Det Ă€r ju inte alltid man kĂ€nner sig helt nöjd med sin naturliga hĂ„rfĂ€rg och ibland kan det vara kul med lite förĂ€ndring. Kanske vill man variera sin hĂ„rfĂ€rg beroende pĂ„ Ă„rstid eller helt enkelt bara utifrĂ„n humör. Det finns en uppsjö av olika hĂ„rfĂ€rger att köpa vilket gör att du faktiskt inte alls behöver lĂ€gga pengar pĂ„ att gĂ„ till frisören utan kan fixa ett snyggt ”salongsfĂ€rgat” hĂ„r hemma.

Men vilken av alla mÀrken och fÀrger dÀr ute pÄ marknaden Àr egentligen bÀst? Vad ska man tÀnka pÄ nÀr man vÀljer hÄrfÀrg och vilken nyans ska man vÀlja?

För att underlÀtta för dig i denna djungel av hÄrfÀrger har vi gjort ett utförligt test för att ta reda pÄ vilka hÄrfÀrger som Àr bÀst. Vi gÄr Àven igenom vad som kan vara bra att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer nyans och hur du sedan fÀrgar hÄret för bÀsta resultat.

Utvalda favoriter

20 olika kvinnor har testat 12 olika hĂ„rfĂ€rger och pĂ„ sĂ€tt utvĂ€rderat och kommit fram till nĂ„gra vinnare. Vinnaren i premiumklassen blev utan tvekan Wella Color Touch Pure Naturals som blev den stora favoriten hos de flesta i testpanelen. PrĂ©fĂ©rence Glam Lights frĂ„n L’orĂ©al Paris, som förutom att fĂ€rga hĂ„ret Ă€ven ger riktigt frĂ€scha slingor i olika nyanser, kammade hem priset i mellanklassen. Vinnaren i budgetklassen blev Schwarzkopf Poly Color som Ă€r en riktigt prisvĂ€rd produkt och vi valde Ă€ven ut en bubblare för dig som vill kunna förĂ€ndra din hĂ„rfĂ€rg ofta, nĂ€mligen L’orĂ©al Paris Colorista WashOut. Vi hoppas att det hĂ€r testet ska fungera som en bra vĂ€gledning och hjĂ€lp för dig som vill hitta en hĂ„rfĂ€rg som passar just dig. LĂ€s vidare för att ta del av utförliga recensioner av vinnarna.

Wella: ✅ BĂ€sta premium

Color Touch Pure Naturals

Wella Color Touch Pure Naturals

  • BĂ€sta premium av Testagram.se 

Wella Color Touch Pure Naturals Àr en intensivtoning som Àr fri frÄn ammoniak. Den ger en riktigt fin, frÀsch och glansig fÀrg som varar i upp till 24 tvÀttar. Toningen innehÄller ingrediensen Keratin Liquid som ger vÄrd till ditt hÄr och bidrar till ett skinande resultat som fÄr ditt hÄr att se friskt och vÀlmÄende ut. Produkten innehÄller ocksÄ bivax som Àven det hjÀlper till att vÄrda hÄret samt ge en fantastiskt lyster.

Tack vare att toningen Àr ammoniakfri Àr den vÀldigt skonsam mot ditt hÄr och ger Àven ditt hÄr en naturlig nyans.

Med toningen följer Àven ett schampo som du anvÀnder för att tvÀtta ur hÄrfÀrgen efter att den har verkat klart. Wella Color Touch Pure Naturals finns i flera olika nyanser att vÀlja mellan vilket ju Àr en stor fördel dÄ chansen Àr stor att du hittar en nyans som passar just dig. 

Cirkapris: 140 kr

L’orĂ©al Paris : ✅ BĂ€sta mellan

Préférence Glam Lights

L’orĂ©al Paris PrĂ©fĂ©rence Glam Lights

  • BĂ€sta mellan av Testagram.se 

Om du vill ha en hĂ„rfĂ€rg som ger dig naturliga slingor Ă€r L’orĂ©al Paris PrĂ©fĂ©rence Glam Lights valet för dig! Den hĂ€r hĂ€rliga hĂ„rfĂ€rgen ger hela ditt hĂ„r en vĂ€ldigt fin nyans med lyster och dessutom fĂ„r du slingor i olika naturliga ljusskiftningar. Detta ger ett vĂ€ldigt naturligt och fint resultat.

Med i paketet finns en speciell borste som du anvÀnder för att dra igenom hÄret precis dÀr du vill ha slingorna. Du fÄr ocksÄ med ett schampo som du anvÀnder efter fÀrgningen som en vÄrdande efterbehandling. 

Testpanelen blev vÀldigt imponerad av det naturliga och vackra resultatet som blev med bÄde mörka och ljusa nyanser. Vi gillade ocksÄ den enkla appliceringen med den specialdesignade borsten!

Cirkapris: 130 kr

Schwarzkopf : ✅ BĂ€sta budget

Poly Color

Schwarzkopf Poly Color

  • BĂ€sta budget av Testagram.se 

HÀr har du ett riktigt bra budgetalternativ som Àven den Àr fri frÄn ammoniak och passar dÀrför ocksÄ dig med kÀnslig hÄrbotten. Schwarzkopf Poly Color Àr en toning som tvÀttas ur gradvis vilket gör att den inte hÄller sÄ lÀnge men dÀremot slipper du ju fÄ en utvÀxtrand som man vanligtvis fÄr dÄ man fÀrgar hÄret med permanenta hÄrfÀrger. Detta Àr ett perfekt val för dig som vill kunna fÀrga hÄret ofta till en billig peng.

HÄrfÀrgen Àr mild och skonsamt mot ditt hÄr och din hÄrbotten tack vare att den Àr fri frÄn ammoniak men ocksÄ för den har ett pH-vÀrde som ligger nÀra det pH-vÀrde som vi har i huden och hÄret. Den innehÄller Àven vÄrdande proteiner som hjÀlper till att stÀrka upp ditt hÄr. 

Schwarzkopf Poly Color Àr en riktigt prisvÀrd produkt som ger ett naturligt och frÀscht hÄr. FÀrgen höll lÀngre Àn vad vi trodde vilket ju var ett stort plus. Vi testade bÄde mörka och ljusa nyanser som alla gav ett riktigt frÀscht resultat.

Cirkapris: 65 kr

L’orĂ©al Paris: ✅ Special

Colorista WashOut

L’orĂ©al Paris Colorista WashOut

  • Special av Testagram.se 

Den hĂ€r hĂ„rfĂ€rgen skiljer sig lite frĂ„n de övriga i testet och dĂ€rför valde vi ut den som testets bubblare. L’orĂ©al Paris Colorista WashOut Ă€r en hĂ„rfĂ€rg i fĂ€rgglada och pastelliga fĂ€rger som snabbt tvĂ€ttas ut. En kul grej för dig som vill prova pĂ„ en fĂ€rgglad fĂ€rg under en kortare period. 

Du kan sjÀlv vÀlja om du vill att fÀrgen ska hÄlla i en eller tvÄ veckor. Det gÄr Àven att köpa till ett speciellt schampo som du kan anvÀnda för att snabbare tvÀtta ur fÀrgen om du skulle vilja fÄ tillbaka din naturliga hÄrfÀrg snabbare.

FÀrgerna Àr uppdelade i tvÄ olika kategorier, för blont och brunt hÄr. Vi i testpanelen var först lite skeptiska till hur dessa fÀrger skulle fungera pÄ mörkt hÄr men det visade sig fungera jÀttebra.

Cirkapris: 100 kr

Hur kom vi fram till vilka hÄrfÀrger vi skulle testa?

Det finns ju tusentals olika mÀrken och hÄrfÀrger att vÀlja bland pÄ marknaden sÄ att vÀlja ut en hÄrfÀrg som passar just dig Àr ju ingen enkel utmaning. Vi gjorde mycket efterforskningar i form av att luslÀsa bloggar och skönhetsmagasin för att ta reda pÄ vilka olika mÀrken och hÄrfÀrger pÄ marknaden som Àr mest populÀra just nu.

Vi besökte Àven olika frisörer för att fÄ hjÀlp och rÄdgivning kring vad man bör tÀnka pÄ nÀr man vÀljer en hÄrfÀrg. Vi besökte ocksÄ olika skönhetsbutiker för att ta reda pÄ vilka hÄrfÀrger som sÀljer bÀst i deras sortiment.

Slutligen kom vi fram till 12 olika hÄrfÀrger som verkade vara populÀra och som fÄtt bra recensioner av mÄnga som vi sedan valde att testa. Vi bestÀllde hem dessa fÀrger frÄn olika nÀtbutiker sÄsom Ählens.se, lyko.se, och nordicfeel.se.

Hur testade vi hÄrfÀrgerna?

Testpanelen bestod av 20 kvinnor i olika Äldrar och med olika hÄrfÀrg. Varje hÄrfÀrg testades i tvÄ olika nyanser och av tvÄ kvinnor. Vi valde ut en mörk och en ljus nyans av varje hÄrfÀrg och testade sedan dessa pÄ tvÄ olika kvinnor med ljust respektive mörkare hÄr. 

Efter fÀrgningen fick sedan varje deltagare skriva ner sina personliga reflektioner och sedan trÀffades hela testpanelen för att delge sina erfarenheter och Àven ge sina Äsikter kring vad de tyckte om resultatet hos de övriga deltagarna.

För att fÄ ett Ànnu mer utförligt testresultat har vi Àven skickat ut enkÀter till andra privatpersoner som köpt produkterna för att Àven vÀga in deras Äsikter i testresultatet.

Vad ska jag tÀnka pÄ nÀr jag köper hÄrfÀrg?

Det första som kan vara bra att tÀnka pÄ Àr att fÀrgning kan slita pÄ hÄret. Idag finns det dock mÄnga hÄrfÀrger som Àr fria frÄn ammoniak och att vÀlja nÄgon av dessa kan dÀrför vara smart. Och du dessutom ofta utsÀtter ditt hÄr för olika vÀrmeverktyg och stylingprodukter kan detta vara extra bra att tÀnka pÄ. Om du vÀljer en hÄrfÀrg som Àr fri frÄn ammoniak Àr det mycket mer skonsamt mot ditt hÄr, dÀremot hÄller inte fÀrgen lika lÀnge.

NÄgot annat som kan vara bra att tÀnka pÄ Àr att se till att anvÀnda vÄrdande produkter efter att du har fÀrgat ditt hÄr. Det finns en uppsjö av vÄrdande produkter pÄ marknaden sÄsom olika inpackningar, hÄroljor och leave-in produkter. 

NÀr det handlar om att vÀlja rÀtt nyans för just ditt hÄr kan det vara bra att rÄdfrÄga den butik dÀr du köper produkten, förhoppningsvis har de kunnig personal som kan hjÀlpa dig. Det kan Àven vara bra att lÀsa recensioner pÄ nÀtet och se vad andra har skrivit som redan har anvÀnt produkterna. 

NÀr det vÀl Àr dags för fÀrgning Àr det viktigt att du följer bruksanvisningen noga och att du Àr noggrann med verkningstiden för att fÄ det bÀsta resultatet.

Vilken hÄrfÀrg passar mig bÀst?

Det hÀr med hÄrfÀrger Àr ju vÀldigt individuellt. Genom att vÀlja rÀtt nyans kan du ge ditt ansikte ett lyft men genom att vÀlja fel nyans kan resultatet dessvÀrre bli det motsatta. En hÄrfÀrg som du tycker Àr snygg pÄ nÄgon annan Àr inte alltid lika snygg pÄ dig. Det handlar framförallt om vilken hudton man har och nÀr man vÀljer hÄrfÀrg bör man dÀrför vÀlja utifrÄn vilken fÀrg som passar ens egen hudton istÀllet för att titta pÄ andra. PÄ sÄ sÀtt har du möjlighet att fÄ ett naturligt och fint resultat som verkligen lyfter fram ditt ansikte.

Ett generellt tips att gÄ efter Àr att om du har en varm hudton vÀlja nyanser med guldiga toner, oavsett om det handlar om en mörk eller ljus nyans pÄ hÄrfÀrgen. De guldiga tonerna lyfter nÀmligen fram den varma hudtonen vÀldigt bra. Om du dÀremot har en kall hudton bör du istÀllet vÀlja kalla toner utan guldiga nyanser, exempelvis askblond eller mörkbrun.

Om du Àr osÀker pÄ vad du har för hudton rekommenderar vi att du besöker en skönhetsbutik för att fÄ hjÀlp att ta reda pÄ det.

Hur lÀnge ska hÄrfÀrgen sitta i?

Hur lÀnge hÄrfÀrgen ska sitta i varierar mellan olika produkter, se dÀrför till att lÀsa bruksanvisningen noga. Du ska aldrig lÄta fÀrgen sitta i lÀngre Àn vad som anges i bruksanvisningen, stÀll dÀrför gÀrna ett alarm sÄ du inte glömmer bort tiden.

Kan jag fÀrga hÄret om jag Àr gravid?

Om du vill vara helt pÄ den sÀkra sidan bör du inte anvÀnda hÄrfÀrg nÀr du Àr gravid. Det finns dock inga vetenskapliga underlag som pÄvisat att det skulle vara skadligt för fostret. Detta innebÀr att det skulle kunna vara farligt för fostret men det kan Àven vara sÄ att det Àr helt ofarligt. Eftersom de kemikalier som du applicerar i hÄret Àven tas upp av huden gÄr det inte att utesluta att fostret skulle kunna ta skada.

Betyg pÄ guiden: