Bästa » Rakborsten

Rakborste

En rakborste hjälper dig att få ut det allra bästa av din rakning, ger dig ett perfekt lödder och en njutbar upplevelse. Genom att använda en bra rakborste kan du tillsammans med en raktvål eller en rakkräm få det där perfekta krämiga raklöddret som ger de allra bästa förutsättningarna för en perfekt rakning. Rakborsten hjälper också till att mjuka upp skägget och lyfta skäggstråna för en nära och smidig rakning. Dessutom har den en peelande och masserande effekt på huden vilket ger en fantastiskt skön rakupplevelse.

1. BENJAMIN BARBER Rakborste Classic Chrome

Sammanfattning: Det här är ett kit bestående av en rakborste och ett smart droppställ som är den bästa förvaringen för din rakborste. Rakborsten är gjord av grävlingshår och är av typen Pure Badger som snabbt och enkelt ger dig det där krämiga löddret. Rakborste hjälper på ett bra sätt till att lyfta upp varje skäggstrå för att få en nära rakning och för att enklare kunna raka av skäggstråna. Det medföljande droppstället förlänger livstiden på din rakborste eftersom den gör att du kan förvara den hängandes på ett smart sätt där överflödigt vatten snabbt avlägsnas.

BENJAMIN BARBER Rakborste Classic Chrome
Till butik

2. BENJAMIN BARBER Rakborste Classic Ebony

Sammanfattning: Det här är en rakborste tillverkad av vildsvinshår och lämpar sig därmed för dig med en kraftig skäggväxt eftersom rakborstar av just vildsvinshår är bra på att lyfta skägget lite extra vilket ger en närmare rakning. Den passar även dig som vill ha en lite enklare borste till ett överkomligt pris. Rakborstar av vildsvinshår är dock lite hårdare än de som är tillverkade av grävlingshår vilket gör att den känns lite strävare mot huden och kräver några rakningar innan den börjar mjukna.

BENJAMIN BARBER Rakborste Classic Ebony
Till butik

3. The Bluebeards Revenge Privateer brush

Sammanfattning: Även denna rakborste är av typen Pure Badger och därmed tillverkad av grävlingshår. Med på köpet får du också ett praktiskt droppställ som underlättar vid förvaringen av din rakborste. Handtaget har en blå snygg färg och är tillverkat i resin. Du får den levererad i en snygg presentförpackning och den är därför perfekt att ge bort som gåva. 

Handtaget är greppvänligt och borsten riktigt skön. Med den här skäggborsten får du garanterat det där perfekta krämiga löddret och en riktigt behaglig rakstund.

OMEGA Rakborste Svart
Till butik

4. Col. Conk Pure Badger Shaving Brush Black Marblel

Sammanfattning: Här har vi en riktigt lyxig och elegant rakborste från det amerikanska varumärket Col. Conk som erbjuder en rad olika rakprodukter av hög kvalitet som ger den där lyxiga känslan. Rakborsten är av typen Pure Badger och har ett läckert handtag i svart marmor. Handtaget har en klassisk form som ligger bra i handen och som på ett snabbt sätt hjälper dig att arbeta upp det där härliga raklöddret.

Borsten är tillverkad av grävlingshår som på grund av sina vattenabsorberande egenskaper lämpar sig perfekt vid rakning.

Col. Conk Pure Badger Shaving Brush Black Marble
Till butik

Rakborste för en nära rakning, ett perfekt resultat och en skön upplevelse

En rakborste har flera fördelar som gör att den både underlättar rakningen och ger dig den ultimata rakupplevelsen. Med hjälp av en rakborste kan du arbeta upp ett perfekt krämigt lödder som är så viktigt för att rakningen ska gå så smidigt och enkelt som möjligt och ge det bästa resultatet. När det sedan är dags för appliceringen så hjälper rakborsten till att lyfta upp skäggstråna och därmed möjliggöra en enklare och mer nära rakning. 

Inte nog med det så är en rakborste fantastiskt skön att använda då den både ger en peelande och masserande effekt på huden.

Med hjälp av en rakborste kan du alltså få en helt ny upplevelse av din rakning som är väl värd att prova!

Ett perfekt lödder

Visst finns det färdigt raklödder på bruk som man snabbt får ut direkt i handen genom att trycka på en knapp. Men faktum är att det raklöddret som du kan arbeta upp med en rakborste är något helt annat. Rakborsten använder du tillsammans med en raktvål eller en rakkräm och ger då ett perfekt krämigt lödder som är av en helt annan klass än den du får ut från en burk med färdigt raklödder. På så sätt får du en rakning går så mycket smidigare och enklare tack vare krämigheten i löddret som ger ett bra glid och minskar friktionen vid rakning. Det gör inte bara rakningen enklare utan också mycket mer skonsam mot din hud så du minimerar risken för skärsår, irritation och kliande skägg.

Lyfta skäggstråna

Varför är det en fördel att lyfta upp skäggstråna innan rakning? Jo, det handlar om att man ska kunna komma åt att kapa av skäggstråna så nära huden som möjligt för att på så sätt få ett mer hållbart resultat som varar längre. Det handlar också om att göra det så enkelt som möjligt att kapa av skäggstråna.

När man använder ett raklödder är det viktigt att det fördelas ut i hela skägget och ända ner mot huden. Detta är inte alltid så enkelt om man använder bara händerna, och då kan resultatet bli att rakhyveln fastnar i skäggstråna. Med en rakborste blir det betydligt enklare att arbeta ut löddret i hela skägget vilket ger ett bra glid till rakhyveln och därmed en helt annan rakupplevelse.

Olika typer av rakborstar

Det finns en rad olika varianter av rakborstar att välja på som har olika egenskaper och fördelar och som lämpar sig för olika typer av skäggväxt. Men det handlar också en hel del om tycke och smak. De olika typer av hår som används till skäggborstar är hår från grävling och vildsvin samt syntetiskt hår. 

Rakborstar av grävlingshår

Grävlingshår sägs vara det allra bästa valet då det ger en rakborste av hög kvalitet, skön känsla och bra egenskaper. Grävlingshår absorberar nämligen vatten väldigt bra, precis lika bra som människohår vilket underlättar när man ska arbeta fram ett riktigt bra lödder. Däremot skiljer sig det också i kvalitet mellan olika typer av skäggborstar. Det har främst att göra med från vilken del av djurets kropp som man tagit håret. Det finns fem olika kvalitetsnivåer där ju finare håret är desto högre är kvaliteten eftersom dessa både är bättre på att absorbera vatten och ger en skönare känsla mot huden. 

  • Pure Badger: Den enklaste typen som däremot inte behöver betyda att den är av sämst kvalitet. Pure Badger betyder nämligen att den är maskintillverkad. Hårstråna kommer från lite olika delar av grävlingens kropp men det mesta kommer från benen eller sidan av kroppen där hårstråna är lite grövre vilket gör att det inte behövs lika många hårstrån. Dessa borstar klipps ner för att få sin form vilket gör dem lite styvare vilket i sin tur ger en masserande effekt på huden.
  • Best Badger: Denna typ av rakborste kan också kallas mellanklassens borstar och är den vanligaste typen av rakborste. Den har en hög kvalitet på hårstråna som plockas från benen eller grävlingens sida precis som typerna ovan. Denna är därmed också lite grövre i strukturen. Borsten trimmas lätt för att få sin form.
  • Black Badger: Denna typ av rakborste säljs vanligtvis inte i Sverige, den har oftast liknande kvalitet som Pure Badger men hårstråna är något längre.
  • Super Badger: Det här är kvalitetsborstar som är handbundna med en naturlig form på borsten. Stråna som kommer från grävlingens rygg är tunnare, mjukare och längre vilket gör att dessa borstar består av fler hårstrån och upplevs som mjukare mot huden.
  • Silvertip Badger: Det här är den allra finaste rakborstarna som är av riktigt toppkvalitet. Givetvis är de handbundna och har den där naturliga formen på borsthuvudet. Här har man använd det allra finaste håret på grävlingens nacke och hals. Dessa hårstrån är otroligt mjuka, flexibla och absorberar mycket vatten vilket bidrar till det mest optimala löddret. 

Övriga typer av rakborstar

Förutom hår från grävling så är det också vanligt förekommande att man använder hår från vildsvin. Dessa borstar kallas också för Pure Bristle Hair. Dessa hårstrån är inte lika bra på att absorbera vatten som de från grävling men fungerar ändå bra som rakborstar. Borstarna är lite hårdare vilket ju har en bra peelande effekt på huden om man är ute efter det. Men ju mer man använder borsten desto mjukare blir den. En stor fördel med vildsvinsborstar är att de är betydligt billigare än grävlingsborstar. 

Numera finns det också rakborstar som är tillverkade av syntetiskt hår. Detta är ju ett alternativ för dig som av moraliska eller andra skäl inte vill använda en borste med djurhår. Däremot har de ofta inte alls samma kvalitet och känsla och förmågan att absorbera vatten är inte alls lika bra. Fördelen är att det kan vara väldigt billiga. Efterfrågan på syntetiska borstar ökar dock mer och mer vilket gör att också kvalitet på dessa blir bättre och bättre hela tiden. För dig som vill ha en riktigt bra rakborste av syntet så ska du hålla utkik efter typen som heter Silvertip Fiber, de har faktiskt liknande egenskaper som Silvertip Badger. De är mjuka och har hög kvalitet, dessutom torkar de väldigt snabbt vilket gör dessa mer slitstarka.

Frågor & Svar Rakborste

Hur använder jag en rakborste?

Börja helst med att ta en varm dusch eller ett bad för att riktigt mjuka upp huden inför rakningen. Om du inte vill eller har tid med det så gör du istället en ansiktsrengöring med varmt vatten för att mjuka upp och rengöra, använd gärna varma handdukar som du placerar i ansiktet och på halsen för att få en bra uppmjukande effekt. Blöt sedan upp din rakborste i varmt vatten, den ska vara blöt men inte så att det droppar vatten från den, du får se till att ta bort överflödigt vatten. Droppa sedan också några droppar vatten på tvålen i tvålkoppen och börja därefter arbeta upp ett lödder med cirkulerande rörelser. Fortsätt tills du har ett fluffigt och krämigt lödder som påminner om vispad grädde. Tillsätt eventuellt lite mer vatten vid behov för att få till ett riktigt bra lödder. När löddret känns bra är det dags att applicera det i ansiktet. Även detta gör du med cirkulerande rörelser, raklöddret ska arbetas in ordentligt i ansiktet. Se till att rengöra borsten ordentligt när du är klar.

Hur tar jag hand om min rakborste?

Om du bara ser till att sköta om din rakborste på rätt sätt så håller den i många år. En bra borste av grävlingshår kan du faktiskt ha användning för i 10-15 år.  Se till att alltid rengöra din rakborste ordentligt efter varje användning. Skölj den under rinnande varmt vatten och skaka sedan ur vattnet ordentligt. Det finns också speciella rengöringsmedel för rakborstar som man bör använda då och då för att ordentligt rengöra rakborsten.  Det allra bästa är om du har ett ställ till din rakborste där du hänger upp den efter varje användning. Har du inget ställ bör du lägga den på kanten av ett bord så att själva borsten sticker ut och kan torka fritt i luften. Ställ aldrig borsten upp eftersom fukt då tränger in i borsten vilket så småningom kan luckra upp limningen. Det är viktigt att rakborsten alltid får möjlighet att torka upp ordentligt efter varje användning eftersom den annars kan mögla.

Varför är det viktigt med en bra rakborste?

Genom att välja en borste av hög kvalitet blir rakningen både snabb, smidig och ger ett bra resultat. Väljer du en kvalitetsborste får du garanterat ett riktigt bra lödder som både skyddar din hud, ger ett bra glid till rakhyveln och minskar risken för irritation och sår efter rakning. 

Hur vet jag om jag har valt rätt rakborste?

Vartefter du använder din rakborste kommer den att mjukas upp och därför kan du först utvärdera den efter någon månad. Upplever du då att borsten känns mjuk och skön mot huden och att du får ett bra resultat av din rakning utan irritation, då har du förmodligen valt en bra borste!

Varför fäller min borste hår?

Att en borste fäller lite hår de första veckorna är helt normalt och alltså inget som du behöver oroa dig för. Men om din borste fortsätter att fälla mer och mer hår så kan det vara dags att byta ut den. Det är viktigt att du tar hand om din rakborste på rätt sätt och alltid låter den torka upp ordentligt efter varje användning för att hålla den i bra skick.

Betyg på testguiden:

3.9/5 - (251 votes)