AnvĂ€ndningen av eltandborstar ökar allt mer och det Ă€r ju inte sĂ„ konstigt med tanke pĂ„ att en eltandborste Ă€r mycket mer effektiv Ă€n en manuell vilket dĂ€rmed frĂ€mjar en god tandhĂ€lsa. Och vem vill vĂ€l inte göra det bĂ€sta för en frĂ€sch och frisk mun sĂ„vĂ€l som ett vackert leende. En eltandborste motverkar bĂ„de karies, tandsten och inflammationer i tandköttet men de kan ocksĂ„ bidra till mer vita tĂ€nder jĂ€mfört med en manuell borste. 

Det finns mÀngder med olika varianter av eltandborstar att vÀlja pÄ ute pÄ marknaden och en del Àr enklare modeller medan andra Àr utrustade med olika slags finesser. Det Àr dÀrför kanske inte sÄ lÀtt att veta vilken eltandborste man ska vÀlja bland alla dessa modeller. Vi har gjort ett utförligt test för att ta reda pÄ vilka som Àr de bÀsta eltandborstarna pÄ marknaden just nu.

Eltandborstar vi rekommenderar 

13 personer i varierande Äldrar har testat 10 olika eltandborstar och pÄ sÀtt utvÀrderat och kommit fram till nÄgra riktigt vÀrdiga vinnare. Vinnaren i premiumklassen blev utan tvekan Oral-B Smart 5 5200S, en eltandborste i toppklass utrustad med smarta funktioner! TÀtt dÀr efter kom Oral-B Smart 4 4200S som valdes ut till en av tvÄ vinnare i mellanklassen, Àven denna Àr en riktigt bra tandborste av hög kvalitet med smarta funktioner. VÄr andra vinnare i mellanklassen blev Oral-B Pro 2 2200S Sens Ultra Thin som visserligen har fÀrre finesser Àn de tvÄ tidigare vinnarna men som ÀndÄ Àr en utmÀrkt eltandborste med ett flertal funktioner. Slutligen valde vi Àven ut en vinnare i budgetklassen, nÀmligen Oral-B Vitality 100 Cross Action White. LÀs vidare för att ta del av.

Alla Eltandborstar

Oral-B Smart 4 4200S

#1 Oral-B Smart 4 4200S

Sammanfattning: Precis som premiumvinnaren sÄ Àr det hÀr ocksÄ en eltandborste frÄn Oral-B:s Smart-serie.

Även denna Ă€r utrustad för att kunna anslutas till appen för Smart Coaching sĂ„ att du kan fĂ„ feedback pĂ„ din tandborstning i realtid och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt förbĂ€ttra din tandborstningsteknik för en optimal rengöring av dina tĂ€nder.

Det runda borthuvudet ger en effektiv rengöring och tar bort upp till 100% mer plack Àn den vanliga manuella tandborsten.

Den patenterande trycksensortekniken ser till att varna dig om du borstar för hÄrt och den inbyggda timern ser till att du borstar i tvÄ minuter sÄsom tandlÀkare och tandhygienister rekommenderar.

Smart 4 4200S Eltandborste har tre olika borstningsfunktioner som du kan vÀlja pÄ för att det ska passa dig och dina tÀnder bÀst: daglig rengöring, vitgörande och mjuk

Även det hĂ€r Ă€r en eltandborste i toppklass som tack vare möjligheten att ansluta till den tillhörande appen ger en överlĂ€gsen tandborstning och ett friskare tandkött samtidigt som du har möjlighet att förbĂ€ttra din teknik med hjĂ€lp av den feedback du fĂ„r frĂ„n appen. 

Den hÀr tandborsten Àr alltsÄ ganska lik premiumvinnaren förutom att den inte har lika mÄnga borstningsfunktioner. Men för er som inte kÀnner att ni behöver alla de fem funktioner som ingÄr i den dyrare varianten sÄ kanske denna kan vara ett bra alternativ till ett nÄgot lÀgre pris.

  • BĂ€sta premium av Testagram.se

Oral-B Pro 2 2200S Sens

#2 Oral-B Pro 2 2200S Sens

Sammanfattning: Det hÀr Àr ytterligare en eltandborste frÄn Oral-B som visserligen inte har lika mÄnga finesser som de tvÄ varianterna ovan men som ÀndÄ Àr en riktigt bra tandborste med ett flertal funktioner.

Även denna Ă€r utrustad med Oral-B:s unika runda borsthuvud som tar bort upp till 100% mer plack Ă€n en manuell tandborste. Du fĂ„r renare tĂ€nder, ett friskare tandkött och fĂ€rre missfĂ€rgningar.  Pro 2 2200S Sens Ultra Thin Ă€r ocksĂ„ utrustad med den patenterande trycksensortekniken sĂ„ du fĂ„r en varning om du borstar för hĂ„rt vilket leder till att du kan Ă€ndra dina tandborstningsvanor och borsta dina tĂ€nder pĂ„ ett mer skonsamt sĂ€tt om du tillhör dem som tenderar att trycka lite för hĂ„rt med tandborsten. 

Tandborsten har Ă€ven en inbyggd timer som pĂ„minner dig var 30:e minut om att det Ă€r dags att börja borsta ett nytt omrĂ„de och ser till att du borstar i tvĂ„ minuter som Ă€r den rekommenderande tiden för att tĂ€nderna ska bli ordentligt rena. 

Det hÀr Àr en utmÀrkt tandborste och passar kanske dig som idag anvÀnder en manuell tandborste men som vill byta till en eltandborste för att pÄ sÄ sÀtt fÄ en bÀttre munhÀlsa.

Tandborsten Ă€r utrustad med tvĂ„ olika borstfunktioner sĂ„ att du ska kunna vĂ€lja det som passar dig och dina tĂ€nder bĂ€st, daglig rengöring och tanköttsvĂ„rd. 

I köpet ingÄr ett eltandborsthandtag, en laddare och ett borsthuvud.

  • BĂ€sta mellan av Testagram.se

Oral-B Smart 5 5200S

#3 Oral-B Smart 5 5200S

Sammanfattning: Oral-B var varumĂ€rket som lanserade den allra första anslutna uppladdningsbara eltandborsten. Och mycket har hĂ€nt sedan dess! Med en eltandborste frĂ„n deras Smart-serie ansluter du smidigt till appen för Smart Coaching i din telefon dĂ€r du kan fĂ„ feedback pĂ„ din borstning. Detta ger dig en överlĂ€gsen rengöring eftersom du kan anpassa dina tandborstningsvanor sĂ„ de blir som mest effektiva. 

Smart 5 5200S Ă€r utrustad med ett runt huvud som anpassar sig till varje tand vilket ger renare och friskare tĂ€nder jĂ€mfört med en manuell tandborste av standardtyp. Den sĂ€gs faktiskt kunna ta bort upp till 100% mer plack Ă€n en manuell tandborste. 

Den har en inbyggd timer som hjÀlper dig att hÄlla koll pÄ tiden sÄ att du borstar i tvÄ minuter som Àr den tid som tandlÀkare och tandhygienister rekommenderar.

För dig som vet med dig att du borstar för hÄrt sÄ har den en bra finess som automatiskt minskar borsthastigheten och varnar dig om du trycker för hÄrt. Denna patenterade trycksensorteknik skyddar dÀrmed dina tÀnder och ditt ömtÄliga tandkött samtidigt som du utvecklar din teknik.

Smart 5 serien erbjuder hela 5 olika borstningsfunktioner som kan anpassas till dina rengöringsbehov, daglig rengöring, pro clean, mjuk, vitgörande, tandköttsvÄrd.

Tandborsten har ett smalt handtag som ligger bekvÀmt i handen. Batteriet rÀcker i över tvÄ veckor pÄ en laddning sÄ du behöver inte oroa dig för att du ska behöva hÄlla pÄ och ladda den ofta och du behöver inte heller ta med dig laddaren pÄ semestern.

I köpet ingÄr ett elborsthandtag, tvÄ borsthuvuden, ett litiumjonbatteri och ett resefodral. NÀr du sedan behöver köpa nya borsthuvuden finns det en rad olika varianter att vÀlja pÄ. De Àr framtagna i samarbete med tandlÀkare och har olika specialegenskaper sÄsom avrundade borststrÄn för en skonsam behandling av tandköttet, vinklade borststrÄn för rengöring mellan tÀnderna och ultratunna borststrÄn för extra skonsam rengöring. PÄ sÄ sÀtt kan du vÀlja precis den borste som passar dina behov och samtliga Àr anpassade för att passa perfekt pÄ din tandborste.

För dig som vill ha det allra bÀsta sÄ Àr det hÀr en riktigt bra investering. Det Àr en eltandborste som inte bara borstar dina tÀnder pÄ det mest effektiva sÀttet utan Àven hjÀlper dig att optimera din tandborstningsteknik för att ge dina tÀnder den allra bÀsta och mest skonsamma rengöringen för den bÀsta munhÀlsan.

Det hÀr Àr verkligen en genialisk tandborste och vi i testpanelen var överens om att tandborstningen plötsligt blev sÄ mycket roligare med denna. Under borstningen fick vi direkt feedback pÄ nÀr vi borstade för hÄrt eller pÄ annat sÀtt borstade fel. Vi upplevde alla att vi förbÀttrade vÄr tandborstningsteknik och blev noggrannare med hur vi borstade dÄ vi anvÀnde denna tandborste som hela tiden gav oss feedback.

  • BĂ€sta budget av Testagram.se

Oral-B Vitality 100

#4 Oral-B Vitality 100

Sammanfattning: För dig som inte vill lĂ€gga sĂ„ mycket pengar pĂ„ en eltandborste eller kanske kĂ€nner dig lite osĂ€ker pĂ„ om en eltandborste verkligen Ă€r nĂ„got för dig sĂ„ har vi hĂ€r en utmĂ€rkt eltandborste till ett riktigt fyndpris. Även detta Ă€r en tandborste frĂ„n Oral-B som ju utvecklar sina tandborstar i samarbete med tandlĂ€kare och erbjuder en rad olika högkvalitativa produkter.

Vitality 100 Cross Action White Eltandborste Àr utrustad med en sÄ kallad 4-zons timer vilket innebÀr att den vibrerar var trettionde sekund sÄ du pÄminns om att det Àr dags att börja borsta nÀsta omrÄde i munnen och den hjÀlper dig att borsta de 2 minuter som ju rekommenderas.

I köpet ingÄr ett tandborstahandtag, ett tandborsthuvud och en laddare.

Är du osĂ€ker pĂ„ om en eltandborste verkligen kan hjĂ€lpa dig att fĂ„ renare tĂ€nder och ett friskare tandkött? DĂ„ kan det vara vĂ€rt att testa denna som Ă€ven passar för den mindre plĂ„nboken.

  • BĂ€sta special av Testagram.se

Vem behöver en eltandborste?

Det har gjorts mÄnga studier nÀr det gÀller just eltandborstar och resultatet visar att en eltandborste Àr betydligt mer effektiv Àn en manuell tandborste. Genom att anvÀnda en eltandborste fÄr du alltsÄ bÄde renare tÀnder, friskare tandkött och en bÀttre tandhÀlsa överlag.

Hur anvÀnder jag en eltandborste?

För att uppnÄ den bÀsta tandhÀlsan rekommenderas att du borstar dina tÀnderna tvÄ minuter, tvÄ gÄnger om dagen. En eltandborste anvÀnder du pÄ ett annat sÀtt Àn en manuell borste eftersom du inte skrubbar utan lÄter eltandborsten göra jobbet istÀllet. Flytta helt enkelt bara tandborsten mjukt och lÄngsamt frÄn tand till tand sÄ sköter tandborsten resten av jobbet. Först borstar du tandradens utsida, dÀrefter insidan och slutligen sidotÀndernas tuggytor. HÄll tandborsten med ett lÀtt grepp, ungefÀr som nÀr du hÄller i en penna. Var noga att borsta intill tandköttskanten eftersom det Àr dÀr som plack och bakterier ofta samlas. Efter ca 3 mÄnader Àr det dags att byt till ett nytt borsthuvud eftersom den dÄ brukar börja bli spretig och inte lÀngre rengör lika effektivt.

Hur valde vi ut vilka eltandborstar som vi skulle testa?

Det finns eltandborstar i mÄnga olika prisklasser och vi vet att det varierar mycket frÄn person till person vad man Àr villig att betala. Vi valde dÀrför ut produkter frÄn olika prisklasser för att göra det möjligt för alla att hitta en bra eltandborste oavsett plÄnbok. Vi ville Àven testa de produkter som verkar extra populÀra just nu.

För att komma fram till vilka produkter vi skulle testa lÀste vi noggrant igenom bloggar, artiklar och recensioner pÄ nÀtet för att fÄ en förstÄelse för vilka eltandborstar som verkar mest populÀra. DÀrefter besökte vi Àven en tandlÀkare för att fÄ deras tips och rÄd kring vad man bör tÀnka pÄ nÀr man vÀljer en eltandborste. PÄ sÄ sÀtt kunde vi till slut komma fram till 10 olika produkter som vi ville testa.

Hur har vi testat eltandborstarna?

Testpanelen bestod av 10 vuxna och 3 barn som har testat varje tandborste under minst en veckas tid för att kunna utvÀrdera varje tandborste riktigt ordentligt. Var och en fick sedan notera resultatet under testets gÄng och efter testperioden samlades vi för att diskutera resultatet. Vi tog Àven hjÀlp av en tandhygienist som fick ingÄ i testpanelen, hon hjÀlpte oss att fÄ djupare förstÄelse kring tandborstning och tandhÀlsa och hur man pÄ bÀsta sÀtt tar hand om sina tÀnder. Detta Àr alltsÄ ett djupgÄende test dÀr varje produkt har testats grundligt.

För att fÄ ett Ànnu mer utförligt testresultat har vi Àven skickat ut enkÀter till andra privatpersoner som köpt produkterna för att ocksÄ vÀga in deras Äsikter i testresultatet.

Betyg pÄ guiden: