Att välja rätt parfym och hitta en doft som både passar din personlighet och din kroppsdoft är svårare än man kan tro. Att det dessutom finns en uppsjö av parfymer att välja bland ute på marknaden gör ju inte att man blir mindre förvirrad.

Det är lätt att påverkas av vad vännerna använder för parfymer eller vad man läser om i bloggar men hur man upplever dofter och hur olika parfymer utvecklas på just din hud är väldigt varierande så därför är det viktigt att lita helt på sitt eget omdöme när det handlar om att välja parfym. En parfym som doftar underbart på någon annan kan dofta helt annorlunda på din egen hud.

Dessutom påverkas vi på olika sätt av olika av olika dofter. Olika dofter får olika människor att känna sig avslappnade, uppiggande, mer självsäkra osv och här gäller det att du väljer en doft som lyfter fram rätt känsla hos just dig. Strunta därför i allt vad trender och media säger och ge dig ut och hitta en parfym som lyfter fram det bästa hos just dig!

  • Att välja rätt parfym
  • Hur hittar jag rätt doft?
  • Olika typer av dofter
  • Var ska jag applicera parfymen? 

Hur hittar jag rätt doft?

Först och främst gäller det att hitta en butik med ett bra utbud av parfymer där du kan stå och lukta på dem i lugn och ro utan att bli störd. Du behöver låta detta ta sin tid och ha tålamod när du ska välja ut just din doft.

När du väl har kommit fram till en eller ett par dofter som du gillar kan du fråga om du kan få med dig doftprov hem. Doften kan nämligen utvecklas och förändras lite när du har haft den på dig en stund och därför kan det vara bra att testa den ett par dagar för att se så att den fortfarande känns rätt. Likaså kan det vara så att en doft som du känner att du inte riktigt gillar faktiskt kan utvecklas till en favorit bara du ger den en chans i ett par dagar. Billig parfym hittar du lättast online, sök därför efter den butik där du kan hitta parfymen billigast.

Ska jag använda mig av doftstickor eller testa direkt på huden?

Att använda doftstickor kan vara ett bra första steg till att hitta rätt parfym. Ta med dig stickan hem och låt den ligga och utvecklas ett tag så får du se om doften förändras och om du fortfarande gillar den. Innan du köper din parfym är det också viktigt att du även har testat den på din hud eftersom parfymdofter framträder olika hos olika människor.

Hur många parfymer kan jag testa samtidigt?

Hur många dofter som man klarar av att ta till sig vid samma tillfälle varierar så här får man testa sig fram. Men ett riktmärke kan vara att inte provdofta på fler än tio olika parfymer vid samma tillfälle.

Olika typer av dofter

Friska dofter: Här har vi framförallt dofter som citrus, lime och bergamott. Dessa dofter upplevs ofta som sportiga, fräscha och uppiggande. Många använder dessa till vardags eftersom de vanligtvis är ganska diskreta. Är du sportig, och vill signalera en aktiv livsstil ska du välja en av de friska dofterna.

Blommiga dofter: Det här är förmodligen den vanligaste kategorin hos kvinnor och räknas ofta som klassiska och romantiska dofter. Här hittar vi populära blomdofter såsom ros, jasmin och viol. Det är vanligtvis ganska lätta dofter som passar fint såväl till vardags som till fest. Givetvis kan även män använda blommiga dofter. De blommiga dofterna passar dig som är mer flickig, flirtig och romantisk.

Orientaliska dofter: Dessa dofter är oftast lite tyngre än de blommiga och här hittar vi dofter såsom vanilj, kanel, ingefära och amber. De orientaliska dofterna uppfattas oftast som sensuella, kryddiga, varma och spännande. Den sensuella, spännande och förföriska personligheten väljer en av dofterna från orienten.

Trädofter: Vanliga dofter inom denna kategori är cederträ, sandelträ, patchouli och vetiver. Dessa dofter uppfattas ofta som maskulina, sofistikerade och varma. DU som vill utstråla en spännande personlighet som är trendig, sofistikerad och charmig väljer en trädoftande parfym.

Olika typer av koncentration

Parfymer finns i olika koncentrationer vilka skiljer sig en hel del åt. Den vanligaste koncentrationen kallas för Eau de toilette (edt) och innehåller cirka 10 procent doftkoncentrationen. Doften från en Eau de toilette varar i några timmar. För den som vill ha en starkare doftkoncentration som varar lite längre kan man istället välja en Eau de parfum (edp) som innehåller cirka 15-20 procent doftkoncentration. Den allra mest exklusiva och starkast koncentrerade parfymen kallas Extrait de Parfum och innehåller upp till 40 procent doftkoncentration. Den typen av parfym är inte lika flytande som de övriga utan kommer istället i en form som är vaxliknande eller oljebaserad och som du bara behöver använda en liten dutt av för att få effekt.

Var ska jag applicera parfymen?

När du slutligen har hittat just din parfym är det ju dags att börja använda den. Bra ställen att applicera din parfym är på insidan av dina handleder, vid nyckelbenen, armvecken eller runt käkarna.

Lycka till i doftdjungeln och jakten på just din personliga favoritparfym!