När vårsolen börjar titta fram är vi ju inte sena med att ge oss ut och njuta av solen och kanske försöka skaffa oss den första solbrännan. Under sommaren hänger ju många av oss gärna vid stranden och lapar sol eller ägnar oss åt olika former av utomhusaktiviteter för att passa på att ta tillvara på de soliga dagarna.

Men något som många struntar i men som faktiskt är väldigt viktigt är att skydda sin hud mot de skadliga UV-strålarna från solen med hjälp av solskyddsfaktor. Förutom att du slipper bränna din hud hjälper också en solkräm till att återfukta huden vilket både gör att solbrännan håller längre och att du slipper en torr och flagnande hud.

Vi har testat ett antal olika solkrämer, eller solskyddsfaktor som de också kallas, och kommit fram till vilka som är bäst.

Utvalda favoriter

Vår vinnare i premiumklassen blev Dermalogica Protection Sport SPF 50 som passar extra bra för dig som är mycket aktiv utomhus. Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50 som består av en härlig mousse blev vår stora favorit i mellanklassen. Vi valde också ut ett budgetalternativ nämligen Biotherm Lait Solaire Hydrant SPF 30 som är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en billigare variant. Många glömmer bort att smörja in sina läppar när man vistas i solen vilket kan leda till otrevliga och smärtsamma blåsor och vi valde därför även ut en specialare, Nivea Sun Protect Sun Stick, som gör att du kan undvika detta.

Läs vidare för att ta del av resultaten samt lite tips och råd som kan vara bra att känna till när du ska välja en solkräm.

Dermalogica: ✅ Bästa premium

Protection Sport SPF 50

Dermalogica Protection Sport SPF 50

  • Bästa premium av Testagram.se 

För dig som är mycket aktiv och inte vill ha ett solskydd som rinner bort så fort det får kontakt med svett eller vatten så är detta ett riktigt bra val. Dermalogica Protection Sport är till för dig som vistas utomhus under en längre tid, framförallt för dig som är mycket aktiv utomhus. Det är en solkräm som passar oavsett om man sportar mycket eller kanske arbetar mycket utomhus i solen.

Det vi framförallt gillade med här solkrämen var att den gick smidigt in i huden trots att den har en hög solskyddsfaktor. Den känns inte alls tjock och kladdig som många andra solkrämer tenderar att göra. Ett stort plus är att den även är utvecklad för att minimera tidigt åldrande av huden som annars kan vara ett problem för de som vistas mycket i solen. Vi blev också positivt överraskade av den fräscha doften.

Priset för denna kräm är i den högre prisklassen men vi tycker att den är väl värd varenda krona för dig som behöver en riktigt bra solkräm som sitter kvar och ger ett fortsatt skydd även när du svettas eller är i kontakt med vatten. Givetvis fungerar den även för dig som bara ligger på stranden. Den passar till alla hudtyper, även till dig med känslig hud.

Evy Technology: ✅ Bästa mellan

Sunscreen Mousse SPF 50

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50

  • Bästa mellan av Testagram.se 

Det här var en solkräm som de flesta i testpanelen föll pladask för. Evy Technology Sunscreen Mousse rekommenderas dessutom av många olika organisationer vilket ju visar på en riktigt bra produkt. För dig som har känslig hud eller lätt får soleksem så är det här en solkräm för dig! Det här är utan tvekan testets stora favorit av flera anledningar.

Solkrämen som är en mousse är uppbyggd med en medicinteknisk formula som gör att det lägger sig i det översta hudlagret och där ger ett skydd i upp till sex timmar, även om du badar och svettas!

Formulan höjer även skyddsbarriären i huden och hjälper huden att behålla fukten.

Moussen är berikad med c-vitamin och e-vitamin och innehåller varken alkohol, nanopartiklar, parfym eller konserveringsmedel. Vi upplevde att moussen varken var kladdig eller kändes fet på huden och fungerar därför bra att användas även i samband med smink.

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50 har ett av de högsta skydden av UVA och kan skydda mot 98% av solstrålarna. Produkten finns i olika utföranden, bland annat en för ansiktet och en för barn

En produkt med toppbetyg som inte kommer att göra dig besviken!

Biotherm Lait Solaire: ✅ Bästa budget

Hydratant SPF 30

Biotherm Lait Solaire

  • Bästa budget av Testagram.se 

Biotherm Lait Solaire Hydrant SPF 30 är solkrämen för dig som vill kunna ha en och samma solkräm till ansiktet och kroppen och även kunna smörja in hela familjen, barn som vuxna.

Solkrämen har SPF 30 vilket oftast räcker som solskydd här hemma i Sverige på sommaren.

Vi upplevde att krämen var väldigt fuktgivande vilken var ett stort plus. Huden hölls fuktig och mjuk hela dagen samtidigt som den skyddades mot solen. Den hade en riktigt fräsch och ljuvlig doft av citrus som vi gillade!

Biotherm Lait Solaire Hydrant SPF 30 kan användas till hela kroppen och är så mild att även barnen kan använda den. Den skyddar mot både UVA- och UVB-strålar, ​vilket långt ifrån alla solkrämer gör.

Detta är ett budgetalternativ som är väl värt sitt pris även om den inte hör till de allra billigaste solkrämerna. Däremot kan den ju användas på både kropp och ansikte och du slipper därmed lägga pengar på två olika produkter.

Nivea: ✅ Special

Sun Protect Sun Stick

Nivea Sun Protect Sun Stick

  • Special av Testagram.se 

Se Pris - MEDS

Alla har vi väl någon gång varit med om att råka bränna sönder läpparna i solen eftersom vi helt glömmer bort att smörja dem. Nivea Sun Protect Sun Stick är en smidig läppbalsam som är utvecklat för att skydda just läpparna när du vistas i solen. Använd det gärna hela tiden och inte bara när du ligger och solar så slipper du torra, svidande eller sönderbrända läppar.

Produkten har flera fördelar, den har ett solskydd på SPF 30, är vattenresistent samtidigt som det tillför fukt och vård till dina läppar så de håller sig mjuka och återfuktade. Läppbalsamet innehåller både vitamin E och solrosextrakt som bidrar till att göra dina läppar mjuka och lena. Produkten är helt fri från konserveringsmedel.

Detta är ett bra alternativ till att försöka kladda på solkräm på läpparna vilket inte alltid fungerar så bra eller håller speciellt länge och dessutom gör dina läppar vita. En annan fördel är ju att det smakar mycket godare än solkräm vilket ju är att föredra när du ska ha det på läpparna.

En prisvärd produkt som är ett måste i fickan eller handväskan under sommarhalvåret.

Hur kom vi fram till vilka solkrämer vi skulle testa?

För att komma fram till vilka produkter vi skulle välja ut besökte vi flertalet butiker, läste bloggar och recensioner på nätet för att få tips och råd samt ta reda på vilka produkter som verkar vara populärast. Sedan valde vi ut 10 olika solkrämer som vi därefter har testat noggrant med hjälp av en testpanel.

Frågor och svar

Hur testade vi solkrämerna?

Testpanelen bestod av ett antal deltagare i olika åldrar som alla hade en resa utomlands inplanerad. Samtliga deltagare fick en solkräm med sig i resväskan. Solkrämerna har sedan använts flitigt under semestervistelserna och därefter utvärderats. För att få ett ännu mer utförligt testresultat har vi även skickat ut enkäter till andra privatpersoner som köpt och använt solkrämerna för att även väga in deras åsikter i testresultatet.

Vem behöver en solkräm?

Att använda ett solskydd när du vistas i solen är extremt viktigt och något som alla bör göra! Om du dessutom åker på semester till varmare länder så är det ett måste att använda solskydd eftersom solen där är ännu starkare. Men oavsett om du enbart vistas i Sverige så är solen skadlig om du vistas i den länge och därför bör ett solskydd användas även här. Förutom att en solkräm skyddar dig från att din hud blir röd och solbränd så hjälper den även till att förhindra tidigt åldrande av din hud samt minskar risken att få olika former av cancer.

Vad är solskyddsfaktor?

Solskyddsfaktor brukar vanligtvis förkortas SPF som är en förkortning av det engelska namnet Sun Protection Factor. De finns i olika styrkor som alltså ger olika grad av skydd. Med hjälp av solskyddsfaktor på din hud kan du vistas i solen under en längre period än vad du skulle kunna göra utan. Om du vanligtvis kan vistas i solen cirka 15 minuter innan du blir röd så kan du med solskyddsfaktor vistas ungefär 150 minuter innan du blir röd, alltså en 15 gånger längre tidsperiod. Väljer du att applicera en solkräm med solskyddsfaktor 300 istället kan du alltså vistas i solen i 300 minuter och så vidare. Vi vill dock tillägga att detta är väldigt individuellt och beror på hudtyp men också på andra faktorer såsom hur mycket du svettas eller badar. Det är rekommenderat att alltid smörja in sig igen efter att man ha badad för att vara på den säkra sidan.

Vad innehåller en solkräm?

Fram tills för några år sedan var det väldigt vanligt att man använde sig av zinkoxid i solkrämer. Zinkoxid är dock både skadligt och miljöfarligt. Även nanopartiklar och parabener har tidigare varit vanliga ingredienser i många solkrämer. Idag har dock tekniken utvecklats och många företag satsar på betydligt mer miljövänliga alternativ. En solkräm klassas som kosmetika vilket innebär att den inte får innehålla några ämnen som kosmetika inte får innehålla.

Vilken solskyddsfaktor ska jag välja?

Detta är väldigt individuellt och varierar från person till person beroende på hudtyp och hur känslig man är samt hur länge man tänker vistas i solen. I Sverige klarar sig många med SFP 30. Huden i ansikten är känsligare än huden på resten av kroppen så vanligtvis behöver du ha en högre solskyddsfaktor i ansiktet än vad du behöver på resten av kroppen.

Vilken solskyddsfaktor ska jag använda på mina barn?

Till barn bör du alltid använda minst SPF 30 och ännu högre om ni är utomlands. Se även till att de små barnen har långärmade kläder på sig och solhatt samt att de inte vistas längre stunder i solen utan försök att hålla dem i skuggan så mycket som går. Kom ihåg att smörja in barnen med solkräm flera gånger om dagen, framförallt i ansiktet.

Betyg på guiden:

4.1/5 - (26 votes)