Vår hud kräver stor omsorg för att kunna hålla sig fräsch och vacker i längden. Huden får dagligen utstå olika påfrestningar som sol, torr luft, vind, för lite sömn och även smink. För den som sminkar sig dagligen är det ännu mer viktigt att hitta rätt rengöring eftersom sminket kan hämma hudens naturliga fuktbalans och eventuellt även täppa till porerna.

En bra ansiktsrengöring ska göra huden ren och fräsch samtidigt som du inte vill att den torkar ut huden. Den ska vara skonsam men ändå ta bort alla orenheter och sminkrester. För att ge rätt förutsättningar för din hud att hålla sig fin och återfuktad behöver du välja en ansiktsrengöring som passar din hudtyp. Men det räcker inte bara med en bra ansiktsrengöring. Du behöver också ha en bra daglig hudvårdsrutin för att på bästa sätt ta hand om din känsliga hy.

Ansiktsrengöringar vi rekommenderar 

Det finns oerhört många produkter på marknaden idag så det kan vara svårt att hitta rätt ansiktsrengöring för just ditt ansikte. Med åren förändras vår hud vilket leder till olika behov och krav för att bibehålla en bra balans och en fin hud. Olika produkter är framtagna för att passa bäst för sin tänkta hudtyp i en viss ålder. Det kan därför också vara svårt att veta vad som passar bäst i nästa steg. Vi har därför gjort ett stort test av några av de mest populära produkterna på marknaden. Både för att du ska hitta rätt produkt just nu och vilken produkt du behöver sen. Utifrån olika prisklasser har vi valt ut våra favoriter som vi tycker är bäst i varje prisklass. I våra tester har vi bland annat tittat på vilken hudtyp produkten passar för, hur väl den återfuktar och rengör. Vi har även tittat på om produkten passar känslig hud. Avslutningsvis ger vi tips på vad du ska tänka på när du ska köpa en ansiktsrengöring.

Vi valde att utföra våra tester av ansiktsrengöring under en månads tid för att se vilka effekter som uppnås genom regelbunden användning. För att kunna ge ett så tillförlitligt resultat som möjligt för vad tillverkarna lovar matchade vi varje produkt med minst två personer med samma hudtyp som rekommenderas för ansiktsrengöringen. Våra utvalda testpersoner gjorde inga andra förändringar av sina hudvårdsrutiner för att bättre kunna se resultatet av ansiktsrengöringen. 

Testerna för att hitta bästa ansiktsrengöring genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Hur pass bra ansiktsrengöringen rengör på djupet
 • Om pormaskar blir mindre synliga
 • Minimering av porer
 • Fuktbalans i huden
 • Lyster i huden
 • Hudens mjukhet
 • Om produkten är dryg
 • Konsistensen
 • Om produkten är dermatologiskt testad för känslig hy

Alla Ansiktsrengöringar

Helena Rubinstein Pure Ritual Care-in-Foam

#1 Helena Rubinstein Pure Ritual Care-in-Foam

Sammanfattning: En mycket dryg ansiktsrengöring som dessutom minskar dina porer är Pure Ritual Care-In-Foam från Helena Rubinstein. Produkten blev utnämnd som vinnare av bästa premium och den är helt klart värd sitt något höga pris. En ansiktsrengöring som känns riktigt lyxig och ger dig len, återfuktad hud. Produkten är inspirerad utifrån japanska rengöringsprodukter och ansiktsrengöringen innehåller bland annat glykolsyra som tillsammans med andra viktiga ingredienser ger en ren och klar hud.

I våra tester blev den här produkten mångas favorit. En underbart löddrande ansiktsrengöring som återfuktar huden riktigt bra och huden känns len efter användning. Det behövs inte mycket av rengöringen, bara någon droppe, för att få fram ett ordentligt lödder så det är en dryg produkt. Ansiktsrengöringen känns väldigt mild för huden och vi kunde se en märkbar minskning av porerna efter bra några få dagars användning.

 • Bästa premium av Testagram.se

Clinique Liquid Facial Soap Mild

#2 Clinique Liquid Facial Soap Mild

Sammanfattning: Fräsch, len och återfuktad hud får du även av vår produkt som bästa mellan, Liquid Facial Soap Mild från Clinique. Det är en parfymfri ansiktsrengöring och passar väldigt bra för torr eller kombinerad hud.

När vi testade den här produkten kändes den enkel att applicera då den både löddrar och rengör väldigt bra. Huden känns mjuk och bra återfuktad efter användning. Det är en dryg produkt då det inte går åt så mycket vid en rengöring men det behövs lite mer än med vår premium produkt. . Några av våra testpersoner med mycket torr hud kände att denna produkt gjorde huden lite stram och extra torr efter användning. Så vi rekommenderar inte den för personer med mycket torr hud.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Daily Essentials Normal Skin

#3 Nivea Daily Essential Normal Skin

Sammanfattning: Varumärket Nivea har funnits med länge inom hudvård och det är för att de har bra produkter trots sitt låga pris. Därför blev vi inte besvikna när vi testade deras produkt Daily Essential Normal Skin Refreshing Toner. En mycket prisvärd ansiktsrengöring i form av ett ansiktsvatten och en klar vinnare i budgetklassen.

Ansiktsvattnet innehåller både Vitamin E och Hydra IQ som återfuktar huden och hjälper till att bevara hudens fuktbalans. Produkten är dermatologiskt testad vilket passar känslig hud. Ansiktsvattnet rengör huden bra och efteråt känns huden härligt fräsch. Produkten passar bra för normal och blandad hy och den har en mattande effekt på de områden som ibland kan upplevas som blanka och feta.

 • Bästa budget av Testagram.se

VICHY Pureté Thermale Cleansing Gel

#4 VICHY Pureté Thermale Cleansing Gel

Sammanfattning: Bland de produkter vi har testat har vi valt ut testets special som skiljer sig lite från övriga produkter. Produkten vi valde är en rengöringsgel, Pureté Thermale Cleansing Gel från Vichy. Ansiktsrengöringen doftar gott då den är parfymerad men den är ändå anpassad för känslig hud då den är dermatologiskt testad. Våra testpersoner med känslig hud kände inget obehag och parfym finns med i slutet på listan över ingredienser vilket innebär att det är en väldigt liten del i innehållet. Doften är svårbestämd men enligt produktbeskrivningen är doften av svartvinbär, äpple, freesia, viol, persika och vit mysk.

När vi testade denna produkt upplevde vi att den rengjorde mycket effektivt och gav huden en uppfriskad känsla med en len hud. Bland ingredienserna finns moringaextrakt och thermaliskt källvatten som ska ge huden en djuprengöring och en len hud.

 • Bästa special av Testagram.se

Varför ska jag använda en ansiktsrengöring?

Att rengöra huden är viktigt för att få bort orenheter och sminkrester för att huden ska hålla sig fin, mjuk och spänstig. Att använda tvål är inget att rekommendera eftersom det torkar ut huden. En ansiktsrengöring är speciellt framtagen för att på ett milt sätt få bort både sminkrester och andra orenheter utan att torka ut huden eller ta bort hudens naturliga fetter.

Hur väljer jag rätt produkt?

Med åren förändras vår hud vilket ställer olika krav på din ansiktsrengöring. Olika rengöringsprodukter är framtagna för att passa bäst för sin tänkta hudtyp i en viss ålder.

En yngre hud kan kännas oljig på grund av överskott från fettproduktion. Här gäller det att hitta en produkt som rengör på djupet så att inte oljerester stannar kvar i porerna. Har du inte oljig hud utan en torr hy är det extra viktigt med en ansiktsrengöring som förutom rengör även återfuktar huden. För en blandad hy behöver du en kombinerad produkt som både tar bort överflödig olja men som samtidigt återfuktar. En mogen hud behöver både återfuktning och återuppbyggande produkter som stärker hudens elasticitet och motverkar rynkor.

Det finns många olika varianter av ansiktsrengöring som gel, olja, mjölk, ansiktsservetter, lotion eller mousse. Vilken du väljer beror helt och håller på vad du föredrar att använda.

Så använder du produkten

De flesta produkterna ska appliceras på fuktig hy. Massera in en lagom mängd i ansiktet men undvik ögonen som behöver en särskild lämpad rengöringsprodukt. När hela ansiktet har blivit rengjort tvättar du av allt med ljummet vatten. För att torka ansiktet är det bäst att badda ansiktet torrt med en handduk istället för att gnugga. För att verkligen bli av med alla smutsrester och för att porerna ska stänga sig lite bättre använder du efteråt ett ansiktsvatten. Därefter smörjer du in ansiktet med en återfuktande kräm.

Genom att rengöra ansiktet skapar du bättre förutsättningar för resterande hudvård så att alla aktiva ingredienser ska kunna jobba på djupet och effektivt.

Använd en ansiktsrengöring både på morgonen och på kvällen. På morgonen har huden producerat olja och eventuellt har du även svettats. Både den överflödiga oljan och eventuell svett behöver tvättas bort. Inför kvällen behöver du bli av med alla orenheter då din hud dagligen utsätts för smuts, föroreningar och smink. Genom att rengöra ger du huden bästa chans att reparera sig själv under natten.

Frågor och svar Ansiktsrengöring 

Kan jag inte rengöra ansiktet med en vanlig tvål?

Jo, det går men det är inte så bra för den känsliga huden i ansiktet. Handtvål torkar ut huden och tar bort hudens naturliga fetter vilket därför kan förvärra eventuella problem. Ansiktshuden behöver en mildare rengöring som också återfuktar.

Vad är fördelarna med en ansiktsrengöring?

Ansiktsrengöring är speciellt framtagen för den känsliga huden i ansiktet. Det är första steget i en hudvårdsrutin för att få bort makeup, smuts och annat som kan täppa till porerna. Rengöringen är mild och har ofta olika grad av återfuktning för att passa olika hudtyper.

Vilken ansiktsrengöring är bäst mot akne?

Akne har egentligen ingenting att göra med smutsig hud och det kan kännas naturligt att välja en ansiktsrengöring mot fet hud och som torkar ut huden. Risken är att man i stället förvärrar problemet eftersom akne kan bero på att talgerna producerar för mycket fett på grund av att huden är för torr. Välj en mild ansiktsrengöring som också återfuktar huden och tvätta inte huden för ofta. Tvätta 1 – 2 gånger om dagen och undvik att byta produkt ofta. Det är bättre att använda samma produkt en längre tid så att huden får gott om tid att ställa om sig.

Gel, mjölk eller olja, vilken ansiktsrengöring är bäst?

Vilken typ av ansiktsrengöring som är bäst beror på vilken hudtyp du har. En fet och oljig hy kan med fördel använda en gel medan torr och känslig hud kan må bäst av olja eller mjölk. Mogen hud som kan behöva mer fukt kan dra nytta av en oljebaserad ansiktsrengöring eller en lotion. För den som har normal hud har lite fler valmöjligheter och kan välja det som känns bäst på huden.

Vilken ansiktsrengöring ska man välja?

Framför allt styrs valet utifrån din hudtyp. Det är viktigt att rengöringen tar hand om din hud på bästa sätt utifrån hudens behov så att det inte blir motsatt effekt. Det kan också vara bra att välja produkter inom samma märke och helst samma serie då de olika produkterna är framtagna för att samarbeta för bästa effekt. Huden är mycket känslig och kan därför reagera kraftigt genom att plötsligt bli snustorr eller öka fettproduktionen vid nya produkter och därför är det bra att inte byta produkt för ofta utan att låta huden vänja sig lite innan man utvärderar resultatet.

Går det att använda vanlig ansiktsrengöring på ögonen?

Ja, vissa produkter går även att använda på ögonen men inte alla. Det är viktigt att läsa produktinformationen så att rengöringen inte innehåller något som kan irritera eller skada ögonen. Speciellt om produkten innehåller syror brukar de inte vara lämpliga att användas på ögon.

Hur använder man bäst ansiktsrengöring?

De flesta produkterna ska masseras in i fuktig hud för att sedan tvättas bort med ljummet vatten. Ibland ska rengöringen appliceras med en bomullspad och strykas över huden innan det tvättas av. Det bästa är att alltid följa de instruktioner som kommer med ansiktsrengöringen.