Drömmer du om de perfekta strandlockarna som om du har tillbringat dagen på stranden och badat i saltvatten? Snygga strandlockar får du hur enkelt som helst med en bra saltvattenspray. Genom att använda sprayen som stylingprodukt får ditt hår den perfekta texturen och du kan uppnå den optimala strandlooken. Du får naturliga lockar som håller sig fina eller så kan du styla ett snyggt vågigt hår. Det går också bra att använda saltvattenspray i rakt hår om du bara vill ha lite mer struktur, volym och ett hår som ser tjockare ut.

En bra saltvattenspray ska göra det lätt att fixa en busig och naturlig frisyr och gärna med volym och struktur. Det bästa är att det inte sliter på håret som det annars kan bli när du är en lång stund på stranden med saltvatten i håret och solen som står på. En saltvattenspray har med sina kombinerade ingredienser ett bättre skydd för håret och återfuktande egenskaper.

Saltvattensprayer vi rekommenderar 

För att hitta bästa saltvattenspray har vi i våra tester valt ut testpersoner med både kort och långt hår. Inga andra förändringar har gjorts i hårvårdsrutinerna och testperioden sattes till en vecka för att bättre kunna bedöma effekterna.

Testerna för att hitta bästa saltvattenspray genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Användarvänlighet – hur lätt det är att applicera, forma och styla håret samt att få fram naturliga strandlockar eller annan önskad frisyr
 • Stadga och struktur
 • Återfuktning
 • Konsistens
 • Glans eller matt effekt
 • Ger håret volym
 • Doft
 • UV-skydd
 • Dryg produkt

Alla Saltvattensprayer

Balmain Salt Spray

#1 Balmain Salt Spray

Sammanfattning: I våra tester har vi hittat en mycket bra saltvattenspray som ger dig både de snygga strandlockarna och en riktigt bra volym i håret. Produkten Salt Spray från Balmain har därför blivit vår testvinnare som bästa premium. Produkten innehåller äkta havssalt och är en klart prisvärd produkt trots ett högre pris.

Vi tyckte att denna produkt var mycket lätt att applicera både i vått och torrt hår och produkten fördelar sig jämnt över håret. Dessutom doftar sprayen underbart fräscht och gott. Produkten ger håret lagom struktur men ändå mjukt hår. För dig som har tunt hår kan vi verkligen rekommendera denna saltvattenspray som ger ditt hår ordentlig volym.

 • Bästa premium av Testagram.se

Wella EIMI Ocean Spritz Salt Spray for Beachy Texture

#2 Wella EIMI Ocean Spritz Salt Spray for Beachy Texture

Sammanfattning: Ett välkänt märke med bra hårvårdsprodukter är Wella och deras produkt EIMI Ocean Spritz har vi utnämnt som testvinnare av bästa mellan. Produkten innehåller ett naturligt mineralsalt och har en bas av olja som tillsammans ska skydda skadat hår men även skydda mot uttorkning och ge ett UV-skydd. 

Under våra tester upplevde vi att denna produkt ger lagom stadga och en lätt textur. Brukar du använda hårspray kan du hoppa över det när du använder detta saltvattenspray. Vi tycker också att sprayen fungerar bra vid hårföning för att få en fin volym i håret. En riktigt bra produkt som doftar otroligt gott och produkten passar dig som vill ha en lite rufsig look med en matt finish. Spraymunstycket är dock inte den bästa då strålen blir lite för smal så det gäller att spreja så långt ifrån som möjligt för en jämnare fördelning av produkten.

 • Bästa mellan av Testagram.se

#3 Vision Haircare Ruff Saltvattenspray 100 ml

Sammanfattning: För den som vill ha en riktigt bra produkt till budgetpris kan vi rekommendera produkten Total Results Vision Haircare Ruff Saltvattenspray 100 ml från vision. En förvånansvärt bra produkt till budgetpris som ger ditt hår både volym och fyllighet. Saltvattensprayen blir därför vår testvinnare som bästa budget.

Vi blev positivt överraskade av denna produkt som trots sitt låga pris både är en bra saltvattenspray men även ger volym. Sprayen ger också en bra textur och den doftar gott. Det här är en lätt spray och den tynger inte ner håret utan håller det mjukt och fint.

 • Bästa budget av Testagram.se

Björn Axén Organic Texturizing Salt Water Spray

#4 Björn Axén Organic Texturizing Salt Water Spray

Sammanfattning: Bland de produkter vi testade valde vi ut en saltvattenspray som testets special. Det är produkten Organic Texturizing Salt Water Spray från Björn Axén som är en ekologisk och vegan spray. I innehållet finns både naturligt salt, havreextrakt, sorbitol och nordisk sockerbeta. Ingredienserna ska vara vårdande för håret, ge volym och motverka statiskt hår. Produkten är dermatologiskt testad och kommer dessutom i en klimatkompenserad förpackning.

När vi testade denna produkt kände vi att den både ger stadga och volym. Håret får en lagom strävhet utan att håret känns hårt. Spraymunstycket är bra och ger en fin fördelning med rätt mängd och sprayen har en fräsch och god doft som kommer från eterisk kallpressad Bergamottolja.

 • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda saltvattenspray?

Om du längtar efter det perfekta strandhåret som du kan få efter en hel dag på stranden är saltvattenspray rätt produkt att använda. Sprayet ger håret precis den struktur du är ute efter om du vill efterlikna samma struktur. Produkten ger också håret volym och du kan lättare skapa naturliga lockar.

Hur väljer jag rätt produkt?

När du ska välja en saltvattenspray behöver du utgå ifrån vilken hårtyp du har och vad du vill uppnå för effekt. Om du har tunt fint hår vill du kanske ha en produkt som ger stadga och struktur men framförallt volym. Har du lockar eller har tänkt att locka håret vill du kanske ha en spray som bibehåller mjukheten i lockarna och att lockarna ser naturliga ut och inte hårda och stela. En del saltvattensprayer kan också vara vårdande och ge återfuktning men även ge glans eller en matt finish. Många sprayer ger också värmeskydd och UV-skydd.

Så använder du produkten

Det är mycket enkelt att använda saltvattenspray. Bara spraya på i torrt eller fuktigt hår och därefter väljer du att bara rufsa till håret med händerna eller styla det med hjälp av en hårfön. Har du inte lockigt hår men önskar dig perfekta fina lockar kan du spraya på saltvattenspray, fläta håret medan det är fuktigt och när det torkar har du mjuka och naturliga strandlockar. Det går också bra att använda en locktång med saltvattensprayen som stylingprodukt. För att uppnå en riktigt snygg frisyr med vågigt hår kan du med hjälp av sprayen i fuktigt hår vira en hårslinga i taget tunt ett finger och fästa upp det tillfälligt med en hårnål. När håret torkat har du ett fint vågigt hår när du släpper ut håret.

Frågor och svar Saltvattenspray 

Vad är en saltvattenspray?

Det är en spray för håret som har en bas av saltvatten. Med en saltvattenspray kan man få perfekta strandlockar utan att ha varit i havet. Det ger håret även textur för att kunna skapa en rufsig och busig strandlook.

Vad används saltvattensprayer till?

Det går att använda sprayen i blött hår för att framhäva naturliga lockar och för att få mer volym. För den som har rakt hår kan sprayen ge mer struktur vilket gör det lättare att styla. Det är speciellt bra om man har tunna, mjuka hårstrån som annars är svåra att forma till en frisyr.

Är saltvattenspray verkligen bra för håret?

Även om det kan låta riskabelt att ta salt i håret i tron att håret ska torka ut och bli slitet så är det inte så eftersom många ger återfuktning. Saltvattensprayen ger volym och textur till håret och det blir enkelt att forma håret med händerna. Det fungerar utmärkt när man exempelvis ska göra håruppsättningar och vill ha naturliga lockar eller vågor i håret.

Hur använder man saltvattensprayer?

Det bästa är att applicera saltvattensprayen när håret är fuktigt men det går även bra i torrt hår. Tvätta eller blöt håret och torka det handdukstorrt eller låt det självtorka en liten stund. Spraya sedan i hela håret från cirka 20 centimeters avstånd och krama in produkten i håret. Man kan därefter låta håret självtorka eller föna håret till önskad frisyr.

Vad ska man tänka på inför ett köp av saltvattenspray?

Om man ska vara ute i solen är det bra att välja en produkt med UV-filter. Annars är det alltid bra att välja en spray som har vårdande och skyddande ingredienser. Vill man använda locktång, plattång eller föna håret kan en produkt med inbyggt värmeskydd vara ett bra val.

Fungerar saltvattenspray som en fixerande hårspray?

Ja, saltvattenspray kan till viss del ersätta en hårspray som fixerar frisyren. Saltvattnet ger en del struktur som håller hårstylingen på plats med lättare stadga. Det ger ett mer naturligt resultat än en hårspray och är ofta mer vårdande och återfuktande.

Vad är det för innehåll i saltvattensprayer?

Basen i en saltvattenspray är alltid någon form av salt. Är det en produkt som återfuktar brukar det ofta finnas någon slags olja eller någon annan naturlig produkt som kan återfukta håret. Det kan också finnas en del vitaminer och mineraler i vattnet beroende på vilka fler effekter som ska uppnås med produkten. Det kan vara bra att kontrollera om det finns några onödiga ingredienser som exempelvis parabener innan man köper en saltvattenspray.