Bästa » Raktvål

Raktvål

Att använda sig av raktvål är en mycket gammal tradition som har många fördelar och därför håller än idag. Förutom att raktvålen ger den där lyxiga känslan till din rakning så minimerar den också risken för irriterad hud eller kliande skägg. En bra raktvål ger ett mjukt och krämigt lödder som du använder tillsammans med en rakborste för att mjuka upp skägget och lyfta upp skäggstråna inför rakningen. Detta gör att rakhyvel sedan lättare kan glida fram på huden vilket både ger en skonsam rakning och ett snyggt resultat.

1. Benjamin Barber – Raktvål – Oud100 g

Sammanfattning: Här har vi en raktvål som både doftar fantastiskt och ger ett härligt och bra lödder som varar länge. Benjamin Barber erbjuder raktvålar i olika dofter och denna raktvål har doften Oud, som är en djup maskulin och exotisk doft bestående av bland annat sandelträ och vetiver. 

Raktvålen är baserad på glycerin och innehåller inga parabener. Den ger snabbt ett fluffigt lödder vilket ger en riktigt bra och nära rakning! Tvålen är på 100 gram och räcker därmed mycket länge.

Benjamin Barber – Raktvål – Oud 100 g
Till butik

2. Benjamin Barber – Raktvål – Saffron & Leather100 g

Sammanfattning: Ännu en raktvål från fantastiska Benjamin Barber som alltså erbjuder fantastiska raktvålar som ger det där perfekta löddret som man är ute efter.

Den här raktvålen har en spännande doft av saffran, tobak, vanilj och läder. Den doftar ljuvligt och ger ett krämigt och härligt lödder som gör rakningen riktigt behaglig. Om du använder den på rätt sätt så räcker den också länge vilket gör den till en prisvärd raktvål.

Benjamin Barber – Raktvål – Saffron & Leather 100 g
Till butik

3. Dr K Shaving Soap Lime – Raktvål

Sammanfattning: För dig som vill ha ett helt naturligt alternativ så är den här raktvålen ett fantastiskt bra val. Dr K Shaving Soap Lime är en handgjord raktvål som är tillverkad i södra Irland. Den ger ett krämigt lödder som gör att rakhyveln glider fram lätt och smidigt under rakningen utan göra din hud irriterad.

Raktvålen har en frisk doft av lime och är tillverkad av bland annat kokosolja, sheasmör och vegetabiliskt glycerin som vårdar din hud på djupet vilket ger en mjuk och återfuktad hud. 

Det här en raktvål även för dig som är vegan eftersom den inte innehåller några animaliska fetter.

Dr K Shaving Soap Lime – Raktvål
Till butik

4. VIE-LONG Shaving Soap Mint Ecualyptus 100g

VIE-LONG Shaving Soap Mint Ecualyptus 100g
Till butik

Fördelar med att använda raktvål

Raktvål är en gammal tradition som började användas redan på 1300-talet och tack vare dess många fördelar så används den än idag. Raktvål används tillsammans med vatten och en rakborste och ger då ett otroligt fyllig och krämigt lödder vilket både skyddar huden och gör att rakhyveln lättare glider fram under rakningen. En annan fördel är att raktvålen är väldigt dryg vilket gör att den är ett billigare alternativ till raklödder trots att den ger ett ännu bättre lödder. En raktvål ger faktiskt ett lödder som varar ca tre gånger så länge som ett löder från ett vanligt raklödder. De flesta raktvålar har också en doft som är helt ljuvlig!

Med sitt krämiga lödder och fantastiska doft gör raktvålen att varje rakning blir en fantastiskt lyxig och härlig upplevelse.

Hur du använder en raktvål

Börja gärna med att ta en varm dusch för att mjuka upp huden och bli så där skönt avslappnad inför rakningen. Blöt sedan upp din rakborste i varmt vatten, den ska vara blöt men inte så att det droppar vatten från den, du får se till att ta bort överflödigt vatten. Droppa sedan också några droppar vatten på tvålen i tvålkoppen och börja därefter arbeta upp ett lödder med cirkulerande rörelser. Fortsätt tills du har ett fluffigt och krämigt lödder som påminner om vispad grädde. Tillsätt eventuellt lite mer vatten vid behov för att få till ett riktigt bra lödder.

När löddret känns bra är det dags att applicera det i ansiktet. Även detta gör du med cirkulerande rörelser, raklöddret ska arbetas in ordentligt i ansiktet. Se till att rengöra borsten ordentligt när du är klar.

Därför ska du inte använda en vanlig tvål

Det är stor skillnad på en raktvål och en vanlig tvål och därför ska du aldrig använda en vanlig tvål vid rakning. Även om skillnaden i ingredienserna inte tycks skilja sig så mycket åt så är de ändå anpassade för olika ändamål. Raktvålen har syftet att skydda huden och göra att rakhyveln glider lättare medan en vanlig tvål är avsedd att användas i rengörande syfte. Att använda en vanlig tvål vid rakning är därför inte alls skonsamt mot huden vilket kan ge både irritation och kliande skägg.

Olika sorters raktvålar

Det finns en uppsjö av olika sorters raktvålar att välja mellan. Dels finns det en mängd olika märken som säljer raktvålar men oftast har också varje märke ett antal olika raktvålar med olika egenskaper. 

Något som är bra att tänka på är att välja en raktvål som är anpassad för just din hudtyp. Det finns nämligen olika sorters raktvålar anpassade för exempelvis torr hud, normal hud eller fet hud. För dig med känslig hud finns det också allergivänliga och extra milda raktvålar.

Doften har ju också för många en stor betydelse. Rakupplevelsen blir så mycket trevligare om raktvålen doftar behagligt och gott. Dessutom sitter ju doften kvar ett tag efter rakning och därför är det bra att välja en raktvål med en doft som man verkligen gillar.

Det skiljer sig också åt hur svåra tvålarna är att löddra med. Vissa tvålar ger ett fluffigt lödder nästan omedelbart medan andra tvålar kräver att man arbetar med dem en stund för att få till det där perfekta löddret.

Frågor & svar Raktvål 

Ska jag välja en raktvål eller en rakkräm?

Fördelen med att använda en raktvål och rakborste är att det hjälper till att lyfta upp skäggstråna för att på så sätt få en närmare rakning och därmed också en behagligare rakning. Gillar du den klassiska rakningen med hyvel så är därför raktvålen det allra bästa valet. Men om du istället föredrar att enkelt och snabbt kunna applicera löddret direkt med händerna så kanske det är en rakkräm du ska välja.

Vilken typ av rakborste ska jag välja till min raktvål?

Det finns olika typer av rakborstar som därmed också ger lite olika typer av lödder. Borstarna kan vara gjorda av syntetiskt hår eller något slags naturligt hår såsom grävlingshår eller vildsvinshår. Skillnaden på dessa är framförallt att naturligt hår absorberar vatten vilket inte syntetiskt hår gör. Detta betyder att om du har en borste i naturligt hår så behöver du använda mer vatten vid vispningen än om du har en syntetisk borste.  Vildsvinshår är ganska grovt vilket ger en lite strävare känsla men däremot gör det att det är enklare att vispa upp ett bra lödder. Många anser att grävlingshår är det bästa eftersom den är både mjuk och skonsam mot ansiktet men också ger ett riktigt bra lödder, även om det tar lite längre tid. Idag finns dock även riktigt bra syntetborstar som håller hög kvalitet. Så valet av rakborste handlar med andra ord mycket om tycke och smak och kanske också något man behöver prova sig fram till.

Vad bör jag tänka på vid appliceringen av raklöddret?

Det du bör tänka på är att applicera löddret mothårs för att hårstråna ska resa sig upp och därmed underlätta för dig vid rakningen. Tänk också på att applicera ett lagom tunt lager, så att du fortfarande kan se var du ska raka.

Löddret blir inte alls sådär fluffigt utan istället klistrigt, vad gör jag för fel?

Om löddret känns klibbigt har du använt för lite vatten. Tillsätt några droppar vatten och fortsätt med cirkulerande rörelser tills du istället uppnått en fluffig och härlig konsistens. I början kan det vara lite klurigt att veta hur mycket vatten man ska tillsätta men det kommer du att lära dig med tiden. Ett sätt att kontrollera löddret är att placera en klick av löddret mellan tummen och pekfingret. Om det finns ett ”sug” när du klickar tummen och pekfingret mot varandra är det för klistrigt och du bör då tillföra lite mer vatten.

Jag har gjort precis som man ska men får ändå inte något bra lödder?

Det finns ett undantagsfall när en raktvål kanske inte är det bästa valet och det är om du har ett så kallt hårt vatten, som därmed innehåller mycket kalk. Om du har den typen av vatten och märker att du inte kan få till ett bra lödder så kanske du ska välja en rakkräm istället.

Betyg på testguiden:

3.9/5 - (251 votes)