Vi är ju många som väljer att styla vårt hår med någon form av värme såsom hårfön, plattång eller locktång. Oavsett vilket värmeverktyg vi använder sliter det ju tyvärr en hel del på vårt hår. framförallt om vi stylar håret ofta. Håret kan lätt bli torrt och slitet av all värme.

För att skydda håret så mycket som möjligt från värmen är det därför bra att använda ett värmeskydd. Värmeskyddet lägger sig som en skyddande hinna på hårstrået och förhindrar därmed värmen från att få direktkontakt med håret.

Maria Nila Cream Heat Spray blev vår absoluta favorit och kammade hem första platsen i premiumklassen. I mellanklassen valde vi ut Lernberger Stafsing Heat Protect Spray som vi tyckte var ett riktigt prisvärt alternativ. För dig som föredrar ett budgetalternativ har vi även hittat en riktigt bra produkt i den lägre prisklassen, nämligen Lee Stafford Original Heat Protection Shine Mist.

Vi valde också ut en specialare, Uniq One All in One Hair Treatment, som är skiljer sig lite från övriga produkter och som vi gillade riktigt mycket. Nedan följer en utförligare beskrivning av de värmeskydd vi har valt ut som våra favoriter men också några utmanare.

Maria Nila Cream Heat Spray: ✅ Bästa premium

Head and Hair Heal Shampoo

Maria Nila Cream Heat Spra

  • Bästa premium av Testagram.se 

Maria Nila har kommit att bli ett populärt hårvärdsmärke med sina veganska och naturliga produkter. I vårt test blev deras värmeskydd en klar vinnare.

Maria Nila Cream Heat Spray fungerar inte bara som ett värmeskydd och skydd mot UV-strålar. Den hjälper också skadat hår genom att ge näring och bygga upp håret så det återfår sin glans och mjukhet. Det är också riktigt bra produkt för att förebygga kluvna hårtoppar men också frissighet.

Produkten innehåller inga sulfater eller parabener och dessutom är flaskan CO2-kompenserad. 

Den här produkten tillhör visserligen premiumklassen men den är så värd sitt pris tycker vi!

Cirkapris: 220 kr (150 ml)

Lernberger Stafsing Heat Protect Spray: ✅ Bästa mellan

Head and Hair Heal Shampoo

Lernberger Stafsing Heat Protect Spray

  • Bästa mellan av Testagram.se 

Värmeskyddet från Lernberger Stafsing blev också en stor favorit hos oss. Produkten kan användas i både vått och torrt hår och fungerar faktiskt även som en lätt styling för håret.

Håret blir verkligen mjukt, glansigt och fräscht! 

Cirkapris 190 kr (200 ml)

label.m: ✅ Bästa budget

Heat Protection Mist 150 ml

label.m Heat Protection Mist 150 ml

  • Bästa budget av Testagram.se 

Här har du ett värmeskydd till ett riktigt bra pris! I produkten har man tillfört extrakt från grönt te som fungerar som antioxidant och därmed skyddar mot alla typer av värmeverktyg.

För att få det bästa resultatet bör man använda den i handdukstorkat hår, innan du eventuellt fönar håret.

Doften på produkten kan upplevas som något stark, men den lägger sig ganska snabbt och ersätts av en behaglig doft. Det här är en prisvärd produkt!

Cirkapris: 250 kr (150 ml)

Uniq One All in One Hair Treatment: ✅ Special

Head and Hair Heal Shampoo

Uniq One All in One Hair Treatment

  • Special av Testagram.se 

Den här produkten skiljer sig lite från övriga värmeskydd som vi testat eftersom den inte bara är ett värmeskydd utan även ger skydd mot UV-strålar samt vårdar ditt hår, motverkar friss och kluvna hårtoppar och gör håret riktigt mjukt och glansigt. För dig som sällan lägger tid på hårinpackning kan detta vara ett alternativ för att ge håret den vård och näring som det behöver på ett väldigt enkelt sätt.

Produkten kan användas i både vått och torrt hår men används med fördel i handdukstorkat hår innan du fönar håret. 

Ett stort plus är att den finns i olika dofter. Vi provade den med doft av kokos som doftade ljuvligt! Vi tycker att produkten är väl värt sitt pris!

Cirkapris 170 kr (150 ml)

Varför ska du lita på det här testet?

Mitt hår har inte haft det lätt genom året; hårfärg, permanentvätskor och värmeverktyg av alla dess slag har satt sina spår och resulterat i ett torrt och sprött hår.

När värmeskydden började komma ut på marknaden för ett antal år sedan var jag därför inte sen med att genast börja testa dem! Det tog ett tag innan mitt hår började återfå sin balans men så småningom märkte jag en stor skillnad på mitt hår som började få tillbaka sin glans och mjukhet.

Jag är numera väldigt noggrann med vad jag använder i mitt hår och hur jag tar hand om det. Jag väljer inte vilka produkter som helst utan för mig är produkternas innehåll viktigt och jag vet att det är stor skillnad mellan olika produkter. Jag har därför testat mig igenom en mängd olika värmeskydd och har även blivit väldigt påläst vad gäller innehållet i produkterna, vad man ska välja bort och vad som faktiskt gynnar mitt hår.

Vem behöver ett värmeskydd?

Om du använder dig av värmeverktyg i ditt hår bör du använda ett värmeskydd, oavsett om du använder värme för att styla ditt hår dagligen eller om det bara sker någon gång ibland.

De flesta värmeskydd ger dessutom inte bara skydd till ditt hår utan vårdar även ditt hår oavsett om du använder ett värmeverktyg eller inte.

Det är omöjligt att helt och hållet skydda ditt hår från slitage men med hjälp av ett värmeskydd får du i alla fall det bästa möjliga skyddet.

Hur kom vi fram till vilka värmeskydd vi skulle testa?

Vi har läst många olika skönhetsmagasin, bloggar och produktrecensioner för att få reda på vilka värmeskydd på marknaden som verkar vara de mest populära just nu och på så sätt valt ut de produkter som vi ville testa.

Produkterna beställde vi sedan hem från butikerna nordicfeel.se, ahlens.se, kicks.se, och lyko.se.

Hur testade vi värmeskydden?

Testpanelen bestod av sex kvinnor i olika åldrar och med olika typer av hår. Varje testdeltagare fick prova två olika produkter dagligen under tre veckor vardera. Det är omöjligt att avgöra hur bra ett värmeskydd fungerar efter bara en användning och vi gjorde därför den bedömningen att tre veckor skulle vara en rimlig tid för att testa en produkt. 

Efter dessa sex veckor fick alla testdeltagare även testa övriga värmeskydd under två veckor. På så sätt fick alla möjlighet att testa och känna på alla produkterna.

Som ett komplement till våra egna upplevelser har vi även skickat ut enkäter till andra personer som köpt någon av produkterna. Även dessa personer har varierat i ålder och hårtyp.

Björn Axén Extreme Heat Styler Protection

Björn Axén Extreme Heat Styler Protection är ett lätt värmeskydd i sprayform. Den gör håret både mjukt och glansigt samtidigt som den skyddar mot värmen.

Cirkapris: 200 kr (150 ml)

Sebastian Trilliant Thermal Protection Hair Spray

Värmeskyddet från Sebastian Trilliant fungerar både som en lätt hårspray och värmeskydd i ett. 

Spraya den i handdukstorkat hår för att få volym och glans och samtidigt skydda mot värmen. Använder du plattång eller locktång så bör du spraya den i torrt hår innan du börjar platta eller locka håret.

Vi upplevde att produkten gav lagom mycket glans och volym samt lite extra struktur till håret.

Cirkapris: 220 kr (150 ml)

REF Heat Protection Spray

Ytterligare ett värmeskydd som vi gillade var REF Heat Protection Spray som vi upplevde la sig som en skyddande hinna över håret vilket kändes bra.

Förutom att skydda mot värmen blev håret även mjukt och glansigt. 

Cirkapris: 210 kr (175 ml)

L’oréal Paris Elnett Heat Protection Volume Blow Dry Spray

Det här är lite av en klassiker som inte heller vi i testpanelen blev besvikna på. Det är en spray som skyddar mot värme men som även fungerar som en stylingspray genom att ge håret volym och glans. Håret kändes fräscht!

Cirkapris: 90 kr (170 ml)

Tresemmé Protect Heat Defence Spray

Värmeskyddet från Tresemmé innehåller ämnen som aktiveras vid värme och ger ett skydd till håret. Det här är nog det mest prisvärda värmeskyddet av de produkter som vi testat, 85 kr för en riktigt stor flaska.

85 kr (300 ml)

ID Hair Be Longer Heat Protect Long Hair/Hair Extensions

ID Hair Be Longer Heat Protect Long Hair/Hair Extensions är ett värmeskydd speciellt framtaget för långt hår och löshår. Det ger ett bra skydd till ditt hår så du får behålla ditt hår glansigt och snyggt.

Cirkapris: 170 kr (125 ml)

Klicka här för att läsa mer

Löwengrip Long Lasting Heat Protector

I det här värmeskyddet finns härliga ingredienser såsom kamomillextrakt, arganolja, och B-vitamin som tillsammans skyddar ditt hår och gör det glansigt och mjukt.

Cirkapris: 230 kr (150 ml)

Hjärtligt Heat Protection

Hjärtligt Heat Protection är ytterligare ett naturligt alternativ som dessutom är tillverkad i Sverige och kommer i en flaska som är helt nedbrytbar! Den innehåller bara fina ingredienser som stärker ditt hår och självklart inga parabener eller silikoner. 

En produkt för dig som vill ha ett naturligt värmeskydd som verkligen ger ditt hår både näring och skydd.

Cirkapris: 200 kr (150 ml)

Klicka här för att läsa mer

Frågor och svar

Hur fungerar egentligen värmeskydd?

Ett värmeskydd lägger sig som ett skydd, en hinna, runt varje hårstrå och förhindrar därmed värmen från att komma i kontakt med håret.

Vad innehåller ett värmeskydd?

Vad värmeskyddet innehåller varierar ju mycket beroende på vilken produkt du väljer. När värmeskydden började komma ut på marknaden var den vanliga ingrediensen silikoner som just var det som la sig som en skyddande hinna på håret. Numera finns det många alternativ som inte innehåller skadliga ämnen som parabener och silikoner utan istället bra ingredienser som faktiskt ger vård och näring till ditt hår. Många produkter är också gjorda på helt naturliga ingredienser som är bra både för dig och miljön.

Ska man använda värmespray på vått eller torrt hår?

Även detta varierar mellan olika produkter. Men om du brukar föna ditt hår är det en god idé att applicera produkten i fuktigt hår precis innan du fönar håret. Även om du inte fönar håret kan det ändå vara bra att använda värmeskyddet i fuktigt hår eftersom det brukar vara enklare att fördela ut produkten i håret och dessutom är det lättare för håret att absorbera produkten om håret är vått. Vissa produkter kan göra att håret blir lite stelt om man väljer att applicera det i torrt hår medan andra inte alls ge det resultatet. Alla produkterna är olika så du får helt enkelt prova dig fram vilket som passar dig bäst samt lära rekommendationerna på förpackningen.

Betyg på guiden:

5/5 - (1 vote)