Det är ju inte alltid man känner sig helt nöjd med sin naturliga hårfärg och ibland kan det vara kul med lite förändring. Kanske vill man variera sin hårfärg beroende på årstid eller helt enkelt bara utifrån humör. Det finns en uppsjö av olika hårfärger att köpa vilket gör att du faktiskt inte alls behöver lägga pengar på att gå till frisören utan kan fixa ett snyggt ”salongsfärgat” hår hemma.

Men vilken av alla märken och färger där ute på marknaden är egentligen bäst? Vad ska man tänka på när man väljer hårfärg och vilken nyans ska man välja?

För att underlätta för dig i denna djungel av hårfärger har vi gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka hårfärger som är bäst. Vi går även igenom vad som kan vara bra att tänka på när du väljer nyans och hur du sedan färgar håret för bästa resultat.

Utvalda favoriter

20 olika kvinnor har testat 12 olika hårfärger och på sätt utvärderat och kommit fram till några vinnare. Vinnaren i premiumklassen blev utan tvekan Wella Color Touch Pure Naturals som blev den stora favoriten hos de flesta i testpanelen. Préférence Glam Lights från L’oréal Paris, som förutom att färga håret även ger riktigt fräscha slingor i olika nyanser, kammade hem priset i mellanklassen. Vinnaren i budgetklassen blev Schwarzkopf Poly Color som är en riktigt prisvärd produkt och vi valde även ut en bubblare för dig som vill kunna förändra din hårfärg ofta, nämligen L’oréal Paris Colorista WashOut. Vi hoppas att det här testet ska fungera som en bra vägledning och hjälp för dig som vill hitta en hårfärg som passar just dig. Läs vidare för att ta del av utförliga recensioner av vinnarna.

Wella: ✅ Bästa premium

Color Touch Pure Naturals

Wella Color Touch Pure Naturals

  • Bästa premium av Testagram.se 

Wella Color Touch Pure Naturals är en intensivtoning som är fri från ammoniak. Den ger en riktigt fin, fräsch och glansig färg som varar i upp till 24 tvättar. Toningen innehåller ingrediensen Keratin Liquid som ger vård till ditt hår och bidrar till ett skinande resultat som får ditt hår att se friskt och välmående ut. Produkten innehåller också bivax som även det hjälper till att vårda håret samt ge en fantastiskt lyster.

Tack vare att toningen är ammoniakfri är den väldigt skonsam mot ditt hår och ger även ditt hår en naturlig nyans.

Med toningen följer även ett schampo som du använder för att tvätta ur hårfärgen efter att den har verkat klart. Wella Color Touch Pure Naturals finns i flera olika nyanser att välja mellan vilket ju är en stor fördel då chansen är stor att du hittar en nyans som passar just dig. 

Cirkapris: 140 kr

Garnier : ✅ Bästa mellan

Olia Hårfärg 4.0 Mörkbrun

Garnier Olia Hårfärg 4.0 Mörkbrun

  • Bästa mellan av Testagram.se 

Om du vill ha en hårfärg som ger dig naturliga slingor är Garnier Olia Hårfärg valet för dig! Den här härliga hårfärgen ger hela ditt hår en väldigt fin nyans med lyster och dessutom får du slingor i olika naturliga ljusskiftningar. Detta ger ett väldigt naturligt och fint resultat.

Med i paketet finns en speciell borste som du använder för att dra igenom håret precis där du vill ha slingorna. Du får också med ett schampo som du använder efter färgningen som en vårdande efterbehandling. 

Testpanelen blev väldigt imponerad av det naturliga och vackra resultatet som blev med både mörka och ljusa nyanser. Vi gillade också den enkla appliceringen med den specialdesignade borsten!

Cirkapris: 100 kr

Schwarzkopf : ✅ Bästa budget

Poly Color

Schwarzkopf Poly Color

  • Bästa budget av Testagram.se 

Här har du ett riktigt bra budgetalternativ som även den är fri från ammoniak och passar därför också dig med känslig hårbotten. Schwarzkopf Poly Color är en toning som tvättas ur gradvis vilket gör att den inte håller så länge men däremot slipper du ju få en utväxtrand som man vanligtvis får då man färgar håret med permanenta hårfärger. Detta är ett perfekt val för dig som vill kunna färga håret ofta till en billig peng.

Hårfärgen är mild och skonsamt mot ditt hår och din hårbotten tack vare att den är fri från ammoniak men också för den har ett pH-värde som ligger nära det pH-värde som vi har i huden och håret. Den innehåller även vårdande proteiner som hjälper till att stärka upp ditt hår. 

Schwarzkopf Poly Color är en riktigt prisvärd produkt som ger ett naturligt och fräscht hår. Färgen höll längre än vad vi trodde vilket ju var ett stort plus. Vi testade både mörka och ljusa nyanser som alla gav ett riktigt fräscht resultat.

Cirkapris: 65 kr

L’oréal Paris: ✅ Special

Colorista WashOut

L’oréal Paris Colorista WashOut

  • Special av Testagram.se 

Den här hårfärgen skiljer sig lite från de övriga i testet och därför valde vi ut den som testets bubblare. L’oréal Paris Colorista WashOut är en hårfärg i färgglada och pastelliga färger som snabbt tvättas ut. En kul grej för dig som vill prova på en färgglad färg under en kortare period. 

Du kan själv välja om du vill att färgen ska hålla i en eller två veckor. Det går även att köpa till ett speciellt schampo som du kan använda för att snabbare tvätta ur färgen om du skulle vilja få tillbaka din naturliga hårfärg snabbare.

Färgerna är uppdelade i två olika kategorier, för blont och brunt hår. Vi i testpanelen var först lite skeptiska till hur dessa färger skulle fungera på mörkt hår men det visade sig fungera jättebra.

Cirkapris: 100 kr

Hur kom vi fram till vilka hårfärger vi skulle testa?

Det finns ju tusentals olika märken och hårfärger att välja bland på marknaden så att välja ut en hårfärg som passar just dig är ju ingen enkel utmaning. Vi gjorde mycket efterforskningar i form av att lusläsa bloggar och skönhetsmagasin för att ta reda på vilka olika märken och hårfärger på marknaden som är mest populära just nu.

Vi besökte även olika frisörer för att få hjälp och rådgivning kring vad man bör tänka på när man väljer en hårfärg. Vi besökte också olika skönhetsbutiker för att ta reda på vilka hårfärger som säljer bäst i deras sortiment.

Slutligen kom vi fram till 12 olika hårfärger som verkade vara populära och som fått bra recensioner av många som vi sedan valde att testa. Vi beställde hem dessa färger från olika nätbutiker såsom åhlens.se, lyko.se, och nordicfeel.se.

Frågor och svar

Hur testade vi hårfärgerna?

Testpanelen bestod av 20 kvinnor i olika åldrar och med olika hårfärg. Varje hårfärg testades i två olika nyanser och av två kvinnor. Vi valde ut en mörk och en ljus nyans av varje hårfärg och testade sedan dessa på två olika kvinnor med ljust respektive mörkare hår. Efter färgningen fick sedan varje deltagare skriva ner sina personliga reflektioner och sedan träffades hela testpanelen för att delge sina erfarenheter och även ge sina åsikter kring vad de tyckte om resultatet hos de övriga deltagarna. För att få ett ännu mer utförligt testresultat har vi även skickat ut enkäter till andra privatpersoner som köpt produkterna för att även väga in deras åsikter i testresultatet.

Vad ska jag tänka på när jag köper hårfärg?

Det första som kan vara bra att tänka på är att färgning kan slita på håret. Idag finns det dock många hårfärger som är fria från ammoniak och att välja någon av dessa kan därför vara smart. Och du dessutom ofta utsätter ditt hår för olika värmeverktyg och stylingprodukter kan detta vara extra bra att tänka på. Om du väljer en hårfärg som är fri från ammoniak är det mycket mer skonsamt mot ditt hår, däremot håller inte färgen lika länge. Något annat som kan vara bra att tänka på är att se till att använda vårdande produkter efter att du har färgat ditt hår. Det finns en uppsjö av vårdande produkter på marknaden såsom olika inpackningar, håroljor och leave-in produkter. När det handlar om att välja rätt nyans för just ditt hår kan det vara bra att rådfråga den butik där du köper produkten, förhoppningsvis har de kunnig personal som kan hjälpa dig. Det kan även vara bra att läsa recensioner på nätet och se vad andra har skrivit som redan har använt produkterna. När det väl är dags för färgning är det viktigt att du följer bruksanvisningen noga och att du är noggrann med verkningstiden för att få det bästa resultatet.

Vilken hårfärg passar mig bäst?

Det här med hårfärger är ju väldigt individuellt. Genom att välja rätt nyans kan du ge ditt ansikte ett lyft men genom att välja fel nyans kan resultatet dessvärre bli det motsatta. En hårfärg som du tycker är snygg på någon annan är inte alltid lika snygg på dig. Det handlar framförallt om vilken hudton man har och när man väljer hårfärg bör man därför välja utifrån vilken färg som passar ens egen hudton istället för att titta på andra. På så sätt har du möjlighet att få ett naturligt och fint resultat som verkligen lyfter fram ditt ansikte. Ett generellt tips att gå efter är att om du har en varm hudton välja nyanser med guldiga toner, oavsett om det handlar om en mörk eller ljus nyans på hårfärgen. De guldiga tonerna lyfter nämligen fram den varma hudtonen väldigt bra. Om du däremot har en kall hudton bör du istället välja kalla toner utan guldiga nyanser, exempelvis askblond eller mörkbrun. Om du är osäker på vad du har för hudton rekommenderar vi att du besöker en skönhetsbutik för att få hjälp att ta reda på det.

Hur länge ska hårfärgen sitta i?

Hur länge hårfärgen ska sitta i varierar mellan olika produkter, se därför till att läsa bruksanvisningen noga. Du ska aldrig låta färgen sitta i längre än vad som anges i bruksanvisningen, ställ därför gärna ett alarm så du inte glömmer bort tiden.

Kan jag färga håret om jag är gravid?

Om du vill vara helt på den säkra sidan bör du inte använda hårfärg när du är gravid. Det finns dock inga vetenskapliga underlag som påvisat att det skulle vara skadligt för fostret. Detta innebär att det skulle kunna vara farligt för fostret men det kan även vara så att det är helt ofarligt. Eftersom de kemikalier som du applicerar i håret även tas upp av huden går det inte att utesluta att fostret skulle kunna ta skada.

Betyg på guiden:

4.3/5 - (14 votes)