Att ta ett varmt bad med en väldoftande och mjukgörande badolja kan vara avslappnande och rogivande efter en stressfull dag. Att bara få pyssla om sig själv med ett hemmaspa i budgetvariant och koppla av tankarna från alla måsten i vardagen kan ha stor hälsofrämjande effekt. Ett varmt bad får muskler och leder att slappna av men det har även en positiv påverkan på det psykiska välmåendet. Det är ett perfekt sätt att unna sig lite vardagslyx till ett bra pris.

Bad Oljor vi rekommenderar 

En bra badolja ska inte bara dofta gott, den ska både mjukgöra och återfukta. Vi har testat olika badoljor i olika prisklasser och utsett bäst i test. Med vår hjälp kan du lättare hitta en badolja som blir din nya favorit för dina avkopplande bad. I våra tester har vi bedömt doft, hur pass bra oljorna återfuktar huden och om huden känns mjuk efter ett bad. Bland våra utvalda vinnare har vi även tagit med produkter som också fungerar som duscholja och kroppsolja för att ge huden extra fukt. Avslutningsvis ger vi dig tips på hur du väljer rätt produkt och hur du bäst får ut mest effekt av din badolja.

Alla Bad Oljor

Maria Åkerberg Shower & Bath Oil

#1 Maria Åkerberg Shower & Bath Oil

Sammanfattning: Till testets specialare har vi valt ut Maria Åkerberg Shower & Bath Oil. En dusch- och badolja som både verkar avslappnande och återfuktande samt att den är underbar om du har en förkylning då aromerna av eukalyptus öppnar upp dina andningsvägar.

Trots att det är en svensk produkt och att varumärket Maria Åkerberg står för bra ekologiska produkter som inte är testade på djur så är det en produkt till budgetpris. Den här produkten är dessutom utan alkohol, konserveringsmedel och kemiska emulgeringsmedel. Ett extra plus är att det också är en duscholja vilket är bra för dig som inte har tillgång till ett badkar.

  • Bästa premium av Testagram.se

Kerstin Florian Organic Lavender Bath & Body Oil

#2 Kerstin Florian Organic Lavender Bath & Body Oil

Sammanfattning: Vår testvinnare som bästa mellan utsåg vi en produkt från Kerstin Florian, Essential Body Care Lavender Bath & Body, som är både lugngivande och rogivande med sin eteriska olja från lavendel. Perfekt som badolja strax innan läggdags om du är mycket stressad, har svårt att komma till ro och somna eller om du har huvudvärk.

När vi själva testade denna produkt kände vi oss verkligen avslappnande efter badet. En härlig olja som gör huden mjuk och väldoftande. I oljan finns även antioxidanten vitamin E som ska vara vårdande vid exempelvis värkande leder. Det kan ha varit en bidragande faktor till att vi kände oss så pass avslappnade i kroppen efter våra tester.

  • Bästa mellan av Testagram.se

Weleda Citrus Refreshing Bath Milk

#3 Weleda Citrus Refreshing Bath Milk

Sammanfattning: För dig som vill ha ett bra budgetalternativ kan vi rekommendera Weleda Citrus Refreshing Bath Milk. Det är en härlig badmjölk med doft av citrus från äkta eteriska oljor. En klart fräsch och uppiggande doft men vi kände ändå att badmjölken gav oss avslappning när vi testade produkten. 

Utifrån den uppfriskande doften passar denna badmjölk inte så bra strax innan sovdags utan fungerar bättre för ett bad på morgonen eller under dagen när du behöver piggna till. Produkten innehåller också mandelolja som gör din hy mjuk och smidig men behöver du något som återfuktar väldigt bra rekommenderar vi istället vår utvalda premium eller vår vinnare i mellanklassen.

  • Bästa budget av Testagram.se

Molton Brown Jasmine & Sun Rose Exquisite Bathing Oil

#4 Molton Brown Jasmine & Sun Rose Exquisite Bathing Oil

Sammanfattning: För dig som vill ha en riktig lyxig badolja rekommenderar vi dig att titta lite extra på Jasmine & Sun Rose Exquisite Bathing Oil från Molton Brown. Det är en badolja med en underbar doft av jasmin och rosor. Det här är en måste-ha-produkt för dig som verkligen är en entusiast av hemmaspa.

Det här blev en produkt vi gärna testade mer än en gång, framförallt då vi verkligen fastnade för den underbara doften men också för att produkten gav huden riktigt bra återfuktning. Ett bad med denna badolja var mycket avslappnande och rogivande. Tänk på när du köper den här produkten att det är en glasflaska och som dessutom är stor och tung vilket innebär att du får vara extra varsam. Ställ gärna undan flaskan innan du kliver i badet medan du är torr och musklerna är alerta innan det avslappnande badet.

  • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en badolja?

Förutom att varmt vatten vid ett bad både får muskler och leder att slappna av kan en badolja tillföra fler välgörande effekter. Badolja kan till exempel innehålla lugnande aromer som reducerar spänningar i din kropp och ingredienser som hjälper din hud att bli återfuktad, len och mjuk. Även om vatten i sig kan torka ut huden kan ett varmt bad med badolja vara effektiv vid torr hud och vid problem med eksem.

Hur väljer jag rätt produkt?

En badolja kan ha en avslappnande och rogivande effekt men kan också ha fler funktioner beroende på vilket märke och vilken produkt du väljer. Är du på jakt efter en badolja bara för den avslappnande effekten kan du välja utifrån vilka aromer som finns i oljan. Lavendel är till exempel en vanlig arom att använda för sina lugnande och rofyllda egenskaper.

För dig som vill bli avslappnad i kroppen men ändå ta ett bad för att piggna till kan vi istället rekommendera en badolja med arom från exempelvis citrus. En fräsch och klar uppiggande doft för att vakna till. 

För dig som har torr hud, eksem eller annan irriterad hud kan titta lite extra efter speciella egenskaper för detta. Det kan vara en badolja som ger intensiv återfuktning eller för dig med känslig hud en parfymfri olja som är särskilt framtagen för allergiker.

Så använder du produkten

För att inte torka ut huden för mycket, irritera eventuella eksem eller annan irritation i huden är det bra om vattnet inte är för varmt. Även om badoljan luktar gott och det är frestande att hälla i mycket i badet så är det viktigt att läsa på produkten hur mycket olja som rekommenderas och om det står någon maxtid. Oftast behövs bara några få droppar olja i badet.

Flera produkter med badoljor kan också användas som duscholja. Det kan vara bra för dig som saknar badkar eller som vill variera med en lite snabbare dusch. En duscholja kan fungera som ett alternativ till vanlig duschtvål och då tvättar du av oljan efter applicering. Om produkten även är framtagen för att kunna användas som en kroppsolja kan du applicera oljan efter den vanliga tvättningen och låta oljan sitta kvar som ett alternativ till kroppslotion för bästa återfuktning.