En mjuk och len hud är något de flesta önskar sig och för vissa är det enkelt att hålla huden återfuktad, medan det för andra kräver mer arbete. Vår hud kan lätt bli uttorkad både av torr luft på vintern, sol och bad på sommaren, att vi duschar ofta och av flera andra orsaker. Ibland är huden lite extra torr och för vissa är det ett ständigt bekymmer. När huden börjar kännas lite stram och det kanske till och med kliar då är det bara extra fukt som hjälper för att få huden len och mjuk igen. För att bättre undvika att det går så pass långt är det viktigt att hitta en bra återfuktande bodylotion. Smörj in kroppen regelbundet för att hålla den återfuktad och hitta gärna en lotion som passar för din hudtyp för bästa effekt.

Bodylotion vi rekommenderar 

Vi har här gjort ett stort test av ett antal olika bodylotions för att utse den vi bäst rekommenderar utifrån olika prisklasser. En bra kroppslotion ska framförallt återfukta ordentligt men även absorberas snabbt utan att kännas kladdig. Utöver det har vi i testet även tittat på hur enkelt det är att applicera krämen, hur den känns mot huden och om den fungerar för känslig hud. I slutet tipsar vi om hur du väljer rätt kroppslotion och förklarar skillnaden på en kroppskräm och en bodylotion.

Då en del av de bodylotions vi testade även lämpar sig för problem med eksem och atopisk hud valde vi att ta med testpersoner som hade möjlighet att testa hur pass väl produkterna fungerade utifrån dessa problem. Utöver det valde vi testpersoner med olika grad av torr hud. Testperioden sattes till en vecka med applicering efter dusch och vid behov. Inga andra förändringar har gjorts i hudvårdsrutinerna under testperioden.

Testerna för att hitta bästa bodylotion genomfördes utifrån följande egenskaper:

  • Mjuk och len hud
  • Återfuktning
  • Absorbering
  • Kladdig känsla på hud
  • Om produkten är dryg
  • Om produkten fungerar för känslig hy som eksem och atopisk hud

Ta hjälp av våra tester för att hitta rätt bodylotion för dig. Vi hoppas att du med vår hjälp ska hitta din favorit så att du kan skämma bort din kropp med en härlig kroppslotion som både vårdar och återställer fuktbalansen i din torra hud.

Alla Bodylotions

La Roche-Posay Lipikar Balm AP+

#1 La Roche-Posay Lipikar Balm AP+

Sammanfattning: Bland alla bodylotions vi har testat har vi utnämnt Lipikar Balm AP+ från La Roche-Posay som bästa premium. Det är intensivt fuktgörande men ändå mild som passar känslig hud. En underbar produkt för dig med irriterad hud, eksem eller atopisk hud då inte huden svider vid applicering. Kroppslotionen är framtagen i samarbete med dermatologer och den är så mild och anpassad att den även går att använda till små barn.

Produktens lätta konsistens gör den enkel att smörja in och den absorberas lätt av huden. Resultatet ger en återfuktad och riktigt len hud. De testpersoner i våra test som har irriterad hud eller eksem tyckte att produkten var mycket behaglig att använda. Redan efter bara några få dagars användning kändes huden lugnare och betydligt mer återfuktad.

För att krämen ska vara så mild mot huden som möjligt har man valt att använda få ingredienser. Bland annat innehåller krämen 20% sheasmör som hjälper till att återfukta huden och en annan aktiv ingrediens är Posae Filiformis som förbättrar och stabiliserar hudbarriären.

  • Bästa premium av Testagram.se

Miniderm

#2 Miniderm

Sammanfattning: I våra tester har vi som bästa mellan valt ut ytterligare en mycket mild produkt. Det är Miniderm från ACO som vi tycker fungerar riktigt bra mot torr och även känslig hud. I ingredienserna finns glycerol som är fukt- och vattenbindande och som effektiv återfuktar en torr hud. Miniderm är därför tillsammans med sin mildhet mycket populär bland annat hos småbarnsföräldrar.

Den här bodylotionen finns både i tub och flaska med pump beroende på vilket man föredrar att använda. Ska det användas till små barn kan vi rekommendera en pumpflaska så att du enkelt kan ta ny kräm innan barnet sprungit eller krupit iväg. Även till dig själv kan det vara smidigt med en pumpflaska då vi tycker att det går snabbare. Du slipper dessutom att kladda ner tuben med överflödig kräm i händerna när du tar nytt. Själva krämen i konsistensen är lätt att smörja in och den absorberas väldigt bra av huden utan att den kännas kladdig. Huden blir riktigt mjuk och får en bra återfuktning.

  • Bästa mellan av Testagram.se

EVY Daily Repair Mousse

#3 EVY Daily Repair Mousse

Sammanfattning: En bodylotion i en underbar och härlig mousse får du med Daily Repair Mousse från Evy som blev vår bästa budget. Det är en återfuktande och vårdande mousse som passar väldigt bra för känslig hud som irriterad hud eller eksem. Produkten är framtagen i samarbete med dermatologer.

Det som är speciellt med denna kräm är att den bygger på en medicinteknisk formula som ger huden ett skydd som liknar kroppens egen skyddsbarriär. Det ska hjälpa huden att skydda mot hudirriterande ämnen. Moussen lägger sig inte bara på hudytan utan tränger ner i de översta hudlagren och kan på så sätt ge den skyddande effekten. Det ger ett långvarigt skydd även efter att du tvättat av dig produkten. Vi kan även tipsa om att använda denna kräm på extra torra delar av kroppen som torra fötter, fnasiga armbågar och andra problemområden.

Moussen är mycket lätt att applicera och produkten nästan smälter in i huden och ger en fint återfuktad och mjuk hud. En nackdel med denna produkt och egentligen alla krämer i mousseform är att det är svårt att dosera. Det blir gärna lite mer än vad som egentligen behövs.

  • Bästa budget av Testagram.se

The Body Shop Shea Nourishing Body Butter

#4 The Body Shop Shea Nourishing Body Butter

Sammanfattning: I testet har vi även hittat en riktigt bra återfuktare i form av ett kroppssmör, body butter, som vi tar med som testets special. Produkten är Shea Nourishing Body Butter från The Body Shop med ett kroppssmör i en härligt krämig konsistens. Produkten känns underbart lyxig mot huden och ger en mjuk och len hud med en ordentlig återfuktning. Extra lyxig känns den tack vare doften av shea.

Något man ska tänka på om man funderar på att köpa en kroppskräm är att den kan vara lite svårt att applicera eftersom krämen är så pass fet och tjock i konsistensen. Därför tar det också längre tid att applicera men ger ett fantastiskt resultat.

Ett extra plus är att produkten numera är vegansk och innehållet består bland annat av hållbart, Community Trade-producerat sheasmör.

  • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en bodylotion?

En bodylotion är bra att använda när du vill återfukta huden när du tillfälligt har torr hud eller återkommande problem med torr hud. Ibland blir huden så uttorkad att huden börjar strama eller klia och då behövs en ordentlig återfuktning. För att undvika att huden blir torr är det bra att regelbundet använda en bodylotion.

Hur väljer jag rätt produkt?

Välj en bodylotion efter din hudtyp så blir det lättare att få en fin och mjuk hud. Det finns många olika typer och konsistenser på dessa produkter från lättflytande krämer till mer fasta. Lätta krämer passar dig som oftast inte har så torr hud.

En populär variant av kroppslotion är body butter som är nästan smörig i konsistensen. Krämen är dock lite fetare och passar bättre till en torr hudtyp eller till torra fläckar, torra fötter och fnasiga armbågar. En fet kräm kan också passa lite bättre på vintern på grund av den torra luften medan det på sommaren under de varmaste dagarna passar bättre med en lättare kroppslotion. En fet kräm har en tendens att stänga in fukt och värme vilket kan innebära att du lättare blir svettig eftersom huden inte kan göra sig av med svetten lika lätt med en fet kräm.

För känslig hud rekommenderar vi en oparfymerad bodylotion och gärna speciellt framtagen för känslig hy. Det finns också särskilda kroppslotioner anpassade för hud med eksem, psoriasis och andra hudproblem.

Vad är skillnaden mellan en kroppskräm och bodylotion?

Framförallt ligger skillnaden i konsistensen där lotionen är något mer lättflytande. Det underlättar för huden att snabbare absorbera produkten. Kroppskrämer är fetare och har ofta lite mer intensiv återfuktning men tar oftast lite längre tid att absorberas i huden.

Så använder du produkten

En bodylotion är bra att smörja in kroppen i efter en dusch. Vatten torkar ut huden och genom att återfukta med en kroppslotion återställer du hudens fuktbalans. En varm dusch öppnar också upp porerna i huden vilket gör det lättare för huden att absorbera produkten. Duscha inte för varmt då det gör huden extra torr. Ta också för vana ett regelbundet peela eller torrborsta huden. Då får du bort en del torr hud och döda hudceller vilket gör att huden lättare tar till sig ingredienserna i produkten.

Är du bara lite torr i huden kan det räcka att smörja in sig en gång om dagen men ibland räcker inte det och du kan behöva smörja flera gånger. Här är det bra att försöka lära känna huden för att upptäcka vad just din kropp verkar behöva. Det är bra att försöka hålla samma rutiner varje dag för att kroppen aldrig ska bli så där riktigt torr och för att slippa intensivbehandla med dyrare krämer.

På sommaren kan du behöva lite extra fukt eftersom solen torkar ut huden både av sol och bad. Även på vintern kan vår hud behöva extra återfuktning eftersom luften är torr.

Frågor och svar Bodylotion

Vad är bodylotion?

Det är en kräm för kroppen som ska hjälpa huden med återfuktning. Det finns flera typer med olika konsistenser från mycket lättflytande kräm till mer fasta och smöriga body butters.

Varför ska man använda en bodylotion?

En bodylotion återfuktar huden så att den håller sig mjuk och bibehåller sin flexibilitet. Det förebygger för att huden ska bibehålla sina egenskaper och sin spänst när huden åldras. Har man väldigt torr hud kan det vara bra att slippa känslan av att det kliar och stramar i huden.

Vad är skillnaden mellan en bodylotion, kroppskräm och body butter?

En bodylotion är mer lättflytande och absorberas mycket snabbt. En kroppskräm är ofta fetare vilket gör att den tar längre tid att arbeta in i huden men har ofta en mer intensiv återfuktning vilket kan vara bra om man har torr hud. Body butters är riktigt tjocka och smöriga i konsistensen som passar riktigt torr hud. Att body buttern känns fet innebär dock inte att man blir kladdig på huden.

Hur använder man bodylotion?

Det är bra att smörja in kroppen efter dusch och bad för att låta huden få återfuktning då vatten torkar ut huden. Känner man att huden stramar och kliar kan det behövas en extra insmörjning av bodylotion. Huden kan ibland vara extra torr i perioder eller att man har vissa områden som är lite torrare som kan behöva extra omvårdnad. Då kan man behöva smörja in sig både morgon och kväll. Ta en lagom stor mängd i handen och massera in tills krämen har absorberats. Börja hellre med en liten mindre mängd och komplettera efter behov.

Hur länge håller en bodylotion?

En oöppnad förpackning med bodylotion kan hålla ganska länge men så fort man har öppnat produkten bör man använda den inom ett år. Det gäller de allra flesta hudkrämer. På flaskan eller burken brukar det ibland stå en siffra och bokstaven M vilket då betyder hur många månader produkten håller när den öppnats.

Kan man använda bodylotion i ansiktet?

Ja, de flesta går att använda även i ansiktet men det beror lite på vilken hudtyp du har. En känslig hy som lätt får finnar eller utslag behöver en ansiktskräm speciellt anpassad för den hudtypen. Generellt sett så oavsett vilken hudtyp du har ska man försöka att undvika parfymerad bodylotion i ansiktet samt med andra starka ämnen då dessa annars lätt kan irritera den känsliga huden i ansiktet.

Var förvarar man bäst sin bodylotion?

Bodylotion kan åldras av värme och effekten av innehållet kan avta på grund av det. Därför är det bäst att inte förvara lotionen i direkt solljus eller där det är mycket varmt.