NÀr vÄrsolen börjar titta fram Àr vi ju inte sena med att ge oss ut och njuta av solen och kanske försöka skaffa oss den första solbrÀnnan. Under sommaren hÀnger ju mÄnga av oss gÀrna vid stranden och lapar sol eller Àgnar oss Ät olika former av utomhusaktiviteter för att passa pÄ att ta tillvara pÄ de soliga dagarna.

Men nÄgot som mÄnga struntar i men som faktiskt Àr vÀldigt viktigt Àr att skydda sin hud mot de skadliga UV-strÄlarna frÄn solen med hjÀlp av solskyddsfaktor. Förutom att du slipper brÀnna din hud hjÀlper ocksÄ en solkrÀm till att Äterfukta huden vilket bÄde gör att solbrÀnnan hÄller lÀngre och att du slipper en torr och flagnande hud.

Vi har testat ett antal olika solkrÀmer, eller solskyddsfaktor som de ocksÄ kallas, och kommit fram till vilka som Àr bÀst.

Utvalda favoriter

VÄr vinnare i premiumklassen blev Dermalogica Protection Sport SPF 50 som passar extra bra för dig som Àr mycket aktiv utomhus. Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50 som bestÄr av en hÀrlig mousse blev vÄr stora favorit i mellanklassen. Vi valde ocksÄ ut ett budgetalternativ nÀmligen Biotherm Lait Solaire Hydrant SPF 30 som Àr ett utmÀrkt alternativ för dig som vill ha en billigare variant. MÄnga glömmer bort att smörja in sina lÀppar nÀr man vistas i solen vilket kan leda till otrevliga och smÀrtsamma blÄsor och vi valde dÀrför Àven ut en specialare, Nivea Sun Protect Sun Stick, som gör att du kan undvika detta.

LÀs vidare för att ta del av resultaten samt lite tips och rÄd som kan vara bra att kÀnna till nÀr du ska vÀlja en solkrÀm.

Dermalogica: ✅ BĂ€sta premium

Protection Sport SPF 50

Dermalogica Protection Sport SPF 50

  • BĂ€sta premium av Testagram.se 

För dig som Àr mycket aktiv och inte vill ha ett solskydd som rinner bort sÄ fort det fÄr kontakt med svett eller vatten sÄ Àr detta ett riktigt bra val. Dermalogica Protection Sport Àr till för dig som vistas utomhus under en lÀngre tid, framförallt för dig som Àr mycket aktiv utomhus. Det Àr en solkrÀm som passar oavsett om man sportar mycket eller kanske arbetar mycket utomhus i solen.

Det vi framförallt gillade med hÀr solkrÀmen var att den gick smidigt in i huden trots att den har en hög solskyddsfaktor. Den kÀnns inte alls tjock och kladdig som mÄnga andra solkrÀmer tenderar att göra. Ett stort plus Àr att den Àven Àr utvecklad för att minimera tidigt Äldrande av huden som annars kan vara ett problem för de som vistas mycket i solen. Vi blev ocksÄ positivt överraskade av den frÀscha doften.

Priset för denna krÀm Àr i den högre prisklassen men vi tycker att den Àr vÀl vÀrd varenda krona för dig som behöver en riktigt bra solkrÀm som sitter kvar och ger ett fortsatt skydd Àven nÀr du svettas eller Àr i kontakt med vatten. Givetvis fungerar den Àven för dig som bara ligger pÄ stranden. Den passar till alla hudtyper, Àven till dig med kÀnslig hud.

Evy Technology: ✅ BĂ€sta mellan

Sunscreen Mousse SPF 50

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50

  • BĂ€sta mellan av Testagram.se 

Det hÀr var en solkrÀm som de flesta i testpanelen föll pladask för. Evy Technology Sunscreen Mousse rekommenderas dessutom av mÄnga olika organisationer vilket ju visar pÄ en riktigt bra produkt. För dig som har kÀnslig hud eller lÀtt fÄr soleksem sÄ Àr det hÀr en solkrÀm för dig! Det hÀr Àr utan tvekan testets stora favorit av flera anledningar.

SolkrÀmen som Àr en mousse Àr uppbyggd med en medicinteknisk formula som gör att det lÀgger sig i det översta hudlagret och dÀr ger ett skydd i upp till sex timmar, Àven om du badar och svettas!

Formulan höjer Àven skyddsbarriÀren i huden och hjÀlper huden att behÄlla fukten.

Moussen Àr berikad med c-vitamin och e-vitamin och innehÄller varken alkohol, nanopartiklar, parfym eller konserveringsmedel. Vi upplevde att moussen varken var kladdig eller kÀndes fet pÄ huden och fungerar dÀrför bra att anvÀndas Àven i samband med smink.

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50 har ett av de högsta skydden av UVA och kan skydda mot 98% av solstrÄlarna. Produkten finns i olika utföranden, bland annat en för ansiktet och en för barn

En produkt med toppbetyg som inte kommer att göra dig besviken!

Biotherm Lait Solaire: ✅ BĂ€sta budget

Hydratant SPF 30

Biotherm Lait Solaire

  • BĂ€sta budget av Testagram.se 

Biotherm Lait Solaire Hydrant SPF 30 Àr solkrÀmen för dig som vill kunna ha en och samma solkrÀm till ansiktet och kroppen och Àven kunna smörja in hela familjen, barn som vuxna.

SolkrÀmen har SPF 30 vilket oftast rÀcker som solskydd hÀr hemma i Sverige pÄ sommaren.

Vi upplevde att krÀmen var vÀldigt fuktgivande vilken var ett stort plus. Huden hölls fuktig och mjuk hela dagen samtidigt som den skyddades mot solen. Den hade en riktigt frÀsch och ljuvlig doft av citrus som vi gillade!

Biotherm Lait Solaire Hydrant SPF 30 kan anvĂ€ndas till hela kroppen och Ă€r sĂ„ mild att Ă€ven barnen kan anvĂ€nda den. Den skyddar mot bĂ„de UVA- och UVB-strĂ„lar, ​vilket lĂ„ngt ifrĂ„n alla solkrĂ€mer gör.

Detta Àr ett budgetalternativ som Àr vÀl vÀrt sitt pris Àven om den inte hör till de allra billigaste solkrÀmerna. DÀremot kan den ju anvÀndas pÄ bÄde kropp och ansikte och du slipper dÀrmed lÀgga pengar pÄ tvÄ olika produkter.

Nivea: ✅ Special

Sun Protect Sun Stick

Nivea Sun Protect Sun Stick

  • Special av Testagram.se 

Alla har vi vÀl nÄgon gÄng varit med om att rÄka brÀnna sönder lÀpparna i solen eftersom vi helt glömmer bort att smörja dem. Nivea Sun Protect Sun Stick Àr en smidig lÀppbalsam som Àr utvecklat för att skydda just lÀpparna nÀr du vistas i solen. AnvÀnd det gÀrna hela tiden och inte bara nÀr du ligger och solar sÄ slipper du torra, svidande eller sönderbrÀnda lÀppar.

Produkten har flera fördelar, den har ett solskydd pÄ SPF 30, Àr vattenresistent samtidigt som det tillför fukt och vÄrd till dina lÀppar sÄ de hÄller sig mjuka och Äterfuktade. LÀppbalsamet innehÄller bÄde vitamin E och solrosextrakt som bidrar till att göra dina lÀppar mjuka och lena. Produkten Àr helt fri frÄn konserveringsmedel.

Detta Àr ett bra alternativ till att försöka kladda pÄ solkrÀm pÄ lÀpparna vilket inte alltid fungerar sÄ bra eller hÄller speciellt lÀnge och dessutom gör dina lÀppar vita. En annan fördel Àr ju att det smakar mycket godare Àn solkrÀm vilket ju Àr att föredra nÀr du ska ha det pÄ lÀpparna.

En prisvÀrd produkt som Àr ett mÄste i fickan eller handvÀskan under sommarhalvÄret.

Hur kom vi fram till vilka solkrÀmer vi skulle testa?

För att komma fram till vilka produkter vi skulle vÀlja ut besökte vi flertalet butiker, lÀste bloggar och recensioner pÄ nÀtet för att fÄ tips och rÄd samt ta reda pÄ vilka produkter som verkar vara populÀrast. Sedan valde vi ut 10 olika solkrÀmer som vi dÀrefter har testat noggrant med hjÀlp av en testpanel.

FrÄgor och svar

Hur testade vi solkrÀmerna?

Testpanelen bestod av ett antal deltagare i olika Äldrar som alla hade en resa utomlands inplanerad. Samtliga deltagare fick en solkrÀm med sig i resvÀskan. SolkrÀmerna har sedan anvÀnts flitigt under semestervistelserna och dÀrefter utvÀrderats. För att fÄ ett Ànnu mer utförligt testresultat har vi Àven skickat ut enkÀter till andra privatpersoner som köpt och anvÀnt solkrÀmerna för att Àven vÀga in deras Äsikter i testresultatet.

Vem behöver en solkrÀm?

Att anvÀnda ett solskydd nÀr du vistas i solen Àr extremt viktigt och nÄgot som alla bör göra! Om du dessutom Äker pÄ semester till varmare lÀnder sÄ Àr det ett mÄste att anvÀnda solskydd eftersom solen dÀr Àr Ànnu starkare. Men oavsett om du enbart vistas i Sverige sÄ Àr solen skadlig om du vistas i den lÀnge och dÀrför bör ett solskydd anvÀndas Àven hÀr. Förutom att en solkrÀm skyddar dig frÄn att din hud blir röd och solbrÀnd sÄ hjÀlper den Àven till att förhindra tidigt Äldrande av din hud samt minskar risken att fÄ olika former av cancer.

Vad Àr solskyddsfaktor?

Solskyddsfaktor brukar vanligtvis förkortas SPF som Àr en förkortning av det engelska namnet Sun Protection Factor. De finns i olika styrkor som alltsÄ ger olika grad av skydd. Med hjÀlp av solskyddsfaktor pÄ din hud kan du vistas i solen under en lÀngre period Àn vad du skulle kunna göra utan. Om du vanligtvis kan vistas i solen cirka 15 minuter innan du blir röd sÄ kan du med solskyddsfaktor vistas ungefÀr 150 minuter innan du blir röd, alltsÄ en 15 gÄnger lÀngre tidsperiod. VÀljer du att applicera en solkrÀm med solskyddsfaktor 300 istÀllet kan du alltsÄ vistas i solen i 300 minuter och sÄ vidare. Vi vill dock tillÀgga att detta Àr vÀldigt individuellt och beror pÄ hudtyp men ocksÄ pÄ andra faktorer sÄsom hur mycket du svettas eller badar. Det Àr rekommenderat att alltid smörja in sig igen efter att man ha badad för att vara pÄ den sÀkra sidan.

Vad innehÄller en solkrÀm?

Fram tills för nĂ„gra Ă„r sedan var det vĂ€ldigt vanligt att man anvĂ€nde sig av zinkoxid i solkrĂ€mer. Zinkoxid Ă€r dock bĂ„de skadligt och miljöfarligt. Även nanopartiklar och parabener har tidigare varit vanliga ingredienser i mĂ„nga solkrĂ€mer. Idag har dock tekniken utvecklats och mĂ„nga företag satsar pĂ„ betydligt mer miljövĂ€nliga alternativ. En solkrĂ€m klassas som kosmetika vilket innebĂ€r att den inte fĂ„r innehĂ„lla nĂ„gra Ă€mnen som kosmetika inte fĂ„r innehĂ„lla.

Vilken solskyddsfaktor ska jag vÀlja?

Detta Àr vÀldigt individuellt och varierar frÄn person till person beroende pÄ hudtyp och hur kÀnslig man Àr samt hur lÀnge man tÀnker vistas i solen. I Sverige klarar sig mÄnga med SFP 30. Huden i ansikten Àr kÀnsligare Àn huden pÄ resten av kroppen sÄ vanligtvis behöver du ha en högre solskyddsfaktor i ansiktet Àn vad du behöver pÄ resten av kroppen.

Vilken solskyddsfaktor ska jag anvÀnda pÄ mina barn?

Till barn bör du alltid anvÀnda minst SPF 30 och Ànnu högre om ni Àr utomlands. Se Àven till att de smÄ barnen har lÄngÀrmade klÀder pÄ sig och solhatt samt att de inte vistas lÀngre stunder i solen utan försök att hÄlla dem i skuggan sÄ mycket som gÄr. Kom ihÄg att smörja in barnen med solkrÀm flera gÄnger om dagen, framförallt i ansiktet.

Betyg pÄ guiden: