Recension: Bumbostolen

Upload Image...

Det här är en unik produkt som uppmuntrar till aktivt sittande. Den fyller ungefär samma funktion som en babysitter men har en annan konstruktion och ett eget utseende. Stolen kan användas från ungefär 3 månaders ålder när nacken är stadig. Bumbostolen är mjuk men stadig och enkel att hålla ren.

Det har debatterats väldigt mycket kring Bumbostolen där en del tycker att den är mycket bra medan andra anser att den inte är bra för barnets anatomi. Vi ska här i vår recension titta närmare på denna produkt med fakta kring vad det är, hur den fungerar och vad som kan vara bra och mindre bra med den.

Vi rekommenderar

  Vad är Bumbostolen?

  Det här är en produkt som är amerikansk och den blev snabbt populär både i USA och Europa. Bumbostolen är en stadig stol i låg höjd och gjord i gummi. Stolen är djupt skålad och har ett stöd i grenen för stabilitet för att även mindre barn ska kunna sitta med ett bra stöd.

  Barn kan sitta i stolen när de själva kan hålla upp huvudet stadigt. De yngsta barnen rekommenderas endast att sitta i stolen kortare stunder men den invändiga formen på stolen ska vara skonsam mot ryggen. Stolen kan användas lite mer när barnet klarar att sitta upprätt själv.

  När kan det vara bra att använda Bumbostolen?

  Ett barn som har större syskon kan lättare sitta med och leka med en Bumbostol. Då kan barnet känna sig mer delaktig.

  Det finns många tillbehör till stolen. Bland annat finns det en lekbricka och ett litet matbord som går att fästa i stolen. Det kan vara praktiskt när det inte finns tillgång till en matstol eller om man vill sitta på golvet och mata samtidigt som man själv deltar i syskonens lek. Det är dock viktigt att tänka på att aldrig sätta denna typ av stol på ett bord utan den ska alltid placeras på golvet.

  Lekbrickan gör det lite svårare för barnet att ta sig ur stolen men fördelen är att det blir lättare med att ha leksaker inom räckhåll. Brickan är praktisk då den är lätt att torka av.

  För vilka barn passar denna stol?

  Mest uppskattad är denna stol av barn som gärna vill sitta mycket och som snabbt tröttnar på en vanlig babysitter med bakåtlutande gungande. Alla barn är olika och en del trivs inte att ligga ner några längre stunder och tröttnar snabbt i ett babygym.

  Allra bäst fungerar Bumbostolen med tillhörande lekbord och många barn vill utforska mängder av saker. Då kan barnet enkelt få tag på leksakerna och andra intressanta saker som ligger på lekbordet.

  Företaget bakom stolen

  Bakom stolen står företaget Bumbo som har många andra fler produkter för barn och har många år inom branschen. De är kända för sina ergonomiska och högkvalitativa produkter. Bland produkterna finns även mer klassiska produkter som pottor, toasitsar, barnmatstolar och skötbord.

  Skötbord

  Vi vill även passa på att tipsa om företagets ergonomiska skötbord som är litet och smidigt. Det finns i många färger att välja mellan för att passa in i det rum man önskar. Barnet ligger mycket stadigt och en skålformad design ser till att barnet inte rullar åt sidan. Bordet har även ett säkerhetsbälte som är användbar när barnet blir lite större och rörligare.

  Skötbordet går att ta med sig och går att använda på en säng eller ovanpå ett annat skötbord. Produkten är tillverkad av ett mjukt och bekvämt gummi som ger stadga åt barnet och som praktiskt går att tvätta av enkelt.

  Potta

  Pottan från Bumbo är för barn mellan 18 månader och 3 år. Det är en praktisk produkt i tre delar med potta, toalettsits och pall.

  Toasits

  Toasitsen från Bumbo passar bra i övergångsfasen mellan potta och toalett. Produkten är enkel att rengöra och skön att sitta på. Den är tillverkad av mjuk skumplast och passar även svenska standardtoaletter.

  Olika varianter av Bumbostolar

  Bumbostolen finns i fyra varianter och den allra vanligaste i Sverige är den vi går igenom i denna recension.

  För att nämna de andra varianterna finns det en som går att fästa på en vanlig stol och på baksidan finns ett infällt litet matbord som tas loss och placeras fram. Då kan stolen enkelt fungera som en matstol. Stolen har även ett midjebälte för att barnet ska sitta tryggt och säkert.

  Det finns även en mindre, smidigare modell som är mer lik en bilbarnssits. Den går också att fästa på en stol och har ett trepunktsbälte. Den fjärde varianten är mer som en platta än som en stol. Den här plattan fungerar bra för det större barnet och är även praktisk att använda när man sitter på knä då den ger ett utmärkt stöd. Plattan går därför också att användas av vuxna.

  Åsikter om Bumbostolen

  Det finns en del åsikter mot att använda Bumbostolen då det brukar rekommenderas att barn inte ska sitta upp förrän de kan själva. Eftersom barnet även sitter lite lutad bakåt blir ryggen något rundad och därför anser en del att stolen är skadlig för barnets rygg. För att få bättre hållning och balans rekommenderas att barnet får öva att sitta upprätt i en matstol där ryggen blir mer rak.

  Det finns också argument utifrån ett utvecklingsperspektiv som handlar om att barnet inte bör sitta förrän de lärt sig att krypa. Det kan vara svårare att från sittposition ta sig till krypposition och att detta blir mer naturligt om barnet ligger på mage.

  Risken med att sitta först är att barnet hoppar över krypstadiet som är viktigt för den fysiologiska utvecklingen. I stället för att krypa kan barnet hasa sig fram på rumpan. Detta kan ha en negativ påverkan på barnets rygg som lätt blir sned.

  Här får man själv bilda sig en uppfattning men även ha i åtanke att barnet inte ska sitta i stolen långa stunder. Genom variation där barnet får träna på att sitta i matstol med rakare rygg och även får utrymme att ligga på mage har barnet stora möjligheter att öva både på hållning, balans och på krypandet ändå.

  Så kan man stärka barnets rygg och nacke

  Det kan vara bra att även på andra sätt hjälpa barnet att stärka sin rygg och nacke samt att ge barnet möjlighet att öva på sin krypteknik.

  När barnet klarar av att vända sig och kan hålla upp nacken själv kan man lägga fram roliga leksaker framför barnet. Det uppmuntrar barnet till att vilja krypa och detta hjälper även till att stärka ryggen.

  Låt barnet få utvecklas i sin egen takt där det får krypa så länge hen vill utan att stressa på för att försöka få barnet att börja gå. Barnet kommer så småningom själv att börja intressera sig för att dra sig upp i mer upprätt läge och börja ta sina första stapplande steg.

  Sammanfattning

  Om det här är en bra stol eller inte är upp till varje förälder att själv avgöra. Argumenten emot kan man ha förståelse för men samtidigt är det inte tänkt att barnen ska sitta för långa stunder i stolen. Frågan är om de korta stunderna egentligen påverkar kroppens anatomi så mycket eller inte, men det är en fråga för experter.

  Det vi däremot vet är att det alltid är viktigt med variation. Förutom att sitta i Bumbostolen behöver barnet även ligga på golvet för att få möjlighet till att krypa och själv börja sätta sig upp. Matstolen är bra att använda för att träna på att sitta med rak rygg och för att träna korrekt hållning och balans.

  Bumbostolen kan särskilt vara riktigt bra för barn som gärna vill sitta upp mycket. Alla barn trivs inte med att ligga ner särskilt länge i ett babygym eller att sitta i en klassisk babysitter. Då kan denna stol vara ett bra komplement.

  Att det går att fästa ett matbord eller en lekbricka ger betydligt större möjligheter för att använda stolen där barnet kan vara med på ett helt annat sätt och vara delaktig genom att kunna få sitta. Matbrickan är praktisk för att kunna sköta matandet från golvet vid lek med syskonen. Lekbrickan underlättar att barnet kan nå flera leksaker mycket lätt.

  Slutligen kan vi sammanfatta att det är mycket individuellt om detta är en stol att använda eller inte och Bumbostolen ska inte användas långa stunder. Som förälder känner man sitt barn väl och ser tydligt vilka behov barnet har. Främst är stolen uppskattad av barn som gärna vill sitta och som snabbt tröttnar på att ligga ner.

  Klicka för att se fler Barnprodukter

  Betyg på guiden:

  Rate this post

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *