Lermask » Bäst i test

Ansiktsmask

Lermasker har länge använts inom skönhetsvård då maskerna har en bra djupverkande effekt med att få bort orenheter och motverka oljig hy. Man kan tycka att en lermask är en lermask oavsett märke och produkt och att det går bra med vilken som helst. Självklart fungerar grundeffekten i alla lermasker men det finns en orsak till att utbudet i dag är stort och det är för att det har utvecklats fram masker med många fler effekter än tidigare. Framförallt har vi olika hudtyper och i dag finns det masker som är framtagna för olika hudtyper även om en lermask i sig vanligtvis brukar vara något uttorkande.

En bra lermask ska rengöra huden på djupet men gärna även ge bra återfuktning. Produkten hjälper till att förminska förstorade porer, den absorberar överflödig olja och förebygger finnar. Med en hög koncentration av verkande ämnen ger en lermask snabb effekt och ett synbart resultat.

1. GlamGlow Supermud Clearing Treatment

En mycket populär produkt, Supermud Clearing Mask Treatment – Glam To Go från Glamglow, blev vår testvinnare som bästa mellan. Vi förstår populariteten med denna lermask där du får mycket kvalitet för pengarna. Förutom att den rengör på djupet är det också en exfolierande ansiktsmask. Produkten ger verkligen resultat efter en behandling då huden känns mjuk och fräsch och vi kunde även se en märkbar minskning av porer.

Produkten är utvecklad av dermatologer vilket ger dig en produkt som är säker att använda och med hög kvalitet. Lermasken innehåller en blandning av olika AHA- och BHA-syror som rengör på djupet och ger huden rätt PH-balans. Masken ska bland annat minska porerna och vara bra mot flera hudproblem som finnar, irriterad hud och pigmentfläckar. För bästa resultat använder du produkten en till tre gånger i veckan och låter den verka i 5-20 minuter. Har du mycket känslig hud kan det vara bra att först göra ett litet mindre test av produkten. Några av våra testpersoner med känslig hud tyckte att masken kunde svida lite och ge en liten rodnad.

Kommer snart! Kommer snart!
Glamglow Supermud

2. Peter Thomas Roth Irish Moor Mud Mask

Känner du för att lyxa till det med en lite dyrare lermask kan vi verkligen rekommendera dig att testa Irish Moor Mud Mask från Peter Thomas Roth. Du kommer inte att bli besviken! Det här är en lermask som både är djuprengörande, återfuktande, porsammandragande, motverkar rynkor och ger dig en fin slät hud. Därför passar denna mask alla hudtyper. Vanligtvis kan en lermask vara uttorkande för huden men med denna produkt får du extra återfuktning även om du har torr hy. Innehållet består bland annat av Hijiki sjögräs, irländsk hedlera, aktivt kol och vulkanisk aska.

Det här är en produkt som alla testpersoner i vårt test bara fullkomligt älskade då produkten gjorde hyn fantastiskt fin. Efter användning kändes huden ordentligt fräsch, mjuk och härligt återfuktad. Lermasken har visserligen ett högt pris men burken är stor och rymmer 150 ml och dessutom får du en allt-i-en produkt vilket gör det till den enda masken du behöver.

Kommer snart! Kommer snart!
Peter Thomas Roth Irish Moor Mud Mask

3. L’Oreal Paris Pure Clay Exfoliating Mask

Under testet har vi också hittat en produkt som vi vill ta med som testets specialare eftersom den skiljer sig lite från de andra produkterna i testet. Produkten är Skincare Pure Clay Exfoliating Mask från L’Oreal Paris och den utmanar vår testvinnare som bästa mellan. Det är en lermask som doftar gott och gör vad den ska med att rengöra på djupet plus att den fungerar som en skrubb. Lermasken är mycket enkel att applicera och känns behaglig på huden. När du tvättar av lermasken kan du massera lite lätt och nyttja lermaskens egenskaper som en skrubb. Efter en behandling är huden mjuk och har en fin lyster och vi kan ana något mindre porer. En nackdel med denna lermask är att den kan vara en aning svår att tvätta bort.

Produkten innehåller tre olika lertyper montmorillonite, ghassoul och kaolin vilket ger lermasken en mer krämig konsistens som känns skön på huden. Masken är också berikad med röda algextrakt som tillsammans med vulkanisk sten ger en exfolierande effekt på huden som avlägsnar döda hudceller och skapar en jämnare yta. För bästa resultat använder du produkten tre gånger i veckan och låter den verka i 10-15 minuter. Produkten är mycket dryg eftersom du bara behöver använda ett ganska tunt lager.

Kommer snart! Kommer snart!
L’Oreal Paris Pure Clay Exfoliating Mask

4. MARIA ÅKERBERG Face Mask Gentle

En lermask som både är naturlig, ekologisk och vegansk samt passar för alla hudtyper är Maria Åkerberg Face Mask Gentle. Den innehåller en naturlig, vit lera som är skonsam för huden.

Leran har en sammandragande effekt och minskar både förstorade porer och synliga ytliga kärl. Produkten rengör på djupet och innehåller flera eteriska oljor som bland annat dämpar rodnader och verkar lugnande för huden.

Lermasken kan användas upp till 2 gånger i veckan och passar extra bra för personer med torr och känslig hy. Produkten fungerar också bra på hudirritation och rodnader. Masken har en lätt och fräsch doft och ger en len, fin hud med jämnare hudton.

Djuprengörande och lugnande lermask som även är porsammandragande. Även om produkten är lämpad för alla hudtyper är det inte bästa produkten för riktigt fet och oljig hy.
MARIA ÅKERBERG Face Mask Gentle

Så är Lermasken utvald

För dig som älskar den lyxiga känslan av att unna dig lite tid för hemmaspa är en lermask ett absolut måste. Att hitta den bästa lermasken som passar dig är inte alltid lätt och därför hoppas vi att du med hjälp av vårt test ska hitta rätt produkt. I testet har vi testat flera olika produkter för att hitta de bästa för alla hudtyper och i olika prisklasser. Vi går också igenom varför det är bra att använda en lermask, vad du ska tänka på för att kunna köpa rätt produkt men även hur du bäst använder lermasker.

Under våra tester av produkterna för att se effekterna av regelbunden användning har testpersonerna applicerat produkten två gånger per vecka under en månads tid. Under denna tid har inga andra förändringar gjorts i hudvårdsrutiner för att bättre kunna bedöma lermaskernas effekter.

Testerna för att hitta bästa lermasken genomfördes utifrån följande egenskaper:

  • Hur bra den rengör på djupet
  • Minskning av porer
  • Hudens mjukhet och lenhet
  • Återfuktning
  • Om huden får lyster
  • Hur lermasken känns på huden
  • Dryg produkt
  • Pris

Lermask – Guide

När huden i ansiktet är i obalans och framförallt om du har oljig hy är en lermask väldigt effektfull. Tack vare högkoncentrerade ämnen i en lermask ger masken ett snabbt resultat genom att verka djuprengörande och motverkar även oljig hy.

Lermasker rengör på djupet vilket både förebygger finnar och reducerar produktionen av överflödig olja. De har också en porsammandragande och lugnande effekt på huden. 

Hur väljer jag rätt produkt?

Det är viktigt att köpa rätt produkt för att den inte ska torka ut och göra din hud alldeles för torr. Utgå från din hudtyp när du väljer en lermask. De allra flesta lermasker är bäst lämpade för fet eller kombinerad hud men det finns även mildare och återfuktande varianter för torr hud. Det som är viktigt att tänka på om du har torr hud är att inte använda en lermask för ofta då det annars har en uttorkande effekt. Även om din hud är torr mår din hud bra av att använda en djuprengörande lermask då och då.

Så använder du produkten

Innan du använder produkten är det viktigt att först rengöra huden ordentligt med en mild ansiktsrengöring. Därefter kan du med fördel använda en lätt och mild peeling för att få bort döda hudceller. 

Applicera lermasken i ansiktet genom att massera in ett jämnt lager och undvik området kring ögonen och munnen. Lermasken ska bara verka en kort stund eftersom det ofta finns högkoncentrerade ämnen för snabbare effekt som vid för lång användning kan irritera huden. När du har använt lermasken den tid som står på förpackningen sköljer du av masken med ljummet vatten. Därefter smörjer du in ansiktet med en återfuktande ansiktskräm.

Använd inte lermasker för ofta eftersom det är uttorkande för huden. Ungefär en gång i veckan kan vara lagom.

Vanliga frågor om Lermask

Vad är en lermask?

Det är en ansiktsmask av lera som har en lugnande verkan på huden och passar bra att använda när man vill rengöra hyn på djupet bland annat för att få bort problem som akne och tilltäppta porer. Efter en lermaskbehandling är huden mjuk och len.

Varför ska man använda lermasker?

Lermaskerna är riktigt bra på att absorbera överflödigt fett och ger en mycket djupgörande rengöring samtidigt som det är porsammandragande. En del produkter är även exfolierande. Att använda lermask passar framför allt bra om man har blandhy, fet hy eller problem med pormaskar. För den som har blandhy bör man undvika de områden som är torra.

Hur använder man en lermask?

Innan man lägger på en lermask behöver man rengöra ansiktet med ansiktsrengöring och ljummet vatten för att porerna ska öppnas ordentligt för bäst verkan av ansiktsmasken. En lermask appliceras sedan i ansiktet och en bit ner på halsen men man undviker området kring ögonen och munnen. Masken ska torka och sedan sköljas av. Eftersom lermasker torkar ut huden är det viktigt att ge huden extra återfuktning efteråt med en fuktgivande kräm.

Kan man använda lermasker på känslig hy?

Ja, även den som har känslig hy kan använda en lermask men eftersom ansiktsmasken är uttorkande bör man begränsa det till en gång i månaden. Det finns några produkter som även har återfuktande effekt. Dock räcker inte riktigt den återfuktningen så se även till att applicera återfuktande kräm efteråt.

Hur ofta kan man använda en lermask?

Det variera något mellan produkter hur ofta de kan användas men 1 – 2 gånger per vecka brukar fungera för de flesta. Det man ska tänka på är att leran torkar ut huden.

Hur snabbt ser man resultat av lermask?

Man kan se resultat redan efter första användningen av lermask. Huden blir mjuk och len och vissa kan även se att porerna har dragit ihop sig.

Innehåller lermasker riktig lera?

Ja, lermasker baseras på äkta lera. Sedan kan det även finnas andra ingredienser som exempelvis syror som reducerar överskott av talg och olja från huden. En del lermasker har även återfuktande och skonsamma ingredienser eftersom lera är så uttorkande för huden.

Betyg på testguiden:

4/5 - (249 votes)