuell tandborste. 

Den har en inbyggd timer som hjälper dig att hålla koll på tiden så att du borstar i två minuter som är den tid som tandläkare och tandhygienister rekommenderar.

För dig som vet med dig att du borstar för hårt så har den en bra finess som automatiskt minskar borsthastigheten och varnar dig om du trycker för hårt. Denna patenterade trycksensorteknik skyddar därmed dina tänder och ditt ömtåliga tandkött samtidigt som du utvecklar din teknik.

Smart 5 serien erbjuder hela 5 olika borstningsfunktioner som kan anpassas till dina rengöringsbehov, daglig rengöring, pro clean, mjuk, vitgörande, tandköttsvård.

Tandborsten har ett smalt handtag som ligger bekvämt i handen. Batteriet räcker i över två veckor på en laddning så du behöver inte oroa dig för att du ska behöva hålla på och ladda den ofta och du behöver inte heller ta med dig laddaren på semestern.

I köpet ingår ett elborsthandtag, två borsthuvuden, ett litiumjonbatteri och ett resefodral. När du sedan behöver köpa nya borsthuvuden finns det en rad olika varianter att välja på. De är framtagna i samarbete med tandläkare och har olika specialegenskaper såsom avrundade borststrån för en skonsam behandling av tandköttet, vinklade borststrån för rengöring mellan tänderna och ultratunna borststrån för extra skonsam rengöring. På så sätt kan du välja precis den borste som passar dina behov och samtliga är anpassade för att passa perfekt på din tandborste.

För dig som vill ha det allra bästa så är det här en riktigt bra investering. Det är en eltandborste som inte bara borstar dina tänder på det mest effektiva sättet utan även hjälper dig att optimera din tandborstningsteknik för att ge dina tänder den allra bästa och mest skonsamma rengöringen för den bästa munhälsan.

Det här är verkligen en genialisk tandborste och vi i testpanelen var överens om att tandborstningen plötsligt blev så mycket roligare med denna. Under borstningen fick vi direkt feedback på när vi borstade för hårt eller på annat sätt borstade fel. Vi upplevde alla att vi förbättrade vår tandborstningsteknik och blev noggrannare med hur vi borstade då vi använde denna tandborste som hela tiden gav oss feedback.

 • Bästa budget av Testagram.se

Oral-B Vitality 100

#4 Oral-B Vitality 100

Sammanfattning: För dig som inte vill lägga så mycket pengar på en eltandborste eller kanske känner dig lite osäker på om en eltandborste verkligen är något för dig så har vi här en utmärkt eltandborste till ett riktigt fyndpris. Även detta är en tandborste från Oral-B som ju utvecklar sina tandborstar i samarbete med tandläkare och erbjuder en rad olika högkvalitativa produkter.

Vitality 100 Cross Action White Eltandborste är utrustad med en så kallad 4-zons timer vilket innebär att den vibrerar var trettionde sekund så du påminns om att det är dags att börja borsta nästa område i munnen och den hjälper dig att borsta de 2 minuter som ju rekommenderas.

I köpet ingår ett tandborstahandtag, ett tandborsthuvud och en laddare.

Är du osäker på om en eltandborste verkligen kan hjälpa dig att få renare tänder och ett friskare tandkött? Då kan det vara värt att testa denna som även passar för den mindre plånboken.

 • Bästa special av Testagram.se

Vem behöver en eltandborste?

Det har gjorts många studier när det gäller just eltandborstar och resultatet visar att en eltandborste är betydligt mer effektiv än en manuell tandborste. Genom att använda en eltandborste får du alltså både renare tänder, friskare tandkött och en bättre tandhälsa överlag.

Hur använder jag en eltandborste?

För att uppnå den bästa tandhälsan rekommenderas att du borstar dina tänderna två minuter, två gånger om dagen. En eltandborste använder du på ett annat sätt än en manuell borste eftersom du inte skrubbar utan låter eltandborsten göra jobbet istället. Flytta helt enkelt bara tandborsten mjukt och långsamt från tand till tand så sköter tandborsten resten av jobbet. Först borstar du tandradens utsida, därefter insidan och slutligen sidotändernas tuggytor. Håll tandborsten med ett lätt grepp, ungefär som när du håller i en penna. Var noga att borsta intill tandköttskanten eftersom det är där som plack och bakterier ofta samlas. Efter ca 3 månader är det dags att byt till ett nytt borsthuvud eftersom den då brukar börja bli spretig och inte längre rengör lika effektivt.

Hur valde vi ut vilka eltandborstar som vi skulle testa?

Det finns eltandborstar i många olika prisklasser och vi vet att det varierar mycket från person till person vad man är villig att betala. Vi valde därför ut produkter från olika prisklasser för att göra det möjligt för alla att hitta en bra eltandborste oavsett plånbok. Vi ville även testa de produkter som verkar extra populära just nu.

För att komma fram till vilka produkter vi skulle testa läste vi noggrant igenom bloggar, artiklar och recensioner på nätet för att få en förståelse för vilka eltandborstar som verkar mest populära. Därefter besökte vi även en tandläkare för att få deras tips och råd kring vad man bör tänka på när man väljer en eltandborste. På så sätt kunde vi till slut komma fram till 10 olika produkter som vi ville testa.

Hur har vi testat eltandborstarna?

Testpanelen bestod av 10 vuxna och 3 barn som har testat varje tandborste under minst en veckas tid för att kunna utvärdera varje tandborste riktigt ordentligt. Var och en fick sedan notera resultatet under testets gång och efter testperioden samlades vi för att diskutera resultatet. Vi tog även hjälp av en tandhygienist som fick ingå i testpanelen, hon hjälpte oss att få djupare förståelse kring tandborstning och tandhälsa och hur man på bästa sätt tar hand om sina tänder. Detta är alltså ett djupgående test där varje produkt har testats grundligt.

För att få ett ännu mer utförligt testresultat har vi även skickat ut enkäter till andra privatpersoner som köpt produkterna för att också väga in deras åsikter i testresultatet.

Frågor och svar Eltandborste

Hur fungerar en eltandborste?

En eltandborste borstar tänderna genom roterande, oscillerande och sonisk teknik. Rörelserna är fler än hundratals gånger mer per minut i jämförelse med manuell tandborstning.

Hur borstar man tänderna med en eltandborste?

En eltandborste hålls med ett lätt grepp, ungefär som när man håller i en penna. Tandborsten hålls i 45 grader mot tandytan som ska borstas och borsten förs långsamt fram och tillbaka över tänderna. Man bör tänka att man delar in munnen i fyra zoner där varje zon ska borstas minst 30 sekunder av den totala tandborsttiden på 2 minuter. Många eltandborstar har inprogrammerad borststid med borstintervaller. Då signalerar tandborsten när det är dags att byta del av munnen och när tandborststiden är slut.

Hur ofta ska man byta borsthuvud på eltandborste?

Det kan vara lagom att byta borsthuvud ungefär varannan till var tredje månad. När borsten ser spretig ut kan den inte längre rengöra lika effektivt. På en del modeller finns det en indikation som signalerar när det är dags för att byta borsthuvud.

Hur länge håller en eltandborste?

Eltandborstar är utrustade med uppladdningsbara batterier och kan hålla väldigt länge. Dock försämras batteriets kapacitet med tiden och då är det dags att köpa ny eltandborste. De flesta eltandborstar har en livslängd på flera år.

Är eltandborstar bättre än vanliga tandborstar?

En eltandborste rengör tänderna bättre och får bort mer plack och bakteriebeläggning än en vanlig tandborste. Små, runda borsthuvuden gör det också enklare att komma åt bakom kindtänderna som annars kan vara svårt med en manuell tandborste.

Vad är en sonisk eltandborste?

En eltandborste som är sonisk gör det lättare att borsta med rätt teknik. Den har ett diamantformat borsthuvud och med hjälp av högfrekventa, svepande rörelser pressas vatten och tandkräm in mellan tänderna.

Från vilken ålder kan man börja använda en eltandborste?

Man kan börja med eltandborste vid samma ålder som rekommenderas för en vanlig tandborste. Det kan dock vara bra att vänta för de minsta barnen tills de är minst 3 – 4 år eftersom det kan vara lite klumpigt och jobbigt med en eltandborste för små munnar. Oavsett vilken tandborste behöver barn hjälp med tandborstningen upp till 10-års ålder.