Beroende på vilken hudtyp du har och vad du använder för slags smink är det inte alltid som det räcker att tvätta ansiktet med en ansiktsrengöring. Ibland kan det bli kvar en del sminkrester och andra orenheter som behöver lite extra hantering med ett ansiktsvatten. Ett ansiktsvatten hjälper till att få bort de sista orenheterna från porerna, återställer hudens pH-värde och får porerna att dra ihop sig. Det är när ditt ansikte och din hals är helt rena som dina ansiktskrämer bäst kan ge din hud maximal effekt.

Ansiktsvatten vi rekommenderar 

Många ansiktsvatten innehåller ämnen som torkar ut huden lite extra och det kan då vara bra att hitta en produkt som också återfuktar vid användning. I våra tester har vi letat efter produkter som både avlägsnar smutsrester och återfuktar huden på samma gång. Vi har även tittat på ifall produkten lämpar sig bäst för torr hud eller fet hud och hur huden känns efter användning. Efter presentationen av våra vinnare i olika prisnivåer ger vi dig tips för hur du väljer rätt produkt för din hudtyp och hur du använder din produkt för bästa effekt

Alla Ansiktsvatten

Exuviance Soothing Toning Lotion

#1 Exuviance Soothing Toning Lotion

Sammanfattning: En riktig fuktbomb får du av detta ansiktsvatten, Exuviance Soothing Toning Lotion och den blev därför vår favorit i mellanklassen. Många ansiktsvatten torkar ut huden men denna produkt ger huden en härlig återfuktning. Produkten innehåller även extrakt av bland annat kamomill och aloe vera som verkar lugnande på huden.

Vårt omdöme är att Soothing Toning Lotion är en prisvärd och dryg produkt som både ger återfuktning och doftar underbart gott av vanilj och mango. En bra hudvårdsprodukt som både är dermatologiskt testad, allergitestad samt utan alkohol som annars torkar ut och passar därför dig med riktigt torr eller känslig hy.

  • Bästa premium av Testagram.se

Elizabeth Arden Ceramide Purifying Toner

#2 Elizabeth Arden Ceramide Purifying Toner

Sammanfattning: Ett riktigt bra ansiktsvatten för känslig hud är Elizabeth Arden Ceramid Purifying Toner. Produkten innehåller rosmarin, kamomill, salvia och Ceramide 3 som verkar lindrande och lugnande på huden samt rengör effektivt. Ansiktsvattnet är både parfymfritt, dermatologiskt testat och allergitestat vilket innebär att det passar bra för känslig hy.

Under våra tester upplevde vi att detta är en produkt som rengör mycket effektivt redan vid första appliceringen. Produkten är uppfriskande för huden och ansiktet känns härligt mjukt och lent efter applicering. Vi upplever att huden får en underbart fin lyster och en mycket bra återfuktning och blir därför vår testvinnare i premiumklassen.

  • Bästa mellan av Testagram.se

Lumene Puhdas Daily Clearing Treatment Water

#3 Lumene Puhdas Daily Clearing Treatment Water

Sammanfattning: För den som har kombinerad eller fet hy passar vår utnämnda budgetvinnare, Lumene Puhdas Daily Clearing Treatment Water. Ett ansiktsvatten med många bra egenskaper och dessutom till ett bra pris. Ett plus i kanten är att produkten till 95% innehåller naturliga ingredienser utan någon mineralolja, parabener, SLS eller formaldehydfrigörare.

Vi upplever att detta ansiktsvatten både är uppfriskande för huden med en uppstramande effekt och vi kan även märka att den minimerar porerna. I konsistensen är produkten mer av en lotion än ett ansiktsvatten så den känns behaglig att applicera. För dig med fet eller kombinerad hy tar detta ansiktsvatten bort eventuell glansighet och lämnar en jämn och fin matt finish.

  • Bästa budget av Testagram.se

Avivir Aloe Vera Gelspray

#4 Avivir Aloe Vera Gelspray

Sammanfattning: En produkt som utmärker sig från våra övriga testvinnare och som vi därför har valt ut som vår special är Avivir Aloe Vera Gelspray EKO. En fantastisk produkt för dig som har acne eller annan problemhud som eksem eller annan hudirritation. Ansiktsvattnet är både antiseptiskt och verkar lugnande för huden.

Aloe vera är en naturprodukt känd för sina läkande effekter med både svalkande och reparerande egenskaper. Ansiktsvattnet kan sprayas direkt på den irriterade huden utan att det svider. Innehållet är både bakteriedödande och ger en lindrande och lugnande effekt. Fler positiva saker är att produkten är parfymfri och utan både färgämnen och parabener. Dessutom är innehållet 99,5% ekologiskt.

  • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda ansiktsvatten?

Ibland kan både sminkrester och andra orenheter finnas kvar efter en tvätt med ansiktsrengöring. Det kan bland annat bero på vilken hudtyp du har och vilket sorts smink du har använt. I ansiktsvatten finns det ämnen som skonsamt tar bort de sminkrester och orenheter du vill bli av med. Bra ansiktsvatten har också återuppbyggande och lugnande ämnen som hjälper din hud att återhämta sig och bli återfuktad efter rengöring.

Genom att verkligen få bort allt du vill bli av med från huden kan dina krämer och serum bättre verka på den rena huden.

Hur väljer jag rätt produkt?

Förutom att rengöra kan ansiktsvatten ha fler funktioner beroende på vilket märke och vilken produkt du väljer. Din hudtyp är ofta avgörande för att hitta rätt produkt för just dig. Många produkter är speciellt framtagna för mycket torr hud eller en kombinerad och fet hy. En del ansiktsvatten fungerar också särskilt bra för problemhud som vid acne eller eksem.

Om du har en torr eller känslig hud är det bäst att hitta en produkt som både återfuktar och gärna har en lugnande effekt om din hud känns irriterad.

För fet eller kombinerad hy finns det djuprengörande produkter som är speciellt framtagna för att avlägsna överflödig olja. De har ofta en mattande effekt som minskar problem med glansiga områden.

Många av de dyrare varianterna är ofta speciellt effektiva mot rynkor och pigmentfläckar vilket passar dig med mer mogen hud.

Även om du hittar din favorit kan du behöva olika produkter vid olika årstider eller beroende på hur din hud mår just nu vilket kan variera i olika perioder.

Så använder du produkten

Ett ansiktsvatten kan vara bra att använda i din dagliga hudvårdsrutin både morgon och kväll. Framförallt på kvällen kan det vara bra att använda för att få bort allt som samlats i huden under dagen så att huden har en chans att återhämta sig under natten.

Innan du använder produkten är det bra att först tvätta ansiktet med en ansiktsrengöring. Ansiktsvatten är inte framtaget för att ta bort flera lager smink så det gäller att först få bort detta. En bra ansiktsrengöringsprodukt öppnar upp porerna för att du lättare ska få bort alla orenheter. När du sedan använder ansiktsvatten tar den bort de sista resterna samtidigt som den har en porsammandragande effekt.

När du ska applicera ansiktsvatten kan det vara en fördel att använda en bomullsrondell med ansiktsvatten på. När du sveper bomullsrondellen över ansiktet och halsen kan du enkelt se om det fastnar några fler sminkrester och andra orenheter. Det är både lättare att se att du blir av med allt samtidigt som bomullsrondellen är skonsam mot huden. Applicera flera gånger med nya bomullsrondeller tills du ser att allt är rent om det inte står på produkten att du endast ska applicera en gång beroende på innehåll. Efter ansiktsvattnet applicerar du en återfuktande kräm.

Betyg på guiden: