Bästa plattborsten för ett slätt och glansigt hår på nolltid. En plattborste är ett effektivt och smidigt verktyg som egentligen är en kombination av en plattång och en hårborste. Det finns både elektriska plattborstar med värmefunktion och plattborstar som du använder tillsammans med en hårfön. Med hjälp av en plattborste kan du styla ditt hår mycket snabbare än med en plattång. Den är perfekt för dig som har ont om tid på morgonen eller helt enkelt inte vill lägga alltför mycket tid på stylingen men ändå vill ha en fräsch frisyr.

En plattborste plattar ditt hår och ger en slät och naturlig look. Har du slitet eller frissigt hår hjälper även plattborsten till att göra ditt hår mer glansigt och fräscht.

Det finns en mängd olika plattborstar att välja på och vi har därför testat tio olika varianter och hoppas att vi på så sätt ska underlätta för dig som vill köpa dig en plattborste.

Utvalda testvinnare

Testets vinnare i premiumklassen blev utan tvekan Remington Straight Brush CB7400 som är en elektrisk plattborste av mycket hög kvalitet. En annan stor favorit blev Moroccanoil Paddle Brush​​​​​​​​​ som därför blev vinnaren i mellanklassen. Vill du hellre ha något i budgetklassen så är Kicks Paddle Brush Matte ett utmärkt val. Vi valde även ut en specialare, nämligen Babyliss Hot Straightening Brush som är en liten och smidig elektriskt borste och därmed perfekt att ta med på resan.

Här nedan följer djupare beskrivningar av samtliga vinnare samt lite tips och råd kring vad du bör tänka på när du ska köpa en plattborste.

Remington: ✅ Bästa premium

Straight Brush CB7400

Remington Straight Brush CB7400

  • Bästa premium av Testagram.se 

Remington Straight Brush CB7400 är en elektriskt plattborste som alltså är en kombination av en plattång och en hårborste. Den här plattborsten används av många frisörer runt om i världen och är riktigt effektiv och kvalitativ. Ett bevis på dess kvalitet är också att produkten har 3 års garanti. 

Med Remington Straight Brush CB7400 får du snabbt ett glänsande och rakt hår. Borsten är även utformad för att inte minska hårets naturliga volym vilket gör att du har möjlighet att få både rakt hår och volym samtidigt vilket annars kan vara lite klurigt med en vanlig plattång.

Tack vare den keramiska och antistatiska beläggningen glider borsten lätt genom håret och den hjälper dig även att minimera frissighet.

Borsten har tre olika värmeinställningar vilket gör att den passar för såväl tunt som tjockt hår. Redan efter 30 sekunder är borsten uppvärmd och den har även en automatisk avstängning för högsta säkerhet. Sladden är lång, 1,8 meter, så du når lätt fram till spegeln även om vägguttaget är placerat en bit bort. Ett plus är också den snygga och praktiska förvaringsväskan som du får med på köpet som också är perfekt när du ska ta med dig din plattborste på resan.

Resultatet är ett naturligt glänsande och rakt hår på nolltid. En given vinnare!

Cirkapris: 700 kr

Moroccanoil: ✅ Bästa mellan

Paddle Brush

Moroccanoil Paddle Brush

  • Bästa mellan av Testagram.se 

Den här borsten skiljer sig från premiumvinnaren eftersom den inte har någon värmefunktion utan är mer som en vanlig borste. Däremot är den framtagen för att hantera värme på ett speciellt sätt och därför anpassad för att användas tillsammans med en hårfön. Borsten har nämligen en keramisk beläggning som gör att värmen från hårfönen sprider sig över hela ytan och därmed avsevärt förkortar torktiden. Tack vare den inbyggda joniseringsfunktionen får du även en ”balsam-effekt” som gör att du slipper få statiskt hår. Enligt Moroccanoil är materialet i borsten så starkt att den håller dubbelt så länge som en vanlig borste.

Med Moroccanoil Paddle Brush får du ett riktigt glansigt och slätt hår samtidigt som volymen i ditt hår bevaras.

Vi tyckte den här borsten var helt fantastisk! Dessutom har det också ett riktigt överkomligt pris så här har du alltså möjlighet att få en riktigt snygg kalufs utan att behöva vända ut och in på plånboken.

Cirkapris: 250 kr

Kicks: ✅ Bästa budget

Paddle Brush Matte

Kicks Paddle Brush Matte

  • Bästa budget av Testagram.se 

Kicks Paddle Brush Matte är även den en riktigt prisvärd produkt. Den verkar kanske enkel men faktum är att den verkligen gör sitt jobb tillsammans med hårfönen.

Håret blev precis sådär glansigt och platt som vi eftersträvade och vi blev positivt överraskade av det snygga resultatet av denna produkt som du får för en ynka hundralapp.

Borsten är väldigt bred vilket är en fördel eftersom du kan föna stora sektioner av ditt hår samtidigt. Borsten ger också en riktigt skön massage till hårbotten vilket stimulerar talgproduktionen och bidrar till ett glansigt hår.

Cirkapris: 100 kr

Babyliss: ✅ Special

Hot Straightening Brush

Babyliss Hot Straightening Brush
[8acb3bab-8ad5-4037-a5b5-50742110ba87]” target=”_blank” rel=”nofollow”]

  • Special av Testagram.se 

Babyliss Hot Straightening Brush är en plattborste i litet format som därför är perfekt att ta med sig på resan. Trots sitt låga pris är detta en riktigt bra borste. Den har ett keramiskt värmesystem som ger en energieffektiv värmefördelning. Borsten värms upp snabbt på under en minut. Den kan värmas upp till 200 grader vilket gör att den även lämpar sig för dig med det tjocka envisa håret.

Borsten består av olika sorters borststrån. De yttre stråna gör att du får en skonsam borstning av håret medan den inre borsten som är gjord av silikon är designad för att ge en jämn plattning av ditt hår.

Även den här plattborsten har lång sladd på 1,8 meter som gör dig mer rörlig och att du inte måste ha ett vägguttag precis intill spegeln. Plattborsten är väldigt smidig att jobba med, den väger nästan ingenting och har ett ergonomiskt grepp.

Även om det är en plattborste i resestorlek så funkar den perfekt att använda även hemma. En riktigt bra plattborste som alla i testpanelen gillade.

Cirkapris: 650 kr

Hur kom vi fram till vilka plattborstar vi skulle testa?

Vi har läst skönhetsmagasin och bloggar för att utforska utbudet på marknaden och för att sätta oss in i vilka produkter som är populärast just nu. Vi har också besökt butiker och frisörer för att få hjälp och råd kring vad man ska tänka på vid valet av plattborste. Slutligen kom vi fram till tio olika borstar som vi ville testa och beställde dessa från nätbutiker som nordicfeel.se, lyko.se, och ahlens.se.

Frågor och svar

Hur testade vi plattborstarna?

Testpanelen bestod av 10 kvinnor med olika typer av hår. Alla testdeltagare fick testa varje borste under en veckas tid. På så sätt har alla fått gott om tid på sig att testa varje borste för olika frisyrer. För att få in ytterligare omdömen har vi skickat ut enkäter till andra som valt att köpa de aktuella plattborstarna för att på så sätt få in deras recensioner.

Vad är en plattborste?

En plattborste är en kombination av en plattång och en hårborste som antingen används själv om den är elektrisk eller tillsammans med en hårfön om den saknar uppvärmningsfunktionen. Med hjälp av en plattborste plattar du ditt hår samtidigt som volymen bevaras och håret får en fantastiskt fin glans.

Vem behöver köpa en plattborste?

En plattborste gör ditt hår både slätt, glansigt och fräscht samtidigt som det bevarar volymen i ditt hår. Så om du vill ha ett glansigt och rakt hår rekommenderar vi att du investerar i en plattborste. Antingen en vanlig som du använder tillsammans med din hårfön eller en smidig elektrisk uppvärmd borste. Ju tjockare och envisare hår du har desto enklare blir det med en elektrisk variant. De flesta uppvärmda plattborstar har beläggningar som gör stylingen av ditt hår skonsam. Dessutom slipper du ju använda flera olika verktyg eftersom den elektriska plattborsten både torkar och stylar ditt hår samtidigt och minimerar därför slitaget på ditt hår. Om du väljer en manuell borste kan du ju självklart även använda den som en vanlig borste utan att föna samtidigt.

Hur använder man en plattborste?

Börja med att behandla håret med ett värmeskydd för att stylingen ska bli så skonsam som möjligt. Om du använder en borste utan värmefunktion borstar du håret från roten till toppen samtidigt som du håller hårfönen nära borsten. Avsluta med kalluft för att bevara resultatet och spraya gärna på lite hårspray för att din snygga frisyr ska hålla så länge som möjligt. Om du använder en elektrisk plattborste använder du givetvis ingen hårfön utan drar enbart med borsten genom håret.

Vad kostar en plattborste?

Priset på plattborstar varierar från ett par hundralappar till över tusen kronor. Även här handlar det om vilken typ av borste du vill ha och i vilken prisklass du vill lägga dig.

Betyg på guiden:

3.8/5 - (19 votes)