Bästa hårtoningen för en intensiv och hållbar färg. Även om du brukar gå och färga håret hos frisören så kommer man ju alltid till de där veckorna innan det är dags för nästa frisörbesök då utväxten har börjat titta fram och färgen börjar se livlös ut. Då är det perfekt att ta till en toning för att fräscha upp färgen och hålla håret snyggt fram till nästa besök hos frisören. 

Kanske tillhör du dem som inte alls vill lägga pengar på att färga håret hos frisören utan föredrar att själv fixa med toningar hemma. Eller kanske vill du bara liva upp din naturliga hårfärg en aning. Då finns det riktigt bra produkter för detta som du kan fixa hemma utan att behöva lägga pengar på dyra frisörbesök.

Vi har testat de mest populära toningarna på marknaden just nu och kommit fram till vilka som egentligen är bäst.

Utvalda favoriter

20 olika kvinnor i olika åldrar och med olika hårfärg och hårtyp har varit med i vår testpanel och testat de olika hårtoningarna som vi valt ut. Utifrån detta har vi sedan valt ut några favoriter. 

Vinnaren I premiumklassen blev Oribe Beautiful Color Shampoo som är en riktigt bra och högkvalitativ produkt. I mellanklassen blev Wella Color Touch Pure Naturals en värdig vinnare medan KC Professional Color Mask kammade hem priset i budgetklassen. Som vanligt valde vi även ut en specialare vilket i detta test blev Davines Copper Conditioner som faktiskt är något så spännande som en hårtoning i form av ett balsam. Läs vidare för utförliga beskrivningar av samtliga vinnare samt lite tips och råd kring vad du ska tänka på när du ska tona ditt hår.

Oribe: ✅ Bästa premium

Beautiful Color Shampoo

Oribe Beautiful Color Shampoo

  • Bästa premium av Testagram.se 

Oribe Beautiful Color Shampoo är ren toning med hög kvalitet som också används av många frisörer både i sverige och internationellt. Det finns inte många produkter som når upp till den här klassen faktiskt. Så detta är med andra ord en hårtoning att lita på.

Förutom att den ger dig en riktigt fin nyans till ditt hår så fungerar den även som ett vårdande schampo som dessutom skyddar ditt hår mot solens skadliga UV-strålar. Den är också skonsam mot håret och gör håret mjukt, lent, tjockt och vackert!

Oavsett om du vill förlänga färgen som du fått hos frisören eller om du bara vill förstärka din egen naturliga hårfärg så är detta en produkt som vi verkligen kan rekommendera. Det finns även en variant speciellt anpassad för blont hår.

Eftersom den skyddar ditt hår mot både sol, vind och saltvatten så lämpar den sig perfekt under sommaren eller om du ska iväg på solsemester för att bevara färgen i ditt hår och inte låta yttre faktorer slita på ditt hår så det blir torrt.

Oribe Beautiful Color Shampoo innehåller varken parabener eller natriumklorid vilket givetvis är ett stort plus.

Det här är en premiumprodukt och därmed får man betala en slant. Men om du vill ha det allra bästa så är det den här toningen som du ska satsa på.

Cirkapris: 470 kronor för 250 ml

Wella Professionals Color Touch : ✅ Bästa mellan

Pure Naturals 6/0 Dark Blonde

Wella Color Touch Pure Naturals

  • Bästa mellan av Testagram.se 

Wella har ju hängt med länge och är ett pålitligt märke som erbjuder bra produkter av hög kvalitet till helt överkomliga priser. Wella Color Touch Pure Naturals är en kul produkt med spännande ingredienser. Som namnet skvallrar om innehåller den bland annat Color Touch, det är en lösning baserad på Keratin Liquid som hjälper till att jämna ut hårets struktur vilket ger ett jämnt färgresultat och en jämn nyans över hela håret. Produkten innehåller även bivax vilket vårdar håret och ger det en riktigt snygg glans!

Toningen är mycket skonsam mot håret vilket ju inte alla hårtoningar är. Resultatet är ett mjukt och friskt hår och inte alls en trasselboll som resultatet kan bli av andra toningar. För extra glas innehåller den även färg proteiner som boostar din hårkvalitet.

Wella Color Touch Pure Naturals har en täckförmåga på ca 50% vilket visserligen är ganska högt men om du har grått hår bör du välja en toning med högre täckförmåga.

För att förstärka den vårdande effekten är det viktigt att även göra hårinpackning efteråt. Wella har många olika hårinpackningar som du kan köpa till eller så har du kanske redan någon hemma.

Produkten är helt fri från ammoniak, som ju är ett ämne som sliter mycket på håret.

Vi tyckte att håret blev otroligt mycket mer glansigare än innan och med en jämn och vacker färg. Färgen tvättas sedan ur successivt vilket gör att du slipper de otrevliga utväxterna.

Priset anser vi är riktigt billigt för en så bra hårtoning.

Cirkapris: 180 kr

KC Professional: ✅ Bästa budget

Color Mask

KC Professional Color Mask

  • Bästa budget av Testagram.se 

Det här var en väldigt kul produkt, nämligen en hårtoning i form av en välgörande hårinpackning. Du som har matt, trist och livlöst hår bör testa denna!

KC Professionals hårtoning innehåller en mikroemulsion som ger ett glansigt resultat och som låser fast pigmenten i hårstråna. Inpackningen innehåller även B-vitamin som ju är det självaste hårvitaminet! Med denna får ditt hår alltså en riktig vitaminboost!

Color Mask finns i många olika nyanser så du kan nog absolut hitta just den nyans som du vill ha.

Resultatet är ett riktigt välmående hår med en fin djup färg! Och priset är också riktigt bra.

Cirkapris:  135 kronor för 200 ml eller 80 kronor för en tub på 40 ml.

Davines: ✅ Special

Coppar Conditioner Hår

Davines Coppar Conditioner

  • Special av Testagram.se 

Flera frisörer som vi pratade med gav den här produkten mycket bra recensioner. Det här också en riktigt smidig produkt, nämligen en hårtoning i form av ett balsam! Davines Coppar Conditioner hjälper dig att få en vacker fördjupad nyans på ditt hår oavsett om ditt hår är färgat eller inte. Produkten innehåller destillerade, rena färgpigment som både förstärker och bevarar nyansen i ditt hår.

Du applicerar helt enkelt balsamet som vanligt efter att du har tvättat håret och låter det verka i 10 min innan du sköljer ut det. Kan det bli enklare?

Balsamet finns i många olika nyanser så du kan vara säker på att hitta en nyans för just dig. Den finns även med blå/lila pigment för dig som är vit- eller gråhårig. Även en silverfärgad nyans finns. Förutom dessa finns också nyanserna tobacco, golden, copper, red, och chocolate. 

För dig som lider av frissigt hår passar den här hårinpackningen perfekt eftersom den gör ditt hår både slätt och glansigt. Den innehåller även ett hydrolyserat mjölkprotein som motverkar och vårdar kluvna toppar. 

Inpackningen har ett pH-värde på neutrala 4.8, alltså samma som din hud och ditt hår vilken gör den väldigt skonsam. Priset är helt överkomligt. Du behöver endast en liten mängd varje gång så produkten är dryg.

Cirkapris:  för 250 ml är cirka 300 kronor.

Hur kom vi fram till vilka hårtoningar vi skulle testa?

Det finns ju tusentals olika märken och hårtoningar att välja bland på marknaden så att välja ut en hårtoning som passar just dig är ju ingen enkel utmaning. Vi gjorde mycket efterforskningar i form av att lusläsa bloggar och skönhetsmagasin för att ta reda på vilka olika märken och hårtoningar på marknaden som är mest populära just nu.

Vi besökte även olika frisörer för att få deras erfarenheter och hjälp och rådgivning kring vad man bör tänka på när man väljer en hårtoning. Vi besökte också olika skönhetsbutiker för att ta reda på vilka hårtoningar som säljer bäst i deras sortiment.

Slutligen kom vi fram till 10 olika hårtoningar som verkade vara populära och som fått bra recensioner av många som vi sedan valde att testa. Vi beställde hem dessa toningar från olika nätbutiker såsom åhlens.se, lyko.se, och nordicfeel.se.

Frågor och svar

Hur testade vi hårtoningarna?

Testpanelen bestod av 20 kvinnor i olika åldrar och med olika hårfärg. Varje hårtoning testades i två olika nyanser och av två kvinnor. Vi valde ut en mörk och en ljus nyans av varje hårtoning och testade sedan dessa på två olika kvinnor med ljust respektive mörkare hår. Efter färgningen fick sedan varje deltagare skriva ner sina personliga reflektioner och sedan träffades hela testpanelen för att delge sina erfarenheter och även ge sina åsikter kring vad de tyckte om resultatet hos de övriga deltagarna. För att få ett ännu mer utförligt testresultat har vi även skickat ut enkäter till andra privatpersoner som köpt produkterna för att även väga in deras åsikter i testresultatet.

Vad är hårtoning?

En hårtoning är ungefär som en hårfärg men skillnaden är att toningen bara sitter i under en begränsad tid och tvättat successivt ur medan hårfärgen är mer permanent. Vill du byta färg ofta eller bara testa på en ny färg så är en toning ett bra val.

Hur använder man en hårtoning?

Olika produkter skiljer sig åt i hur man använder den. Principen är att du applicerar hårtoningen i ditt hår och låter den verka under en tid för att sedan skölja ur den. Om den ska appliceras på vått eller torrt hår varierar mellan olika produkter. Läs därför bruksanvisningen noga innan du börjar tona ditt hår.

Vad ska jag tänka på när jag köper hårtoning?

Det första som kan vara bra att tänka på är att vissa hårtoningar kan slita på håret. Detta gäller dock inte alla utan idag finns många hårtoningar som även är vårdande för ditt hår. Något annat som kan vara bra att tänka på är att se till att använda vårdande produkter efter att du har tonat ditt hår. På så sätt håller du ditt hår mjukt och frisk och samtidigt bevaras den fräscha färgen längre. Det finns en uppsjö av vårdande produkter på marknaden såsom olika inpackningar, håroljor och leave-in produkter. När det handlar om att välja rätt nyans för just ditt hår kan det vara bra att rådfråga den butik där du köper produkten, förhoppningsvis har de kunnig personal som kan hjälpa dig. Det kan även vara bra att läsa recensioner på nätet och se vad andra har skrivit som redan har använt produkterna. När det väl är dags för dig att tona ditt hår är det viktigt att du följer bruksanvisningen noga och att du är noggrann med verkningstiden för att få det bästa resultatet.

Vilken hårfärg passar mig bäst?

Det här med hårfärger är ju väldigt individuellt. Genom att välja rätt nyans kan du ge ditt ansikte ett lyft men genom att välja fel nyans kan resultatet dessvärre bli det motsatta. En hårtoning som du tycker är snygg på någon annan är inte alltid lika snygg på dig. Det handlar framförallt om vilken hudton man har och när man väljer hårtoning bör man därför välja utifrån vilken färg som passar ens egen hudton istället för att titta på andra om man vill ha ett naturligt och fint resultat. Ett generellt tips att gå efter är att om du har en varm hudton välja nyanser med guldiga toner, oavsett om det handlar om en mörk eller ljus nyans på hårfärgen. De guldiga tonerna lyfter nämligen fram den varma hudtonen väldigt bra. Om du däremot har en kall hudton bör du istället välja kalla toner utan guldiga nyanser, exempelvis askblond eller mörkbrun. Om du är osäker på vad du har för hudton rekommenderar vi att du besöker en skönhetsbutik för att få hjälp att ta reda på det.

Hur länge ska hårtoningen sitta i?

Hur länge hårtoningen ska sitta i varierar mellan olika produkter, se därför till att läsa bruksanvisningen noga. Du ska aldrig låta toningen sitta i längre än vad som anges i bruksanvisningen, ställ därför gärna ett alarm så du inte glömmer bort tiden.

Hur ofta ska jag använda en hårtoning?

Hur ofta du ska tona håret varierar mycket från produkt till produkt men också på vad du har för hårkvalitet och vad du vill uppnå för resultat. Vissa toningar fungerar som ett schampo eller balsam och kan därmed användas ofta medan andra som sitter i längre används mer sällan. Du får kolla upp vad som gäller för just den hårtoning som du tänker använda.

Kan jag använda hårtoning om jag är gravid?

Om du vill vara helt på den säkra sidan bör du inte använda hårtoning när du är gravid. Det finns dock inga vetenskapliga underlag som påvisat att det skulle vara skadligt för fostret. Detta innebär att det skulle kunna vara farligt för fostret men det kan även vara så att det är ofarligt. Eftersom de kemikalier som du applicerar i håret även tas upp av huden går det inte att utesluta att fostret skulle kunna ta skada.

Betyg på guiden:

3.8/5 - (13 votes)