Bästa » Pre Shave

Pre Shave

Det första du bör göra för att få till en bra rakning är att förbereda huden inför rakningen. En pre shave är som namnet antyder en produkt du använder innan rakning just för att förbereda huden. En pre shave är en olja, lotion eller gel som mjukar upp huden och ger den ett skydd så att du förebygger irritation och rodnad.

Den hjälper också till så att rakhyveln glider bättre på ytan och ger en behagligare rakning. En pre shave rekommenderas framförallt till dig som har känslig hud eller grov skäggväxt men är egentligen bra att använda för alla som rakar sig.

1. CELLA Pre Shave Gel 75ml – Pre Shav

Sammanfattning: Cella är ett klassiskt italienskt groomingmärke som erbjuder eleganta produkter med den där härliga ”old school” känslan. Cella pre shave är en vårdande olja som mjukar upp både huden och ditt skägg så att huden blir mer följsam och skägget går lättare att kapa av. Detta ger dig en bekväm och nära rakning utan irritation.

Börja med att tvätta ditt ansikte och torka torrt med en handduk. Därefter applicerar du oljan genom att först pumpa ut några droppar i handen, värm upp oljan genom att gnugga händerna mot varandra och massera sedan in den i huden.

CELLA Pre Shave Gel 75ml – Pre Shav
Till butik

2. VIE LONG Pre Shave Cream Mint Eucalyptus 60 ML

Sammanfattning: Det här är en lite annorlunda pre shave produkt, nämligen något som påminner om det gamla hederliga luktsaltet med en intensiv doft som verkligen får dig att vakna till! Vie-long appliceras med hjälp av en trasa och hjälper till att mjuka upp skägget och öppna upp porerna för en behaglig rakning. 

Du kan använda den här även om du inte ska raka dig utan bara vill ha ett sätt att friska upp dig och piggna till. Den uppfriskande doften består av eteriska oljor av pepparmint, blommor och örter.

VIE LONG Pre Shave Cream Mint Eucalyptus 60 ML
Till butik

3. THE BLUEBEARDS REVENGE Pre-Shave Oil 100ml

Sammanfattning: Denna pre shave består av ett smidigt stick som du använder innan rakning för att mjuka upp hårstråna och skydda huden. THE BLUEBEARDS REVENGE Pre-Shave Oil 100ml innehåller bland annat oljor från kryddnejlika som hjälper till att göra rakningen så skonsam som möjligt och förebygga rakbränna och rodnad. Den hjälper också till att lyfta upp håret för att på så sätt få en närmare rakning.

Den här produkten passar speciellt dig med kraftig skäggväxt men också dig med känslig eller torr hud eftersom den inte har någon uttorkande effekt på huden.

THE BLUEBEARDS REVENGE Pre-Shave Oil 100ml
Till butik

4. PRORASO Pre-Shave Cream Refreshing Eucalyptus 15 ml

x

PRORASO Pre-Shave Cream Refreshing Eucalyptus 15 ml
Till butik

Förbered din hud innan rakning med en pre shave

Förr i tiden var rakoljan något som de exklusiva barberarna använde före rakningen men idag kan vem som helst använda sig av denna fantastiska produkt hemma i det egna badrummet. pre shave har blivit mer och mer populärt att använda eftersom fler och fler kommer på vilka positiva effekter det har på rakningen. 

Huden i ansiktet är trots allt ganska känslig så för att få ett bra resultat av din rakning och undvika röd, kliande och irriterad hud så bör du förbereda den på bästa sätt innan du går på med rakhyveln. En pre shave hjälper till att förbereda huden inför rakningen genom att mjuka upp huden och hårstråna, återfukta och skapa en skyddande hinna. Huden skyddas och rakhyveln glider lättare vilket gör att rakningen blir så mycket mer behaglig. Detta är ju extra viktigt för dig med en känslig hud men också om du har en grov skäggväxt eftersom förarbetet då gör att rakningen går så mycket smidigare och enklare. Med hjälp av en pre shave blir rakningen helt enkelt så mycket mer behaglig och effektiv.

Olika typer av pre shave

Det finns några olika varianter av pre shave i form av olja, lotion och gel. Alla har dock i princip samma syfte, att skapa de bästa förutsättningarna för en skonsam rakning utan irritation eller rodnad. De mjukgör din hud och skapar en skyddande hinna inför rakningen, vilket också minskar friktionen vid rakningen. 

Vilken typ av pre shave du väljer handlar både om tycke och smak samt vilken typ av rakhyvel du använder. Om du upplever att din hud lätt blir röd och irriterad bör du dock vara noga med att välja en pre shave som har mycket vårdande och återfuktande egenskaper. 

Skillnaden mellan skäggolja och rakolja/pre shave olja

En skäggolja har till uppgift att återfukta både skägget och huden och en produkt man smörjer in för att sedan låta göra sitt jobb utan att man sedan avlägsnar den. Syftet med en rakolja är däremot att skydda huden under själva rakningen samt att minska friktion och ge ett bättre glid till rakhyveln. Visst fungerar även rakoljan återfuktande men det är egentligen inte dess främsta uppgift. 

Vissa hävdar att en skäggolja fungerar utmärkt även som en pre shave produkt och använder den alltså som en rakolja före rakning. Och det kan fungera bra i vissa fall men inte alltid eftersom oljorna är framtagna utifrån olika ändamål. 

Olika pre shave produkter för olika sorters rakhyvlar

Om man vil ha en pre shave produkt i form av en olja så bör man ha i åtanke att visa oljor kan vara för tjocka om du använder dig av en flerbladshyvel. Eftersom bladen då lätt kladdar igen. Då bör du därför istället välja en lättare olja eller kanske till och med överväga an annan typ av pre shave produkt såsom lotion eller gel. Använder du dig däremot av en så kallad säkerhetshyvel eller en rakkniv så fungerar dessa utmärkt även tillsammans med de tjockare oljorna.

Vanliga frågor om Pre Shave

Vem behöver en pre shave?

För dig som har en känslig hud och upplever att din hud lätt blir röd, irriterad och kliar efter rakning så bör du definitivt prova att använda en pre shave före rakning. Även för dig med en kraftig skäggväxt så kan en pre shave passa perfekt eftersom den mjukar upp hårstråna, minskar friktionen och gör att rakhyveln lättare glider. En pre shave är dock något som kan användas av alla som rakar sig eftersom det är en produkt som både vårdar och skyddar din hud. Och för dig som känner av minsta lilla irritation vid din rakning så är det helt klart en produkt att satsa på.

Hur använder jag en pre shave?

För att rakningen ska bli så bra som möjligt bör huden vara varm och fuktig. Med hjälp av varmt vatten öppnas också porerna upp och skäggstråna blir mjukare. Börja helst med att ta en varm och skön dusch alternativt tvätta ditt ansikte med varmt vatten. Det är viktigt att huden är ren innan du rakar den för att det inte ska finnas rester av oljor och smuts eftersom det kan fastna i rakhyveln och skapa irritationer på huden. Ta sedan en liten mängd av din pre shave och värm upp den mellan dina handflator. Därefter masserar du in den i ditt ansikte och ner på din hals. Vänta någon minut och applicera sedan din raktvål eller rakkräm ovanpå. Detta ger dig två skyddslager med olika egenskaper som kompletterar varandra.

Vilken typ av pre shave ska jag välja?

Om du väljer en olja, lotion eller gel handlar egentligen mest om tycke och smak och något du kanske får prova sig fram till för att hitta just sin favorit. Andra saker att ta hänsyn till är doft och givetvis pris.

Betyg på testguiden:

3.9/5 - (251 votes)