HĂ„rolja blev en mycket populĂ€r hĂ„rvĂ„rdsprodukt för nĂ„gra Ă„r sedan och Ă€r nu en vanlig produkt bland de stora varumĂ€rkena. För dig som ofta fĂ„r frissigt eller torrt hĂ„r Ă€r hĂ„rolja den perfekta lösningen. Det Ă€r en hĂ„rvĂ„rdsprodukt som bĂ„de Ă„terfuktar och ger hĂ„ret ett vĂ€rmeskydd vid styling med hĂ„rfön, locktĂ„ng eller plattĂ„ng. Med en vĂ„rdande olja fĂ„r du ett mjukt, lent och glĂ€nsande hĂ„r som Ă€r lĂ€tt att borsta. En del produkter hjĂ€lper Ă€ven till med att reparera kluvna hĂ„rtoppar och har dĂ€rmed en mer vĂ„rdande effekt. 

HÄrolja Àr en hÄrvÄrdsprodukt som finns i flera varianter med olika basoljor som ingrediens. Vanligast Àr arganolja men det finns Àven sheasmör, avokado-, mandel- eller jojobaolja och flera andra baser. HÄrolja Àr en dryg hÄrvÄrdsprodukt eftersom du bara anvÀnder ett par fÄ droppar vid applicering. DÀrför kan du med fördel vÀlja en dyrare produkt eftersom den varar lÀnge.

HĂ„roljor vi rekommenderar 

Vi har genom olika tester samlat de vinnande hÄroljorna i olika prisklasser för att du lÀtt ska hitta en produkt för ett vackert, glÀnsande hÄr. I hÄrolja Àr arganolja en vanlig ingrediens men vi har valt att testa flera varianter med olika basoljor. Bland vÄra testvinnare har vi utsett de bÀsta som fungerar mot frissighet och som ger ett glansigt resultat. Vi har Àven valt ut en specialare som ger hÄret extra vÄrdande behandling med kreatin.

HÀr i denna köpguide hjÀlper vi dig att reda ut vad hÄrolja Àr, hur det anvÀnds och vilka som Àr bÀst i test.

Alla HĂ„roljor

Davines OI Oil

#1 Davines OI Oil

Sammanfattning: I vĂ„rt test har vi som bĂ€sta mellan valt ut en trevlig produkt i sprayform – DAVINES Ol Hair Oil. DĂ„ det Ă€r en spray fördelar sig produkten mycket jĂ€mnare i hĂ„ret redan frĂ„n början. Sprayen Ă€r ocksĂ„ att föredra om du vill fĂ„ hĂ„ret att glĂ€nsa lite extra efter styling som en finish. Det gĂ„r att göra med en produkt i oljeform ocksĂ„ men dĂ„ Ă€r det lĂ€tt att förstöra lite av stylingen nĂ€r du ska massera in produkten.

Vi tycker att den hÀr produkten ger riktigt bra glansigt och mjukt hÄr som Àr lÀtt att reda ut. Men vi upplever att det finns en nackdel med en spray och det Àr att det gÄr Ät lite mer vid applicering i jÀmförelse med en i oljeform.

  • BĂ€sta premium av Testagram.se

L’OrĂ©al Professionnel Mythic Oil

#2 L’OrĂ©al Professionnel Mythic Oil

Sammanfattning: VĂ„r testvinnare som bĂ€st i budgetkategorin Ă€r L’OrĂ©al Professionnel Mythic oil. En olja som fungerar förvĂ„nansvĂ€rt bra trots sitt lĂ„ga pris och gör ditt hĂ„r mjukt och glansigt utan att tynga ner. 

Produkten Àr baserad pÄ bÄde avokadoolja och druvkÀrneolja som ger hÄret intensiv nÀring och en fin glans. Doften Àr mild med en lÀtt blommig doft och kÀnns hÀrligt frÀsch.

Den hÀr oljan kÀnns nÄgot rinnigare Àn andra oljor sÄ det gÀller att jobba snabbt med den frÄn hÀnderna till hÄret. Produkten fungerar ocksÄ pÄ frissigt hÄr men det behövs lite mer av produkten efter ett par timmar för att inte hÄret ska bli frissigt igen.

  • BĂ€sta mellan av Testagram.se

Moroccanoil Original Treatment

#3 Moroccanoil Original Treatment

Sammanfattning: VĂ„r vinnare i testet som bĂ€sta premium Ă€r Moroccanoil Oil Treatment som anses vara originalet inom hĂ„rolja dĂ„ det blev populĂ€rt som hĂ„rvĂ„rdsprodukt. Trots ett lite dyrare pris Ă€n flera andra oljor Ă€r denna produkt dryg vilket gör den prisvĂ€rd tillsammans med att den ger ett strĂ„lande resultat. 

VĂ„r upplevelse av denna olja Ă€r att den absorberas snabbt i hĂ„ret utan att lĂ€mna nĂ„gon klibbig kĂ€nsla. Du fĂ„r en riktigt bra vĂ„rdande oljebehandling som gör hĂ„ret tydligt lenare och glansigt. 

Produkten innehÄller arganolja och har en hÀrlig mild, orientalisk och kryddig doft. Konsistensen pÄ oljan Àr nÄgot trögflytande vilket gör den lÀtt att arbeta med. HÄret blir lÀtt att reda ut och hÄroljan tynger inte ner hÄret.

  • BĂ€sta budget av Testagram.se

Lanza Keratin Healing Oil Treatment

#4 Lanza Keratin Healing Oil Treatment

Sammanfattning: Bland vĂ„ra testvinnare har vi Ă€ven valt ut en specialare som skiljer sig nĂ„got frĂ„n övriga hĂ„roljor. Den bĂ€sta blev L’ANZA Healing Keratin Oil som Ă€r en produkt med kreatin. Förutom att hĂ„roljan Ă€r mjukgörande och fungerar som ett vĂ€rmeskydd hjĂ€lper kreatinet till med att reparera hĂ„rstrĂ„na genom att bygga upp hĂ„rstrĂ„na inifrĂ„n.

Vi upplever att denna hÄrolja fungerar otroligt bra pÄ frissighet vilket vi tror kan bero pÄ den reparerande effekten. TyvÀrr fÄr hÄret inte sÄ mycket extra glans som med de övriga produkterna men det gÄr istÀllet att komplettera med en annan produkt med mera glans.

Den hÀr oljan Àr enkel att arbeta med och det rÀcker med nÄgra fÄ droppar vilket gör det till en dryg produkt. Ett prisvÀrt alternativ om du vill ha en extra vÄrdande hÄrvÄrdsprodukt.

  • BĂ€sta special av Testagram.se

Varför ska man anvÀnda hÄrolja?

Om du vill fÄ ett glansigt hÄr utan frissiga hÄrstrÄn Àr hÄrolja rÀtt produkt för dig för att fÄ ett mjukt, lent och glansigt hÄr. För dig med torrt slitet hÄr Àr hÄrolja bra för att Äterfukta. Du ger ocksÄ hÄret extra skydd mot slitage vid styling med plattÄng, locktÄng eller hÄrfön genom att oljan fungerar som ett vÀrmeskydd.

En del oljor har extra vÄrdande effekt och kan vara ett komplement till hÄrinpackning med skillnaden att oljan inte behöver tvÀttas ut om du anvÀnder en liten mÀngd.

Hur vÀljer jag rÀtt produkt?

Vilken produkt du ska vÀlja beror lite pÄ vilka problem du upplever med hÄret. För ett lÀtt torrt och slitet hÄr och nÀr du vill skydda hÄret frÄn dagligt slitage fungerar alla hÄroljor ganska bra. Det som ofta skiljer sig Ät Àr om oljan fungerar bra för frissighet och om det ger den glans du önskar. En del produkter har ocksÄ extra vÄrdande effekter som att reparera kluvna hÄrtoppar vilket kan passa dig som har mycket torrt och slitet hÄr.

Det Àr ocksÄ viktigt att produkten passar din hÄrkvalitet. Har du tunt hÄr eller mycket tunna hÄrstrÄn behöver du vara extra noga med att vÀlja en produkt som inte tynger ner ditt hÄr. Har du ett kraftigare hÄr behöver du en hÄrolja som absorberas bra eftersom du behöver anvÀnda lite mer utan att fÄ ditt hÄr att se oljigt ut.

Om du har ljust hÄr rekommenderar vi att anvÀnda en genomskinlig olja eftersom mörkare oljor kan ha en tendens att ge hÄret en viss missfÀrgning med en gulaktigt eller röd ton.

MÄnga produkter kan ocksÄ verka dyra med det rÀcker med nÄgra fÄ droppar för att hÄret ska fÄ i sig den djupverkande nÀring det behöver. Det blir som ett slags serum för hÄret.

SÄ anvÀnder du produkten

För att göra hÄret lenare, fÄ bort frissighet eller för att styla hÄret fördelar du nÄgra fÄ droppar i hÀnderna och masserar in i hÄrlÀngderna och topparna i torrt eller fuktigt hÄr. Börja gÀrna med lite fÀrre droppar och ta mer efterhand vid behov. Detta minskar risken med att ta för mycket vilket annars kan resultera i att hÄret ser oljigt ut. Du behöver inte tvÀtta ur produkten efter anvÀndning. Efter applicering kan du styla hÄret som vanligt med eventuella kompletterande stylingprodukter för att fÄ ökad volym och stadga.

Det gÄr Àven bra att anvÀnda produkten som en behandling för hÄret istÀllet för en hÄrinpackning eller genom att blanda det med din hÄrinpackning för extra effekt. Du tar dÄ en lite större mÀngd av hÄroljan i fuktigt hÄr och lÄter det sitta i en stund med en handduk virad runt hÄret. Efter cirka 30 minuter kan du tvÀtta hÄret som vanligt.

Mitt hÄr ser oljigt ut med hÄrolja

NÀr du anvÀnder hÄrolja och resultatet blir att ditt hÄr ser oljigt ut finns det nÄgra tips kring hur du ska undvika detta. Det vanligaste misstaget Àr att överdosera produkten. Ta lite fÀrre droppar nÀsta gÄng och tÀnk pÄ att fördela oljan i hÄret genom att först smeta ut den i hÀnderna. NÀr du sedan applicerar produkten Àr det viktigt att massera in produkten försiktigt istÀllet för att gnugga in det i hÄret. Undvik ocksÄ att applicera produkten för nÀra hÄrbotten om inte produkten Àr speciellt avsedd för det.

Mitt hÄr ser fortfarande slitet och frissigt ut

Om inte produkterna hjÀlper Àr kanske hÄret sÄ pass slitet och skadat att det behövs en hÄrklippning. HÄroljorna fungerar otroligt bra pÄ slitet hÄr men de kan inte ta hand om ett alltför skadat hÄr. NÀr hÄret vÀl Àr klippt kan du regelbundet anvÀnda hÄroljor som en del i din vardagliga hÄrvÄrdsrutin för att bÀttre skydda mot dagligt slitage. DÄ underhÄller du hÄret och behöver inte gÄ och klippa hÄret lika ofta.