Vår, sommar och solens varma strålar är något många av oss längtar till efter den långa, mörka och kalla vintern. Det är en härlig känsla att få klä sig lättare och många har bråttom att få den där första sommarbrännan för att se fräsch och pigg ut. Många vill också gärna få lite grundfärg för att våga visa sina bara ben och armar som har blivit lite bleka under vinterhalvåret.

Vårvärmen kan också komma ganska plötsligt och vi har kanske inte hunnit köpa hem årets första solkräm. Ändå är det på vårkanten som det är som mest viktigt att faktiskt skydda sin känsliga hud som inte längre är van vid solens strålar. Är huden blek har du inget bra grundskydd mot de skadliga UV-strålarna och då behövs en solkräm.

Solkrämer vi rekommenderar 

Vi har här gjort ett stort test av ett antal olika solkrämer för att plocka fram den vi bäst rekommenderar utifrån olika prisklasser. Ett bra solskydd ska innehålla både ett skydd mot UVA- och UVB-strålning. Utöver det har vi även tittat på hur enkelt det är att applicera krämen, vilket SPF skydd den har och om den är vattenfast. Ta hjälp av våra tester för att hitta rätt solkräm för dig. I slutet tipsar vi om hur du får den bästa och snyggaste solbrännan och hur du väljer rätt solskyddsfaktor med vår solkrämsguide.

Alla Solkrämer

EVY Sunscreen Mousse SPF 30

#1 EVY Sunscreen Mousse SPF 30

Sammanfattning: Som bästa budget har vi valt en mousse, EVY Solskyddsmousse SPF30, som är både parfymfri, vattenfast och lättapplicerad. EVY som varumärke är extra bra för känslig hud och är speciellt anpassad för känslig hy som exempelvis vid eksem. Solkrämen ska inte bara ska lägga sig på hudytan utan är även tänkt att skydda hela det översta hudlagret. Tack vare sina skyddande mekanismer rekommenderas varumärket av många hudläkare.

I våra tester märker vi att moussen har en lätt konsistent som lätt går in huden med känslan av att den nästan smälter in i huden vid applicering. Krämen torkar snabbt och känns inte klibbig men eftersom den absorberas så snabbt känns det som att det behövs mer av produkten. Så vårt omdöme är att även om det är ett budgetalternativ kanske den inte är så dryg som många andra

  • Bästa premium av Testagram.se

EVY Daily UV Face Mousse SPF 30

#2 EVY Daily UV Face Mousse SPF 30

Sammanfattning: Bland de produkter vi har testat har vi valt ut en specialare som är en produkt speciellt för ansiktet och det blev solkrämen EVY Daily UV Face. Eftersom ansiktet är lite känsligare än övriga kroppen ville vi hitta en produkt med extra bra djupt skydd.

Det här är en mousse som återfuktar ansiktet bra och absorberas snabbt utan att lämna den klassiska glansiga looken efter sig som det annars lätt blir med solkräm. Produkten är parfymfri och fri från konserveringsmedel, alkohol och nanopartiklar eftersom solkrämen är framtagen för extra känslig hy. Det är en hypoallergen produkt vilket innebär att inga allergiska reaktioner har uppkommit vid några tester alls.

  • Bästa mellan av Testagram.se

Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

#3 Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

Sammanfattning: Utnämnandet till bästa premium blir Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50 som både har ett kemiskt och fysikaliskt filter för bästa möjliga skydd. Solkrämen har också fuktgivande egenskaper och antioxidanter bland annat genom sitt innehåll av vitamin E som hjälper till och vårdar huden.

Vårt omdöme är att det här är en solkräm som verkligen passar den som har torr och känslig hud. Vid applicering absorberas krämen snabbt och känns härligt skön på huden med bra återfuktning utan att kännas klibbig. Det känns också tryggt med en hög solskyddsfaktor tillsammans med ett kombinerat filter vilket kan vara viktigt om du har extra känslig hud. Den här produkten rekommenderar vi om du vill ha riktigt bra återfuktning.

  • Bästa budget av Testagram.se

Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream

#4 Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream

Sammanfattning: För den som vill ha en väldoftande och lättflytande solkräm kan vi rekommendera Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream. Produkten är vattenfast och har både kemikaliskt och fysikaliskt filter. Solkrämen innehåller även extra vårdande ämnen som ska förebygga hudens åldrande och ge huden fukt och näring.

Det här är en produkt för både kropp och ansikte som är väldigt lätt att smörja in tack vare den lättflytande konsistensen. Krämen absorberas snabbt och doftar fantastiskt gott men kan vara en aning för stark i doften för den som är känslig för dofter.

  • Bästa special av Testagram.se

Hur väljer jag rätt solskyddsfaktor – SPF?

För att välja rätt solskyddsfaktor behöver du först förstå vad siffrorna som står angivet med SPF egentligen innebär. SPF (Sun Protection Factor) mäts med siffror som anger hur mycket längre du kan vistas i solen än vanligt innan strålarna bränner din hud. Tiden som står angiven är en ungefärlig genomsnittlig tid för tiden påverkas också utifrån var i världen du befinner dig, vilken tid det är på året och hur ozonskiktet är. Din hudtyp avgör också vilken solskyddsfaktor som är lämplig att använda. Innan du har fått det första grundskyddet med den första solbrännan för året är huden extra känslig.

Den genomsnittliga tiden för en solkräm med SPF 30 innebär att den skyddar dig 30 gånger längre i jämförelse med att vara utan solskydd. Befinner du dig någonstans där solen är mycket stark bör du använda SPF 50 som solskyddsfaktor. Är inte solen lika stark fungerar ofta SPF 30 bra i Sverige.

Använd högre SPF i ansiktet

Märker du att du lätt blir röd behöver du en högre solskyddsfaktor. Välj också en högre solskyddsfaktor för ansiktet. Huden i ansiktet är mycket känsligare än många andra hudområden på kroppen. Därför är det bra med en högre SPF för att skydda ansiktet lite extra.

Fler sätt att skydda dig

Tänk på att en solkräm inte är ett hundraprocentigt skydd och det innebär inte att du kan vara i solen hur lång tid som helst. En bra grundregel är att försöka undvika solen mitt på dagen när solen är som starkast. Den grundregeln är bra att följa även i Sverige.

Behöver du vara ute mitt på dagen kan du också skydda med tunna luftiga kläder och en hatt eller keps. Försök också att hålla dig i skuggan som variation så att det inte blir för långa stunder i direkt sol.

Så använder du produkten

När du applicerar solkräm är det viktigt att det inte blir ett för tunt lager för att det ska ge ett tillräckligt skydd. Samtidigt vill du inte ta ett för tjockt lager så att krämen börjar koka på huden om du ska vistas i solen strax efter applicering. Ett råd är att smörja in dig i en bra stund innan du ska vara i solen.

Efter första appliceringen behöver du återapplicera med solkräm ungefär varannan till var tredje timme. Det gäller även om du inte badar eftersom kroppen svettas av värmen vilket innebär att effekten av solkrämen avtar.

För dig som vill bada kan det kanske kännas onödigt att smörja in dig men tvärtom är det extra viktigt. Vattnet reflekterar solljuset samtidigt som UV-strålningen når en bra bit under vattenytan. Vid bad använder du en vattenfast solkräm och applicera den minst 20 minuter innan bad så att solskyddet hinner gå in i huden. Efter ett bad är det bra att applicera ett nytt lager solkräm.

Så får du bäst en snygg solbränna

Det kan kännas lockande att snabbt få en snygg solbränna genom att strunta i solkrämen. Du blir snabbare brun – ja, men det beror på att du faktiskt bränner dig i huden och du riskerar att fjälla av allting mycket fortare än med ett solskydd.

Det är inga problem att få en snygg solbränna med solkräm som har en hög solskyddsfaktor. En stor fördel är att du både får ett grundskydd mot de farliga strålarna samtidigt som du återfuktar din hud vilket innebär att du får en jämnare färg. Dessutom håller färgen längre om du ser till att huden är återfuktad. Nackdelen är att det tar längre tid att bli brun med solkräm men om du har bråttom så komplettera med en brun-utan-sol istället tills du har fått upp en snygg färg du är nöjd med.

Frågor och svar

Vad är det för skillnad på UVA och UVB som filter i solkräm?

Alla godkända solkrämer ska ha filter som skyddar både mot UVA- och UVB-strålning. Filterna kan vara antingen kemiska eller fysikaliska eller en blandning av båda eftersom de skyddar olika bra. Ett kemiskt skydd innebär att det finns molekyler som fångar och oskadliggör strålningen. Ett fysikaliskt skydd har fysiska partiklar, exempelvis titandioxid, som lägger sig på huden för att reflektera bort solstrålarna. En solkräm med tillräckligt mycket UVA-skydd märks med en cirkelsymbol i vilken det står UVA.

Solkräm som kräm, mousse eller spray?

Solkräm finns i många varianter som kräm, mousse och spray. Vilken du väljer är en smaksak och alla skyddar lika bra. En spray kan kännas lättare att applicera men det gäller att komma åt överallt och få tillräckligt mycket solskydd på alla hudområden. En kräm kan beroende på konsistensen vara lätt eller svår att smörja in sig med. Det kan dock kännas lättare att få kontroll över var du applicerar och att du får ett tillräckligt tjockt lager när du arbetar med händerna. Vissa krämer kan vara svagt färgade för att du lättare ska se att kroppen täcks ordentligt. Mousse är ofta lite lättare att smörja in sig med då den är lättare i konsistensen. Det här kan vara en kul variant för barn som får spritsa ut mousset och höra ljudet som uppstår. Det kan då vara lättare att få med dem på noterna om att bli insmorda.