Bästa » After Shave

After-Shave

Huden i ansiktet är känslig och att raka sig med hyvel sliter en del på huden. När man rakar sig hyvlar man nämligen även bort det översta hudlagret. För att minska irritation, sveda och inåtväxta hårstrån är det mycket viktigt att avsluta rakningen med en bra after shave. En after shave återfuktar och lugnar huden så du slipper både rakfinnar och irritation och din hud får den näring som den behöver.

1. HEGA Upsala Rakbalsam Citrus & Cederträ 130 ml

Sammanfattning: Hega är ett Svenskt märke som erbjuder eleganta produkter med gammaldags design i toppkvalitet. De vänder sig till den moderna gentlemannen som vill ha den perfekta rakningen.

HEGA Upsala Rakbalsam Citrus & Cederträ 130 ml vårdar och mjukgör din hud. Den har också en svalkande effekt som lindrar hudirritation. Doften är fantastisk och maskulin av bland annat sandelträ, vetiver, läder och söta dadlar.

Ge din hud vad den är värd efter en rakning med denna fantastisk after shave som hjälper din hud att snabbt återhämta sig.

HEGA Upsala Rakbalsam Citrus & Cederträ 130 ml
Till butik

2. PRORASO After shave Balm Sensitive 25 ml

Sammanfattning: Även denna after shave är en gel som snabbt absorberas av huden och boostar den med fukt och ger den näring och återhämtning som huden behöver efter rakningen. Innehållet består av flera aktiva ingredienser såsom hyaluronsyra och kollagen. Doften är ljuvligt fräsch av bland annat citrus och bergamott.

Den här produkten är riktigt dryg så använd bara en liten mängd vid varje tillfälle och du kommer verkligen att se resultat. Produkten passar alla hudtyper.

PRORASO After shave Balm Sensitive 25 ml
Till butik

3. TABAC Craftsman After Shave Lotion 50 ml

Sammanfattning: För dig som vill ha en alkoholbaserad after shave så är detta en riktigt bra produkt. Tabac Crarftsman Aftershave passar utmärkt för såväl vardag som fest. Doften består av sandelträ och andra träslag men som också har komponerats för att vara lätt och frisk. Den doftar fantastiskt och gör din hud mjuk och fräsch.

Tabac håller en mycket hög kvalitet. De levererar till och med till det brittiska hovet vilket ju säger en del om dess kvalitet.

TABAC Craftsman After Shave Lotion 50 ml
Till butik

4. TABAC After Shave Lotion Original 100 ml

Sammanfattning: Det här är ett klassiskt rakvatten med en doft som är en hyllning till 40-talets gentlemän och består av bland annat enbär, vit mysk och neroli. Tabac ger verkligen den där fräscha avslutningen på din rakning.

Rakvattnet bidrar till att porerna i ansiktet dras ihop samtidigt som den nyrakade huden stärks upp. Det innehåller trollhassel som har den sammandragande effekten och glycerin som återfuktar huden på djupet.

TABAC After Shave Lotion Original 100 ml
Till butik

Vikten av att använda en after shave

Att raka sig sliter en hel del på huden även om det kanske inte alltid verkar så. Med hjälp av en after shave kan du både lugna och återfukta huden så den får chans att återhämta sig så snabbt som möjligt och så du slipper irritationer och rodnad. En after shave hjälper till att stänga porerna och descinficera huden så du inte får problem till följd av bakterier som annars lätt kan få fäste.

Man kan säga att en after shave har följande fyra funktioner:

  • Få porerna att dra ihop sig efter rakningen
  • Minska risken för infektioner i huden
  • Stilla blödning vid eventuella små sår som uppstått vid rakningen
  • Få dig att dofta gott

Förutom detta så har många after shave också återfuktande egenskaper.

Olika typer av after shave

Det finns ett par olika varianter av after ahave som har lite olika egenskaper. En så kallad after shave splash, kallas ibland även lotion, är en flytande vätska. Den använder du som ett klassiskt rakvatten genom att du klappar in den i huden. En splash är alkoholbaserad och därför bakteriehämmande, det är bra för att förebygga problem med inflammerade hårsäckar. Dessa alkoholbaserade after shave kan vara uttorkande för huden och därför kan det vara bra att följa upp med en ansiktskräm. Vissa after shave splash innehåller dock även glycerin som är fuktgivande för huden och som därmed motverkar alkoholens uttorkade effekt på huden. 

Om du är i behov av mer fukt kan ett after shave balm vara att föredra. Det är också väldigt bra när det handlar om att lindra irritationer eftersom det hjälper till att lugna huden. En balm har istället en krämig konsistens som du applicerar genom att smörja in den på huden.  Detta kan vara ett bra alternativ för dig som har problem med torr hud.

Ytterligare en variant av after shave som finns numera är så kallad after shave gel. Den har en tjock konsistens, även den är bra om du är i behov av fukt eller om din hud är känslig. Den är som en tjockare lotion som du smörjer in ansiktet med. 

Både balm och gel kan ses som en kombination av after shave och ansiktskräm och är därför perfekt för dig med torr eller känslig hud.

After shave och dofter

De flesta after shave är parfymerade och därför använder sig många män av en after shave istället för en parfym. Det finns dock även varianter som är oparfymerade vilket kan vara bra om du är känslig mot dofter eller om du har ett yrke där det inte är lämpligt att parfymera sig. Detta kan ju även vara bra om du redan har en favoritparfym som du gärna använder och därför inte vill blanda in någon annan doft eftersom de då riskerar att skära sig.

Men om du hittar en after shave med en doft som du verkligen gillar så är det ju ett perfekt sätt att doftsätta sig istället för att använda en parfym.

Vanliga frågor om After-Shave

Vad är det för skillnad på en after shave och en eau de toilette?

En after shave är en produkt som är anpassad för att motverka infektioner, skydda och återfukta huden medan en eau de toilette enbart är till för att man ska dofta gott. Att välja att använda en eau de toilette efter din rakning är därför inte att rekommendera. 

Hur ska jag förvara min after shave?

För att din after shave ska hålla så länge som möjligt bör den förvaras på rätt sätt. Låt den stå på en skyddad plats där den inte utsätts för direkt solljus. Välj också en plats som håller en jämn temperatur. Att ställa flaskan i kylskåpet rekommenderas inte eftersom du då kommer plocka den ut och in ur kylskåpet och kanske även glömma den i badrummet ibland vilket gör att den då utsätts för stora temperaturskillnader.

Hur länge håller en after shave?

Om du bara ser till att förvara din after shave på bästa sätt så kommer den kunna hålla länge. Många har faktiskt en hållbarhet på flera år, men detta beror ju förstås också på kvalitet och innehåll. För att förlänga hållbarheten bör du se till att alltid ha rena händer när du rör vid flaskan så att du inte riskerar att det kommer in bakterier. Var också noga med att alltid stänga locket ordentligt när du är klar.

Varför svider min after shave?

Om du upplever att din after shave svider mycket när du applicerar den på huden så är det troligtvis en alkoholbaserad after shave som du har. Om du upplever att det svider någon minut och sedan går över så är det ingen större fara men om du har känslig hud så kanske svidandet håller i sig längre och kanske blir du även röd, då kan det vara en god idé att testa en annan after shave som inte innehåller alkohol.  Traditionellt sätt har after shave innehållit en stor andel alkohol för att man vill utnyttja alkoholens antiseptiska egenskaper för att på så sätt minska risken för infektioner i huden efter rakningen. Men numera finns det bra after shave som inte innehåller alkohol men som ändå fungerar antiseptisk.

Varför får jag finnar av min after shave?

Även finnar i samband med användning av after shave beror troligtvis på att din after shave innehåller alkohol. Eftersom alkoholen har en uttorkande effekt på huden så börjar talgkörtlarna istället överproducera talg vilket kan leda till finnar och acne.

Betyg på testguiden:

3.9/5 - (251 votes)