Ett vanligt hudproblem är eksem som kan drabba alla någon gång i livet. Ibland i korta perioder och för en del vill eksemen aldrig försvinna. Eksem innebär att det har blivit en inflammation i de översta lagren i huden. Orsaken till att eksem uppkommer kan bero på flera saker. Det kan ha ärftliga orsaker, bero på obalans i immunsystemet eller bero på allergi.

En del eksem går att bota men vissa eksem är kroniska och vill aldrig försvinna helt och hållet. Även om man inte blir av med eksemen finns det hjälp för att lindra. Eksem kan ofta både klia och ge en rodnad i huden. Ibland kan det också bildas vätskefyllda blåsor. Genom att använda särskilda hudkrämer för att lindra redan på ett tidigt stadium kan man ibland motverka att det utvecklas till något större bekymmer.

Krämer mot eksem vi rekommenderar 

Vi har i olika tester tagit hjälp av personer som lider av eksem i olika grader för att se hur pass väl olika produkter fungerar både för lättare och svårare eksem. En vinnare har utnämnts i varje prisklass vilket kan vara extra viktigt för den som behöver använda mycket kräm och ofta. Förutom att kolla priset har vi i testerna tittat på hur väl eksem och klåda lindras, om huden känns mjuk och hur bra krämen återfuktar. Avslutningsvis ger vi dig våra bästa tips för att lättare minska risken för eksem.

Alla Krämer mot eksem

Egyptian Magic All Purpose Skin Cream

#1 Egyptian Magic All Purpose Skin Cream

Sammanfattning: En mycket populär kräm som har funnits på marknaden i mer än 20 år är Egyptian Magic, All Purpose Skin Cream. Det är en kräm med naturligt innehåll som olivolja, honung, bipollen, bivax, royal jelly och propolisextrakt. Produkten är både mjukgörande och lindrande för huden och i USA har den länge använts som en alternativ behandling för eksem och psoriasis.

Vi blev positivt överraskade av denna kräm trots våra höga förväntningar efter allt positivt vi hört kring denna produkt. En riktigt bra allroundkräm som lindrade testpersonernas eksem och den fungerade även som en riktigt bra återfuktning för torr hud, torra läppar och nagelband. Krämen behöver inte bara användas för problemhud utan fungerar minst lika bra istället för en vanlig kroppslotion eller som en bas under sminket tack vare de naturliga ingredienserna. Produkten gör verkligen skäl för sitt namn och är en klar prisvärd vinnare som bästa premium.

  • Bästa premium av Testagram.se

Ion Silver Silver Creme

#2 Ion Silver Silver Creme

Sammanfattning: Kolloidalt silver har du kanske hört talas om då det är ett mycket omdebatterat ämne kring dess hälsosamma effekt. Vi har i alla fall i våra tester hittat en kräm med kolloidalt silver i mellanklassen som vi tycker fungerar bra på eksem och torr hud. Testvinnaren är Silver Creme från Ion Silver och vi upplever i våra tester att den både är mjukgörande och lindrar eksem.

Produkten innehåller även MSM som består av naturliga svavelföreningar och som finns i vår hud och bindväv. Krämen passar personer med känslig hud eftersom krämen både är parfymfri, silikonfri och utan parabener.

  • Bästa mellan av Testagram.se

ACO Eksem Treatment Cream

#3 ACO Eksem Treatment Cream

Sammanfattning: Till vår utnämnda testvinnare som bästa budget har vi valt märket Aco med produkten Eksem – eczema treatment cream. En bra och skonsam produkt i budgetklassen för dig som behöver en kräm som lindrar och förebygger vid milda och måttliga besvär av eksem. Vi upplever att denna kräm både lindrar och ger huden en bra återfuktning.

Bland ingredienserna finns vulkanisk lera som tillsammans med magnesium skapar en mineralbalans i huden som både vårdar och stödjer hudens egna reparationsmekanismer. Den här krämen ska hjälpa till att snabbare återställa hudfetterna, reducera klåda, och utslag samt lindra eksem och inflammation.

  • Bästa budget av Testagram.se

Maria Åkerberg Face Cream Sensitive

#4 Maria Åkerberg Face Cream Sensitive

Sammanfattning: I våra tester har vi valt ut en specialare och vi valde en kräm som är specifikt för ansiktet. Produkten Face Cream Sensitive från Maria Åkerberg är en ansiktskräm för dig med känslig hy. Krämen är parfymfri och innehåller inga eteriska oljor. Istället är ansiktskrämen berikad med antioxidanter och vitaminer. Produkten innehåller också en mjölksyra som ska ha en återfuktande och mjukgörande effekt.

När vi testade den här produkten kände vi att krämen var mycket skön att använda på huden och gav bra återfuktning med en len och mjuk hud som resultat. Det som är extra bra med krämen är att den verkar i 24 timmar vilket innebär att det räcker att tvätta ansiktet och applicera produkten en gång per dygn. Vilket är bra eftersom känslig hy mår bra av att inte tvättas så ofta.

  • Bästa special av Testagram.se

Hur väljer jag rätt produkt?

En bra grund i en eksembehandling är att använda en hudkräm som är antiinflammatorisk och mjukgörande. Krämen behöver både återfukta effektivt och kunna reparera huden. Eftersom krämen kan behövas appliceras ofta under en dag är det en fördel om krämen sjunker in snabbt i huden för att slippa den kladdiga känslan som annars kan uppstå.

Eksemhud kan lätt bli irriterad och därför är det viktigt att hitta en oparfymerad kräm med så naturliga ingredienser som möjligt. Ingredienser som är speciellt lämpade för känslig hud.

Krämer med kokosolja

En kräm med kokosolja kan ha flera fördelar för en hud med eksem. Kokosoljan innehåller fettsyror som både är vårdande och återfuktande. Oljan är också antibakteriell och fungerar bra mot både bakterier och svamp på huden.

Aloe vera som ingrediens

Aloe vera är en naturprodukt som har använts i tusentals år på grund av växtens läkande effekter. Gelen från bladen som aloe vera utvinns ur är både återfuktande, antibakteriell och läkande.

Jojobaolja

Jojobaolja som innehåller antioxidanter, vitamin B och E passar både fet och torr hud då oljan binder fukt utan att täppa till porer. Jojobaolja lindrar klåda mycket effektivt.

Produkter med sheasmör

Sheasmör består av ett flertal essentiella fettsyror, vitamin A och D. Smöret har en antiinflammatorisk effekt och tas snabbt upp av huden samtidigt som det är mjukgörande.

Zink

Zink är en mineral som påverkar ämnesomsättningen och stöttar vårt immunförsvar. Zinkpasta är en vanlig produkt att använda på huden för att effektivt hjälpa vid sår och eksem.

Så använder du produkten

När ett eksem är på gång eller har satt igång med sin kraft är det bra att använda en mjukgörande och återfuktande kräm ofta. Genom att använda en hudkräm för att lindra och återfukta redan på ett tidigt stadium kan du ibland lyckas motverka att det utvecklas till något större bekymmer. Därför är det bra att regelbundet se till att huden inte blir uttorkad utan att den hålls mjuk och återfuktad.

Kortisonkräm

Behöver du även använda en kortisonkräm är det viktigt att dessa inte används vid samma påstrykning för att du ska få bästa effekt av din kortisonkräm. Börja med ett tunt lager av kortisonkräm och ta sedan på en mjukgörande kräm efter någon timme.

Tips för att minska risken för eksem

För att huden lättare ska hålla sig fin och återfuktad när du har eksem och i perioderna där emellan är det bra att inte tvätta huden för ofta. Se också till att huden aldrig blir uttorkad genom att regelbundet använda en mjukgörande och återfuktande hudkräm. Drick lagom mycket vatten och ät en varierande kost med mycket grönsaker och frukt. Att regelbundet motionera hjälper också din kropp att stärka immunförsvaret.

Upplever du problem med eksem i ansiktet kan det vara bra att undvika smink och ska du sminka dig är det viktigt att rengöra eventuella sminkborstar regelbundet.

Händerna är ett vanligt problemområde eftersom vi dagligen utsätter händerna för både vatten och andra uttorkande och allergena ämnen. Tvätta inte händerna i onödan och använd en mild två. Om du handdiskar så använd gärna diskhandskar. På vintern är det bra att skydda händerna med vantar mot vinterkylan.

Vid eksem på övriga kroppen är det en fördel att använda kläder av bomull och gärna att kläderna sitter lite löst mot kroppen för att inte irritera huden.

Får du problem med mycket uppblossande eksem är det bra att kontakta din vårdcentral för att undersöka om du behöver medicinsk behandling eller särskilda krämer på recept.

Betyg på guiden: