Ditt ansikte utsätts dagligen för yttre påfrestningar som torr luft, sol, vind och kyla. Huden i ansiktet är känsligt och kan lätt bli uttorkad om vi inte tillför extra fukt. När huden blir torr kan den bli fnasig och det kan ta tid att få huden fin igen. Därför är det bra att regelbundet använda en fuktkräm så att du håller din hud fin och återfuktad.

En bra fuktkräm ska precis som namnet antyder ge en ordentlig återfuktning för din hy. Det kan låta ganska enkelt att hitta en bra produkt men tyvärr håller inte alla krämer måttet på andra områden. När du har applicerat en kräm vill du inte gå runt och se glansig eller oljig ut i hyn och det ska heller inte lägga sig som ett lager utanpå och kännas kladdig. Krämen ska också fungera bra som en bas under smink och du vill inte få problem med akne eller att porerna täpps till på grund av krämen.

Fuktkrämer vi rekommenderar 

Första steget att hitta den bästa produkten för dig är att utgå från din hudtyp om du har torr, fet eller kombinerad hy. Vi har i våra tester av olika produkter tittat på bland annat vilken hudtyp som lämpar sig bäst för våra testvinnare. Förutom det har vi också bedömt hur pass väl fuktkrämen återfuktar, om den känns kladdig och om den lämnar glansiga områden. I slutet av artikeln får du råd kring hur du ska välja rätt produkt som passar dig bäst och även våra bästa tips på hur du ger din hud bra återfuktning.

Vi har testat flera olika fuktkrämer och matchat varje produkt till testpersoner utifrån vad som passar hyn och utifrån hudens behov. Testpersonerna har använt sin utvalda produkt varje dag under en veckas tid med applicering efter ansiktstvätt. I övrigt har inga förändringar gjorts i hudvårdsrutiner för att bättre kunna avgöra krämens verkan.

Testerna för att hitta bästa fuktkrämen genomfördes utifrån följande egenskaper:

 • Återfuktning
 • Lyster i huden utan att se oljigt ut
 • Hudens mjukhet och lenhet
 • Konsistens
 • Om produkten är dryg
 • Om krämen känns kladdig eller hur den i övrigt känns på huden
 • Om produkten är dermatologiskt testad för känslig hy
 • Solskyddsfaktor

Alla Fuktkrämer

Shiseido Waso Color Smart Day Moisturizer Oil Free

#1 Shiseido Waso Color Smart Day Moisturizer Oil Free

Sammanfattning: I våra tester har vi valt ut en produkt som är lite annorlunda än övriga produkter i testet. Till vår specialare valde vi produkten Waso Color Smart Day Moisturizer Oil Free från Shiseido. Förutom att det är en fuktkräm passar den väldigt bra även som en BB-cream eller CC-cream. Krämen är utan parabener, oljefri och ger dessutom ett skydd mot solen med solskyddsfaktor 30.

Vi tycker att det här är en underbar, återfuktande kräm som riktigt smälter in i huden. Produkten är vit till färgen men får en lätt färgskiftning när du masserar in den i huden och den passar därför bra som en underlagskräm och ger en viss täckning.

 • Bästa premium av Testagram.se

Doll Face Nourish Antioxidant Protective Moisturizer

#2 Doll Face Nourish Antioxidant Protective Moisturizer

Sammanfattning: Vår testvinnare som bästa premium blev en fuktkräm som fungerar som en riktig fuktbomb för torr hud. Krämen Nourish Anti-Oxidant Protective Moisturizer från Doll Face innehåller antioxidanter, fröoljor och hyaluronsyra som ser till att ge huden ordentlig återfuktning. Produkten ska också skydda mot tidigt åldrande. Alla produkter från Doll Face är utan skadliga ämnen och är inte testade på djur. 

Under våra tester med den här produkten upplevde vi att vår hud blev mycket len, mjuk och märkbart återfuktad. Krämen kändes härligt skön på huden med en lyxig känsla. En klart prisvärd produkt för den som behöver extra fukt både för unga kvinnor med torr hud men även för den med mogen hy.

 • Bästa mellan av Testagram.se

Dermalogica Active Moist Ansiktskräm

#4 Dermalogica Active Moist Ansiktskräm

Sammanfattning: En mycket bra återfuktande, mjukgörande och oljefri fuktkräm hittar du i vår testvinnare i mellanprisläget. Krämen, Active Moist från Dermalogica, känns behaglig mot huden och väldigt lätt i konsistensen vilket passar bäst för normal till fet hy. Produkten sjunker snabbt in i huden utan att kännas kladdig. Det behövs inte mycket av denna produkt på huden så det är en dryg kräm som räcker länge.

Den här produkten innehåller silkesaminosyror tillsammans med extrakt av gurka och kardborre som balanserar både fukthalten och talgproduktionen i huden. Krämen ska också fungera som utslätande för huden tack vare produktens innehåll med extrakt från citron, kardborre, murgröna och källkrasse.

 • Bästa special av Testagram.se

Varför ska man använda en fuktkräm?

Vår hud utsätts dagligen för olika slitage som sol, vind, olika temperaturer, vår kost och flera andra påfrestningar och vår hy ändras också med åren. Huden torkar lätt ut och du kan lätt få akne eller andra utslag om du inte tar hand om din hud. Genom att använda en fuktkräm tillför du huden fukt så den har en chans att hålla huden mjuk och smidig. 

Hur väljer jag rätt produkt?

Alla fuktkrämer är framtagna för att ge huden återfuktning. Hur du bäst återfuktar en hud med rätt produkt beror främst på din hudtyp. En torr eller fet hud behöver olika sorters återfuktning där den torra huden kan behöva oljor för att kapsla in fukten medan den oljiga huden behöver något som motverkar glans efter återfuktning.

Vissa fuktkrämer passar bäst att använda på dagen om de har SPF och andra passar bättre som nattkrämer. En del krämer är också framtagna för specifika hudproblem som akne, eksem eller för att minska ålderstecken. En mogen hy kan exempelvis behöva en anti-age-kräm som hjälper till med att bilda nytt kollagen och som ska motverka rynkor och lite slappare hud.

Så använder du produkten

För bästa effekt av din kräm är det viktigt att först rengöra huden noggrant för att få bort eventuellt smink, orenheter och överflödig olja i huden. Du applicerar sedan en ytterst liten mängd av krämen i ansiktet med mjuka rörelser. Är inte krämen anpassad för huden kring ögonen är det viktigt att undvika det området. 

Så får din hud bästa återfuktning

En fuktkräm i all ära men ibland räcker det inte till för att ge din hud bästa återfuktning. För att krämen ska ha maximal effekt är det också viktigt att ta hand om din hy på andra sätt med en bra hudvårdsrutin.

Tvätta ansiktet två gånger om dagen, morgon och kväll med en mild ansiktsrengöring för att få bort smink och orenheter. Använd därefter ett ansiktsvatten som tar bort de sista resterna innan du avslutar med en bra fuktkräm. Huden kan också behöva en ansiktspeeling en gång i veckan för att få bort torr hud.

På sommaren eller på solresan behöver du också ta extra bra hand om den känsliga huden i ansiktet. Investera i ett bra solskydd och gärna lite högre solskyddsfaktor än vad du brukar använda på övriga kroppen eftersom vi har en tendens att rikta ansiktet mot den härliga solen.

Vad vi stoppar i oss påverkar vår hud väldigt mycket. Att dricka lagom mycket vatten och äta en varierad kost med frukt och grönt och mindre snabba kolhydrater och socker får vår hud bättre förutsättningar att hålla sig fin och smidig.

Frågor och svar Fuktkräm

Vad är en fuktkräm?

Det är en kräm som återfuktar huden och gör den mjukare och mer elastisk.

Vad innehåller en bra fuktkräm?

Det finns många bra fuktkrämer som har många effektiva ingredienser som är näringsgivande för hyn. Några mycket uppskattade ingredienser är hyaluronsyra, sheasmör, fröoljor, apelsin och honung. Det finns många fler bra ingredienser som örter, oljor och andra ämnen med gynnsam effekt på huden. Det bästa är att hitta en fuktkräm som passar din hudtyp.

När ska man använda fuktkrämer?

När huden blir torr och fnasig kan det vara bra att använda en fuktkräm. Sol, kyla och torr luft sliter på huden och man kan då lätt få torr hud. Därför kan det vara bra att använda det som en vanlig dagkräm efter ansiktstvätt.

Kan man använda fuktkräm om man har torr hud som kliar?

Ja, fuktkräm är mycket bra på torr hud som kliar och kan ha en lugnande effekt på huden. Många fuktkrämer är både läkande och lugnande men det gäller att välja rätt fuktkräm. En del krämer kan ha ett innehåll som ger mer hudirritation så se upp med parfymerade produkter och de som har alkohol som ingrediens.

Vad gör man när en fuktkräm inte hjälper mot torr hud?

För att fuktkrämen verkligen ska kunna verka på huden kan det också behövas en bra hudvårdsrutin. Börja med att tvätta ansiktet med en återfuktande ansiktsrengöring och därefter exfoliera huden för att få bort de allra torraste områdena och döda hudceller. Använd ett ansiktsvatten och därefter fuktkrämen. På så sätt får huden de bästa förutsättningar för att få återfuktning.

Kan man använda fuktkrämen som solskydd?

Nej, även om fuktkrämen innehåller ett UV-filter är den inte framtagen för att fungera som ett fullvärdigt solskydd. Fuktkrämen skyddar till viss del men vid solning bör en solkräm med solskyddsfaktor 30 användas. Det finns många bra solkrämer för ansiktet som är återfuktande.

Kan man få finnar eller akne av fuktkräm?

Ja, men det beror oftast inte på att det är en fuktkräm utan det kan bero på vad just den fuktkrämen innehåller. Har man känslig hy där det lätt blir finnar kan man behöva välja en produkt utan alkohol och parfym som annars irriterar huden vilket ökar risken för hudproblem. Det finns även andra ingredienser som kan orsaka akne och då får man testa sig fram mellan olika produkter för att hitta en som passar din hud.

Fuktkrämer som utgått:

Lumene Nordic Girl! Clear it Up! Oil Free Moisturizer

 

Lumene Nordic Girl! Clear it Up! Oil Free Moisturizer

 • Bästa budget av Testagram.se

Sammanfattning: En prisvärd produkt till budgetpris får du med Nordic Girl! Clear It Up! Oil-Free Moisturizer från Lumene. Krämen är helt vegansk och ingredienserna är till 86% naturliga utan parabener, SLES, SLS och formaldehydfrigörare.

När vi testade denna produkt tyckte vi att den gav en bra återfuktad hy och det blev inte någon glansig yta för våra testpersoner med fet hy eftersom produkten är oljefri. Krämen går snabbt in i huden och det blir ingen klibbig känsla. I testerna upplevde vi även att porerna blev mindre synliga. Vårt omdöme är att det är en bra vardagsprodukt och till ett bra pris.

Betyg på guiden:

Rate this page