Bästa » Rakblad

Rakblad

Det finns egentligen tre huvudsakliga typer av rakblad: Three-piece, two-piece och Butterfly-modellen. 

En del hyvlar kräver en viss typ av blad beroende på fattning. De flesta säkerhetshyvlar passar dock till majoriteten av de blad som säljs idag. Det som främst skiljer bladen åt är skärpa och tjocklek; något som kan påverka bladens livslängd. 

Generellt sett är en aggressiv hyvel, det vill säga en hyvel med öppen kam, svårare att manövrera än en mild hyvel i kombination med ett riktigt vasst blad. Så kallade dubbelblad håller upp till tre gånger så länge som andra rakblad som snabbare blir igenpluggade och slöa.

1. Personna – Dubbelrakblad Platinum Chrome

Sammanfattning: Högkvalitativa dubbelrakblad tillverkade i rostfritt, svensk stål med en kombinerad beläggning av platinum och krom. Beläggningen gör bladen extra slitstarka, vilket resulterar i en nära och slät rakning. 

Bladen anses ha hög komfort samt kapacitet att hålla skärpan både länge och väl. 

Rekommenderas för 

 • Personer som är ovana vid att raka sig samt till personer med stor erfarenhet av rakning och skäggvård.

Gör så här 

Eftersträva en så nära rakning som möjligt för ett så slätt resultat som möjligt. Det är dock viktigt att vara följsam och lätt på handen för att undvika skärsår och irriterad hud. För personer med väldigt tunn skäggväxt rekommenderas ett något mildare blad (mindre skärpa). 

Passar till

Samtliga tio blad passar till alla typer av säkerhetshyvlar.

Sammanfattning

 • Skärpa 7/10
 • Säljs i 10-pack 
 • Passar för oerfarna/nybörjare samt erfarna 
 • Bäst för både gles och tät skäggväxt 
 • Funkar med alla typer av säkerhetshyvlar

Pris: 39 kr 

Personna – Dubbelrakblad Platinum Chrome
Till butik

2. FEATHER Dubbelrakblad 10-pack

Sammanfattning: Dubbelrakblad från tyska Feather som är slipade på båda sidor och tillverkade i rostfritt stål. Bladen är mjuka med skärpa 2 på en 5-gradig skala (2/5). 

Feather Dubbelrakblad passar för personer med tunn skäggväxt som kanske inte är så vana vid att raka sig. Dock är det viktigt att komma ihåg att mjuka rakblad kan vara bedrägliga, då det är lätt att trycka lite för hårt om bladet är snällt och följsamt. Detta kan medföra större risk för skärsår, som i sin tur kan orsaka röd och irriterad hy. 

Rekommenderas för 

 – Personer med gles och tunn skäggväxt samt för personer som just börjat få skägg. 

Gör så här 

Det kan vara bra att använda ett så vasst rakblad som möjligt redan från start för att lära sig tekniken. Dock gäller det att vara försiktig för att undvika skärsår, i synnerhet med mjuka rakblad som bör hanteras med lätt handlag och med så lite tryck som möjligt. 

Mjuka upp skägget med ljummet vatten före rakning och avsluta med en fuktighetsbevarande hudkräm. 

Passar till 

Samtliga tio blad passar till alla typer av säkerhetshyvlar. 

Sammanfattning

 • Skärpa 2/5
 • Säljs i 10-pack 
 • Passar för oerfarna/nybörjare 
 • Bäst för gles och tunn skäggväxt 
 • Funkar med alla typer av säkerhetshyvlar

Pris: 59 kr

FEATHER Dubbelrakblad 10-pack
Till butik

3. Shark – Super Stainless Dubbelrakblad 5-pack

Sammanfattning: Skarpa dubbelrakblad med hög komfort från svenska Nõberu of Sweden. 

Rakbladen är tillverkade i rostfritt stål, har lång livslängd och kapacitet att hålla skärpan länge och väl. Bladen beskrivs/upplevs som medelvassa till vassa beroende på erfarenhet och typ av skäggväxt. 

Rekommenderas för 

 • Personer med medeltät till tät skäggväxt och personer som är vana vid att raka sig. 

Gör så här 

Tvätta ansiktet med ljummet vatten och applicera rikligt med rakgel. Raka med följsamma och lätta rörelser i hårets växtriktning. Rengör hyvel och blad noga efter rakning. Byt blad efter var femte – tionde rakning. 

Passar till 

Samtliga fem blad passar till alla typer av säkerhetshyvlar (safety razors), till så kallade shavetter samt till våtrakapparater (med dubbla, platta blad). 

Sammanfattning

 • Skärpa 6/10
 • Säljs i 5-pack 
 • Passar för icke nybörjare 
 • Bäst för relativt tät skäggväxt 
 • Funkar med alla typer av säkerhetshyvla

Pris: 29 kr

Shark – Super Stainless Dubbelrakblad 5-pack
Till butik

Hur byter man ett rakblad? 

Det finns I huvudsak tre olika sorters rakblad: Three-piece, Two-piece och Butterfly. De är lätta att hantera och att byta rakblad på, även om det krävs lite fingerfärdighet och lätt handlag. 

1.
Det klassiska originalet, Three-piece, består av tre delar som du måste ta isär för att byta blad. Ta ett stadigt tag i huvudets båda kortändar för att skruva av handtaget. Separera huvudet från nederdelen och lägg i rakbladet med nederdelens öppning vänd mot dig. Trä därefter på toppen och skruva ihop huvudet med skaftet. 

2.
Den andra rakbladstypen, Two-piece, består av två delar som skrivas isär via änden på skaftet. Väl borta reser sig huvudets topp per automatik från den bottenplatta som skaftet sitter fast i. Lyft av toppen, lägg i rakbladet, sätt tillbaka topplattan och skruva ihop hyveln. 

3.
Det rakblad som kallas Butterfly-modellen skruvas isär på samma sätt som på föregående modell (i sidan av skaftet). Huvudet finns bakom två luckor som öppnar sig per automatik. Lägg i rakbladet, stäng luckorna och skruva fast huvudet (i motsatt riktning).

Vanliga frågor om Rakblad

Hur ofta ska jag byta rakblad?

Rakbladets livslängd varierar från person till person då skäggets tjocklek och personens hudtyp spelar stor roll. Generellt sett bör en person med tät och tjock skäggväxt byta rakblad efter var femte rakning, medan en person med gles och tunn skäggväxt kan vänta till var tionde rakning. För att förlänga rakbladets livslängd på rakblad bör du rengöra både blad och hyvel noga efter varje rakning, gärna med riktigt varmt vatten. Låt allting torka noga efter varje gång.

Varför det för skillnad mellan en säkerhetshyvel och en engångshyvel?

En engångshyvel slängs i sin helhet när den har gjort sitt, medan det endast är rakbladet som slängs när det gäller säkerhetshyvlar. Det är också skillnad på såväl bladteknologi som ergonomi där säkerhetshyvlar oftast är mer avancerade och bladen skarpare. Det innebär både närmare rakning och ett slätare resultat.

Vilken typ av rakblad är bäst?

Det beror dels på skäggväxt och hy, dels på erfarenhet och vana. Generellt rekommenderas ett vasst blad för icke nybörjare och för täta, tjocka skägg. För nybörjare, och för tunna, glesa skägg, passar det däremot bättre med ett mjukt och ”snällt” rakblad. När du väljer rakblad bör du sträva efter en så friktionsfri och nära rakning som möjligt. Det uppnås lättast med hjälp av kvalitativa rakblad med en skärpa som passar just din typ av skäggväxt.

Finns det något särskilt att tänka på vid känslig hy?

För att undvika skärsår samt röd och irriterad hud finns det ett par saker du kan tänka på/göra i samband med rakning. Börja med att tvätta ansiktet med ljummet vatten för att mjuka upp och expandera hårstråna. Applicera sedan ordentligt med rakgel eller rakkräm som bör absorberas ordentligt innan du börjar raka dig. Då ansiktshår ofta växer i olika riktningar bör du raka dig med varsam hand och i hårstråets växtriktning. Vid behov kan du raka dig i motsatt växtriktning, men då är det viktigt att du först applicera ett extra lager rakgel eller rakkräm. Var noga med att rengöra såväl hyvel som rakblad med riktigt varmt vatten efter varje rakning. Återfukta huden med en vårdande fuktkräm.

Betyg på testguiden:

3.9/5 - (252 votes)