Sminksvamp » Bäst i test

Sminksvamp

Önskar du att du kan lägga makeupen som ett proffs med ett flawless underlag? Första steget är att hitta en bra sminksvamp som gör sminkningen mycket enklare. För dig som aldrig använt en sminksvamp tidigare kommer du att märka stor skillnad på att du får ett mycket jämnare resultat. Använder du svamp idag men är ändå inte nöjd så kan du behöva du byta sort. Men kan det verkligen ha betydelse vilken svamp du använder? Ja, faktiskt kan det ha stor skillnad i resultatet.

Sminksvampar finns i många varianter i olika former, material och storlekar. Varje form, material och storlek har sina fördelar och ger olika resultat. Beroende på om du ska applicera en kräm som en foundation eller om du ska applicera ett puder eller en rouge behöver du olika svampar som verktyg för bästa resultat.

1. BeautyBlender Original

I testet var vi så klart tvungna att prova klassikern Beautyblender som har banat vägen för nya sminksvampar på marknaden. Många av testpersonerna använder redan denna svamp men fick nu tillfället att jämföra den med andra produkter.

Det är inte svårt att förstå varför denna produkt har blivit så populär! Framförallt är formen så smart att både slippa kanter som ger fula linjer och ränder i underlaget och att svampen smalnar till i ena änden för att komma åt på små ställen. Materialet i svampen är både mjukt och följsamt vilket underlättar sminkningen och ger ett perfekt resultat. Det är inget latex i materialet som annars kan lukta lite illa. Det är väldigt små porer i svampen vilket gör att den inte suger åt sig för mycket av krämen. Ännu mindre risk är det eftersom denna svamp bör vara fuktad vid användning så att krämen lättare stannar på ytan. Produkten är också lätt att rengöra efter användning.

Kommer snart! Kommer snart!
BeautyBlender Original

2. Real Techniques Miracle Complexion Sponge

En annan populär produkt vi valde att testa är Miracle Complexion Sponge från Real Techniques som blev vår testvinnare som bästa mellan. Även denna svamp ger bäst resultat om svampen är fuktad vid användning och materialet är fri från latex.

Precis som Beautyblender har även denna sminksvamp små porer vilket gör att du inte slösar på produkt i onödan som sedan bara tvättas ur vid rengöring. Det är inte riktigt samma slags form och även om kanterna på denna variant är rundade blir det ändå en kant som gör det något svårare att få ett jämnt resultat i jämförelse med vår vinnare som bästa premium. Materialet i denna svamp är något hårdare vilket också kan göra det lite svårare att få ett jämnt resultat. Formen har inte heller riktigt samma smala avsmalnande form för att komma åt på mindre ytor.

Kommer snart! Kommer snart!
Real Techniques Miracle Complexion Sponge

3. Lyko Blending Sponge

Ett bra budgetalternativ har vi hittat i Lykos egna produkt Blending Sponge. Den är riktigt bra för sitt låga pris och gör vad den ska. Även denna produkt är latexfri vilket vi uppskattar för att slippa den annars tråkiga doften.

Till formen är den ganska lik premiumvinnaren men svampen har något större porer vilket gör att krämen lite lättare fastnar i produkten än för våra vinnare i de högre prisklasserna. Alltså går det åt lite mer kräm i onödan. Materialet är något fastare vilket kan göra det lite svårare att applicera jämnt men svampen är fullt funktionsduglig och du kan få ett jämnt resultat även med denna svamp.

Kommer snart! Kommer snart!
Lyko Blending Sponge

4. EcoTools Total Perfecting Blender

I testet har vi valt att lyfta fram en återvinningsbar produkt som ger en ytterst liten påverkan på miljön och som inte är testad på djur. Det är produkten Total Perfecting Blender från Eco Tools. En bra produkt för den som vill ha ett mer hållbart alternativ.

Materialet består av 70% plantbaserat material och är fritt från latex. I formen är den något kantig på vissa ställen som kan försvåra att få ett jämnt resultat utan linjer och ränder. Det går att få ett jämnt resultat men framförallt är det ett miljövänligare alternativ.

Kommer snart! Kommer snart!
EcoTools Total Perfecting Blender
[15b3e095-6276-4c5f-96f7-f020d07c9d22]”]

Så är Sminksvampen utvald

Vi har testat flera olika sminksvampar för att hitta bästa produkten att lägga den perfekta makeupen. Bland testpersonerna har det varit en mix av personer som sminkar sig lätt till att lägga mycket tid på sminket.

Testerna för att hitta bästa sminksvampen genomfördes utifrån följande egenskaper:

  • Användarvänlighet – Smidiga och lätta att applicera sminkprodukter och att hålla utan att tappa svampen
  • Lätt att komma åt även på svåråtkomliga områden
  • Ger lätt ett jämnt resultat
  • Mjukt och följsamt material
  • Lagom uppsugningsförmåga av flytande sminkprodukter
  • Lätt att rengöra
  • Pris
 

Sminksvamp – Guide

Har du aldrig använt en sminksvamp tidigare kanske det låter märkligt att du ska behöva en svamp för att lägga sminket när du kan använda händerna. Problemet när du applicerar exempelvis en foundation med händerna är om du använder flera fingrar så hamnar krämen gärna i ett tjockt lager mellan fingrarna medan det på fingerytan blir ett tunt lager. Det gör det svårt att få krämen jämn i ansiktet. Dessutom kanske du är extra torr, fnasig eller extra oljig i händerna vilket kan påverka slutresultatet på appliceringen.

Med en bra sminksvamp får du ett perfekt underlag som blir lika fläckfri som om ett proffs lagt sminket. Det blir helt enkelt ett bättre resultat.

Hur väljer jag rätt produkt?

Sminksvampar finns i olika former men vi rekommenderar de droppformade varianterna. Anledningen är mycket enkel och det är på grund av att du med en droppformad sminksvamp kommer åt precis överallt. Tricket med formen som en droppe är att svampen saknar kanter som liksom fingrarna kan ge ett ojämnt resultat och lämna linjer och ränder. Dessutom är den smalare i ena änden vilket är perfekt för att bättre komma åt på mindre ställen som kring näsan, på ögonlocken, i ögonvråna med mera. 

​​​Så använder du produkten

När du använder en sminksvamp är det bra om den är fuktad när du applicerar vått eller torrt smink. Vid applicering duttar du med svampen mot huden.

Hur rengör man en sminksvamp?

Det bästa är att rengöra sminksvampen efter varje användning så att du får bort krämen från svampen och så att det inte bildas bakterier och smuts inför nästa användning.

När du rengör svampen kan du använda särskilda rengöringsmedel eller vanligt diskmedel. Blöt svampen ordentligt och massera in rengöringsmedlet i svampen och skölj ur. Det är viktigt att bli av med allt rengöringsmedel så att du inte får det i ansiktet och blandar ut det med din kräm vid nästa sminkning.

Vanliga frågor om Sminksvamp

Vad är en sminksvamp?

Det är en produkt i mjukt material som ofta påminner om skumgummi och som används för att applicera smink i stället för att använda fingrar eller penslar. Sminksvampar är ofta formade som ett ägg eller en droppe för att kunna använda olika sidor på svampen beroende på vilket område i ansiktet som sminket ska appliceras på. Svampar finns i olika storlekar och även i andra former.

Vad är fördelarna med att använda en sminksvamp?

Det passar perfekt när man vill att foundation eller en concealer ska få ett fint och jämnt resultat utan fläckar. Med en sminksvamp kommer man lättare åt överallt och det går att applicera även rouge, puder och andra makeupprodukter med en svamp. Svamparna är också bra för att kunna mjuka upp och sudda hårda sminklinjer.

Vilken storlek är bäst på en sminksvamp?

Det kan vara bra att ha flera storlekar på sina sminksvampar beroende på vilken sminkprodukt som ska appliceras och vart i ansiktet man ska komma åt. De större kan vara bra för att applicera foundation eller rouge på stora områden medan mindre kan vara bra för concealer och ögonskugga för att komma åt i alla vrår med svampens spetsiga och avsmalnande delar.

Behöver sminksvampar rengöras?

Ja, alla sminkverktyg behöver rengöras för att man inte ska få smuts eller bakterier i huden. Helst ska sminksvamparna rengöras efter varje användning. Då undviker man bakterietillväxt och de blir hygieniska att använda.

Hur rengör man sminksvampar?

Det är väldigt enkelt att rengöra sminksvampar med vatten och lite diskmedel. Blöt ner svampen, massera in diskmedlet och skölj sedan ur svampen ordentligt för att bli av med alla rester av diskmedlet. Helst ska svamparna rengöras efter varje användning.

Ska sminksvampen vara blöt eller torr vid användning?

För ett jämnare resultat är det bäst att sminksvampen är fuktad. Är den torr kan det lätt blir synliga spår av produkten som appliceras.

Hur ofta ska man byta ut en sminksvamp?

Av hygieniska skäl kan det vara lämpligt att byta ut sminksvampen var tredje till sjätte månad. Även om den rengörs ordentligt kan rester av smuts och bakterier samlas inne i mitten av svampen som är ett svårt ställe att rengöra.

Betyg på testguiden:

4/5 - (260 votes)