Hårolja blev en mycket populär hårvårdsprodukt för några år sedan och är nu en vanlig produkt bland de stora varumärkena. För dig som ofta får frissigt eller torrt hår är hårolja den perfekta lösningen. Det är en hårvårdsprodukt som både återfuktar och ger håret ett värmeskydd vid styling med hårfön, locktång eller plattång. Med en vårdande olja får du ett mjukt, lent och glänsande hår som är lätt att borsta. En del produkter hjälper även till med att reparera kluvna hårtoppar och har därmed en mer vårdande effekt. 

Hårolja är en hårvårdsprodukt som finns i flera varianter med olika basoljor som ingrediens. Vanligast är arganolja men det finns även sheasmör, avokado-, mandel- eller jojobaolja och flera andra baser. Hårolja är en dryg hårvårdsprodukt eftersom du bara använder ett par få droppar vid applicering. Därför kan du med fördel välja en dyrare produkt eftersom den varar länge.

Håroljor vi rekommenderar 

I våra tester för att hitta bästa hårolja har vi valt ut testpersoner med olika grader av torrt och livlöst hår samt hår som lätt blir tovigt eller är frissigt. Då håroljor sällan reparerar redan slitet hår uteslöt vi hår som redan var slitet. Vi valde att sätta testperioden till en månad och produkterna applicerades vid behov men minst tre gånger i veckan samtidigt som inga andra förändringar gjordes i hårvårdsrutinerna.

Testerna för att hitta bästa håroljan genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Återfuktning
 • Mjukt och följsamt hår
 • Glans
 • Frissighet
 • Hur enkelt håret blir att reda ut
 • Värmeskydd
 • UV-skydd
 • Tynger inte ner håret
 • Doft
 • Dryg produkt
 • Pris

Här i denna köpguide hjälper vi dig att reda ut vad hårolja är, hur det används och vilka som är bäst i test.

Alla Håroljor

Davines OI Oil

#1 Davines OI Oil

Sammanfattning: I vårt test har vi som bästa mellan valt ut en trevlig produkt i sprayform – DAVINES Ol Hair Oil. Då det är en spray fördelar sig produkten mycket jämnare i håret redan från början. Sprayen är också att föredra om du vill få håret att glänsa lite extra efter styling som en finish. Det går att göra med en produkt i oljeform också men då är det lätt att förstöra lite av stylingen när du ska massera in produkten.

Vi tycker att den här produkten ger riktigt bra glansigt och mjukt hår som är lätt att reda ut. Men vi upplever att det finns en nackdel med en spray och det är att det går åt lite mer vid applicering i jämförelse med en i oljeform.

 • Bästa premium av Testagram.se

L’Oréal Professionnel Mythic Oil

#2 L’Oréal Professionnel Mythic Oil

Sammanfattning: Vår testvinnare som bäst i budgetkategorin är L’Oréal Professionnel Mythic oil. En olja som fungerar förvånansvärt bra trots sitt låga pris och gör ditt hår mjukt och glansigt utan att tynga ner. 

Produkten är baserad på både avokadoolja och druvkärneolja som ger håret intensiv näring och en fin glans. Doften är mild med en lätt blommig doft och känns härligt fräsch.

Den här oljan känns något rinnigare än andra oljor så det gäller att jobba snabbt med den från händerna till håret. Produkten fungerar också på frissigt hår men det behövs lite mer av produkten efter ett par timmar för att inte håret ska bli frissigt igen.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Moroccanoil Original Treatment

#3 Moroccanoil Original Treatment

Sammanfattning: Vår vinnare i testet som bästa premium är Moroccanoil Oil Treatment som anses vara originalet inom hårolja då det blev populärt som hårvårdsprodukt. Trots ett lite dyrare pris än flera andra oljor är denna produkt dryg vilket gör den prisvärd tillsammans med att den ger ett strålande resultat. 

Vår upplevelse av denna olja är att den absorberas snabbt i håret utan att lämna någon klibbig känsla. Du får en riktigt bra vårdande oljebehandling som gör håret tydligt lenare och glansigt. 

Produkten innehåller arganolja och har en härlig mild, orientalisk och kryddig doft. Konsistensen på oljan är något trögflytande vilket gör den lätt att arbeta med. Håret blir lätt att reda ut och håroljan tynger inte ner håret.

 • Bästa budget av Testagram.se

Lanza Keratin Healing Oil Treatment

#4 Lanza Keratin Healing Oil Treatment

Sammanfattning: Bland våra testvinnare har vi även valt ut en specialare som skiljer sig något från övriga håroljor. Den bästa blev L’ANZA Healing Keratin Oil som är en produkt med kreatin. Förutom att håroljan är mjukgörande och fungerar som ett värmeskydd hjälper kreatinet till med att reparera hårstråna genom att bygga upp hårstråna inifrån.

Vi upplever att denna hårolja fungerar otroligt bra på frissighet vilket vi tror kan bero på den reparerande effekten. Tyvärr får håret inte så mycket extra glans som med de övriga produkterna men det går istället att komplettera med en annan produkt med mera glans.

Den här oljan är enkel att arbeta med och det räcker med några få droppar vilket gör det till en dryg produkt. Ett prisvärt alternativ om du vill ha en extra vårdande hårvårdsprodukt.

 • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda hårolja?

Om du vill få ett glansigt hår utan frissiga hårstrån är hårolja rätt produkt för dig för att få ett mjukt, lent och glansigt hår. För dig med torrt slitet hår är hårolja bra för att återfukta. Du ger också håret extra skydd mot slitage vid styling med plattång, locktång eller hårfön genom att oljan fungerar som ett värmeskydd.

En del oljor har extra vårdande effekt och kan vara ett komplement till hårinpackning med skillnaden att oljan inte behöver tvättas ut om du använder en liten mängd.

Hur väljer jag rätt produkt?

Vilken produkt du ska välja beror lite på vilka problem du upplever med håret. För ett lätt torrt och slitet hår och när du vill skydda håret från dagligt slitage fungerar alla håroljor ganska bra. Det som ofta skiljer sig åt är om oljan fungerar bra för frissighet och om det ger den glans du önskar. En del produkter har också extra vårdande effekter som att reparera kluvna hårtoppar vilket kan passa dig som har mycket torrt och slitet hår.

Det är också viktigt att produkten passar din hårkvalitet. Har du tunt hår eller mycket tunna hårstrån behöver du vara extra noga med att välja en produkt som inte tynger ner ditt hår. Har du ett kraftigare hår behöver du en hårolja som absorberas bra eftersom du behöver använda lite mer utan att få ditt hår att se oljigt ut.

Om du har ljust hår rekommenderar vi att använda en genomskinlig olja eftersom mörkare oljor kan ha en tendens att ge håret en viss missfärgning med en gulaktigt eller röd ton.

Många produkter kan också verka dyra med det räcker med några få droppar för att håret ska få i sig den djupverkande näring det behöver. Det blir som ett slags serum för håret.

Så använder du produkten

För att göra håret lenare, få bort frissighet eller för att styla håret fördelar du några få droppar i händerna och masserar in i hårlängderna och topparna i torrt eller fuktigt hår. Börja gärna med lite färre droppar och ta mer efterhand vid behov. Detta minskar risken med att ta för mycket vilket annars kan resultera i att håret ser oljigt ut. Du behöver inte tvätta ur produkten efter användning. Efter applicering kan du styla håret som vanligt med eventuella kompletterande stylingprodukter för att få ökad volym och stadga.

Det går även bra att använda produkten som en behandling för håret istället för en hårinpackning eller genom att blanda det med din hårinpackning för extra effekt. Du tar då en lite större mängd av håroljan i fuktigt hår och låter det sitta i en stund med en handduk virad runt håret. Efter cirka 30 minuter kan du tvätta håret som vanligt.

Mitt hår ser oljigt ut med hårolja

När du använder hårolja och resultatet blir att ditt hår ser oljigt ut finns det några tips kring hur du ska undvika detta. Det vanligaste misstaget är att överdosera produkten. Ta lite färre droppar nästa gång och tänk på att fördela oljan i håret genom att först smeta ut den i händerna. När du sedan applicerar produkten är det viktigt att massera in produkten försiktigt istället för att gnugga in det i håret. Undvik också att applicera produkten för nära hårbotten om inte produkten är speciellt avsedd för det.

Mitt hår ser fortfarande slitet och frissigt ut

Om inte produkterna hjälper är kanske håret så pass slitet och skadat att det behövs en hårklippning. Håroljorna fungerar otroligt bra på slitet hår men de kan inte ta hand om ett alltför skadat hår. När håret väl är klippt kan du regelbundet använda håroljor som en del i din vardagliga hårvårdsrutin för att bättre skydda mot dagligt slitage. Då underhåller du håret och behöver inte gå och klippa håret lika ofta.

Frågor och svar Hårolja

Är hårolja bra för håret?

Håroljor passar bra för ett trött och slitet hår. Oljan dämpar friss, får bukt med statiskt hår, skyddar mot värme och ger lyster.

Hur applicerar man bäst hårolja?

En hårolja fungerar utmärkt att lämna kvar i håret som en leave in-kur, både i torrt och vått hår. Ta några få droppar av håroljan i handen och gnugga mellan händerna för att värma upp produkten. Sedan är det bara att dra fingrarna genom håret för att få en jämn fördelning.

Hur tvättar man bort hårolja ur håret?

Om man bara har använt en liten mängd olja gör det inget om det sitter kvar. Men vill man tvätta bort det, kanske för att man har använt lite mer olja som en hårinpackning är det mycket enkelt att tvätta bort det med schampo. Glöm inte att avsluta med balsam precis som vid vanlig hårtvätt.

Vad gör arganolja för håret?

Arganolja återfuktar, mjukgör och stärker håret med sina många antioxidanter. Det motverkar kluvna hårtoppar och ger håret en fin glans och lyster utan att oljan tynger ner håret.

Är Moroccanoil bra för håret?

Ja, det är en riktigt bra produkt för håret och gör det mjukt och lent med en snygg glans och håret blir återfuktat med minskat friss. Det är tack vare fantastiska resultat av Moroccanoil som det har blivit så populärt med hårolja och framför allt arganolja. Sedan behöver man inte tvunget välja just denna produkt utan de flesta håroljor är mycket bra att använda.

Kan hårolja användas som en inpackning?

Ja, det går utmärkt att använda hårolja som inpackning. Tvätta först håret och applicera därefter håroljan. Låt det verka i cirka 30 minuter innan det tvättas ur och avsluta med balsam som vid vanlig hårtvätt. För extra effekt av hårinpackningen kan man vira en handduk runt håret för att värma oljan under tiden den verkar.

Vilka sorts håroljor är bra att använda?

De flesta sorters håroljor är bra att använda i håret. Både arganolja och kokosolja är både vanliga och enkla att använda. Ricinolja är också bra men kan kännas lite tjock att användas till vardags men passar bra som en hårinpackning.