Önskar du att du kan lägga makeupen som ett proffs med ett flawless underlag? Första steget är att hitta en bra sminksvamp som gör sminkningen mycket enklare. För dig som aldrig använt en sminksvamp tidigare kommer du att märka stor skillnad på att du får ett mycket jämnare resultat. Använder du svamp idag men är ändå inte nöjd så kan du behöva du byta sort. Men kan det verkligen ha betydelse vilken svamp du använder? Ja, faktiskt kan det ha stor skillnad i resultatet.

Sminksvampar finns i många varianter i olika former, material och storlekar. Varje form, material och storlek har sina fördelar och ger olika resultat. Beroende på om du ska applicera en kräm som en foundation eller om du ska applicera ett puder eller en rouge behöver du olika svampar som verktyg för bästa resultat.

Sminksvampar vi rekommenderar 

Vi har testat flera produkter och framförallt de allra populäraste produkterna för att se om de verkligen är så bra som många verkar tycka. I testerna har vi bland annat letat testvinnare som är smidiga att använda och som ger ett jämnt resultat. Vi har tagit fram en vinnare i olika prisklasser och försökt att återge en bra jämförelse mellan de olika vinnarna för att göra det enklare för dig att välja rätt produkt som passar dig. Avslutningsvis berättar vi om skillnaden mellan att använda en sminksvamp och att applicera med hjälp av händerna och ger även råd kring hur du tvättar dina svampar.

Alla Sminksvampar

BeautyBlender Original

#1 BeautyBlender Original

Sammanfattning: I testet var vi så klart tvungna att prova klassikern Beautyblender som har banat vägen för nya sminksvampar på marknaden. Många av testpersonerna använder redan denna svamp men fick nu tillfället att jämföra den med andra produkter.

Det är inte svårt att förstå varför denna produkt har blivit så populär! Framförallt är formen så smart att både slippa kanter som ger fula linjer och ränder i underlaget och att svampen smalnar till i ena änden för att komma åt på små ställen. Materialet i svampen är både mjukt och följsamt vilket underlättar sminkningen och ger ett perfekt resultat. Det är inget latex i materialet som annars kan lukta lite illa. Det är väldigt små porer i svampen vilket gör att den inte suger åt sig för mycket av krämen. Ännu mindre risk är det eftersom denna svamp bör vara fuktad vid användning så att krämen lättare stannar på ytan. Produkten är också lätt att rengöra efter användning.

  • Bästa premium av Testagram.se

Real Techniques Miracle Complexion Sponge

#2 Real Techniques Miracle Complexion Sponge

Sammanfattning: En annan populär produkt vi valde att testa är Miracle Complexion Sponge från Real Techniques som blev vår testvinnare som bästa mellan. Även denna svamp ger bäst resultat om svampen är fuktad vid användning och materialet är fri från latex.

Precis som Beautyblender har även denna sminksvamp små porer vilket gör att du inte slösar på produkt i onödan som sedan bara tvättas ur vid rengöring. Det är inte riktigt samma slags form och även om kanterna på denna variant är rundade blir det ändå en kant som gör det något svårare att få ett jämnt resultat i jämförelse med vår vinnare som bästa premium. Materialet i denna svamp är något hårdare vilket också kan göra det lite svårare att få ett jämnt resultat. Formen har inte heller riktigt samma smala avsmalnande form för att komma åt på mindre ytor.

  • Bästa mellan av Testagram.se

Lyko Blending Sponge

#3 Lyko Blending Sponge

Sammanfattning: Ett bra budgetalternativ har vi hittat i Lykos egna produkt Blending Sponge. Den är riktigt bra för sitt låga pris och gör vad den ska. Även denna produkt är latexfri vilket vi uppskattar för att slippa den annars tråkiga doften.

Till formen är den ganska lik premiumvinnaren men svampen har något större porer vilket gör att krämen lite lättare fastnar i produkten än för våra vinnare i de högre prisklasserna. Alltså går det åt lite mer kräm i onödan. Materialet är något fastare vilket kan göra det lite svårare att applicera jämnt men svampen är fullt funktionsduglig och du kan få ett jämnt resultat även med denna svamp.

  • Bästa budget av Testagram.se

EcoTools Total Perfecting Blender

#4 EcoTools Total Perfecting Blender

Sammanfattning: I testet har vi valt att lyfta fram en återvinningsbar produkt som ger en ytterst liten påverkan på miljön och som inte är testad på djur. Det är produkten Total Perfecting Blender från Eco Tools. En bra produkt för den som vill ha ett mer hållbart alternativ.

Materialet består av 70% plantbaserat material och är fritt från latex. I formen är den något kantig på vissa ställen som kan försvåra att få ett jämnt resultat utan linjer och ränder. Det går att få ett jämnt resultat men framförallt är det ett miljövänligare alternativ.

  • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en sminksvamp?

Har du aldrig använt en sminksvamp tidigare kanske det låter märkligt att du ska behöva en svamp för att lägga sminket när du kan använda händerna. Problemet när du applicerar exempelvis en foundation med händerna är om du använder flera fingrar så hamnar krämen gärna i ett tjockt lager mellan fingrarna medan det på fingerytan blir ett tunt lager. Det gör det svårt att få krämen jämn i ansiktet. Dessutom kanske du är extra torr, fnasig eller extra oljig i händerna vilket kan påverka slutresultatet på appliceringen.

Med en bra sminksvamp får du ett perfekt underlag som blir lika fläckfri som om ett proffs lagt sminket. Det blir helt enkelt ett bättre resultat.

Hur väljer jag rätt produkt?

Sminksvampar finns i olika former men vi rekommenderar de droppformade varianterna. Anledningen är mycket enkel och det är på grund av att du med en droppformad sminksvamp kommer åt precis överallt. Tricket med formen som en droppe är att svampen saknar kanter som liksom fingrarna kan ge ett ojämnt resultat och lämna linjer och ränder. Dessutom är den smalare i ena änden vilket är perfekt för att bättre komma åt på mindre ställen som kring näsan, på ögonlocken, i ögonvråna med mera. 

​​​Så använder du produkten

När du använder en sminksvamp är det bra om den är fuktad när du applicerar vått eller torrt smink. Vid applicering duttar du med svampen mot huden.

Hur rengör man en sminksvamp?

Det bästa är att rengöra sminksvampen efter varje användning så att du får bort krämen från svampen och så att det inte bildas bakterier och smuts inför nästa användning.

När du rengör svampen kan du använda särskilda rengöringsmedel eller vanligt diskmedel. Blöt svampen ordentligt och massera in rengöringsmedlet i svampen och skölj ur. Det är viktigt att bli av med allt rengöringsmedel så att du inte får det i ansiktet och blandar ut det med din kräm vid nästa sminkning.