Bästa » Handtvål

Handtvål

Huden i ansiktet och huden på händerna är extra känslig. Det är också den huden som oftast torkar ut snabbast på kroppen, då dessa hudpartier generellt sett utsätts mest frekvent för sol, vind och vatten. 

Under vintermånaderna får händerna lida extra mycket, då kalla vindar och torr luft sliter extra mycket både på hud och naglar. Det gäller även avsaknaden av vitamin B och E, vars egenskaper behövs för att såväl hud som naglar ska må bra. 

Under dessa månader är det därför extra viktigt att använda tvålprodukter som är både vårdande, fuktgivande och fuktighetsbevarande. Något som för övrigt gäller för alla typer av hudvårdsprodukter.

1. Gahns – Badkloss Skogsblom 200 g

Sammanfattning: En vegansk handtvål som löddrar rikligt och ger en behaglig doft av vilda skogsblommor. Tack vare det praktiska repet är tvålen enkel att ta med sig, och det funkar lika bra att hänga den i duschen som i bastun, badkaret eller badtunnan. 

Vegansk handtvål som är både dryg och väldoftande. Praktisk att bära och enkel att hänga upp i såväl dusch som badkar.

Doft: Citrus med inslag utav trä och gröna örter.
Förpackning: 100 ml
Pris: 55 kr

Gahns – Badkloss Skogsblom 200 g
Till butik

2. Reporia – Oparfymerad Tvål 100 g

Sammanfattning: En oparfymerad, återfuktande tvål tillverkad av Gahn. Tvålen rengör huden på ett skonsamt sätt och kan med fördel användas i förebyggande syfte för att förhindra uppkomsten av acne och pormaskar. 

Gahns oparfymerade tvål lämpar sig väl för personer med känslig hy. Tvålen tillverkas enligt ett traditionellt naturrecept och är fri från parfymerade oljor och starka doftämnen. Funkar både till kropp och ansikte.

Doft: Oparfymerad
Förpackning: 100g
Pris: 39 kr

Reporia – Oparfymerad Tvål 100 g
Till butik

3. Benjamin Barber – Handtvål Oud 100 g

Sammanfattning: En rikligt löddrande handtvål med maskulin, något söt doft som kommer från det exotiska trädsläktet Aquilaria. Doften har inslag av läder, sandelträ och vetiver och tvålen rengör på ett skonsamt sätt, utan att vara uttorkande.

En mjukgörande och återfuktande handtvål med doft av mörk kärnved, som återvinns ur det något exotiska trädslaget Aquilaria.

Doft: Oud
Förpackning: 100g
Pris: 95 kr

Benjamin Barber – Handtvål Oud 100 g
Till butik

4. Dr K Soap Company Tvål Man Soap Irish Stout 225g

Sammanfattning: En så kallad ”soap-on-the-rope” med intensivt återfuktande och djupt vårdande egenskaper från välkända Dr K Soap Company. 

Innehållet är berikat med olja från hampaväxtens frön och med eteriska Tea tree-oljor från myrtenväxten Melaleuca alternifolia (Tea tree).

Välgörande och intensivt återfuktande handtvål med antibakteriella egenskaper. Enkel att ta med sig och att hänga upp i såväl dusch som badkar, tack vare det praktiska repet.

Doft: Hampa
Förpackning: 110 g
Pris: 89 kr 

Dr K Soap Company Tvål Man Soap Irish Stout 225g
Till butik

Vanliga frågor om Handtvålar

Hur ska jag göra för att min fasta tvål inte ska bli “slemmig”?

En tvål som ligger i vatten får automatiskt en något “slemmig yta”. Om du istället låter tvålen ligga på ett tvålfat med hål får du bästa möjliga absorbering som gör att du slipper den där hinnan. Tips! Vill du ha en tvål som går att ställa på högkant eller som du kan hänga upp i duschen? Då kan du pröva en kantig tvål eller en så kallad “soap-on-the-rope”. Ett annat tips är att använda tvål som innehåller glycerin då det är ett naturligt fuktbindande ämne.

Finns det tvål som inte torkar ut huden i ansiktet?

Det vanligaste missförståndet när det gäller tvål är att den torkar ut huden, och då särskilt i ansiktet. Det är en sanning med modifikation då det beror på vilka ingredienser tvålen är gjord av. Tvål innehåller ett ämne som heter glycerin. Det är ett ämne som tillför fett och som verkar fuktbindande på ett naturligt sätt. Det gör att huden inte torkar ut på samma sätt som när du använder en tvål utan glycerin (mindre bra kvalitet). Tipset är att använda en mild tvål med vårdande ämnen som exempelvis olivolja och sheasmör rengör huden på ett skonsamt sätt utan att tvätta bort hudens naturliga fetter.

Är fast tvål bättre än flytande tvål?

Det enkla svaret är ja, det är bättre med en fast tvål. Det finns dock bra flytande tvål också, men då ska den ha kokats på en bas av vegetabiliska oljor och helst vara berikad med vårdande vitaminer och mineraler. Ett annat krux är att flytande tvål behöver konserveras på ett sätt som en fast tvål inte behöver. Något som i de flesta fall innebär en plastförpackning och en mindre dryg produkt.

Håller tvål hur länge som helst?

Flytande tvål som är tillverkad av naturliga ingredienser har en hållbarhet på cirka 1-2 år (i öppnad förpackning). Fast tvål som är tillverkad av naturliga ingredienser kan hålla i upp till 5 år, i vissa fall till och med längre. Ett tips är att titta efter gula prickar som är ett tecken på att fetterna börjar lösa upp sig i tvålen. Du kan också dofta på tvålen för att känna om den har kvar sin fräscha doft - gammal tvål doftar härsket. För bästa hållbarhet bör all tvål förvaras mörkt och svalt, som i ett badrumsskåp eller en låda som går att stänga.

Betyg på testguiden:

3.9/5 - (251 votes)