BĂ€sta hĂ„rtoningen för en intensiv och hĂ„llbar fĂ€rg. Även om du brukar gĂ„ och fĂ€rga hĂ„ret hos frisören sĂ„ kommer man ju alltid till de dĂ€r veckorna innan det Ă€r dags för nĂ€sta frisörbesök dĂ„ utvĂ€xten har börjat titta fram och fĂ€rgen börjar se livlös ut. DĂ„ Ă€r det perfekt att ta till en toning för att frĂ€scha upp fĂ€rgen och hĂ„lla hĂ„ret snyggt fram till nĂ€sta besök hos frisören. 

Kanske tillhör du dem som inte alls vill lÀgga pengar pÄ att fÀrga hÄret hos frisören utan föredrar att sjÀlv fixa med toningar hemma. Eller kanske vill du bara liva upp din naturliga hÄrfÀrg en aning. DÄ finns det riktigt bra produkter för detta som du kan fixa hemma utan att behöva lÀgga pengar pÄ dyra frisörbesök.

Vi har testat de mest populÀra toningarna pÄ marknaden just nu och kommit fram till vilka som egentligen Àr bÀst.

Utvalda favoriter

20 olika kvinnor i olika Äldrar och med olika hÄrfÀrg och hÄrtyp har varit med i vÄr testpanel och testat de olika hÄrtoningarna som vi valt ut. UtifrÄn detta har vi sedan valt ut nÄgra favoriter. 

Vinnaren I premiumklassen blev Oribe Beautiful Color Shampoo som Àr en riktigt bra och högkvalitativ produkt. I mellanklassen blev Wella Color Touch Pure Naturals en vÀrdig vinnare medan KC Professional Color Mask kammade hem priset i budgetklassen. Som vanligt valde vi Àven ut en specialare vilket i detta test blev Davines Copper Conditioner som faktiskt Àr nÄgot sÄ spÀnnande som en hÄrtoning i form av ett balsam. LÀs vidare för utförliga beskrivningar av samtliga vinnare samt lite tips och rÄd kring vad du ska tÀnka pÄ nÀr du ska tona ditt hÄr.

Oribe: ✅ BĂ€sta premium

Beautiful Color Shampoo

Oribe Beautiful Color Shampoo

  • BĂ€sta premium av Testagram.se 

Oribe Beautiful Color Shampoo Àr ren toning med hög kvalitet som ocksÄ anvÀnds av mÄnga frisörer bÄde i sverige och internationellt. Det finns inte mÄnga produkter som nÄr upp till den hÀr klassen faktiskt. SÄ detta Àr med andra ord en hÄrtoning att lita pÄ.

Förutom att den ger dig en riktigt fin nyans till ditt hÄr sÄ fungerar den Àven som ett vÄrdande schampo som dessutom skyddar ditt hÄr mot solens skadliga UV-strÄlar. Den Àr ocksÄ skonsam mot hÄret och gör hÄret mjukt, lent, tjockt och vackert!

Oavsett om du vill förlÀnga fÀrgen som du fÄtt hos frisören eller om du bara vill förstÀrka din egen naturliga hÄrfÀrg sÄ Àr detta en produkt som vi verkligen kan rekommendera. Det finns Àven en variant speciellt anpassad för blont hÄr.

Eftersom den skyddar ditt hÄr mot bÄde sol, vind och saltvatten sÄ lÀmpar den sig perfekt under sommaren eller om du ska ivÀg pÄ solsemester för att bevara fÀrgen i ditt hÄr och inte lÄta yttre faktorer slita pÄ ditt hÄr sÄ det blir torrt.

Oribe Beautiful Color Shampoo innehÄller varken parabener eller natriumklorid vilket givetvis Àr ett stort plus.

Det hÀr Àr en premiumprodukt och dÀrmed fÄr man betala en slant. Men om du vill ha det allra bÀsta sÄ Àr det den hÀr toningen som du ska satsa pÄ.

Cirkapris: 470 kronor för 250 ml

Wella Professionals Color Touch : ✅ BĂ€sta mellan

Pure Naturals 6/0 Dark Blonde

Wella Color Touch Pure Naturals

  • BĂ€sta mellan av Testagram.se 

Wella har ju hÀngt med lÀnge och Àr ett pÄlitligt mÀrke som erbjuder bra produkter av hög kvalitet till helt överkomliga priser. Wella Color Touch Pure Naturals Àr en kul produkt med spÀnnande ingredienser. Som namnet skvallrar om innehÄller den bland annat Color Touch, det Àr en lösning baserad pÄ Keratin Liquid som hjÀlper till att jÀmna ut hÄrets struktur vilket ger ett jÀmnt fÀrgresultat och en jÀmn nyans över hela hÄret. Produkten innehÄller Àven bivax vilket vÄrdar hÄret och ger det en riktigt snygg glans!

Toningen Àr mycket skonsam mot hÄret vilket ju inte alla hÄrtoningar Àr. Resultatet Àr ett mjukt och friskt hÄr och inte alls en trasselboll som resultatet kan bli av andra toningar. För extra glas innehÄller den Àven fÀrg proteiner som boostar din hÄrkvalitet.

Wella Color Touch Pure Naturals har en tÀckförmÄga pÄ ca 50% vilket visserligen Àr ganska högt men om du har grÄtt hÄr bör du vÀlja en toning med högre tÀckförmÄga.

För att förstÀrka den vÄrdande effekten Àr det viktigt att Àven göra hÄrinpackning efterÄt. Wella har mÄnga olika hÄrinpackningar som du kan köpa till eller sÄ har du kanske redan nÄgon hemma.

Produkten Àr helt fri frÄn ammoniak, som ju Àr ett Àmne som sliter mycket pÄ hÄret.

Vi tyckte att hÄret blev otroligt mycket mer glansigare Àn innan och med en jÀmn och vacker fÀrg. FÀrgen tvÀttas sedan ur successivt vilket gör att du slipper de otrevliga utvÀxterna.

Priset anser vi Àr riktigt billigt för en sÄ bra hÄrtoning.

Cirkapris: 180 kr

KC Professional: ✅ BĂ€sta budget

Color Mask

KC Professional Color Mask

  • BĂ€sta budget av Testagram.se 

Det hÀr var en vÀldigt kul produkt, nÀmligen en hÄrtoning i form av en vÀlgörande hÄrinpackning. Du som har matt, trist och livlöst hÄr bör testa denna!

KC Professionals hÄrtoning innehÄller en mikroemulsion som ger ett glansigt resultat och som lÄser fast pigmenten i hÄrstrÄna. Inpackningen innehÄller Àven B-vitamin som ju Àr det sjÀlvaste hÄrvitaminet! Med denna fÄr ditt hÄr alltsÄ en riktig vitaminboost!

Color Mask finns i mÄnga olika nyanser sÄ du kan nog absolut hitta just den nyans som du vill ha.

Resultatet Àr ett riktigt vÀlmÄende hÄr med en fin djup fÀrg! Och priset Àr ocksÄ riktigt bra.

Cirkapris:  135 kronor för 200 ml eller 80 kronor för en tub pÄ 40 ml.

Davines: ✅ Special

Coppar Conditioner HĂ„r

Davines Coppar Conditioner

  • Special av Testagram.se 

Flera frisörer som vi pratade med gav den hÀr produkten mycket bra recensioner. Det hÀr ocksÄ en riktigt smidig produkt, nÀmligen en hÄrtoning i form av ett balsam! Davines Coppar Conditioner hjÀlper dig att fÄ en vacker fördjupad nyans pÄ ditt hÄr oavsett om ditt hÄr Àr fÀrgat eller inte. Produkten innehÄller destillerade, rena fÀrgpigment som bÄde förstÀrker och bevarar nyansen i ditt hÄr.

Du applicerar helt enkelt balsamet som vanligt efter att du har tvÀttat hÄret och lÄter det verka i 10 min innan du sköljer ut det. Kan det bli enklare?

Balsamet finns i mĂ„nga olika nyanser sĂ„ du kan vara sĂ€ker pĂ„ att hitta en nyans för just dig. Den finns Ă€ven med blĂ„/lila pigment för dig som Ă€r vit- eller grĂ„hĂ„rig. Även en silverfĂ€rgad nyans finns. Förutom dessa finns ocksĂ„ nyanserna tobacco, golden, copper, red, och chocolate. 

För dig som lider av frissigt hÄr passar den hÀr hÄrinpackningen perfekt eftersom den gör ditt hÄr bÄde slÀtt och glansigt. Den innehÄller Àven ett hydrolyserat mjölkprotein som motverkar och vÄrdar kluvna toppar. 

Inpackningen har ett pH-vÀrde pÄ neutrala 4.8, alltsÄ samma som din hud och ditt hÄr vilken gör den vÀldigt skonsam. Priset Àr helt överkomligt. Du behöver endast en liten mÀngd varje gÄng sÄ produkten Àr dryg.

Cirkapris:  för 250 ml Àr cirka 300 kronor.

Hur kom vi fram till vilka hÄrtoningar vi skulle testa?

Det finns ju tusentals olika mÀrken och hÄrtoningar att vÀlja bland pÄ marknaden sÄ att vÀlja ut en hÄrtoning som passar just dig Àr ju ingen enkel utmaning. Vi gjorde mycket efterforskningar i form av att luslÀsa bloggar och skönhetsmagasin för att ta reda pÄ vilka olika mÀrken och hÄrtoningar pÄ marknaden som Àr mest populÀra just nu.

Vi besökte Àven olika frisörer för att fÄ deras erfarenheter och hjÀlp och rÄdgivning kring vad man bör tÀnka pÄ nÀr man vÀljer en hÄrtoning. Vi besökte ocksÄ olika skönhetsbutiker för att ta reda pÄ vilka hÄrtoningar som sÀljer bÀst i deras sortiment.

Slutligen kom vi fram till 10 olika hÄrtoningar som verkade vara populÀra och som fÄtt bra recensioner av mÄnga som vi sedan valde att testa. Vi bestÀllde hem dessa toningar frÄn olika nÀtbutiker sÄsom Ählens.se, lyko.se, och nordicfeel.se.

Hur testade vi hÄrtoningarna?

Testpanelen bestod av 20 kvinnor i olika Äldrar och med olika hÄrfÀrg. Varje hÄrtoning testades i tvÄ olika nyanser och av tvÄ kvinnor. Vi valde ut en mörk och en ljus nyans av varje hÄrtoning och testade sedan dessa pÄ tvÄ olika kvinnor med ljust respektive mörkare hÄr. 

Efter fÀrgningen fick sedan varje deltagare skriva ner sina personliga reflektioner och sedan trÀffades hela testpanelen för att delge sina erfarenheter och Àven ge sina Äsikter kring vad de tyckte om resultatet hos de övriga deltagarna.

För att fÄ ett Ànnu mer utförligt testresultat har vi Àven skickat ut enkÀter till andra privatpersoner som köpt produkterna för att Àven vÀga in deras Äsikter i testresultatet.

Vad Àr hÄrtoning?

En hÄrtoning Àr ungefÀr som en hÄrfÀrg men skillnaden Àr att toningen bara sitter i under en begrÀnsad tid och tvÀttat successivt ur medan hÄrfÀrgen Àr mer permanent. Vill du byta fÀrg ofta eller bara testa pÄ en ny fÀrg sÄ Àr en toning ett bra val.

Hur anvÀnder man en hÄrtoning?

Olika produkter skiljer sig Ät i hur man anvÀnder den. Principen Àr att du applicerar hÄrtoningen i ditt hÄr och lÄter den verka under en tid för att sedan skölja ur den.

Om den ska appliceras pÄ vÄtt eller torrt hÄr varierar mellan olika produkter. LÀs dÀrför bruksanvisningen noga innan du börjar tona ditt hÄr.

Vad ska jag tÀnka pÄ nÀr jag köper hÄrtoning?

Det första som kan vara bra att tÀnka pÄ Àr att vissa hÄrtoningar kan slita pÄ hÄret. Detta gÀller dock inte alla utan idag finns mÄnga hÄrtoningar som Àven Àr vÄrdande för ditt hÄr.  

NÄgot annat som kan vara bra att tÀnka pÄ Àr att se till att anvÀnda vÄrdande produkter efter att du har tonat ditt hÄr. PÄ sÄ sÀtt hÄller du ditt hÄr mjukt och frisk och samtidigt bevaras den frÀscha fÀrgen lÀngre. Det finns en uppsjö av vÄrdande produkter pÄ marknaden sÄsom olika inpackningar, hÄroljor och leave-in produkter. 

NÀr det handlar om att vÀlja rÀtt nyans för just ditt hÄr kan det vara bra att rÄdfrÄga den butik dÀr du köper produkten, förhoppningsvis har de kunnig personal som kan hjÀlpa dig. Det kan Àven vara bra att lÀsa recensioner pÄ nÀtet och se vad andra har skrivit som redan har anvÀnt produkterna. 

NÀr det vÀl Àr dags för dig att tona ditt hÄr Àr det viktigt att du följer bruksanvisningen noga och att du Àr noggrann med verkningstiden för att fÄ det bÀsta resultatet.

Vilken hÄrfÀrg passar mig bÀst?

Det hÀr med hÄrfÀrger Àr ju vÀldigt individuellt. Genom att vÀlja rÀtt nyans kan du ge ditt ansikte ett lyft men genom att vÀlja fel nyans kan resultatet dessvÀrre bli det motsatta. En hÄrtoning som du tycker Àr snygg pÄ nÄgon annan Àr inte alltid lika snygg pÄ dig. Det handlar framförallt om vilken hudton man har och nÀr man vÀljer hÄrtoning bör man dÀrför vÀlja utifrÄn vilken fÀrg som passar ens egen hudton istÀllet för att titta pÄ andra om man vill ha ett naturligt och fint resultat.

Ett generellt tips att gÄ efter Àr att om du har en varm hudton vÀlja nyanser med guldiga toner, oavsett om det handlar om en mörk eller ljus nyans pÄ hÄrfÀrgen. De guldiga tonerna lyfter nÀmligen fram den varma hudtonen vÀldigt bra. Om du dÀremot har en kall hudton bör du istÀllet vÀlja kalla toner utan guldiga nyanser, exempelvis askblond eller mörkbrun.

Om du Àr osÀker pÄ vad du har för hudton rekommenderar vi att du besöker en skönhetsbutik för att fÄ hjÀlp att ta reda pÄ det.

Hur lÀnge ska hÄrtoningen sitta i?

Hur lÀnge hÄrtoningen ska sitta i varierar mellan olika produkter, se dÀrför till att lÀsa bruksanvisningen noga. Du ska aldrig lÄta toningen sitta i lÀngre Àn vad som anges i bruksanvisningen, stÀll dÀrför gÀrna ett alarm sÄ du inte glömmer bort tiden.

Hur ofta ska jag anvÀnda en hÄrtoning?

Hur ofta du ska tona hÄret varierar mycket frÄn produkt till produkt men ocksÄ pÄ vad du har för hÄrkvalitet och vad du vill uppnÄ för resultat. Vissa toningar fungerar som ett schampo eller balsam och kan dÀrmed anvÀndas ofta medan andra som sitter i lÀngre anvÀnds mer sÀllan. Du fÄr kolla upp vad som gÀller för just den hÄrtoning som du tÀnker anvÀnda.

Kan jag anvÀnda hÄrtoning om jag Àr gravid?

Om du vill vara helt pÄ den sÀkra sidan bör du inte anvÀnda hÄrtoning nÀr du Àr gravid. Det finns dock inga vetenskapliga underlag som pÄvisat att det skulle vara skadligt för fostret. Detta innebÀr att det skulle kunna vara farligt för fostret men det kan Àven vara sÄ att det Àr ofarligt. Eftersom de kemikalier som du applicerar i hÄret Àven tas upp av huden gÄr det inte att utesluta att fostret skulle kunna ta skada.

Betyg pÄ guiden: