Bästa » Skäggschampo

Skäggschampo

Ett skägg kan se både ovårdat och ofräscht ut så länge det inte sköts på rätt sätt. Att ha som rutin att tvätta skägget med ett välgörande skäggschampo gör att skägget får en helt annan lyster och liv. Lägg därtill lite skäggolja och ett återfuktande balsam så är du hemma! 

För det är precis som med håret på ditt huvud – det behöver göras rent och vårdas för att  växa och frodas på ett friskt och hälsosamt sätt. I synnerhet om du redan använder exempelvis olja eller vax i skägget, då produkterna behöver tvättas ur mellan appliceringarna 

Ett återfuktande, väldoftande skäggschampo som rengör på djupet gör även huden mjuk och fräsch. Det är annars lätt hänt att den blir både torr och mjällig, särskilt om skägget är tjockt och heltäckande. 

Schampo, balsam och olja används med fördel för att vårda, sax och kam för att forma och vax (och eventuellt olja) för en snygg finish och kontroll. 

🥇 Topplista Skäggschampo

Vi har valt ut fem riktigt bra produkter som presenteras närmare i vår guide ”Bästa skäggschampo”. Då det finns mängder med hår- och hudvårdsprodukter har vi begränsat oss till ett antal kriterier i urvalsprocessen: ingredienser, doft, tillverkningsmetoder, egenskaper och tillgången till kompletterande/liknande produkter. 

Dessutom har vi tagit del av en avsevärd mängd fakta, testresultat, recensioner och omdömen från såväl tillverkarna som diverse testpaneler och såklart – konsumenter. 

Vi börjar med att presentera de fem skäggschampo vi anser hör hemma bland topp fem, för att avsluta med en miniguide som vi valt att kalla ”Så här lyckas du med skägget”. Som om detta inte vore nog får du även svar på de vanligaste frågorna om skäggschampo.

Produkterna presenteras utan inbördes rangordning.

1. Vie-long Beard Shampoo – Mint Eucalyptus 250 ML

Sammanfattning: Det här är ett skäggschampo som rengör både skägg och hud på ett effektivt, dock skonsamt sätt. Undvik torr och fnasig hud genom att använda Vie-long’s skäggschampo regelbundet, vilket naturligtvis också bidrar till ett friskt och välvårdat skägg. 

Just den här doften, eucalyptus, doftar både maskulint och fräscht med en hint av ek, läder och sandelträ. Att schampot innehåller sheasmör är ett stort plus då det är en ingrediens som är både mjukgörande och återfuktande.

Använd så här:
Fukta skägget. 

Gnugga in en klick skäggschampo i handflatorna och massera sedan in schampot i skägget. Var noga med att tvätta ända in i skäggbotten. 

Låt verka några minuter och skölj sedan noga med ljummet eller varmt vatten. 

Repetera om du använder mycket olja, vax eller annan stylingprodukt. 

Avsluta med Benjamin Barber Skäggolja för ett långvarigt och fullgott resultat. 

Egenskaper 

Benjamin Barber Beard Schampoo Black Oak doftar maskulint med en blandning av sandelträ, ceder, ek och läder. Tack vare ingredienser som sheasmör är schampot både  mjukgörande och återfuktande för såväl skägg som hud. Det gör att du minimerar risken för slitna toppar samt torr och kliande hud. 

Benjamin Barbers skäggschampo beskrivs av många som en klar favorit. Detta beror till stora delar på att schampot löddrar bra och att det är ett både drygt och väldoftande skäggschampo. Det beskrivs även som något tjockare än många andra, liknande produkter, vilket gör att det enkelt tränger igenom ett tjockt och fylligt skägg.

Kort om Benjamin Barber 

Året var 1740 då den brittiske barberaren, Benjamin Huntsman, började tillverka rakblad genom en egenutvecklad metod som bara han behärskade. Hantverket utvecklades och produkterna anpassades till frisörerna runt omkring Sheffield i England, dit Benjamin sålde sina unikt designade rakblad. Detta höll han på med ända tills han själv öppnade ”Benjamin Barber barberarsalong.”

Liknande produkter från Benjamin Barber 

 • Benjamin Barber Black Oak Body Lotion
 • Benjamin Barber Skäggolja
 • Benjamin Barber Skäggvax 

Sammanfattning om Benjamin Barber Beard Schampoo Black Oak

 • Ett effektivt skäggschampo som innehåller den välgörande ingrediensen sheasmör
 • En maskulin och behaglig doft av bl a läder, sandelträ och ek
 • Rengör och återfuktar på djupet
 • Pumpflaska för minimalt spill

Doft: Black Oak
Förpackning: 100 

Vie-long Beard Shampoo – Mint Eucalyptus 250 ML
Till butik

2. Dear Barber – Beard & Hair Shampoo 250 ml

Sammfattning: Det här är ett skäggschampo som av många beskrivs som extremt vårdande och väldigt fräscht. Något som är lätt att förstå då det består av enbart naturliga ingredienser som är välgörande för såväl skägg som hud. 

Skägget upplevs som mjukt och lätthanterligt efter schamponering och det är faktiskt det enda skäggschampot på vår lista som klarar sig på egen hand. Det är alltså inte nödvändigt att efterbehandla med vare sig balsam eller olja för att hålla torrheten borta, något som dock kan vara önskvärt för ren styling.

Lea är ett skäggschampo som löddrar ordentligt vilket gör att det blir lätt att arbeta in i skägget. Doften upplevs som något kraftig men vägs å andra sidan upp av en frisk citruston. 

Använd så här:

Fukta skägget. 

Massera in en liten mängd schampo i skägget. 

Massera därefter in skäggbotten ordentligt. 

Skölj noga med ljummet eller varmt vatten. 

Efterbehandla med skäggolja ur samma serie. 

Egenskaper 

Dr K Soap Company Beard Soap är en handtillverkad produkt som innehållet 100% naturliga ingredienser. Berikad med glycerin och pro-vitamin B5 som har fuktbevarande respektive skyddande egenskaper för hud och hår. 

Dr K:s produkter har gjort sig kända för att vara vårdande för såväl hud som skägg, varför daglig användning kan rekommenderas för den som önskar ett friskt och naturligt glansigt skägg. Överlag beskrivs detta som ett skäggschampo av hög kvalitet, berikat med vitamin B5 och tillverkat med naturliga ingredienser. Produkterna från Dr K Soap Company är också fria från parabener och petroleum. Man har även en strikt policy mot testning på djur. 

Kort om Dr K Soap Company

Ett irländskt företag som grundades 2011 i samband med att Rob Karreman, före detta forskare och biokemist vid Cork University, bestämde sig för att uppfylla sin dröm: att tillverka en serie med naturliga hud- och kroppsvårdsprodukter. 

Dr K Soap Company har specialiserat sig på handgjorda tvålar som är fria från artificiella konserveringsmedel, färger och dofter. Produkterna tas fram, testas och produceras i det egna laboratoriet på Irland, där man i största möjliga mån använder sig av lokalt producerade ingredienser.

Liknande från Dr K Soap Company

Dr K Soap Company Beard Soap Cool Mint 

Dr K Beard Balm Woodland

Dr K Barber Size Shaving Oil

Sammanfattning om Dr K Soap Company Beard Soap

 • Naturligt skäggschampo berikat med vitamin B5
 • Förebygger uttorkning och klåda
 • Drygt och lättapplicerat
 • Fräsch doft av citrus
 • Fritt från parabener 
 • Icke testat på djur

Doft: Citrus 
Pris: 195kr

Dear Barber – Beard & Hair Shampoo 250 ml
Till butik

Så här lyckas du med skägget

Det behöver varken vara tidskrävande eller komplicerat att lyckas med sitt skägg. Inte heller särskilt dyrt. Det bästa är att få in en bra rutin för såväl tvätt som skötsel och styling då det ovårdat skägg kan dra ner en hel look – oavsett hur dyra kläder och skor man bär. 

Rena linjer är A och O 

Att få till rena linjer på både kinder och hals är den enklaste vägen till en välvårdad look. Skägg som får växa fritt upp på kinderna blir oftast både glest och tufsigt, vilket inga stylingprodukter i världen kan rätta till. 

Ta gärna hjälp av en professionell barberare för att få till de rätta linjerna för att göra det lättare att hålla efter dem på egen. Finns det ingen barberare i närheten kan du skaffa dig en skäggmall och en så kallad säkerhetshyvel – en rakkniv som är utvecklad för att skapa riktigt skarpa skägglinjer. 

Tvätta noga och regelbundet 

Rakskum, matrester, smuts, stylingprodukter – allt ska bort, vilket är lätt fixat med hjälp av ett välvårdande och djuprengörande skäggschampo. Oftast är det bra att komplettera schampot med ett balsam och någon form av olja eller vax, gärna ur samma serie om det går.

Borsta och kamma 

Efter tvätt är det dags att borsta skägget för att reda ut eventuella tovor. I samband med klipp och ansning är det också bra att kamma skägget för att hitta strån som eventuellt sticker ut någonstans. Något som i princip bara går att göra med hjälp av en skäggkam. 

Klippa och ansa 

Klipp och ansa skägget regelbundet för att hålla vilda skäggstrån och tovor borta. I samband med att du gör detta kan du gärna vrida på huvudet och titta på skägget i olika vinklar för att försäkra dig om en så jämn och fin klippning som möjligt. 

Har du ett vildvuxen skägg som kräver en rejäl insats bör du besöka din lokala barberare. Stora ingrepp blir ofta bättre med professionell hjälp, vilket också gör det enklare när du sedan ska underhålla och sköta ditt skägg. 

Styla och fixa 

Såväl långa som korta skägg mår bra och blir finare av några droppar skäggolja. Du kan med fördel använda en skäggkam för att få en jämn spridning över skäggstråna. Styla med ett  skäggväxt, gärna ur samma serie, och forma med hjälp av händer och fingrar. 

Har du tunnare skäggpartier på kinderna? Fyll ut den med Beard Filler eller med hjälp av en  Beard Pencil för att ge ett fylligare intryck.

Vanliga frågor om skäggschampo

Går det bra att använda samma schampo till håret och skägget?

Att använda ett hårschampo till skägget är ingen bra idé då det torkar ut både hud och skägg. Du riskerar helt enkelt torr, irriterad och kliande hud som följd. Ett skäggschampo särskilt framtaget för att återfukta och rengöra är det bästa. Efterbehandlar du med skäggolja är det ännu bättre.

Vad är det för skillnad mellan ett hårschampo och ett skäggschampo?

Ett skäggschampo är anpassat för att rengöra och vårda just ansiktshår och de flesta är baserade på naturliga ingredienser Ett hårschampo klarar inte att rengöra lika grova strån som ett skäggschampo gör, vilket kan resultera i torr och fnasig hud och med mjäll i skägget. Använder du ett skäggschampo får du istället ett mjukt, rent och följsamt skägg som är enkelt att borsta och styla.

Hur använder man ett skäggschampo?

Det kan variera något beroende på vilket märke du använder, men oftast ska du börja med att fukta skägget, gärna med ljummet vatten. Sedan trycker eller pumpar du ut en klick schampo i handen beroende på vilken typ av förpackning det handlar om. Vissa schampon löddrar väldigt lätt, vilket gör det enkelt att massera schampot i skägget. Oftast är det bra att låta det verka ett par minuter innan du sköljer ur det med ljummet eller varmt vatten.

Hur ofta ska jag använda mitt skäggschampo?

Det viktigaste är att du får in en bra rutin för att tvätta skägget regelbundet. Om du använder stylingprodukter varje dag är det bra att schamponera skägget varannan eller var tredje dag, annars räcker det oftast med två gånger i veckan.

Det kliar i skägget – vad kan jag göra?

Det beror på orsaken till klådan, som kan vara att skägget är under utväxt eller att du har använt ett schampo som inte återfuktar din hud tillräckligt. Vissa starkt parfymerade schampon kan också orsaka viss klåda. Är skägget väldigt tätt och kompakt kan det röra sig om eksem eller svamp som oftast beror på att huden andas för lite. Oftast går det att lösa med ett ordentligt återfuktande skäggschampo, men håller det i sig bör du kolla upp det närmare.

Betyg på testguiden:

3.9/5 - (251 votes)