Det går inte att blunda för, alla blir vi äldre och åldern tar också ut sin rätt på vår hud. Huden utsätts ständigt för väder och vind, luftföroreningar, stress och för lite sömn. Allt detta sätter sina spår i huden i form av linjer och rynkor.

Detta börjar framförallt att märkas när vi passerad 30 då linjer och rynkor kan börja bli synliga, och minskar dessvärre inte vartefter åren går. Men det finns ju hjälp att få. Genom att i god tid börja använda en antirynkkräm ger du huden de bästa förutsättningarna för att behålla en slät hud och förebygga ålderstecken.

Det finns hundratals antirynkkrämer på marknaden så därför bestämde vi oss för att göra ett test för att du ska få lite hjälp på traven att välja en ansiktskräm som passar just dig. Vi har testat ett antal olika antirynkkrämer i olika prisklasser och hittat några riktiga favoriter!

Utvald i premiumklassen blev Elizabeth Arden Ceramide Lift and Firm Day Cream SPF 30 medan Rosenseriens antirynkkräm utan tvekan blev utvald i mellanklassen. I budgetklassen vann Nivea Cellular Anti-Age Day Cream som också är ett riktigt bra alternativ för dig som inte vill betala så mycket för din antirynkkräm.

Så testar vi produkterna

I våra tester av olika antirynkkrämer valde vi ut testpersoner med varierande mängder av rynkor med allt från begynnande rynkor och fina linjer till stora mängder och djupare linjer. För ett så tillförlitligt resultat som möjligt sattes testperioden till tre månader för att tydligare kunna se effekter över tid på minskade linjer och rynkor.

Testerna för att hitta bästa antirynkkräm genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Effekten på linjer och rynkor
 • Hur lång tid det tar innan synliga resultat
 • Återfuktning
 • Solskyddsfaktor
 • Absorbering av krämen och hur den känns på huden
 • Lyster i huden
 • Hudens mjukhet och spänst
 • Om produkten är dryg

Elizabeth Arden: ✅ Bästa premium

Day Cream SPF 30

Elizabeth Arden Day Cream SPF 30

 • Bästa premium av Testagram.se 

Den här antirynkkrämen funkade verkligen och gav resultat! Vi upplevde tydligt att rynkor och linjer slätades ut under testperioden. Det är en lyxig kräm som också har ett lyxigt pris men vi blev positivt överraskade hur stor skillnad en antirynkkräm faktisk kan göra.

Den verksamma ingrediens som Elizabeth Arden valt att använda är ceramide triple komplex som alltså hjälper till att strama upp och släta ut linjer och rynkor samt ge fukt till huden.

Ett stort plus är att krämen har SPF 30 och därmed också fungerar förebyggande genom att förhindra solskador.

Ansiktskrämen känns lätt och sjunker snabbt in i huden. Några av testdeltagarna med ärr från finnar eller andra typer av ärr upplevde också att dessa slätades ut.

Rosenserien: ✅ Bästa mellan

Antirynk

Rosenserien Antirynk

 • Bästa mellan av Testagram.se 

Rosenserien Antirynk är en antirynkkräm fullproppad med näringsrika och välgörande ingredienser som går ner på djupet i din hud och både slätar ut och förebygger ålderstecken. Redan efter några dagar upplevde vi en slätare hud med mindre synliga rynkor.

I rosenserien finns även en ögonkräm som är ett perfekt komplement till den här ansiktskrämen för att även ta hand om och förebygga linjer runt ögonen.

Ansiktskrämen är baserad på naturliga vegetabiliska oljor som avocadoolja, sheasmör, tistelolja och jojobaolja. Tack vare dessa oljor är krämen rik på A-, D-. och E-vitaminer som bygger upp huden underifrån.

Nivea: ✅ Bästa budget

Cellular Anti-Age Day Cream

Nivea Cellular Anti-Age Day Cream

 • Bästa budget av Testagram.se 

Det här var inte testets mest effektiva antirynkkräm men tack vare sitt låga pris känns den ändå som ett prisvärt alternativ om man är ute efter en kräm i budgetklassen. Även om vi inte såg samma resultat som med de dyrare krämerna så såg vi absolut resultat. Huden fick mer lyster och kändes fastare.

Krämen innehåller förutom hyaluronsyra och kreatin även läkande magnoliaextrakt. Magnoliaextrakt har använts inom naturmedicinen i många hundra år och anses ha en starkt läkande kraft men också en lugnande effekt.

Babor: ✅ Special

Hsr Lifting Extra Firming Cream

Babor Hsr Lifting Extra Firming Cream

 • Special av Testagram.se 

Babor Hsr Lifting Extra Firming Cream valdes ut som vår favorit tack vare att den gav ett fantastiskt fint resultat men också för sin speciella och lyxiga klotformade förpackning.

Här har du ytterligare en lyxig kräm som verkligen fungerar. Huden blev helt klart slätare och mer uppstramad.

Babor har forskat kring hur man kan motverka ålderstecken i över femtio år och detta är alltså ett resultat av deras forskning. En produkt som gör underverk med din hud helt enkelt. Priset är riktigt lyxigt också men i jämförelse med en ansiktslyftning är det ju billigt.

Vad ska du tänka på när du köper en antirynkkräm?

Testet har visat att det finns bra antirynkkrämer i alla prisklasser. Vill man verkligen ha bra resultat så är det däremot en dyrare kräm man bör satsa på. Men med tanke på att det kostar en del så bör du se över de olika alternativen först och läsa olika recensioner för att bilda dig en uppfattning om vilken kräm som skulle kunna passa just dig.

Nuxe Nuxuriance Ultra Rich Cream

Nuxe Nuxuriance Ultra Rich Cream är ännu en effektiv kräm som slätade ut och stramade upp huden. Den kändes även väldigt vårdande eftersom vi upplevde att huden blev ordentligt återfuktad och fräsch. Resultatet var en fastare hud med mer lyster och färre linjer.

Krämen rekommenderas att användas från ca 40 års ålder och är alltså riktigt effektiv på ålderstecken. Den har ett ganska saftigt pris men värt varenda krona ansåg testpanelen.

Murad City Skin Age Defense Spf 50 Pa++++

Det här är en kräm som både skyddar mot ålderstecken men också mot det som faktiskt gör att huden åldras och skadas såsom solens skadliga strålar, strålning från skärmar och mobiltelefoner, luftföroreningar m.m. Krämen har en solskyddsfaktor på hela 50 och innehåller mycket C-vitamin som boostar din hud och kan också minimera mörka fläckar.

Krämen är persikofärgad och ger därmed huden en svag ton av detta vilket bidrar till en jämnare hudton.

Vi upplevde att huden stramades upp bra och rynkorna blev mindre synliga.

Estee Lauder Revitalizing Supreme Wake Up Balm

Estee Lauder erbjuder skönhetsprodukter av hög kvalitet och vi blev inte heller missnöjda med deras antirynkkräm Revitalizing Supreme Wake Up Balm. Krämen är baserad på deras egen teknologi som de kallar RevitaKey och innehåller stamcellsextrakt. Vi märkte tydligt att huden kändes fastare och fylligare och att även rynkorna blev mindre synliga. Som alla produkter från Estee Lauder så ligger även denna i den lite högre prisklassen.

Babor Ampule Concentrates Anti-Age Lift Express

I den här antirynkkrämen har Babor använt sig av algextrakt som den verkande ingrediensen och vi blev väldigt nöjda med resultatet! Vi kunde tydligt se att huden stramades upp, linjer minskades och resultatet blev en fastare och fräschare hud.

Babor Ampule Concentrates Anti-Age Lift Express ska användas på huden både morgon och kväll för att uppnå den bästa effekten.

Lumene Sisu Moisture Remedy Day Cream

Lumene Sisu Moisture Remedy Day Cream är en antirynkkräm i den lite lägre prisklassen men som faktiskt fungerar riktigt bra! Rynkorna slätades ut och lämnade efter sig en slät och uppstramad hud.

Krämen innehåller tallbarrsextrakt som hjälper till att skydda huden mot solens skadliga strålar och luftföroreningar genom att lägga sig som en hinna på huden. På så sätt förebygger den även kommande ålderstecken.

Lancôme Rénergie Creme

Lancôme Rénergie Creme är ytterligare en antirynkkräm i den högre prisklassen som vi inte blev besvikna på. Den är väl värt sitt höga pris eftersom krämen verkligen reducerade både linjer och rynkor och gav oss en fast och smidig hud. Vi såg stor skillnad på vår hud efter testperioden!

Krämen är riktigt fuktgivande och innehåller även majsextrakt som är rikt på proteiner.

Vill du ha en riktigt effektiv kräm och är beredd att betala för det så kan detta vara krämen för dig!

Erboristica Face Cream Viso Day

Här har vi en produkt för dig som vill ha ett ekologiskt och naturligt alternativ. Ansiktskrämen är helt vegansk och innehåller givetvis inga parbener eller färgämnen. Den är inte heller testad på djur.

Några av ingredienserna är E-vitamin och verbena som slätar ut din hud och återfuktar på djupet. I krämen har man även tillsatt en naturlig mineral som ger skydd mot solens skadliga strålar.

Vi tyckte att detta var en riktigt vårdande och bra kräm, men den gav inte lika mycket antirynk-effekt som de övriga krämerna i testet.

Hur fungerar en antirynkkräm?

Det finns olika typer av antirynkkrämer med olika innehåll och som har olika verksamma ämnen. De gemensamma för dem är att de alla innehåller ämnen i någon form som ska hjälpa din hud att minska sina rynkor, göra den mer elastiskt och behålla sin lyster. Många krämer innehåller också ämnen som ska skydda mot det som faktiskt orsakar ålderstecken såsom solens skadliga strålar, luftföroreningar och strålning från skärmar och mobiltelefoner. En bra antirynkkräm arbetar alltså även förebyggande.

När ska man börja med antirynkkräm?

När du ska börja använda en antirynkkräm beror mycket på din huds förutsättningar, arvsanlag, hur du har tagit hand om den och i vilket skick den befinner sig. Det finns alltså många faktorer som spelar in men ett riktmärke som kan vara bra att gå efter att börja använda någon form av antirynkkräm när du har passerat 30 års ålder. Även om du inte har börjat se några ålderstecken så kan det vid den tiden vara bra att börja förebygga dem.

Vad kostar antirynkkräm?

Det finns en uppsjö av krämer på marknaden i en rad olika prisklasser. Vårt test visade dock att om man vill ha ett riktigt bra resultat så bör man satsa på en kräm i den högre prisklassen.

Frågor och svar Antirynkkräm

Vad är en antirynkkräm?

Antirynkkrämer hjälper till att reducera ålderstecken samtidigt som det stimulerar hudens egen produktion av kollagen. Olika produkter har olika aktiva ämnen för att passa olika hudtyper och det finns som både dagkräm och nattkräm. En antirynkkräm används dagligen i den vanliga hudvårdsrutinen efter rengöring.

Vem behöver använda antirynkkräm?

Det är mycket som sätter spår i huden som solexponering, sämre luft, ohälsosam livsstil och med åldern kommer även rynkor, slappare hud och pigmentfläckar. För att fördröja ålderstecken eller för att hålla sin hud fräsch med lyster är det bra att i tid börja använda en antirynkkräm.

Vid vilken ålder ska man börja med en antirynkkräm?

Huden börjar sakta minska sin kollagenproduktion efter 30 och då börjar huden bli tunnare, mindre elastisk och förlorar spänst och volym. Det kan därför vara bra att börja använda en antirynkkräm kring denna ålder eller när man börjar ana de första ålderstecknen eftersom detta kan vara mycket individuellt.

Vad gör hyaluronsyra för huden i en antirynkkräm?

Hyaluronsyra finns naturligt i huden och är en fuktbindande sockermolekyl. I kombination med kollagen hjälper den till att upprätthålla hudens lager och struktur.

Är en dyr antirynkkräm alltid bättre?

Nej, inte nödvändigtvis men det är viktigt att antirynkkrämen passar din hudtyp. En billigare variant kan mycket väl ge den effekt du vill uppnå men en dyrare brukar vara mer effektiv och ge fler kombinerade effekter.

Vad kostar antirynkkräm?

Det finns antirynkkrämer som bara kostar någon hundralapp och det finns även märken som kostar över tusenlappen. Det finns många av de billigare krämerna som fungerar minst lika bra som de dyrare. Det man ofta får betala för är att det är lite fler aktiva ämnen i de dyrare alternativen. Dessa produkter brukar även vara mer testade och ha färre skadliga och billiga kemikalier som kan irritera huden.

Vilket innehåll bör man titta efter vid köp av antirynkkräm?

Det finns många bra ingredienser i de flesta antirynkkrämer och det man kan titta efter lite extra är naturliga oljor som avokadoolja, sheasmör, tistelolja och jojobaolja. Välj också gärna en kräm som innehåller mycket A-vitamin, D-vitamin och E-vitamin. En bra antirynkkräm av hög kvalitet ska också vara utan parabener. Framför allt ska du välja en antirynkkräm som passar din hudtyp för bästa resultat.

Betyg på guiden:

3.5/5 - (45 votes)