Hur väljer jag rätt solskyddsfaktor – SPF?
För att välja rätt solskyddsfaktor behöver du först förstå vad siffrorna som står angivet med SPF egentligen innebär. SPF (Sun Protection Factor) mäts med siffror som anger hur mycket längre du kan vistas i solen än vanligt innan strålarna bränner din hud. Tiden som står angiven är en ungefärlig genomsnittlig tid för tiden påverkas också utifrån var i världen du befinner dig, vilken tid det är på året och hur ozonskiktet är. Din hudtyp avgör också vilken solskyddsfaktor som är lämplig att använda. Innan du har fått det första grundskyddet med den första solbrännan för året är huden extra känslig.
Den genomsnittliga tiden för en solkräm med SPF 30 innebär att den skyddar dig 30 gånger längre i jämförelse med att vara utan solskydd. Befinner du dig någonstans där solen är mycket stark bör du använda SPF 50 som solskyddsfaktor. Är inte solen lika stark fungerar ofta SPF 30 bra i Sverige.
Använd högre SPF i ansiktet
Märker du att du lätt blir röd behöver du en högre solskyddsfaktor. Välj också en högre solskyddsfaktor för ansiktet. Huden i ansiktet är mycket känsligare än många andra hudområden på kroppen. Därför är det bra med en högre SPF för att skydda ansiktet lite extra.
Fler sätt att skydda dig
Tänk på att en solkräm inte är ett hundraprocentigt skydd och det innebär inte att du kan vara i solen hur lång tid som helst. En bra grundregel är att försöka undvika solen mitt på dagen när solen är som starkast. Den grundregeln är bra att följa även i Sverige.
Behöver du vara ute mitt på dagen kan du också skydda med tunna luftiga kläder och en hatt eller keps. Försök också att hålla dig i skuggan som variation så att det inte blir för långa stunder i direkt sol.
Så använder du produkten
När du applicerar solkräm är det viktigt att det inte blir ett för tunt lager för att det ska ge ett tillräckligt skydd. Samtidigt vill du inte ta ett för tjockt lager så att krämen börjar koka på huden om du ska vistas i solen strax efter applicering. Ett råd är att smörja in dig i en bra stund innan du ska vara i solen.
Efter första appliceringen behöver du återapplicera med solkräm ungefär varannan till var tredje timme. Det gäller även om du inte badar eftersom kroppen svettas av värmen vilket innebär att effekten av solkrämen avtar.
För dig som vill bada kan det kanske kännas onödigt att smörja in dig men tvärtom är det extra viktigt. Vattnet reflekterar solljuset samtidigt som UV-strålningen når en bra bit under vattenytan. Vid bad använder du en vattenfast solkräm och applicera den minst 20 minuter innan bad så att solskyddet hinner gå in i huden. Efter ett bad är det bra att applicera ett nytt lager solkräm.
Så får du bäst en snygg solbränna
Det kan kännas lockande att snabbt få en snygg solbränna genom att strunta i solkrämen. Du blir snabbare brun – ja, men det beror på att du faktiskt bränner dig i huden och du riskerar att fjälla av allting mycket fortare än med ett solskydd.
Det är inga problem att få en snygg solbränna med solkräm som har en hög solskyddsfaktor. En stor fördel är att du både får ett grundskydd mot de farliga strålarna samtidigt som du återfuktar din hud vilket innebär att du får en jämnare färg. Dessutom håller färgen längre om du ser till att huden är återfuktad. Nackdelen är att det tar längre tid att bli brun med solkräm men om du har bråttom så komplettera med en brun-utan-sol istället tills du har fått upp en snygg färg du är nöjd med.
Frågor och svar
Vad är det för skillnad på UVA och UVB som filter i solkräm?
Alla godkända solkrämer ska ha filter som skyddar både mot UVA- och UVB-strålning. Filterna kan vara antingen kemiska eller fysikaliska eller en blandning av båda eftersom de skyddar olika bra. Ett kemiskt skydd innebär att det finns molekyler som fångar och oskadliggör strålningen. Ett fysikaliskt skydd har fysiska partiklar, exempelvis titandioxid, som lägger sig på huden för att reflektera bort solstrålarna. En solkräm med tillräckligt mycket UVA-skydd märks med en cirkelsymbol i vilken det står UVA.
Solkräm som kräm, mousse eller spray?
Solkräm finns i många varianter som kräm, mousse och spray. Vilken du väljer är en smaksak och alla skyddar lika bra. En spray kan kännas lättare att applicera men det gäller att komma åt överallt och få tillräckligt mycket solskydd på alla hudområden. En kräm kan beroende på konsistensen vara lätt eller svår att smörja in sig med. Det kan dock kännas lättare att få kontroll över var du applicerar och att du får ett tillräckligt tjockt lager när du arbetar med händerna. Vissa krämer kan vara svagt färgade för att du lättare ska se att kroppen täcks ordentligt. Mousse är ofta lite lättare att smörja in sig med då den är lättare i konsistensen. Det här kan vara en kul variant för barn som får spritsa ut mousset och höra ljudet som uppstår. Det kan då vara lättare att få med dem på noterna om att bli insmorda.
Innehåll
dölj
Betyg på guiden: