BÀsta schampo för ett friskt och vackert hÄr. Det perfekta hÄret Àr ju nÄgot som vi alla drömmer om men fÄ av oss lyckas skaffa sig. De flesta upplever olika slags problem sÄsom skadat hÄr, torrt hÄr, fett hÄr, kliande hÄrbotten och sÄ vidare.

För att fĂ„ det dĂ€r perfekta hĂ„ret finns inga genvĂ€gar utan du mĂ„ste verkligen ta hand om ditt hĂ„r. HĂ„ret utsĂ€tts för stora pĂ„frestningar varje dag och för att hĂ„ret ska kunna hĂ„llas friskt och vackert sĂ„ spelar det stor roll hur du vĂ„rdar ditt hĂ„r och vilket schampo du anvĂ€nder. 

Men att vÀlja schampo bland de hundratals olika varianter som finns att vÀlja pÄ Àr ju ingen lÀtt uppgift. Vi har dÀrför gjort ett utförligt test för att ta reda pÄ vilka schampon som egentligen Àr bÀst. Vi hoppas att detta ska vara till hjÀlp dÄ du ska vÀlja ett schampo.

Utvalda favoriter

10 olika kvinnor i olika Ă„ldrar och med olika hĂ„rtyp och problem har varit med i vĂ„r testpanel och testat de olika schampona som vi valt ut. UtifrĂ„n detta har vi sedan valt ut nĂ„gra favoriter. 

Det rÄdde ingen tvekan om vilket schampo som skulle kamma hem priset i premium klassen, det blev Head and Hair Heal Shampoo frÄn Maria Nila som alltsÄ blev vÄr stora favorit. Men en nÀstan lika stor favorit blev Bynoor Pure Volume Shampoo som vann priset i mellanklassen. Ett riktigt bra schampo som bÄde vÄrdar och ger volym. Vinnaren i budgetklassen blev Inecto Naturals Coconut Shampoo som faktiskt Àr ett riktigt fynd. Vi valde Àven ut en specialare i form av ett schampo som passar de flesta hÄrtyper och problem, nÀmligen John Masters Organics Lavender Rosemary Shampoo. LÀs vidare för utförliga recensioner av samtliga vinnare.

Maria Nila : ✅ BĂ€sta premium

Head and Hair Heal Shampoo

Maria Nila Head and Hair Heal Shampoo

  • BĂ€sta premium av Testagram.se 

Flera av oss i testpanelen Ă€lskar verkligen Maria Nilas produkter och detta vara alltsĂ„ inget undantag. HĂ€r har du ett helt fantastiskt veganskt schampo med mĂ€ngder av fina egenskaper. Schampot innehĂ„ller aloe vera och Piroctone Olamine som tar hand om din hĂ„rbotten och hjĂ€lper dig att bli av med olika hĂ„rbottensproblem sĂ„som kliande och irriterad hĂ„rbotten och mjĂ€ll. Schampot Ă€r ocksĂ„ antiinflammatoriskt och bidrar till ökad hĂ„rvĂ€xt genom att hĂ„rbotten stimuleras. Även hĂ„ravfall motverkas med hjĂ€lp av Oleanolic Acid.

Övriga ingredienser Ă€r bland annat aminosyror, Apigenin, och Vitamin E som stĂ€rker upp hĂ„rsĂ€ckarna. Doften Ă€r dessutom helt underbar!

Visst kostar flaskan en slant men schampot Àr otroligt drygt sÄ det Àr vÀl vÀrt varenda krona. En liten klick ger ett rejÀlt lödder. Förpackningen finns i nÄgra olika storlekar och du kan Àven komplettera med balsam och hÄrinpackning.

De personer i testpanelen som hade problem med sin hĂ„rbotten upplevde en tydlig förbĂ€ttring efter det anvĂ€nt schampot under en tid. Men Ă€ven om du inte har problem med din hĂ„rbotten Ă€r detta ett fantastiskt schampo om du vill ha ett riktigt mjukt och friskt hĂ„r. 

Cirkapris: 250 kronor för 350 ml.

Inecto Naturals: ✅ BĂ€sta budget

Coconut Shampoo

Inecto Naturals Coconut Shampoo

  • BĂ€sta budget av Testagram.se 

För dig som vill ha ett billigt schampo sÄ Àr detta nÀstan för bra för att vara sant! Detta Àr nÀmligen bÄde veganskt och ekologiskt och har vÄrdande egenskaper som ger ett resultat med ett riktigt rent och friskt hÄr!

För dig som vill vÀrna om miljön men samtidigt inte lÀgga för mycket pengar sÄ Àr detta alltsÄ helt fantastiskt. Har du dessutom skadat, torrt eller frissigt hÄr Àr detta schampo verkligen vÀrt att testa.

Schampot innehÄller kokosolja som hjÀlper till att Äterfukta ditt hÄr, motverka friss och stÀrker det skadade hÄret. Det Àr helt fritt frÄn parabener.

De personer i testpanelen med torrt hÄr blev helt lyriska över resultatet dÄ det testat schampot. HÄret kÀnns verkligen mjukt och Äterfuktat. Och doften av kokos Àr underbar! Om man inte vill ha kokosdoften finns Àven ett arganschampo i samma serie.

Cirkapris: 60 kr för 500 ml

John Masters Organics: ✅ Special

Lavender Rosemary Shampoo

John Masters Organics Lavender Rosemary Shampoo

  • Special av Testagram.se 

John Masters Organics Lavender Rosemary Shampoo Ă€r schampot för alla. Även om detta inte blev vĂ„r absoluta favorit sĂ„ var det ett schampo som alla gillade, oavsett hĂ„rtyp och problem.

Ingredienserna Ă€r bland annat en mĂ€ngd fina och ekologiska vĂ€xtoljor tillsammans med Rosmarin och Lavendel. Även sojaprotein och veteprotein finns med vilket stĂ€rker hĂ„ret och gör det lĂ€ttare att reda ut. Man ska schamponera in hĂ„ret tvĂ„ gĂ„nger vid varje tvĂ€tt och fĂ„r du en riktigt bra Ă„terfuktning av hĂ„ret. Efter att ha testat produkten under en tid upplevde vi att hĂ„ret inte behövde tvĂ€ttas lika ofta lĂ€ngre. 

Vill du ha ett schampo som stÀrker upp ditt hÄr och gör det lÀtt att reda ut? DÄ ska du testa detta. Schampot finns i nÄgra olika utförande med varierande priser.

Cirkapris: 250 kronor för 236 ml.

Hur kom vi fram till vilka schampon vi skulle testa?

Det finns schampon i mĂ„nga olika prisklasser och vi vet att det varierar mycket frĂ„n person till person vad man Ă€r villig att betala för ett schampo. Vi valde dĂ€rför ut produkter frĂ„n olika prisklasser för att göra det möjligt för alla att hitta ett bra schampo oavsett plĂ„nbok. Vi ville Ă€ven testa de produkter som Ă€r extra populĂ€ra och som cirkulerar runt mycket i skönhetstidningar, bloggar och pĂ„ YouTube. 

Det finns ju en hel uppsjö av olika schampon att vÀlja bland ute pÄ marknaden sÄ vÄr första uppgift blev att göra ett urval för att vÀlja ut de produkter som skulle vara med i vÄrt test. Vi gjorde mycket efterforskningar i form av att luslÀsa bloggar och skönhetsmagasin för att ta reda pÄ vilka olika mÀrken och silverschampon pÄ marknaden som Àr mest populÀra just nu. Vi valde att fokusera pÄ veganska och/eller ekologiska produkter och föredrog att vÀlja ut svensktillverkade produkter framför andra storsÀljare.

Vi besökte Àven olika frisörer för att fÄ hjÀlp och rÄdgivning kring vad man bör tÀnka pÄ nÀr man vÀljer ett schampo. Vi besökte ocksÄ olika skönhetsbutiker för att ta reda pÄ vilka schampon som sÀljer bÀst i deras sortiment.

Slutligen kom vi fram till 10 olika schampon som verkade vara populÀra och som fÄtt bra recensioner av mÄnga som vi sedan valde att testa. Vi bestÀllde hem dessa schampon frÄn olika nÀtbutiker sÄsom Ählens.se, lyko.se, och nordicfeel.se.

FrÄgor och svar

Hur testade vi produkterna?

För att kunna testa produkterna ordentligt samlade vi ihop en testpanel bestÄende av tio kvinnor med olika hÄrtyper. Varje testdeltagare fick testa tvÄ olika schampon under tvÄ mÄnaders tid. Vi försökte vÀlja ut schampon som passade varje deltagarens hÄrtyp och eventuella hÄrbottensproblem. Var och en fick sedan notera resultatet under testets gÄng och efter testperioden samlades vi för att diskutera resultatet. För att fÄ ett Ànnu mer utförligt testresultat har vi Àven skickat ut enkÀter till andra privatpersoner som köpt produkterna för att Àven vÀga in deras Äsikter i testresultatet.

Vad ska jag tÀnka pÄ nÀr jag ska köpa schampo?

Börja med att fundera över vilket resultat du vill ha. Har du nÄgra specifika problem som du vill att schampot ska hjÀlpa dig med sÄsom kliande hÄrbotten, torrt hÄr, fett hÄr eller nÄgot annat? Det finns schampon för mÄnga olika hÄrtyper sÄ hÀr gÀller det alltsÄ att vÀlja ett schampo som passar just ditt hÄr. Redan nu kan du dÀrmed sÄlla bort en hel del schampon som inte Àr anpassade för att hjÀlpa till med just dina problem eller önskemÄl. LÀs gÀrna olika typer av recensioner för att se vad andra tycker om olika schampon. NÀr du har kommit fram till vilket schampo som du vill testa sÄ köp gÀrna en liten flaska till att börja med om det finns. SÄ slipper du kasta pengarna i sjön om du inte gillar schampot. NÀr du vÀl ska anvÀnda schampot Àr det viktigt att du lÀser instruktionerna för just det schampot. Vissa veganska och ekologiska schampon ska du exempelvis schamponera med tvÄ gÄnger vid varje tvÀtt för att uppnÄ bÀsta resultat.

Schampon som har utgÄtt

Bynoor Pure Volume Shampoo

Bynoor Pure Volume Shampoo

Bynoor Pure Volume Shampoo

  • BĂ€sta mellan av Testagram.se 

Bynoor Pure Volume Shampoo Àr Àven det ett veganskt och svensktillverkat schampo. Dessutom Àr det helt fritt frÄn sulfater och parabener.

Har du fint och tunt hÄr Àr detta schampo perfekt eftersom det Àven hjÀlper till med att ge lite volym till ditt hÄr.

Schampot innehÄller vitamin B5 som hjÀlper till att Äterfukta hÄret. De i testpanelen med fÀrgat eller blekt hÄr gillade schampot eftersom det gjorde hÄret mjukt och friskt. Schampot doftar hÀrligt av piggelin och hÄret hÄller sig frÀscht i flera dagar efter tvÀtt.

Schampot passar bÀst för dig med tunt och fint hÄr.

Cirkapris: 180 kr för 250 ml

Betyg pÄ guiden: