VÄr, sommar och solens varma strÄlar Àr nÄgot mÄnga av oss lÀngtar till efter den lÄnga, mörka och kalla vintern. Det Àr en hÀrlig kÀnsla att fÄ klÀ sig lÀttare och mÄnga har brÄttom att fÄ den dÀr första sommarbrÀnnan för att se frÀsch och pigg ut. MÄnga vill ocksÄ gÀrna fÄ lite grundfÀrg för att vÄga visa sina bara ben och armar som har blivit lite bleka under vinterhalvÄret.

VĂ„rvĂ€rmen kan ocksĂ„ komma ganska plötsligt och vi har kanske inte hunnit köpa hem Ă„rets första solkrĂ€m. ÄndĂ„ Ă€r det pĂ„ vĂ„rkanten som det Ă€r som mest viktigt att faktiskt skydda sin kĂ€nsliga hud som inte lĂ€ngre Ă€r van vid solens strĂ„lar. Är huden blek har du inget bra grundskydd mot de skadliga UV-strĂ„larna och dĂ„ behövs en solkrĂ€m.

SolkrĂ€mer vi rekommenderar 

Vi har hÀr gjort ett stort test av ett antal olika solkrÀmer för att plocka fram den vi bÀst rekommenderar utifrÄn olika prisklasser. Ett bra solskydd ska innehÄlla bÄde ett skydd mot UVA- och UVB-strÄlning. Utöver det har vi Àven tittat pÄ hur enkelt det Àr att applicera krÀmen, vilket SPF skydd den har och om den Àr vattenfast. Ta hjÀlp av vÄra tester för att hitta rÀtt solkrÀm för dig. I slutet tipsar vi om hur du fÄr den bÀsta och snyggaste solbrÀnnan och hur du vÀljer rÀtt solskyddsfaktor med vÄr solkrÀmsguide.

Alla SolkrÀmer

EVY Sunscreen Mousse SPF 30

#1 EVY Sunscreen Mousse SPF 30

Sammanfattning: Som bÀsta budget har vi valt en mousse, EVY Solskyddsmousse SPF30, som Àr bÄde parfymfri, vattenfast och lÀttapplicerad. EVY som varumÀrke Àr extra bra för kÀnslig hud och Àr speciellt anpassad för kÀnslig hy som exempelvis vid eksem. SolkrÀmen ska inte bara ska lÀgga sig pÄ hudytan utan Àr Àven tÀnkt att skydda hela det översta hudlagret. Tack vare sina skyddande mekanismer rekommenderas varumÀrket av mÄnga hudlÀkare.

I vÄra tester mÀrker vi att moussen har en lÀtt konsistent som lÀtt gÄr in huden med kÀnslan av att den nÀstan smÀlter in i huden vid applicering. KrÀmen torkar snabbt och kÀnns inte klibbig men eftersom den absorberas sÄ snabbt kÀnns det som att det behövs mer av produkten. SÄ vÄrt omdöme Àr att Àven om det Àr ett budgetalternativ kanske den inte Àr sÄ dryg som mÄnga andra

  • BĂ€sta premium av Testagram.se

EVY Daily UV Face Mousse SPF 30

#2 EVY Daily UV Face Mousse SPF 30

Sammanfattning: Bland de produkter vi har testat har vi valt ut en specialare som Àr en produkt speciellt för ansiktet och det blev solkrÀmen EVY Daily UV Face. Eftersom ansiktet Àr lite kÀnsligare Àn övriga kroppen ville vi hitta en produkt med extra bra djupt skydd.

Det hÀr Àr en mousse som Äterfuktar ansiktet bra och absorberas snabbt utan att lÀmna den klassiska glansiga looken efter sig som det annars lÀtt blir med solkrÀm. Produkten Àr parfymfri och fri frÄn konserveringsmedel, alkohol och nanopartiklar eftersom solkrÀmen Àr framtagen för extra kÀnslig hy. Det Àr en hypoallergen produkt vilket innebÀr att inga allergiska reaktioner har uppkommit vid nÄgra tester alls.

  • BĂ€sta mellan av Testagram.se

Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

#3 Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

Sammanfattning: UtnÀmnandet till bÀsta premium blir Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50 som bÄde har ett kemiskt och fysikaliskt filter för bÀsta möjliga skydd. SolkrÀmen har ocksÄ fuktgivande egenskaper och antioxidanter bland annat genom sitt innehÄll av vitamin E som hjÀlper till och vÄrdar huden.

VÄrt omdöme Àr att det hÀr Àr en solkrÀm som verkligen passar den som har torr och kÀnslig hud. Vid applicering absorberas krÀmen snabbt och kÀnns hÀrligt skön pÄ huden med bra Äterfuktning utan att kÀnnas klibbig. Det kÀnns ocksÄ tryggt med en hög solskyddsfaktor tillsammans med ett kombinerat filter vilket kan vara viktigt om du har extra kÀnslig hud. Den hÀr produkten rekommenderar vi om du vill ha riktigt bra Äterfuktning.

  • BĂ€sta budget av Testagram.se

Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream

#4 Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream

Sammanfattning: För den som vill ha en vÀldoftande och lÀttflytande solkrÀm kan vi rekommendera Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream. Produkten Àr vattenfast och har bÄde kemikaliskt och fysikaliskt filter. SolkrÀmen innehÄller Àven extra vÄrdande Àmnen som ska förebygga hudens Äldrande och ge huden fukt och nÀring.

Det hÀr Àr en produkt för bÄde kropp och ansikte som Àr vÀldigt lÀtt att smörja in tack vare den lÀttflytande konsistensen. KrÀmen absorberas snabbt och doftar fantastiskt gott men kan vara en aning för stark i doften för den som Àr kÀnslig för dofter.

  • BĂ€sta special av Testagram.se

Hur vĂ€ljer jag rĂ€tt solskyddsfaktor – SPF?

För att vÀlja rÀtt solskyddsfaktor behöver du först förstÄ vad siffrorna som stÄr angivet med SPF egentligen innebÀr. SPF (Sun Protection Factor) mÀts med siffror som anger hur mycket lÀngre du kan vistas i solen Àn vanligt innan strÄlarna brÀnner din hud. Tiden som stÄr angiven Àr en ungefÀrlig genomsnittlig tid för tiden pÄverkas ocksÄ utifrÄn var i vÀrlden du befinner dig, vilken tid det Àr pÄ Äret och hur ozonskiktet Àr. Din hudtyp avgör ocksÄ vilken solskyddsfaktor som Àr lÀmplig att anvÀnda. Innan du har fÄtt det första grundskyddet med den första solbrÀnnan för Äret Àr huden extra kÀnslig.

Den genomsnittliga tiden för en solkrĂ€m med SPF 30 innebĂ€r att den skyddar dig 30 gĂ„nger lĂ€ngre i jĂ€mförelse med att vara utan solskydd. Befinner du dig nĂ„gonstans dĂ€r solen Ă€r mycket stark bör du anvĂ€nda SPF 50 som solskyddsfaktor. Är inte solen lika stark fungerar ofta SPF 30 bra i Sverige.

AnvÀnd högre SPF i ansiktet

MÀrker du att du lÀtt blir röd behöver du en högre solskyddsfaktor. VÀlj ocksÄ en högre solskyddsfaktor för ansiktet. Huden i ansiktet Àr mycket kÀnsligare Àn mÄnga andra hudomrÄden pÄ kroppen. DÀrför Àr det bra med en högre SPF för att skydda ansiktet lite extra.

Fler sÀtt att skydda dig

TÀnk pÄ att en solkrÀm inte Àr ett hundraprocentigt skydd och det innebÀr inte att du kan vara i solen hur lÄng tid som helst. En bra grundregel Àr att försöka undvika solen mitt pÄ dagen nÀr solen Àr som starkast. Den grundregeln Àr bra att följa Àven i Sverige.

Behöver du vara ute mitt pÄ dagen kan du ocksÄ skydda med tunna luftiga klÀder och en hatt eller keps. Försök ocksÄ att hÄlla dig i skuggan som variation sÄ att det inte blir för lÄnga stunder i direkt sol.

Vad Àr det för skillnad pÄ UVA och UVB som filter i solkrÀm?

Alla godkÀnda solkrÀmer ska ha filter som skyddar bÄde mot UVA- och UVB-strÄlning. Filterna kan vara antingen kemiska eller fysikaliska eller en blandning av bÄda eftersom de skyddar olika bra. Ett kemiskt skydd innebÀr att det finns molekyler som fÄngar och oskadliggör strÄlningen. Ett fysikaliskt skydd har fysiska partiklar, exempelvis titandioxid, som lÀgger sig pÄ huden för att reflektera bort solstrÄlarna.

En solkrÀm med tillrÀckligt mycket UVA-skydd mÀrks med en cirkelsymbol i vilken det stÄr UVA.

SolkrÀm som krÀm, mousse eller spray?

SolkrÀm finns i mÄnga varianter som krÀm, mousse och spray. Vilken du vÀljer Àr en smaksak och alla skyddar lika bra.

En spray kan kÀnnas lÀttare att applicera men det gÀller att komma Ät överallt och fÄ tillrÀckligt mycket solskydd pÄ alla hudomrÄden. En krÀm kan beroende pÄ konsistensen vara lÀtt eller svÄr att smörja in sig med. Det kan dock kÀnnas lÀttare att fÄ kontroll över var du applicerar och att du fÄr ett tillrÀckligt tjockt lager nÀr du arbetar med hÀnderna. Vissa krÀmer kan vara svagt fÀrgade för att du lÀttare ska se att kroppen tÀcks ordentligt. Mousse Àr ofta lite lÀttare att smörja in sig med dÄ den Àr lÀttare i konsistensen. Det hÀr kan vara en kul variant för barn som fÄr spritsa ut mousset och höra ljudet som uppstÄr. Det kan dÄ vara lÀttare att fÄ med dem pÄ noterna om att bli insmorda.

SÄ anvÀnder du produkten

NÀr du applicerar solkrÀm Àr det viktigt att det inte blir ett för tunt lager för att det ska ge ett tillrÀckligt skydd. Samtidigt vill du inte ta ett för tjockt lager sÄ att krÀmen börjar koka pÄ huden om du ska vistas i solen strax efter applicering. Ett rÄd Àr att smörja in dig i en bra stund innan du ska vara i solen.

Efter första appliceringen behöver du Äterapplicera med solkrÀm ungefÀr varannan till var tredje timme. Det gÀller Àven om du inte badar eftersom kroppen svettas av vÀrmen vilket innebÀr att effekten av solkrÀmen avtar.

För dig som vill bada kan det kanske kÀnnas onödigt att smörja in dig men tvÀrtom Àr det extra viktigt. Vattnet reflekterar solljuset samtidigt som UV-strÄlningen nÄr en bra bit under vattenytan. Vid bad anvÀnder du en vattenfast solkrÀm och applicera den minst 20 minuter innan bad sÄ att solskyddet hinner gÄ in i huden. Efter ett bad Àr det bra att applicera ett nytt lager solkrÀm.

SÄ fÄr du bÀst en snygg solbrÀnna

Det kan kĂ€nnas lockande att snabbt fĂ„ en snygg solbrĂ€nna genom att strunta i solkrĂ€men. Du blir snabbare brun – ja, men det beror pĂ„ att du faktiskt brĂ€nner dig i huden och du riskerar att fjĂ€lla av allting mycket fortare Ă€n med ett solskydd.

Det Àr inga problem att fÄ en snygg solbrÀnna med solkrÀm som har en hög solskyddsfaktor. En stor fördel Àr att du bÄde fÄr ett grundskydd mot de farliga strÄlarna samtidigt som du Äterfuktar din hud vilket innebÀr att du fÄr en jÀmnare fÀrg. Dessutom hÄller fÀrgen lÀngre om du ser till att huden Àr Äterfuktad. Nackdelen Àr att det tar lÀngre tid att bli brun med solkrÀm men om du har brÄttom sÄ komplettera med en brun-utan-sol istÀllet tills du har fÄtt upp en snygg fÀrg du Àr nöjd med.