Deodorant är något som de flesta använder dagligen för att känna sig fräsch, slippa mörka ringar under armarna och för att slippa dålig lukt. Alla vill hitta en deo som håller måttet både för vardagen, sportaktiviteten och utekvällen eller den fina middagen. Under dagen är det lätt att man blir svettig och då vill man undvika oönskad svettlukt. En deodorant hjälper till att dölja en eventuell lukt och behöver du en produkt som även hämmar svettproduktionen ska du använda en deo med antiperspirant.

En bra deodorant håller torrt, hämmar bakterietillväxt och luktar gott eller är oparfymerad om du föredrar det. Det gäller att ställa hårda krav på en deodorant för att undvika pinsamma situationer. Produkten får inte lämna några märken på kläderna efter applicering. Den ska också kunna hålla dig luktfri hela dagen och hindra mörka ringar under armarna. Ett extra plus är om deodoranten är lätt att applicera.

Vi har testat några av marknadens mest kända produkter för att se om de verkligen håller måttet och för att hitta de mest prisvärda produkterna i olika prisnivåer. Allt för att du ska hitta en deodorant som faktiskt fungerar för din budget och som håller dig fräsch under armarna!

Deodoranter vi rekommenderar 

I testerna har vi bedömt hur pass väl produkten fungerar för en hel dag både med att hålla dig luktfri men även hur pass väl den motverkar svett. Vi har också tittat på hur snabbt varje deo torkar för att undvika fläckar på kläderna. Efter genomgången av våra testvinnare berättar vi mer om hur du väljer rätt produkt och ger dig våra bästa tips för hur du håller dig luktfri och fräsch hela dagen.

I våra tester av olika deodoranter har vi valt ut testpersoner med stillasittande jobb, fysiskt aktiva jobb samt personer som inte tränar alls till att träna flera gånger i veckan. Testperioden sattes till en månad med applicering efter dusch och vid behov.

Testerna för att hitta bästa deodoranten genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Användarvänlighet – om produkten är lätt att applicera
 • Om svett och svettlukt motverkas
 • Mjuk och len hud
 • Återfuktning
 • Doft
 • Snabbtorkande
 • Kladdig känsla på hud
 • Deodorantfläckar
 • Dryg produkt
 • Mild som fungerar för känslig hy

Alla Deodoranter

Kiehl's Superbly Efficient Antiperspirant & Deodorant Cream

#1 Kiehl’s Superbly Efficient Antiperspirant & Deodorant Cream

Sammanfattning: För dig som vill ha en mild men ändå effektiv deo rekommenderar vi Kiehls Anti-Perspirant & Deo. Det är en unisex deodorant som är en antiperspirant och är en kräm i en behändig tub. Krämen går snabbt in i huden utan att kännas kladdig och lämnar inga fläckar på kläderna. Deon fungerar förvånansvärt bra för att hålla dig svettfri en hel dag. 

Krämen är inte parfymerad så den är både doftfri och mild för huden vilket passar extra bra för nyrakade armhålor. En doftfri variant kan också vara en fördel om du vill att din parfym ska komma till sin rätt och inte krocka med en annan doft.

 • Bästa premium av Testagram.se

Clarins Gentle Care Roll-on

#2 Clarins Gentle Care Roll-on

Sammanfattning: Testvinnaren som bästa premium blev Clarins Gentle Care Roll-On Deodorant. En snabbtorkande deo som är otroligt effektiv och håller hela dagen. Deon är en antiperspirant roll-on för kvinnor men vi tycker att även män kan använda denna produkt då det är en neutral men ändå ganska stark doft som lägger sig snabbt. Deodoranten är långtidsverkande för att kunna fungera en hel dag.

Produkten torkar fort och lämnar inga märken på kläderna. Den innehåller även trollhasselextrakt som både ska motverka uppkomsten av fula fläckar samt fräscha upp huden. Detta en dryg produkt eftersom det räcker med ett svep vid applicering för att vara effektiv och hålla dig fräsch hela dagen.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme Deo Stick

#3 Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme Deo Stick

Sammanfattning: Vår utvalda specialare denna gång blir en deo för män – Giorgio Armani Acqua di Gio Homme. Ett deo stick där produkten har en mjuk konsistens och en fantastisk doft som är fräsch och manlig. Deodoranten både torkar snabbt och håller länge.

Trots att det inte är en antiperspirant upplever vi att den motverkar svett bra. Det beror troligtvis på att krämen innehåller något som gör huden extra torr. Produkten känns något uttorkande för huden så för den som har känslig hy kan det också behövas en återfuktande kräm. Deon ger inga märken på kläderna och håller för en hel dag.

 • Bästa budget av Testagram.se

Vichy 48hr Antiperspirant Treatment Roll-on

#4 Vichy 48hr Antiperspirant Treatment Roll-on

Sammanfattning: Deodoranten från Vichy är en bra roll-on deo som är unisex och antiperspirant. Ett bra budgetalternativ för den som vill ha en effektiv deodorant som motverkar svett och håller en hel dag. Deon har en lätt och frisk doft och känns skonsam för huden.

Vid applicering räcker det med ett drag med produkten men den känns en aning kladdig och behöver några minuter för att torka. Här gäller det att vänta ett tag med att ta på kläder för att undvika vita märken. När produkten har torkat kan du utan problem ta på kläderna utan att få fläckar.

Det här är en prisvärd produkt som håller hela dagen.

 • Bästa special av Testagram.se

 

Hur väljer jag rätt produkt?

Alla deodoranter hindrar svett och lukt i olika grad men den största skillnaden brukar vara doften. Det är viktigt att hitta en doft som du själv tycker om och helst att andra också tycker att det är en behaglig doft. En mild doft är ofta att föredra framför en stark doft. Eftersom vi människor påverkas så starkt av dofter och även vårt humör eller vilken känsla vi är i kan det vara bra att anpassa doften efter situationen. Du kanske vill förstärka känslan av att känna dig sportig vid en fysisk aktivitet eller känna en blommig doft en varm sommardag. Har du känslig hud bör du välja en parfymfri eller mild deodorant.

Deodoranter finns i olika varianter som roll-on, deostick eller deospray. Funktionen hos produkterna är ungefär samma oavsett vilken variant du väljer. Det är istället en smaksak vilken du föredrar att använda.

En deospray kan vara lättare att använda eftersom den torkar snabbare än en roll-on och kladdar mindre än en deostick. Roll-on är den vanligaste varianten och eftersom det är en vätska tar den oftast lite längre tid att torka. Den här varianten är mer effektiv mot svett än en deospray eftersom en roll-on tränger in i huden på ett annat sätt i jämförelse med en spray som lägger sig på hudytan. Deostick är en torr deodorant som gör området torrt direkt men den har en tendens att lägga sig i ett lager som lätt kan ge fläckar på kläderna.

Hur fungerar en deo?

Alla deodoranter fokuserar på att hålla dig luktfri. Ofta används en parfym som döljer lukten men det kan också finnas ämnen som hämmar bakterietillväxten. Det är när svett kommer i kontakt med bakterier som lukt uppstår.

En del deodoranter är antiperspiranta och hjälper till att motverka svettningar. Det fungerar genom att det finns ämnen i deodoranten som blockerar svettkörtlarna.

Så använder du produkten

Att använda en deo är i sig inget svårt men det finns ett par saker att tänka på. Innan du applicerar produkten ska du vara så torr som möjligt under armarna för bästa effekt. Du ska heller inte applicera produkten direkt efter rakning eftersom huden under armarna är väldigt känslig.

När du applicerar tar du endast ett svep eller en sprayning och vid behov kan du applicera en gång till. Använder du för mycket finns det risk för att det blir deodorantfläckar på kläderna.

Jag får svettfläckar trots deodorant

Att svettas är normalt och uppfyller en viktig kroppsfunktion då det är kroppens sätt att hålla rätt temperatur. Det är däremot väldigt individuellt hur mycket vi svettas och det kan ändra sig över olika perioder av olika anledningar.

Upplever du att du svettas väldigt mycket trots användning av deodorant är det viktigt att hitta en produkt som är antiperspirant. Då hjälper produkten till med att motverka uppkomsten av svett. Det som händer med en antiperspirant deo är att vissa ämnen i innehållet drar samman eller täpper till porerna till svettkörtlarna. Det vanligaste ämnet för detta är aluminiumsalter.

Hur får jag bort deodorantfläckar från kläderna?

Ibland har man oturen att det blir deodorantfläckar på kläderna. Ofta beror det på att du har haft för bråttom att ta på kläderna efter applicering med en produkt som tar lite längre tid att torka. Skulle det uppstå deodorantfläckar kan du ta bort dem genom att använda bikarbonat. Du gör en kräm av bikarbonat och vatten som du applicerar på fläcken och låter verka under några timmar. Därefter kan du tvätta plagget som vanligt.

Våra bästa knep för att hålla dig luktfri hela dagen

Den viktigaste grunden för att hålla dig luktfri hela dagen är att först tvätta dig noga. Lukt kan uppstå när svett kommer i kontakt med bakterier så se till att hålla området rent. Har du lätt för att svettas rekommenderar vi att du klär dig i löst sittande kläder som är i naturliga material. På det sättet håller du området luftigt vilket minskar risken för svett samt att eventuell svett kan avdunsta lättare.

Ett annat tips är att tänka på vad du äter och dricker. Både kryddstark mat och alkohol ökar kroppens förbränning vilket kan leda till att kroppen börjar svettas mer.

Frågor och svar Deodorant

Hur fungerar deodorant?

En deodorant som inte är en antiperspirant används för att motverka eller dölja dålig doft. Det minskar inte svettproduktionen som en antiperspirant gör men det håller ner bakterietillväxten i armhålan för att undvika att doft uppstår.

Hur länge håller en deodorant?

Hur länge effekten håller i sig av en deodorant är mycket individuellt men många deodoranter kan hålla dig fräsch och torr i upp till 48 timmar.

Vad är skillnaden mellan en deodorant för dam och herr?

Funktionsmässigt är det ingen skillnad utan allt har med doften att göra så föredrar man en doft kan man använda den oavsett om det står dam eller herr på den. Damdeodoranter är ofta mer feminin i doften med doftnoter av blommor, bär och frukt medan herrdeodoranter brukar ha en tyngre doft med notor i trä, läder eller mysk. Det finns också mer neutrala unisex deodoranter för den som vill ha en lite mer diskret och lätt doft.

Är det farligt med aluminium i deodorant?

Nej, den lilla mängden aluminiumsalter som finns i deodoranter bedöms som säkert enligt studier. När det handlar om mycket högre doser visar detta på negativa effekter på fortplantning och det påstås finnas kopplingar mellan aluminiumsalter och Alzheimers och bröstcancer men det finns ingen stark evidens som stödjer detta.

Vilken deodorant är bäst?

Det kan vara individuellt vilken deodorant som passar bäst beroende på hudtyp och hur mycket man svettas. För den som svettas väldigt mycket kan en antiperspirant vara det bästa valet för att minska svettproduktionen. Om man har känslig hud är det bäst att välja en parfymfri eller mild deodorant. Vilken typ av deodorant man ska välja mellan roll on, stift, kräm eller spray är beroende på vilket man föredrar. En spray är mest hygieniskt eftersom det inte vidrör armhålan.

Hur får man bort deodorant fläckar från kläderna?

Ibland uppstår tyvärr fläckar av deodorant på kläderna men det finns sätt att få bort fläckarna. Det är bra att blötlägga fläcken i varmt vatten med en liten mängd ättika. Efter några timmar kan man tvätta plagget som vanligt. Det går även att använda en blandning av bikarbonat och vatten som gnuggas på fläcken eller att använda sig av citronsaft där man gnuggar en citronhalva mot fläcken.

Varför svider deodorant?

En vanlig ingrediens i deodoranter är alkohol som kan irritera den ömtåliga huden i armhålorna, särskilt direkt efter rakning. Det finns även andra ämnen i antiperspiranter som aluminiumklorid som man kan reagera mot utan att vara allergisk.