Ett skinande vitt leende vill ju de flesta av oss ha, men dessvärre är det få som känner att tänderna är så där vita som man skulle vilja. Missfärgade och gula tänder är vanligt förekommande och många drömmer om att kunna gå till tandläkaren och göra en riktigt tandblekning. Men det behöver faktiskt varken vara speciellt komplicerat eller dyrt eftersom du numera kan göra en tandblekning hemma. De flesta tandblekningsprodukter idag är också så skonsamma så man inte behöver oroa sig för att det skulle vara skadligt för tänderna.

Det man ska tänka på är att välja en tandblekningsprodukt av hög kvalitet. Det finns dock en mängd olika tandblekningsmedel ute på marknaden så att välja rätt är kanske inte helt lätt. Vi har därför testat flera olika populära tandblekningsprodukter och kommit fram till vilka som egentligen är bäst.

Tandblekningar vi rekommenderar 

Till våra tester valde vi ut testpersoner med varierande grad av missfärgade och gula tänder för att avgöra hur väl produkterna fungerar. Testpersonerna bestod också av en mix av vana och ovana personer med att bleka sina tänder själv hemma för att bättre kunna bedöma enkelheten.

Testerna för att hitta bästa tandblekningen genomfördes utifrån följande egenskaper:

  • Användarvänlighet – enkelt och smidigt att använda och enkelt att följa bruksanvisningen
  • Resultat på missfärgningar
  • Hur många nyanser vitare blekningen ger
  • Hur väl produkten fungerar för känsligt tandkött och känsliga tänder med ilningar
  • Antal behandlingar som produkten räcker till
  • Pris

Läs vidare för att ta del av utförliga recensioner av vinnarna.

Alla Tandblekningar

Dentway Starter Kit

#1 Dentway Starter Kit

Sammanfattning: För dig som vill ha en riktigt skonsam produkt så är det är ett mycket bra val. Dentway Tandblekning Starter Kit innehåller nämligen ingen väteperoxid som en del andra tandblekningsmedel gör. Väteperoxid kan ge såväl irritationer i tandköttet som ilningar i tänderna men det behöver du alltså inte oroa dig för med den här produkten. 

Produkten är dessutom pH-neutral vilket innebär att även du med känsliga tänder och tandkött kan använda produkten utan att irritation eller andra problem uppstår.

Dentway Tandblekning Starter Kit är ett helt kit som består av en blekningsgel på 9 ml vilket räcker till hela 36 behandlingar, 2 tandskenor som du formar efter just din tandrad samt ett praktiskt förvaringsetui till tandskenorna. Du får också med en tydlig bruksanvisning som på ett enkelt sätt beskriver hur du går till väga för att bleka dina tänder.

Har du känsligt tandkött och vet med dig att du lätt får ilningar i tänderna så är detta produkten för dig. Den här typen av tandblekningsmedel används av tandläkare världen över och resultatet blir verkligen toppenbra.

  • Bästa premium av Testagram.se

Swiss Clinic Whitening System
[8a10c42f-0219-48b3-b708-64caa94f3023]” target=”_blank” rel=”nofollow”]

#2 Swiss Clinic Whitening System

Sammanfattning: Det här är en riktig populär tandblekningsprodukt som också blev en stor favorit hos oss i testpanelen. Det är en professionell tandblekning som på ett enkelt och skonsamt sätt bleker dina tänder så de blir så där skinande vita.

Produkten räcker till hela 36 behandlingar och varje behandling brukar göra att tänderna håller sig vita i 1-2 år. Inte heller den här tandblekningen ger några irritationer eller ilningar i tänderna. 

Swiss Clinic Whitening System är framtagen av tandläkare, eu-godkänd och säker att använda. Det här är alltså samma typ av tandblekning som används hos många tandläkare men genom att utföra behandlingen hemma blir det betydligt billigare.

Behandlingen gör du enkelt efter att först ha borstat dina tänder noggrant. Värm upp en skål med vatten till 80 grader och doppa därefter en skena åt gången i 2-4 sekunder. När kanterna på skenan börjar vika sig placerar du den direkt i munnen. Applicera därefter 0,5 ml tandblekningsgel jämnt fördelat i varje skena. Första behandlingen låter du verkar i 45 minuter. Upprepa därefter behandlingen dagligen tills du uppnått det resultat som du vill ha, vilket brukar ta mellan 3 och 14 dagar. Vid varje upprepad behandling utökar du behandlingstiden med 15-20 minuter.

  • Bästa mellan av Testagram.se

ConfidentSmile Tandblekningspenna

#3 ConfidentSmile Tandblekningspenna

Sammanfattning: Det här är en speciell produkt som skiljer sig lite från testets övriga vinnare. ConfidentSmile Tandblekningspenna är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill ha ett snabbt resultat. Den här blekningsmetoden har inte samma hållbarhet som de övriga produkterna men den är väldigt smidig och enkel.

Med hjälp av pennan penslar du helt enkelt på blekningsgel på dina tandrader efter att du har borstat dem med enbart vatten. Låt det sedan verka i 15 minuter innan du spottar ut det och sköljer munnen. Behandlingen kan sedan upprepas tills du uppnått det resultat som du vill ha. Produkten är peroxidfri och skonsam att använda. 

Det här är ett riktigt smidigt alternativ för dig som snabbt vill få bort missfärgningar eller andra fläckar på dina tänder.

  • Bästa budget av Testagram.se

Vad är tandblekning?

Tandblekning används för att bleka tänderna och på så sätt göra dem vitare. Det finns ett stort utbud av olika varianter av tandblekningar men de vanligaste är en gelé som du applicerar på en tandskena som du placerar utanpå din tandrad. Där får den verka under en tid innan du sedan tar bort den. Andra varianter kan vara strips som man placerar över tänderna eller ett blekningsmedel i form av en tandkräm som du borstar tänderna med. Det finns också tandblekningspennor som du använder för att pensla på tänderna.

De flesta tandblekningsprodukter är väldigt enkla att använda så det är inga problem att utföra blekningen själv i ditt hem. Många tandblekningsprodukter idag är också väldigt skonsamma för tänderna och tandköttet. Se bara till att läsa bruksanvisningen noga så att du använder produkten på rätt sätt.

Hur använder jag tandblekning?

Hur du använder din tandblekning beror på vilken typ av produkt du har tänkt använda. De flesta produkter kräver flera behandlingar innan man har uppnått det resultat man vill ha vilket innebär att man vanligtvis använder produkten dagligen under ett antal dagar innan man är klar med behandlingen. Hur själva appliceringen går till får du läsa dig till i bruksanvisningen eftersom det skiljer sig åt mellan olika typer av produkter. 

Hur länge håller resultatet?

Hur länge din tandblekning håller varierar från person till person och beroende på vilken sorts tandblekning du har använt men det vanliga är att det sitter i väldigt länge. Vartefter tiden går så kommer dock tänderna börja bli mer missfärgade igen och efter en tid, kanske ett år, kan det vara dags för en ny behandling.

Hur testade vi produkterna?

Vi som testat produkterna är en blandning av män och kvinnor i åldern 20 till 50 år. Innan vi påbörjade testet såg vi till att skaffa oss mycket kunskaper kring tandblekning genom att läsa på om olika metoder och även vilka risker som finns. Vi tog även hjälp av en tandhygienist som fick ingå i testpanelen, hon hjälpte oss att få djupare förståelse kring tandblekning och de olika produkternas innehåll och funktion. Detta är alltså ett djupgående test där varje produkt har testats grundligt.

Vi har också tagit hjälp av en tandläkare som har svarat på en del frågor som vi hade kring tandblekning och hur vi skulle använda produkterna på bästa sätt.

Hur kom vi fram till vilka tandblekningsprodukter vi skulle testa?

Det finns tandblekningsmedel i många olika prisklasser och vi vet att det varierar mycket från person till person vad man är villig att betala. Vi valde därför ut produkter från olika prisklasser för att göra det möjligt för alla att hitta en bra tandblekning oavsett plånbok. Vi ville även testa de produkter som är extra populära och som cirkulerar runt mycket i skönhetstidningar, bloggar och på YouTube. 

Det finns ju en hel uppsjö av olika tandblekningsprodukter att välja bland ute på marknaden så vår första uppgift blev att göra ett urval för att välja ut de produkter som skulle vara med i vårt test. Vi gjorde mycket efterforskningar i form av att lusläsa bloggar och skönhetsmagasin för att ta reda på vilka olika märken och tandblekningar på marknaden som är mest populära just nu. 

Slutligen kom vi fram till 10 olika tandblekningsprodukter som verkade vara populära och som fått bra recensioner av många som vi sedan valde att testa. 

Viktigt att tänka på innan du bleker dina tänder

Många tandblekningsprodukter som säljs idag är mycket milda och skonsamma och man behöver inte känna sig orolig för att använda dem. Känner du dig ändå osäker kan det vara bra att göra den första tandblekningen hos en tandläkare för att få reda på i vilket skick dina tänder är och om tandläkaren tycker att det är lämpligt att du utför en tandblekning.

När du väl har blekt dina tänder är det viktigt att du tar hand om dem på bästa sätt för att blekningen ska sitta i så länge som möjligt och för att du inte snart ska drabbas av missfärgningar igen. Undvik gärna kaffe, te och rödvin direkt efter din blekning eftersom tänderna då kan vara extra känsliga för att bli missfärgade.

Frågor och svar Tandblekning

Är tandblekning dåligt eller farligt för tänderna?

Det kan vara dålig om man har frätskador på tänderna, tunn emalj, ilande tandhalsar eller oskyddade rotytor. Då bör man inte bleka sina tänder och det kan även öka risken för biverkningar i form av ilningar. Det finns väldigt små risker för tandblekning hemma men man bör välja en produkt utan väteperoxid som annars kan skada tandens dentin. Man ska heller inte bleka tänderna för ofta då det kan skada tänderna.

Kan man bleka tänderna om man har hål i tänderna?

Nej, om du vet att du har hål eller misstänker det ska man avstå från tandblekning. Hålet måste först lagas annars kan lösningen komma ner i pulpan och skada tanden inifrån.

Varför använder man tandblekning?

Ibland kan tänderna bli missfärgade av mat, kaffe, tobak med mera och då kan man vilja använda en tandblekning för att få tillbaka en vitare nyans. Är man inte bekväm med att gå runt och le för att man är missnöjd med färgen på tänderna kan det vara viktigt för livskvaliteten att bleka tänderna.

Hur fungerar tandblekning?

Tandblekning hemma innebär att medlet bryter ner missfärgningar i emaljen och på så sätt ser dina tänder vitare ut. De flesta tandblekningsmedlen är i form av en gel som penslas på tänderna eller läggs i en tandskena som man bär en viss tid.

Är det svårt att bleka tänderna hemma?

Nej, dagens produkter gör det mycket smidigt och effektivt att bleka tänderna själv hemma. Det är bara att följa de medföljande instruktionerna noggrant så får man ett minst lika bra resultat som hos tandläkaren.

Vad är fördelarna med tandblekning hemma?

Framför allt är det betydligt billigare att bleka tänderna hemma än hos tandläkare. Flera av tandblekningskiten på marknaden kan användas till flera tillfällen vilket kan vara bra för att återupprepa behandlingen efter ett tag om det inte räckte med en tandblekning.

Kan man bleka tänderna om man är gravid eller ammar?

Det finns inga studier som tyder på att ett foster skulle skadas på grund av tandblekning men Vårdguiden rekommenderar gravida att avstå. Det finns heller inga studier för amning som visar på några risker men en del läkare avråder från att bleka tänderna om man ammar. Konsultera alltid en läkare om du känner dig osäker.