Kräm mot eksem » Bäst i test

kram mot eksem

Ett vanligt hudproblem är eksem som kan drabba alla någon gång i livet. Ibland i korta perioder och för en del vill eksemen aldrig försvinna. Eksem innebär att det har blivit en inflammation i de översta lagren i huden. Orsaken till att eksem uppkommer kan bero på flera saker. Det kan ha ärftliga orsaker, bero på obalans i immunsystemet eller bero på allergi.

En del eksem går att bota men vissa eksem är kroniska och vill aldrig försvinna helt och hållet. Även om man inte blir av med eksemen finns det hjälp för att lindra. Eksem kan ofta både klia och ge en rodnad i huden. Ibland kan det också bildas vätskefyllda blåsor. Genom att använda särskilda hudkrämer för att lindra redan på ett tidigt stadium kan man ibland motverka att det utvecklas till något större bekymmer.

1. Egyptian Magic All Purpose Skin Cream

En mycket populär kräm som har funnits på marknaden i mer än 20 år är Egyptian Magic, All Purpose Skin Cream. Det är en kräm med naturligt innehåll som olivolja, honung, bipollen, bivax, royal jelly och propolisextrakt. Produkten är både mjukgörande och lindrande för huden och i USA har den länge använts som en alternativ behandling för eksem och psoriasis.

Vi blev positivt överraskade av denna kräm trots våra höga förväntningar efter allt positivt vi hört kring denna produkt. En riktigt bra allroundkräm som lindrade testpersonernas eksem och den fungerade även som en riktigt bra återfuktning för torr hud, torra läppar och nagelband. Krämen behöver inte bara användas för problemhud utan fungerar minst lika bra istället för en vanlig kroppslotion eller som en bas under sminket tack vare de naturliga ingredienserna. Produkten gör verkligen skäl för sitt namn och är en klar prisvärd vinnare som bästa premium.

Kommer snart! Kommer snart!
Egyptian Magic All Purpose Skin Cream

2. Ion Silver Silver Creme

Kolloidalt silver har du kanske hört talas om då det är ett mycket omdebatterat ämne kring dess hälsosamma effekt. Vi har i alla fall i våra tester hittat en kräm med kolloidalt silver i mellanklassen som vi tycker fungerar bra på eksem och torr hud. Testvinnaren är Silver Creme från Ion Silver och vi upplever i våra tester att den både är mjukgörande och lindrar eksem.

Produkten innehåller även MSM som består av naturliga svavelföreningar och som finns i vår hud och bindväv. Krämen passar personer med känslig hud eftersom krämen både är parfymfri, silikonfri och utan parabener.

Kommer snart! Kommer snart!
Ion Silver Silver Creme

3. ACO Eksem Treatment Cream

Till vår utnämnda testvinnare som bästa budget har vi valt märket Aco med produkten Eksem – eczema treatment cream. En bra och skonsam produkt i budgetklassen för dig som behöver en kräm som lindrar och förebygger vid milda och måttliga besvär av eksem. Vi upplever att denna kräm både lindrar och ger huden en bra återfuktning.

Bland ingredienserna finns vulkanisk lera som tillsammans med magnesium skapar en mineralbalans i huden som både vårdar och stödjer hudens egna reparationsmekanismer. Den här krämen ska hjälpa till att snabbare återställa hudfetterna, reducera klåda, och utslag samt lindra eksem och inflammation.

Kommer snart! Kommer snart!
ACO Eksem Treatment Cream

4. Maria Åkerberg Face Cream Sensitive

I våra tester har vi valt ut en specialare och vi valde en kräm som är specifikt för ansiktet. Produkten Face Cream Sensitive från Maria Åkerberg är en ansiktskräm för dig med känslig hy. Krämen är parfymfri och innehåller inga eteriska oljor. Istället är ansiktskrämen berikad med antioxidanter och vitaminer. Produkten innehåller också en mjölksyra som ska ha en återfuktande och mjukgörande effekt.

När vi testade den här produkten kände vi att krämen var mycket skön att använda på huden och gav bra återfuktning med en len och mjuk hud som resultat. Det som är extra bra med krämen är att den verkar i 24 timmar vilket innebär att det räcker att tvätta ansiktet och applicera produkten en gång per dygn. Vilket är bra eftersom känslig hy mår bra av att inte tvättas så ofta.

Kommer snart! Kommer snart!
Maria Åkerberg Face Cream Sensitive

Så är Kräm Mot Eksem utvald

Då många med hudproblem som eksem och atopiska eksem även ofta har problem med torr hud valde vi att inkludera även testpersoner som bara har eksem ibland i vissa perioder men ofta torr hud i olika grad. Testperioden pågick under en månads tid på både eksem i olika grad och eksemfri hud. Krämerna applicerades efter dusch och vid behov samtidigt som inga andra förändringar gjordes i hudvårdsrutinerna under testperioden.

Testerna för att hitta bästa kräm mot eksem genomfördes utifrån följande egenskaper:

  • Lindrande
  • Klådstillande
  • Minskade problem med eksem
  • Återfuktning
  • Mjuk och len hud
  • Absorbering
  • Kladdig känsla på hud
  • Dryg produkt
  • Pris

Kräm Mot Eksem – Guide

En bra grund i en eksembehandling är att använda en hudkräm som är antiinflammatorisk och mjukgörande. Krämen behöver både återfukta effektivt och kunna reparera huden. Eftersom krämen kan behövas appliceras ofta under en dag är det en fördel om krämen sjunker in snabbt i huden för att slippa den kladdiga känslan som annars kan uppstå.

Eksemhud kan lätt bli irriterad och därför är det viktigt att hitta en oparfymerad kräm med så naturliga ingredienser som möjligt. Ingredienser som är speciellt lämpade för känslig hud.

Krämer med kokosolja

En kräm med kokosolja kan ha flera fördelar för en hud med eksem. Kokosoljan innehåller fettsyror som både är vårdande och återfuktande. Oljan är också antibakteriell och fungerar bra mot både bakterier och svamp på huden.

Aloe vera som ingrediens

Aloe vera är en naturprodukt som har använts i tusentals år på grund av växtens läkande effekter. Gelen från bladen som aloe vera utvinns ur är både återfuktande, antibakteriell och läkande.

Jojobaolja

Jojobaolja som innehåller antioxidanter, vitamin B och E passar både fet och torr hud då oljan binder fukt utan att täppa till porer. Jojobaolja lindrar klåda mycket effektivt.

Produkter med sheasmör

Sheasmör består av ett flertal essentiella fettsyror, vitamin A och D. Smöret har en antiinflammatorisk effekt och tas snabbt upp av huden samtidigt som det är mjukgörande.

Zink

Zink är en mineral som påverkar ämnesomsättningen och stöttar vårt immunförsvar. Zinkpasta är en vanlig produkt att använda på huden för att effektivt hjälpa vid sår och eksem.

Så använder du produkten

När ett eksem är på gång eller har satt igång med sin kraft är det bra att använda en mjukgörande och återfuktande kräm ofta. Genom att använda en hudkräm för att lindra och återfukta redan på ett tidigt stadium kan du ibland lyckas motverka att det utvecklas till något större bekymmer. Därför är det bra att regelbundet se till att huden inte blir uttorkad utan att den hålls mjuk och återfuktad.

Kortisonkräm

Behöver du även använda en kortisonkräm är det viktigt att dessa inte används vid samma påstrykning för att du ska få bästa effekt av din kortisonkräm. Börja med ett tunt lager av kortisonkräm och ta sedan på en mjukgörande kräm efter någon timme.

Tips för att minska risken för eksem

För att huden lättare ska hålla sig fin och återfuktad när du har eksem och i perioderna där emellan är det bra att inte tvätta huden för ofta. Se också till att huden aldrig blir uttorkad genom att regelbundet använda en mjukgörande och återfuktande hudkräm. Drick lagom mycket vatten och ät en varierande kost med mycket grönsaker och frukt. Att regelbundet motionera hjälper också din kropp att stärka immunförsvaret.

Upplever du problem med eksem i ansiktet kan det vara bra att undvika smink och ska du sminka dig är det viktigt att rengöra eventuella sminkborstar regelbundet.

Händerna är ett vanligt problemområde eftersom vi dagligen utsätter händerna för både vatten och andra uttorkande och allergena ämnen. Tvätta inte händerna i onödan och använd en mild två. Om du handdiskar så använd gärna diskhandskar. På vintern är det bra att skydda händerna med vantar mot vinterkylan.

Vid eksem på övriga kroppen är det en fördel att använda kläder av bomull och gärna att kläderna sitter lite löst mot kroppen för att inte irritera huden.

Får du problem med mycket uppblossande eksem är det bra att kontakta din vårdcentral för att undersöka om du behöver medicinsk behandling eller särskilda krämer på recept.

Vanliga frågor

Hur ska man använda kräm mot eksem?

När man har problem med eksem är det viktigt att smörja med en kräm regelbundet. Det återfuktar och mjukgör för att ge huden bäst förutsättningar för att motverka att det blir torrt och kliar. När huden blir torr försvagas den skyddande huden och det bidrar lätt till eksem och att redan uppkomna eksem blir värre. Därför är det viktigt att se till att huden inte blir för torr. Det kan också vara bra att känna till att det tar tid för huden att läka på djupet vid eksem även om huden ser ok ut. Det kan ta så lång tid som 6 månader. Det kan därför vara bra att fortsätta smörja med kräm mot eksem ett tag till efter att eksemet har försvunnit.

När ska man kontakta sjukvården vid eksem?

Om inte receptfri behandling med hydrokortison inte har gett någon förbättring efter en veckas behandling är det bra att få eksemen kontrollerat av en läkare. Utöver det är det viktigt att konsultera sjukvården om man får kraftiga eksem och utslag kring ögonen, om eksemen sprider sig till andra delar av kroppen och om man har vätskande sår eller andra tecken på infektion.

Vad beror eksem på?

Eksem kan uppkomma på grund av många faktorer. Dels är det ärftligt men det kan också bero på torr hud, sol, allergi eller att man har utsatt huden för irriterande eller skadliga ämnen. Även om man inte brukar ha eksem kan man i vissa perioder vara lite känsligare i huden och reagera på saker som vanligtvis inte brukar vara något problem.

Hur behandlar man lindrigare eksem?

Återfukta är ledordet vid eksem. Se till att återfukta med en särskild kräm mot eksem som är speciellt framtagen för riktigt torr och känslig, irriterad hud. Andra återfuktande krämer kan innehålla andra ämnen som kan förvärra eksemen om det smörjs på redan irriterad hud. Pilla inte bort lösa hudflagor. Ofta får man med mer hud än bara hudflagan samtidigt som man blottar ett undre hudlager som är extra känsligt. Det orsakar lätt sprickor och sår vilket lätt kan leda till hudinfektion. Ett eksem som inte ger med sig kan behöva en hydrokortisonkräm vilket kan köpas receptfritt. Nästa steg är att rådgöra med läkare.

Vad bör man mer tänka på vid eksem?

Försök att undvika situationer och ämnen som torkar ut eller irriterar huden. Använd gärna diskhandskar vid diskning och städning med rengöringsmedel om eksem lätt uppstår på händerna och tvätta inte händerna mer än nödvändigt och använd en mild tvål. Har man eksem på kroppen kan man välja löst sittande kläder i bomull som både transporterar bort svett och låter huden få luft utan att det skaver. Välj också en mild duschkräm som gärna är parfymfri.

Betyg på testguiden:

4/5 - (266 votes)