Deodorant Àr nÄgot som de flesta anvÀnder dagligen för att kÀnna sig frÀsch, slippa mörka ringar under armarna och för att slippa dÄlig lukt. Alla vill hitta en deo som hÄller mÄttet bÄde för vardagen, sportaktiviteten och utekvÀllen eller den fina middagen. Under dagen Àr det lÀtt att man blir svettig och dÄ vill man undvika oönskad svettlukt. En deodorant hjÀlper till att dölja en eventuell lukt och behöver du en produkt som Àven hÀmmar svettproduktionen ska du anvÀnda en deo med antiperspirant.

En bra deodorant hÄller torrt, hÀmmar bakterietillvÀxt och luktar gott eller Àr oparfymerad om du föredrar det. Det gÀller att stÀlla hÄrda krav pÄ en deodorant för att undvika pinsamma situationer. Produkten fÄr inte lÀmna nÄgra mÀrken pÄ klÀderna efter applicering. Den ska ocksÄ kunna hÄlla dig luktfri hela dagen och hindra mörka ringar under armarna. Ett extra plus Àr om deodoranten Àr lÀtt att applicera.

Vi har testat nÄgra av marknadens mest kÀnda produkter för att se om de verkligen hÄller mÄttet och för att hitta de mest prisvÀrda produkterna i olika prisnivÄer. Allt för att du ska hitta en deodorant som faktiskt fungerar för din budget och som hÄller dig frÀsch under armarna!

Deodoranter vi rekommenderar 

I testerna har vi bedömt hur pass vÀl produkten fungerar för en hel dag bÄde med att hÄlla dig luktfri men Àven hur pass vÀl den motverkar svett. Vi har ocksÄ tittat pÄ hur snabbt varje deo torkar för att undvika flÀckar pÄ klÀderna. Efter genomgÄngen av vÄra testvinnare berÀttar vi mer om hur du vÀljer rÀtt produkt och ger dig vÄra bÀsta tips för hur du hÄller dig luktfri och frÀsch hela dagen.

Alla Deodoranter

Kiehl's Superbly Efficient Antiperspirant & Deodorant Cream

#1 Kiehl’s Superbly Efficient Antiperspirant & Deodorant Cream

Sammanfattning: För dig som vill ha en mild men Ă€ndĂ„ effektiv deo rekommenderar vi Kiehls Anti-Perspirant & Deo. Det Ă€r en unisex deodorant som Ă€r en antiperspirant och Ă€r en krĂ€m i en behĂ€ndig tub. KrĂ€men gĂ„r snabbt in i huden utan att kĂ€nnas kladdig och lĂ€mnar inga flĂ€ckar pĂ„ klĂ€derna. Deon fungerar förvĂ„nansvĂ€rt bra för att hĂ„lla dig svettfri en hel dag. 

KrÀmen Àr inte parfymerad sÄ den Àr bÄde doftfri och mild för huden vilket passar extra bra för nyrakade armhÄlor. En doftfri variant kan ocksÄ vara en fördel om du vill att din parfym ska komma till sin rÀtt och inte krocka med en annan doft.

  • BĂ€sta premium av Testagram.se

Clarins Gentle Care Roll-on

#2 Clarins Gentle Care Roll-on

Sammanfattning: Testvinnaren som bÀsta premium blev Clarins Gentle Care Roll-On Deodorant. En snabbtorkande deo som Àr otroligt effektiv och hÄller hela dagen. Deon Àr en antiperspirant roll-on för kvinnor men vi tycker att Àven mÀn kan anvÀnda denna produkt dÄ det Àr en neutral men ÀndÄ ganska stark doft som lÀgger sig snabbt. Deodoranten Àr lÄngtidsverkande för att kunna fungera en hel dag.

Produkten torkar fort och lÀmnar inga mÀrken pÄ klÀderna. Den innehÄller Àven trollhasselextrakt som bÄde ska motverka uppkomsten av fula flÀckar samt frÀscha upp huden. Detta en dryg produkt eftersom det rÀcker med ett svep vid applicering för att vara effektiv och hÄlla dig frÀsch hela dagen.

  • BĂ€sta mellan av Testagram.se

Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme Deo Stick

#3 Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme Deo Stick

Sammanfattning: VĂ„r utvalda specialare denna gĂ„ng blir en deo för mĂ€n – Giorgio Armani Acqua di Gio Homme. Ett deo stick dĂ€r produkten har en mjuk konsistens och en fantastisk doft som Ă€r frĂ€sch och manlig. Deodoranten bĂ„de torkar snabbt och hĂ„ller lĂ€nge.

Trots att det inte Àr en antiperspirant upplever vi att den motverkar svett bra. Det beror troligtvis pÄ att krÀmen innehÄller nÄgot som gör huden extra torr. Produkten kÀnns nÄgot uttorkande för huden sÄ för den som har kÀnslig hy kan det ocksÄ behövas en Äterfuktande krÀm. Deon ger inga mÀrken pÄ klÀderna och hÄller för en hel dag.

  • BĂ€sta budget av Testagram.se

Vichy 48hr Antiperspirant Treatment Roll-on

#4 Vichy 48hr Antiperspirant Treatment Roll-on

Sammanfattning: Deodoranten frÄn Vichy Àr en bra roll-on deo som Àr unisex och antiperspirant. Ett bra budgetalternativ för den som vill ha en effektiv deodorant som motverkar svett och hÄller en hel dag. Deon har en lÀtt och frisk doft och kÀnns skonsam för huden.

Vid applicering rÀcker det med ett drag med produkten men den kÀnns en aning kladdig och behöver nÄgra minuter för att torka. HÀr gÀller det att vÀnta ett tag med att ta pÄ klÀder för att undvika vita mÀrken. NÀr produkten har torkat kan du utan problem ta pÄ klÀderna utan att fÄ flÀckar.

Det hÀr Àr en prisvÀrd produkt som hÄller hela dagen.

  • BĂ€sta special av Testagram.se

 

Hur vÀljer jag rÀtt produkt?

Alla deodoranter hindrar svett och lukt i olika grad men den största skillnaden brukar vara doften. Det Àr viktigt att hitta en doft som du sjÀlv tycker om och helst att andra ocksÄ tycker att det Àr en behaglig doft. En mild doft Àr ofta att föredra framför en stark doft. Eftersom vi mÀnniskor pÄverkas sÄ starkt av dofter och Àven vÄrt humör eller vilken kÀnsla vi Àr i kan det vara bra att anpassa doften efter situationen. Du kanske vill förstÀrka kÀnslan av att kÀnna dig sportig vid en fysisk aktivitet eller kÀnna en blommig doft en varm sommardag. Har du kÀnslig hud bör du vÀlja en parfymfri eller mild deodorant.

Deodoranter finns i olika varianter som roll-on, deostick eller deospray. Funktionen hos produkterna Àr ungefÀr samma oavsett vilken variant du vÀljer. Det Àr istÀllet en smaksak vilken du föredrar att anvÀnda.

En deospray kan vara lÀttare att anvÀnda eftersom den torkar snabbare Àn en roll-on och kladdar mindre Àn en deostick. Roll-on Àr den vanligaste varianten och eftersom det Àr en vÀtska tar den oftast lite lÀngre tid att torka. Den hÀr varianten Àr mer effektiv mot svett Àn en deospray eftersom en roll-on trÀnger in i huden pÄ ett annat sÀtt i jÀmförelse med en spray som lÀgger sig pÄ hudytan. Deostick Àr en torr deodorant som gör omrÄdet torrt direkt men den har en tendens att lÀgga sig i ett lager som lÀtt kan ge flÀckar pÄ klÀderna.

Hur fungerar en deo?

Alla deodoranter fokuserar pÄ att hÄlla dig luktfri. Ofta anvÀnds en parfym som döljer lukten men det kan ocksÄ finnas Àmnen som hÀmmar bakterietillvÀxten. Det Àr nÀr svett kommer i kontakt med bakterier som lukt uppstÄr.

En del deodoranter Àr antiperspiranta och hjÀlper till att motverka svettningar. Det fungerar genom att det finns Àmnen i deodoranten som blockerar svettkörtlarna.

SÄ anvÀnder du produkten

Att anvÀnda en deo Àr i sig inget svÄrt men det finns ett par saker att tÀnka pÄ. Innan du applicerar produkten ska du vara sÄ torr som möjligt under armarna för bÀsta effekt. Du ska heller inte applicera produkten direkt efter rakning eftersom huden under armarna Àr vÀldigt kÀnslig.

NÀr du applicerar tar du endast ett svep eller en sprayning och vid behov kan du applicera en gÄng till. AnvÀnder du för mycket finns det risk för att det blir deodorantflÀckar pÄ klÀderna.

Jag fÄr svettflÀckar trots deodorant

Att svettas Àr normalt och uppfyller en viktig kroppsfunktion dÄ det Àr kroppens sÀtt att hÄlla rÀtt temperatur. Det Àr dÀremot vÀldigt individuellt hur mycket vi svettas och det kan Àndra sig över olika perioder av olika anledningar.

Upplever du att du svettas vÀldigt mycket trots anvÀndning av deodorant Àr det viktigt att hitta en produkt som Àr antiperspirant. DÄ hjÀlper produkten till med att motverka uppkomsten av svett. Det som hÀnder med en antiperspirant deo Àr att vissa Àmnen i innehÄllet drar samman eller tÀpper till porerna till svettkörtlarna. Det vanligaste Àmnet för detta Àr aluminiumsalter.

Hur fÄr jag bort deodorantflÀckar frÄn klÀderna?

Ibland har man oturen att det blir deodorantflÀckar pÄ klÀderna. Ofta beror det pÄ att du har haft för brÄttom att ta pÄ klÀderna efter applicering med en produkt som tar lite lÀngre tid att torka. Skulle det uppstÄ deodorantflÀckar kan du ta bort dem genom att anvÀnda bikarbonat. Du gör en krÀm av bikarbonat och vatten som du applicerar pÄ flÀcken och lÄter verka under nÄgra timmar. DÀrefter kan du tvÀtta plagget som vanligt.

VÄra bÀsta knep för att hÄlla dig luktfri hela dagen

Den viktigaste grunden för att hÄlla dig luktfri hela dagen Àr att först tvÀtta dig noga. Lukt kan uppstÄ nÀr svett kommer i kontakt med bakterier sÄ se till att hÄlla omrÄdet rent. Har du lÀtt för att svettas rekommenderar vi att du klÀr dig i löst sittande klÀder som Àr i naturliga material. PÄ det sÀttet hÄller du omrÄdet luftigt vilket minskar risken för svett samt att eventuell svett kan avdunsta lÀttare.

Ett annat tips Àr att tÀnka pÄ vad du Àter och dricker. BÄde kryddstark mat och alkohol ökar kroppens förbrÀnning vilket kan leda till att kroppen börjar svettas mer.

Betyg pÄ guiden: