Badolja » Bäst i test

Badsalt

Att ta ett varmt bad med en väldoftande och mjukgörande badolja kan vara avslappnande och rogivande efter en stressfull dag. Att bara få pyssla om sig själv med ett hemmaspa i budgetvariant och koppla av tankarna från alla måsten i vardagen kan ha stor hälsofrämjande effekt. Ett varmt bad får muskler och leder att slappna av men det har även en positiv påverkan på det psykiska välmåendet. Det är ett perfekt sätt att unna sig lite vardagslyx till ett bra pris.

1. Maria Åkerberg Shower & Bath Oil

Till testets specialare har vi valt ut Maria Åkerberg Shower & Bath Oil. En dusch- och badolja som både verkar avslappnande och återfuktande samt att den är underbar om du har en förkylning då aromerna av eukalyptus öppnar upp dina andningsvägar.

Trots att det är en svensk produkt och att varumärket Maria Åkerberg står för bra ekologiska produkter som inte är testade på djur så är det en produkt till budgetpris. Den här produkten är dessutom utan alkohol, konserveringsmedel och kemiska emulgeringsmedel. Ett extra plus är att det också är en duscholja vilket är bra för dig som inte har tillgång till ett badkar.

Kommer snart! Kommer snart!
Maria Åkerberg Shower & Bath Oil

2. Kerstin Florian Organic Lavender Bath & Body Oil

Vår testvinnare som bästa mellan utsåg vi en produkt från Kerstin Florian, Essential Body Care Lavender Bath & Body, som är både lugngivande och rogivande med sin eteriska olja från lavendel. Perfekt som badolja strax innan läggdags om du är mycket stressad, har svårt att komma till ro och somna eller om du har huvudvärk.

När vi själva testade denna produkt kände vi oss verkligen avslappnande efter badet. En härlig olja som gör huden mjuk och väldoftande. I oljan finns även antioxidanten vitamin E som ska vara vårdande vid exempelvis värkande leder. Det kan ha varit en bidragande faktor till att vi kände oss så pass avslappnade i kroppen efter våra tester.

Kommer snart! Kommer snart!
Kerstin Florian Organic Lavender Bath & Body Oil

3. Weleda Citrus Refreshing Bath Milk

För dig som vill ha ett bra budgetalternativ kan vi rekommendera Weleda Citrus Refreshing Bath Milk. Det är en härlig badmjölk med doft av citrus från äkta eteriska oljor. En klart fräsch och uppiggande doft men vi kände ändå att badmjölken gav oss avslappning när vi testade produkten. 

Utifrån den uppfriskande doften passar denna badmjölk inte så bra strax innan sovdags utan fungerar bättre för ett bad på morgonen eller under dagen när du behöver piggna till. Produkten innehåller också mandelolja som gör din hy mjuk och smidig men behöver du något som återfuktar väldigt bra rekommenderar vi istället vår utvalda premium eller vår vinnare i mellanklassen.

Kommer snart! Kommer snart!
Weleda Citrus Refreshing Bath Milk

4. Molton Brown Jasmine & Sun Rose Exquisite Bathing Oil

För dig som vill ha en riktig lyxig badolja rekommenderar vi dig att titta lite extra på Jasmine & Sun Rose Exquisite Bathing Oil från Molton Brown. Det är en badolja med en underbar doft av jasmin och rosor. Det här är en måste-ha-produkt för dig som verkligen är en entusiast av hemmaspa.

Det här blev en produkt vi gärna testade mer än en gång, framförallt då vi verkligen fastnade för den underbara doften men också för att produkten gav huden riktigt bra återfuktning. Ett bad med denna badolja var mycket avslappnande och rogivande. Tänk på när du köper den här produkten att det är en glasflaska och som dessutom är stor och tung vilket innebär att du får vara extra varsam. Ställ gärna undan flaskan innan du kliver i badet medan du är torr och musklerna är alerta innan det avslappnande badet.

Kommer snart! Kommer snart!
Molton Brown Jasmine & Sun Rose Exquisite Bathing Oil

Så är Badoljan utvald

En bra badolja ska inte bara dofta gott, den ska både mjukgöra och återfukta. Vi har testat olika badoljor i olika prisklasser och utsett bäst i test. Med vår hjälp kan du lättare hitta en badolja som blir din nya favorit för dina avkopplande bad. I våra tester har vi bedömt doft, hur pass bra oljorna återfuktar huden och om huden känns mjuk efter ett bad. Bland våra utvalda vinnare har vi även tagit med produkter som också fungerar som duscholja och kroppsolja för att ge huden extra fukt. Avslutningsvis ger vi dig tips på hur du väljer rätt produkt och hur du bäst får ut mest effekt av din badolja.

I våra tester av olika badoljor har varje testperson fått testa produkter som ska vara avslappnande inför kvällen samt produkter som ska vara uppiggande i början på dagen. Mycket sitter i de aromatiska dofterna men en del badoljor kan även innehålla andra ämnen som exempelvis ska hjälpa till att lätta på spänningar i muskler, leder med mera. Eftersom vatten lätt torkar ut huden har testperioden pågått under en månad med ett till två bad i veckan.

Testerna för att hitta bästa badoljan genomfördes utifrån följande egenskaper:

  • Återfuktning
  • Hudens mjukhet
  • Doft
  • Effekten på spänningar i kroppen
  • Hur rogivande och avslappnade ett bad med badoljan känns
  • Om produkten även fungerar som duscholja

Badolja – Guide

Förutom att varmt vatten vid ett bad både får muskler och leder att slappna av kan en badolja tillföra fler välgörande effekter. Badolja kan till exempel innehålla lugnande aromer som reducerar spänningar i din kropp och ingredienser som hjälper din hud att bli återfuktad, len och mjuk. Även om vatten i sig kan torka ut huden kan ett varmt bad med badolja vara effektiv vid torr hud och vid problem med eksem.

Hur väljer jag rätt produkt?

En badolja kan ha en avslappnande och rogivande effekt men kan också ha fler funktioner beroende på vilket märke och vilken produkt du väljer. Är du på jakt efter en badolja bara för den avslappnande effekten kan du välja utifrån vilka aromer som finns i oljan. Lavendel är till exempel en vanlig arom att använda för sina lugnande och rofyllda egenskaper.

För dig som vill bli avslappnad i kroppen men ändå ta ett bad för att piggna till kan vi istället rekommendera en badolja med arom från exempelvis citrus. En fräsch och klar uppiggande doft för att vakna till. 

För dig som har torr hud, eksem eller annan irriterad hud kan titta lite extra efter speciella egenskaper för detta. Det kan vara en badolja som ger intensiv återfuktning eller för dig med känslig hud en parfymfri olja som är särskilt framtagen för allergiker.

Så använder du produkten

För att inte torka ut huden för mycket, irritera eventuella eksem eller annan irritation i huden är det bra om vattnet inte är för varmt. Även om badoljan luktar gott och det är frestande att hälla i mycket i badet så är det viktigt att läsa på produkten hur mycket olja som rekommenderas och om det står någon maxtid. Oftast behövs bara några få droppar olja i badet.

Flera produkter med badoljor kan också användas som duscholja. Det kan vara bra för dig som saknar badkar eller som vill variera med en lite snabbare dusch. En duscholja kan fungera som ett alternativ till vanlig duschtvål och då tvättar du av oljan efter applicering. Om produkten även är framtagen för att kunna användas som en kroppsolja kan du applicera oljan efter den vanliga tvättningen och låta oljan sitta kvar som ett alternativ till kroppslotion för bästa återfuktning.

Vanliga frågor om Badolja

Vad är badolja?

En badolja är en olja som används i badet med några få droppar. Oljan hjälper bland annat till att mjukgöra och återfukta huden men kan även ha andra egenskaper beroende på innehåll. Badoljor med tillsatta aromer kan även ha en effekt på vårt doftsinne med antingen lugnande eller uppiggande dofter för att lättare kunna slappna av och sänka stressnivån eller för att bli lite piggare och mer alert.

Vad är badolja bra för?

Badolja är bra att använda för att mjukgöra och återfukta huden. Att ta ett varmt bad i sig kan även mjuka upp värkande och stela leder och muskler samtidigt som det ger en stressreducerande avslappning även mentalt. Vissa dofter i badoljor kan dessutom förstärka avslappningseffekten med exempelvis lavendel eller att pigga upp med citrusdofter eller mentoldofter. En mentoldoft som exempelvis eukalyptus kan även ha effekt på nästäppa vid förkylning. Ett varmt bad för då upp ångorna i näsan vilket kan göra det lättare att andas.

Kan badolja vara bra för problem med eksem eller psoriasis?

Ja, det kan vara bra att använda badolja vid problem med eksem eller psoriasis. Det är då viktigt att välja en mild, parfymfri produkt som är extra mjukgörande och återfuktande. Badvattnet ska heller inte vara för varmt eftersom detta kan irritera huden. Det gäller också att varken bada eller duscha för ofta om man har eksem eftersom mycket kontakt med vatten är uttorkande för huden vilket kan förvärra eksemen.

Vad är fördelarna med en badolja?

Förutom att badoljan kan göra huden mjuk och återfuktad är det väldigt rofullt och njutningsfullt med ett liten hemma-spa upplevelse. Att skämma bort sig själv med en avslappnad och lugn stund med ett bad där man förhöjer hela upplevelsen med en härlig badolja är något många borde göra allt oftare vid möjlighet.

Vilken badolja är bäst?

Den badolja som passar dig bäst behöver vara anpassad för din hud. Är du fri från hudproblem och inte har extra torr hud kan man välja den badolja som doftar bäst och får dig i den sinnesstämning du önskar för tillfället.

Badolja eller badsalt, vilket är bäst?

Badolja och badsalt har många gemensamma nämnare då båda är återfuktande och mjukgörande för huden. Den största skillnaden är att badsalt har mineraler och näringsämnen som vårdar huden på ett annat sätt än badolja. Det går utmärkt att kombinera badolja och badsalt i badvattnet för att uppnå ännu bättre resultat med huden.

Betyg på testguiden:

3.7/5 - (252 votes)