Basiron gel – recension 

Basiron är en receptfri hudvårdsprodukt särskilt framtagen för personer med lättare akne. Produkten finns i varianterna gel och gel wash, som båda kan använda på regelbunden basis alternativt vid behov.

Då Basiron gel är en produkt som enligt många beskrivs som en ”mirakelprodukt” blev vi nyfikna på att utforska produkten lite närmare. Inte minst för att det även finns en stor skara människor som hävdar motsatsen, då resultatet efter behandling med Basiron inte alls har blivit som förväntat.

Köp hos LloydsApotek här Köp hos MEDS här

En granskning av produkten och dess verksamma ämnen 

Vår tes är att Basiron gel är en hudvårdsprodukt som, likt merparten av liknande produkter, passar olika bra för olika individer. För att ta reda på tesen stämmer krävdes en djupare granskning av innehållet, i synnerhet av dess verksamma ämnen. Vårt fokus har därför varit att ta reda på hur de påverkar huden, och hur kan det komma sig att resultatet blir så olika från person till person.

Vad vi kan ta med oss från tidigare erfarenheter är att aspekter som god sömn, regelbunden motion, varierad kost och en allmänt hälsosam livsstil spelar en viktig roll vårt välbefinnande. Vårt allmäntillstånd speglar sig också både utvändigt som invändigt, då det har stor påverkar på hela kroppen – från topp till tå.

Vad är Basiron för typ av produkt?

Basiron är en hudvårdsprodukt som lämpar sig för vuxna personer som har problem med lindrig akne. Produkten finns både som gel (Basiron Gel) och som ansiktsrengöring (Basiron Gel Wash), och båda går att köpa receptfritt på apoteket.

Det verksamma ämnet, bensoylperoxid, fungerar i första hand mot lindrigare former av akne, då det minskar mängden bakterier som finns i huden samtidigt som det hjälper till att lösa upp eventuella pormaskar.

Då Basiron gel innehåller bensoylperoxid kan det med fördel användas i kombination med andra, liknande verksamma ämnen. Dessa går att få på ordination av en läkare, men det går också bra att be apotekspersonalen om hjälp med att hitta rätt produkter.

Det som är viktigt att tänka på inför en behandling är det att det finns olika styrkor av bensoylperoxid (vanligtvis 5 eller 10 procent). Den allmänna rekommendationen är att börja med den svagaste styrkan för att huden ska få en chans att vänja sig, vilket i sin tur förebygger onödiga hudirritationer.

Att tänka på vid användning av Basiron 

 • Det tar tid att bli av med akne, så ha tålamod och var konsekvent
 • Det aktiva ämnet bensoylperoxid gör att huden blir extra känslig
 • Var försiktig i/sparsam med solandet
 • Var extra noga med att skydda behandlade hudområden med solkräm och kläder 
 • Undvik att använda aknemedel som innehåller adapalen i kombination med medel som innehåller bensoylperoxid 
 • Bensoylperoxid har en uttorkande, och ibland irriterande, effekt på huden
 • Var försiktig med att använda bensoylperoxid i närheten av textilier för att undvika missfärgning/blekning 
 • Hud som just kommit i kontakt med gelen kan kännas varm och bli röd
 • Eventuell sveda, klåda och fjällande hud är biverkningar som vanligtvis över efter några dagar 

Fler tips och råd

Personer som använder aknemedel med bensoylperoxid bör tvätta ansiktet en till två gånger om dagen. I övrigt är en mild ansiktstvätt utan parfym att rekommendera. Aknegelen masseras varsamt in i ansiktet (till skillnad mot aknelösning som baddas på ansiktet), varpå ansiktet bör smörjas in med fuktighetsgivande kräm. Det bästa är att undvika feta och olika krämer och att inte klämma eller peta på aknen (Källa: 1177.se).

Vad kan man förvänta sig av Basiron?

Det är omöjligt att svara på huruvida Basiron fungerar eller inte, för det är väldigt individuellt. Men produkterna fungerar onekligen för väldigt många.

De kan användas vid såväl mild som svår akne, en del tycker att de fungerar bäst vid svår akne medan andra anser att den endast fungerar vid mild.

Det är helt enkelt individuellt vem den fungerar för, och för en del fungerar gelen bäst medan rengöringen fungerar bättre för andra. Det gäller helt enkelt att prova sig fram.

Behandling med Basiron – steg för steg 

 1. Tvätta och torka händerna noga 
 2. Sprita händerna med flytande handsprit eller våtservett
 3. Tvätta och torka huden med mild, oparfymerad tvål eller liknande produkt 
 4. Tryck ut en liten mängd gel (av den svagaste sorten) i handen 
 5. Använd fingrarna för att varsamt massera in gelen på utsatta hudområden  
 6. Låt gelen torka till dess att den bildar en tunn, skyddande hinna 
 7. Skölj huden noga med ljummet eller varmt vatten 
 8. Upprepa proceduren varje kväll, alternativt morgon och kväll om resultat uteblir 

Tänk också på att…

… alltid tvätta händerna innan du vidrör ansiktet och övriga drabbade hudområden 

… använda rena handdukar och eventuella hjälpmedel (som även bör steriliseras)

… använda få hudvårdsprodukter och, om möjligt, undvika smink för att låta huden andas 

… ånga ansiktet med jämna mellanrum för att öppna porerna 

För vem passar Basiron?

Basiron gel passar i princip alla som besväras av akne som är av den ”lindrigare arten”. Det som är viktigt att ha i åtanke är att såväl preferenser som resultat är högst individuella. Med hänsyn till den information vi hittills har tagit del av upplever vi att Basiron är en produkt som är värd att testa. Det kan ju faktiskt vara så att just du tillhör den skara människor (som är ganska stor) som blir hjälpt av produkten!

En annan sak som är viktig att komma ihåg är att Basiron gel även går att använda för punktinsatser, vilket betyder att förpackningen kan förvaras i skåpet till dess att behov uppstår. I det läget är det bara att ta fram gelen och köra igång med en behandling på utsatta hudområden, samtidigt som man rutinmässigt kan fortsätta att använda sina ”vanliga” hudvårdsprodukter på övriga delar av kroppen 

För torr hy rekommenderas efterbehandling med fuktkräm, både i ansiktet och på kroppen. För övrigt är det bra att låta huden andas så mycket som möjligt, vilket betyder så få produkter och så lite smink som möjligt (åtminstone så länge behandling pågår). Kom ihåg att även återfukta inifrån genom att dricka ordentligt med vatten.

Fördelar med Basiron gel

 • Dryg och prisvärd 
 • Funkar för punktinsatser 
 • Kan användas vid behov 
 • Ger snabbt resultat
 • Absorberas relativt snabbt 
 • Funkar på hela kroppen 
 • Bra att använda på kvällen 
 • Bildar en skyddande hinna
 • Bra behandling för lättare akne  

Nackdelar med Basiron gel

 • Något uttorkande 
 • Lämpar sig inte för svår akne
 • Kan ge lättare sveda på tunn hud 
 • Risk för missfärgning av textilier 

Sammanfattning 

Basiron är ett av de mest sålda läkemedlen mot akne i Sverige. Produkten finns som gel och som ansiktstvätt och båda går att köpa receptfritt på apotek. Det går även att få Basiron på ordination av läkare, vanligtvis i kombination med någon annan, likvärdig produkt.

Basiron gel kan användas både i ansiktet och på övriga delar av kroppen. Den kan också användas enbart vid behov och för punktinsatser, det vill säga enbart på områden som drabbats av akne. Gelen finns dessutom i två olika styrkor, och för förstagångsanvändaren är rekommendationen att börja med den svagaste.

När det gäller Basiron ansiktstvätt (Basiron Gel Wash) är denna avsedd att användas likt en ”vanlig ansiktstvätt”. Rekommenderad användning är 1-2 gånger per dag alternativt vid behov. Gel Wash lämpar sig därmed sämre för punktinsatser.

Vid svårare akne kan produkten, som innehåller det aktiva ämnet bensoylperoxid, användas i kombination med andra, liknande läkemedel. I ett sådant läge är det bäst att konsultera antingen sin allmänläkare som, om det behövs, kan skriva en remiss till en hudläkare och/eller förskriva rätt typ av läkemedel. Även apotekspersonalen kan ge goda råd och tipsa om effektiva produkter mot akne.

Vi kan därmed konstatera att tesen stämmer: Basiron är en hudvårdsprodukt som fungerar olika bra för olika personer och att resultatet främst beror på hudtyp och problemets omfattning. Vår bedömning är därmed att Basiron gel är en produkt värd att testa, då det faktiskt finns en stor chans att produkten hjälper.

Klicka för att se fler x

Betyg på guiden:

4.3/5 - (19 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *