Bästa schampo för ett friskt och vackert hår. Det perfekta håret är ju något som vi alla drömmer om men få av oss lyckas skaffa sig. De flesta upplever olika slags problem såsom skadat hår, torrt hår, fett hår, kliande hårbotten och så vidare.

För att få det där perfekta håret finns inga genvägar utan du måste verkligen ta hand om ditt hår. Håret utsätts för stora påfrestningar varje dag och för att håret ska kunna hållas friskt och vackert så spelar det stor roll hur du vårdar ditt hår och vilket schampo du använder. 

Men att välja schampo bland de hundratals olika varianter som finns att välja på är ju ingen lätt uppgift. Vi har därför gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka schampon som egentligen är bäst. Vi hoppas att detta ska vara till hjälp då du ska välja ett schampo.

Utvalda favoriter

10 olika kvinnor i olika åldrar och med olika hårtyp och problem har varit med i vår testpanel och testat de olika schampona som vi valt ut. Utifrån detta har vi sedan valt ut några favoriter. 

Det rådde ingen tvekan om vilket schampo som skulle kamma hem priset i premium klassen, det blev Head and Hair Heal Shampoo från Maria Nila som alltså blev vår stora favorit. Men en nästan lika stor favorit blev Bynoor Pure Volume Shampoo som vann priset i mellanklassen. Ett riktigt bra schampo som både vårdar och ger volym. Vinnaren i budgetklassen blev Inecto Naturals Coconut Shampoo som faktiskt är ett riktigt fynd. Vi valde även ut en specialare i form av ett schampo som passar de flesta hårtyper och problem, nämligen John Masters Organics Lavender Rosemary Shampoo. Läs vidare för utförliga recensioner av samtliga vinnare.

Maria Nila : ✅ Bästa premium

Head and Hair Heal Shampoo

Maria Nila Head and Hair Heal Shampoo

  • Bästa premium av Testagram.se 

Flera av oss i testpanelen älskar verkligen Maria Nilas produkter och detta vara alltså inget undantag. Här har du ett helt fantastiskt veganskt schampo med mängder av fina egenskaper. Schampot innehåller aloe vera och Piroctone Olamine som tar hand om din hårbotten och hjälper dig att bli av med olika hårbottensproblem såsom kliande och irriterad hårbotten och mjäll. Schampot är också antiinflammatoriskt och bidrar till ökad hårväxt genom att hårbotten stimuleras. Även håravfall motverkas med hjälp av Oleanolic Acid.

Övriga ingredienser är bland annat aminosyror, Apigenin, och Vitamin E som stärker upp hårsäckarna. Doften är dessutom helt underbar!

Visst kostar flaskan en slant men schampot är otroligt drygt så det är väl värt varenda krona. En liten klick ger ett rejält lödder. Förpackningen finns i några olika storlekar och du kan även komplettera med balsam och hårinpackning.

De personer i testpanelen som hade problem med sin hårbotten upplevde en tydlig förbättring efter det använt schampot under en tid. Men även om du inte har problem med din hårbotten är detta ett fantastiskt schampo om du vill ha ett riktigt mjukt och friskt hår. 

Cirkapris: 250 kronor för 350 ml.

Inecto Naturals: ✅ Bästa budget

Coconut Shampoo

Inecto Naturals Coconut Shampoo

  • Bästa budget av Testagram.se 

För dig som vill ha ett billigt schampo så är detta nästan för bra för att vara sant! Detta är nämligen både veganskt och ekologiskt och har vårdande egenskaper som ger ett resultat med ett riktigt rent och friskt hår!

För dig som vill värna om miljön men samtidigt inte lägga för mycket pengar så är detta alltså helt fantastiskt. Har du dessutom skadat, torrt eller frissigt hår är detta schampo verkligen värt att testa.

Schampot innehåller kokosolja som hjälper till att återfukta ditt hår, motverka friss och stärker det skadade håret. Det är helt fritt från parabener.

De personer i testpanelen med torrt hår blev helt lyriska över resultatet då det testat schampot. Håret känns verkligen mjukt och återfuktat. Och doften av kokos är underbar! Om man inte vill ha kokosdoften finns även ett arganschampo i samma serie.

Cirkapris: 60 kr för 500 ml

John Masters Organics: ✅ Special

Lavender Rosemary Shampoo

John Masters Organics Lavender Rosemary Shampoo

  • Special av Testagram.se 

John Masters Organics Lavender Rosemary Shampoo är schampot för alla. Även om detta inte blev vår absoluta favorit så var det ett schampo som alla gillade, oavsett hårtyp och problem.

Ingredienserna är bland annat en mängd fina och ekologiska växtoljor tillsammans med Rosmarin och Lavendel. Även sojaprotein och veteprotein finns med vilket stärker håret och gör det lättare att reda ut. Man ska schamponera in håret två gånger vid varje tvätt och får du en riktigt bra återfuktning av håret. Efter att ha testat produkten under en tid upplevde vi att håret inte behövde tvättas lika ofta längre. 

Vill du ha ett schampo som stärker upp ditt hår och gör det lätt att reda ut? Då ska du testa detta. Schampot finns i några olika utförande med varierande priser.

Cirkapris: 250 kronor för 236 ml.

Hur kom vi fram till vilka schampon vi skulle testa?

Det finns schampon i många olika prisklasser och vi vet att det varierar mycket från person till person vad man är villig att betala för ett schampo. Vi valde därför ut produkter från olika prisklasser för att göra det möjligt för alla att hitta ett bra schampo oavsett plånbok. Vi ville även testa de produkter som är extra populära och som cirkulerar runt mycket i skönhetstidningar, bloggar och på YouTube. 

Det finns ju en hel uppsjö av olika schampon att välja bland ute på marknaden så vår första uppgift blev att göra ett urval för att välja ut de produkter som skulle vara med i vårt test. Vi gjorde mycket efterforskningar i form av att lusläsa bloggar och skönhetsmagasin för att ta reda på vilka olika märken och silverschampon på marknaden som är mest populära just nu. Vi valde att fokusera på veganska och/eller ekologiska produkter och föredrog att välja ut svensktillverkade produkter framför andra storsäljare.

Vi besökte även olika frisörer för att få hjälp och rådgivning kring vad man bör tänka på när man väljer ett schampo. Vi besökte också olika skönhetsbutiker för att ta reda på vilka schampon som säljer bäst i deras sortiment.

Slutligen kom vi fram till 10 olika schampon som verkade vara populära och som fått bra recensioner av många som vi sedan valde att testa. Vi beställde hem dessa schampon från olika nätbutiker såsom åhlens.se, lyko.se, och nordicfeel.se.

Frågor och svar

Hur testade vi produkterna?

För att kunna testa produkterna ordentligt samlade vi ihop en testpanel bestående av tio kvinnor med olika hårtyper. Varje testdeltagare fick testa två olika schampon under två månaders tid. Vi försökte välja ut schampon som passade varje deltagarens hårtyp och eventuella hårbottensproblem. Var och en fick sedan notera resultatet under testets gång och efter testperioden samlades vi för att diskutera resultatet. För att få ett ännu mer utförligt testresultat har vi även skickat ut enkäter till andra privatpersoner som köpt produkterna för att även väga in deras åsikter i testresultatet.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa schampo?

Börja med att fundera över vilket resultat du vill ha. Har du några specifika problem som du vill att schampot ska hjälpa dig med såsom kliande hårbotten, torrt hår, fett hår eller något annat? Det finns schampon för många olika hårtyper så här gäller det alltså att välja ett schampo som passar just ditt hår. Redan nu kan du därmed sålla bort en hel del schampon som inte är anpassade för att hjälpa till med just dina problem eller önskemål. Läs gärna olika typer av recensioner för att se vad andra tycker om olika schampon. När du har kommit fram till vilket schampo som du vill testa så köp gärna en liten flaska till att börja med om det finns. Så slipper du kasta pengarna i sjön om du inte gillar schampot. När du väl ska använda schampot är det viktigt att du läser instruktionerna för just det schampot. Vissa veganska och ekologiska schampon ska du exempelvis schamponera med två gånger vid varje tvätt för att uppnå bästa resultat.

Schampon som har utgått

Bynoor Pure Volume Shampoo

Bynoor Pure Volume Shampoo

  • Bästa mellan av Testagram.se 

Bynoor Pure Volume Shampoo är även det ett veganskt och svensktillverkat schampo. Dessutom är det helt fritt från sulfater och parabener.

Har du fint och tunt hår är detta schampo perfekt eftersom det även hjälper till med att ge lite volym till ditt hår.

Schampot innehåller vitamin B5 som hjälper till att återfukta håret. De i testpanelen med färgat eller blekt hår gillade schampot eftersom det gjorde håret mjukt och friskt. Schampot doftar härligt av piggelin och håret håller sig fräscht i flera dagar efter tvätt.

Schampot passar bäst för dig med tunt och fint hår.

Cirkapris: 180 kr för 250 ml

Betyg på guiden:

4.1/5 - (16 votes)